podworkowy 17.04.15, 23:31 www.rp.pl/artykul/19,1194582.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dala.tata Re: deja vu all over again 17.04.15, 23:46 Mam nadzieje, ze ta odmowa byla merytoryczna. Ciekawe zreszta, ze wydaje sie, ze komsiaj habilitacyjna byla pozytywna. dziwne o tyle, ze habilitant ma sie wykazywac aktywnoscia badawcza, a dalibog dr Migalski takowa sie nie wykazuje. a jego wniosek byl potorzeniem poprzedniego. Odpowiedz Link
pfg Re: deja vu all over again 18.04.15, 08:09 No nie może być... Po ludzku bardzo mi go żal, ale widzę dwa lub trzy momenty: 1. Migalski, zdaje się, wciąż opiera się na (prawie?) tym samym dorobku, który pewnie uważa za znakomity, choć kolejne Rady tego zdania nie podzielają. A mógł był, kurde, go powiększyć, nawet z perspektywy europosła. Gdy już kilka lat temu zorientował się, że jego kariera polityczna się skończy, miał czas, miał pieniądze, miał dostęp do dokumentów - no, ale nie skorzystał. 2. Być może UMCS chciał w ten sposób zaprotestować przeciwko wymuszeniu na nim prowadzenia tej habilitacji. 3. Być może środowisko wciąż nie może Migalskiemu wybaczyć jego przeszłej działalności politycznej, a zwłaszcza lustratorskiej. Punkty 2. i 3. są niemerytoryczne, ale pewnie niezanidbywalne. GDYBY dorobek naukowy był wybitny, miałyby znaczenie daleko mniejsze. Odpowiedz Link
ford.ka Re: deja vu all over again 18.04.15, 08:41 Odchodząc nieco od meritum, chciałbym zauważyć, że redaktor blik ma wyjątkowo nikłe pojęcie o temacie (UMCS powołał siedmioosobową komisję?), a i z kulturą języka polskiego (profesor Janusz???) też u niego kiepsko. Odpowiedz Link
dala.tata Re: deja vu all over again 18.04.15, 10:27 Fordzie, u ciebie tez trudnosci. Co ty chcesz od Janusza? Szczegolnie, ze ma na imie Grzegorz. Odpowiedz Link
klamczuchosiedlowy Re: deja vu all over again 18.04.15, 13:14 "obecnie jest przygotowywany protokół z posiedzenia Rady Wydziału Politologii, który w przyszłym tygodniu zostanie przekazany panu Migalskiemu" A dlaczego inni habilitanci takowego nie dostają? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: deja vu all over again 18.04.15, 13:56 klamczuchosiedlowy napisał: > "obecnie jest przygotowywany protokół z posiedzenia Rady Wydziału Politologii, > który w przyszłym tygodniu zostanie przekazany panu Migalskiemu" > A dlaczego inni habilitanci takowego nie dostają? Dobre pytanie. Mnie dali protokol z obrony doktorskiej, z kolokwium habilitacyjnego nie. Protokol z obrony zawieral dokladne sprawozdanie z tajnej czesci, wiec argument o publicznej dostepnosci obron odpada. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: deja vu all over again 18.04.15, 15:57 Część merytoryczną protokołu (pytania i odpowiedzi) z mojej obrony doktoratu dotąd mam u siebie w komputerze - bo byłem jej autorem :-) (!) Odpowiedz Link
js.c Re: deja vu all over again 18.04.15, 20:35 A ja mam nagranie ze swego kolokwium hab. (nawet przegrałem sobie z taśmy na CD, stare czasy), bo też byłem autorem tego kawałka protokołu. W pewnych dziedzinach: chyba typowe. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link
dala.tata Re: deja vu all over again 18.04.15, 20:52 ja odmowilem zrobienia protokolu. a zostalem poproszony o to, bo nikomu sie nie chcialo. tak po prostu - sekretarz rady przyszedl i powiedizal, ze nie ma czasu i zebym ja to zrobil. ja odmowilem, bo uznalem ze to szczyt braku profesjonalizmu. Odpowiedz Link
whiteskies Re: deja vu all over again 19.04.15, 12:23 U nas doktorant proszony jest o zredagowanie wspólnie z sekretarzem czy przewodniczącym tej części protokołu związanej z jego odpowiedziami na pytania. W praktyce pisze draft odpowiedzi, redaguje je sekretarz lub przewodniczący w porozumieniu z doktorantem. Do pomocy są pytania, pytający zadając pytania doktorantowi formułuje je także na piśmie. To pozwala uniknąć niejasności i przekłamań. Odpowiedz Link
dala.tata Re: deja vu all over again 19.04.15, 13:05 whiteskies, mowisz o obronie doktoratu, ja mwoilem o kolokwium habilitacyjnym. co wiecej, protokol mialem zrobic z calosci obrad, rowniez z tych, w ktorych nie bralem udzial (na podstawie zapisustenograficznego) Odpowiedz Link
whiteskies Re: deja vu all over again 19.04.15, 17:39 Przecież teraz nie ma kolokwium habilitacyjnego, wiec pisze o praktyce w podobnej sytuacji. Zgadzam się z Tobą że zaproponowanie delikwentowi żeby przygotował dokumenty za który odpowiada przewodniczący i sekretarz jest absolutnie niedopuszczalne. Z drugiej strony widzę mozliwa korzyść w konsultowaniu takiej o jakiej pisałem części dokumentu z delikwentem. Odpowiedz Link
czlowiek.z.makulatury Re: deja vu all over again 20.04.15, 10:46 Za które jeszcze do tego państwo polskie im zapłaciło. Wiem, staroświecki jestem z tym marksistowskim poglądem, że pracę się wynagradza. Odpowiedz Link
dala.tata Re: deja vu all over again 20.04.15, 10:53 Tak, konsultacja tego typu, to swego rodzaju autoryzacja wypowiedzi, czesto dlugich, doktoranta. Odpowiedz Link