dobrycy 04.02.14, 21:05 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15399551,Prokuratura_postawila_wykladowcy_kieleckiego_uniwersytetu.html?lokale=katowice#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dala.tata Re: Jaka praca takie łapówki 04.02.14, 21:15 zastanawiam sie, jak to bylo. Na przyklad: Panie profesorze, jak moja praca licencjacka? No nie wiem. A co moglby jeszcze zrobic. Trzy stowy by pomogly. Nie mam tyle. No dobra, 170, ale ani grosza mniej. Mam przy sobie 153,70. No dobra, dawaj co masz..... Odpowiedz Link
dobrycy Re: Jaka praca takie łapówki 04.02.14, 21:22 dala.tata napisał: > zastanawiam sie, jak to bylo. Na przyklad: > > Panie profesorze, jak moja praca licencjacka? > No nie wiem. > A co moglby jeszcze zrobic. > Trzy stowy by pomogly. > Nie mam tyle. > No dobra, 170, ale ani grosza mniej. > Mam przy sobie 153,70. > No dobra, dawaj co masz..... > > > i tą reszte kanapek którą pan ma ze sobą oraz długopis ... Odpowiedz Link
chilly Re: Jaka praca takie łapówki 05.02.14, 09:00 Ale przecież wysokość łapówek zawsze była uzależniona nie tylko od wartości pożądanego dobra, ale i od pozycji materialnej łapówkarza (a raczej jej oceny przez dającego). Inne "prezenty" dostawali lekarze czy sędziowie, inne nauczyciele - nawet jeśli wkład pracy tych ostatnich w łapówkarskie dzieło był wielokrotnie większy. Ten przykład pokazuje nie tylko degrengoladę moralną, ale i materialną środowiska uczelnianego. No, pewnie że nie wszystkich, ale wystarczą takie 2-3 przypadki i już wiadomo, że na uczelni "biorą". Odpowiedz Link
bumcykcyk2 Re: Jaka praca takie łapówki 08.02.14, 11:10 Z komentarzy pod artykułem spodobał mi się post niejakiego kazika2500 Oczywiscie to nieetyczne ze strony nauczyciela, ale podejrzewam, ze uczelnia mu marniutko placila Odpowiedz Link
pisiarz Re: Jaka praca takie łapówki 11.02.14, 09:05 A może 65-letni naukowiec wykombinował, że mniejsza łapówka jest mniej naganna moralnie...? Odpowiedz Link
chilly Re: Jaka praca takie łapówki 11.02.14, 09:07 pisiarz napisał: > A może 65-letni naukowiec wykombinował, że mniejsza łapówka jest mniej naganna > moralnie...? Nasza historia ostatniego ćwierćwiecza dobitnie pokazuje, że jak kraść - to miliony. Odpowiedz Link
dobrycy Re: Jaka praca takie łapówki 11.02.14, 10:12 Skoro do 300 zł można legalnie ukraść, to łapówka do takiej kwoty też powinna być legalna pisiarz napisał: > A może 65-letni naukowiec wykombinował, że mniejsza łapówka jest mniej naganna > moralnie...? Odpowiedz Link