trzy.14 23.09.15, 20:33 naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,406541,bernacki-zapowiada-zmiany-w-systemie-szkolnictwa-przywrocimy-range-tytulom-naukowym.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
charioteer1 Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 20:53 a także chcemy aby ten, kto aplikuje o stopień doktora lub profesora, miał odpowiednio tytuł magistra O fucking hell, to z kognitywistyki i nauk o mediach teraz dlugo nie bedzie zadnej habilitacji! Odpowiedz Link
js.c Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 21:08 Wczytując się w kontekst wypowiedzi nie widzę w niej nic więcej ponad to, aby licencjusz nie mógł być od razu doktorem (czyli veto wobec tych pomysłów a la diamentowy grant) oraz by profesor musiał mieć habilitację. Chyba nie chodzi tu o "czystość i jedność dziedziny" od magistra do profesora. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 21:12 To jest cytat i moim skromnym zdaniem jest on jednoznaczny. Profesorem nauk medycznych moze zostac tylko magister nauk medycznych. Odpowiedz Link
js.c Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 21:26 No nie wiem. Może i tak chcą zrobić, ale w tym cytacie tego (jednak) nie dostrzegam. Odpowiedz Link
ekulczycki Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 24.09.15, 06:47 Ja to odczytuję raczej jako atak w Art. 21a. z Ustawu o Stopniach i Tytułach Naukowych: "Osoby, które uzyskały stopień doktora w Rzeczypospolitej Polskiej lub za granicą i podczas pracy winnym państwie przez co najmniej pięć lat kierowały samodzielnie zespołami badawczymi oraz posiadają znaczący dorobek i osiągnięcia naukowe, zatrudnione w szkole wyższej na stanowisku profesora nadzwyczajnego lub profesora wizytującego, nabywają uprawnienia równoważne uprawnieniom wynikającym zposiadania stopnia doktora habilitowanego na podstawie decyzji rektora. O swojej decyzji rektor zawiadamia Centralną Komisję." Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 20:55 Jego zdaniem warto zastanowić się też, czy studia doktoranckie nie powinny kończyć się zdaniem egzaminów doktorskich i publiczną obroną rozprawy doktorskiej. "Obecnie uderza łatwość rozpoczęcia i ukończenia studiów, budowania programów przez uczelnie i dawania pustego dokumentu absolwentom. Jestem za! Odpowiedz Link
yennefer_z_v Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 20:59 U nas kilka najmłodszych doktoranckich roczników ma już taki regulamin, że studia muszą skończyć obroną, więc nie wydaje mi się to odkrywcze. Ale jeśli ta opcja polityczna chce przywracać rangę tytułom naukowym, to powinna zacząć od zrobienia porządku z profesorami (fakt, że często nietytularnymi, ale społeczeństwo nie odróżnia) w swoich szeregach. Niewiele tak zaszkodziło reputacji kadry akademickiej jak wypowiedzi medialne licznych posłów i ekspertów PiS-u, których przedstawia się jako profesorów. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 21:06 Ten program to zawracanie Wisly kijem. O ile przywrocenie kolokwium habilitacyjnego jeszcze jakos przezyje, to w ogole nie rozumiem, na co komu wyklad habilitacyjny. Te wszystkie zmiany maja na celu jedynie przywrocic poczucie bezpieczenstwa roznym lesnym dziadom. Zeby bylo jak dawniej. Po co? To zadnych prawdziwych problemow nie rozwiazuje. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 21:47 yennefer_z_v napisała: > U nas kilka najmłodszych doktoranckich roczników ma już taki regulamin, że stud > ia muszą skończyć obroną, więc nie wydaje mi się to odkrywcze. Co to znaczy - muszą? A jak się nie obronią, to co, komornik? Odpowiedz Link
dobrycy Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 22:29 trzy.14 napisał: > yennefer_z_v napisała: > > > U nas kilka najmłodszych doktoranckich roczników ma już taki regulamin, ż > e stud > > ia muszą skończyć obroną, więc nie wydaje mi się to odkrywcze. > > Co to znaczy - muszą? A jak się nie obronią, to co, komornik? > Stanie się dla nich rzecz niesłychanie straszna - nie dostaną dyplomu skończenia studiów doktoranckich! chlip ! chlip ! Odpowiedz Link
trzy.14 Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 23:12 dobrycy napisał: > Stanie się dla nich rzecz niesłychanie straszna - nie dostaną dyplomu skończeni > a studiów doktoranckich! chlip ! chlip ! Jaja sobie robicie? Jak można ukończyć studia doktoranckie, nie uzyskując doktoratu? Przecież studia doktoranckie to ostatni, 10. poziom "Boloński". Na dyplomie z ukończenia takich studiów bez doktoratu widniałoby poświadczenie nieprawdy, że ich uczestnik osiągnął 10. poziom wykształcenia ("Doctoral degree"). I co, konieczność uzyskania doktoratu do pomyślnego ukończenia studiów doktoranckich trzeba będzie wpisać w ustawę czy wystarczy rozporządzenie? Inaczej się nie da? Odpowiedz Link
dobrycy Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 23:35 trzy.14 napisał: > dobrycy napisał: > > > Stanie się dla nich rzecz niesłychanie straszna - nie dostaną dyplomu sko > ńczeni > > a studiów doktoranckich! chlip ! chlip ! > > Jaja sobie robicie? Jak można ukończyć studia doktoranckie, nie uzyskując dokto > ratu? Jeżeli na serio pytasz, to przez te ostatnie lata oczywiście że można było dostać dyplom ukończenia studiów doktoranckich bez doktoratu. To były dwie różne rzeczy. Chyba jednak popyt na niepełnych doktorów był za duży i postanowiono to uregulować. Odpowiedz Link
yennefer_z_v Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 23:14 Cóż, zapewne przeżyją i bez dyplomu ukończenia studiów (chociaż kto wie! ;)). Ale to faktycznie spora zmiana w porównaniu z poprzednim regulaminem, w którym studia i stopień doktora nie były powiązane tak mocno, więc choćby się ktoś nie obronił, to miał te lata liczone do okresów nieskładkowych... Po prostu nie sądzę, żeby projekt cytowany wyżej wprowadzał coś innego, niż u nas już jest. Na dodatek sądziłam, że to rozwiązanie w nowym regulaminie zostało odgórnie narzucone. Nie jest tak, skoro dopiero chcą wprowadzać po przejęciu władzy? Czy może nie wiedzą, że to już jest? Odpowiedz Link
yennefer_z_v Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 23:18 No właśnie, u nas ta zmiana weszła od rocznika, który poprzednie etapy kończył "po bolońsku" 3+2. To potwierdzałoby, że tak trzeba i że "odkrywczy" postulat potencjalnego ministra już dawno został wprowadzony w życie: studia doktoranckie kończą się egzaminami i obroną. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 23:53 Teraz zajarzyłem, że widziałem habilitację gościa, który był słuchaczem studiów doktoranckich za Gierka, jednak pierwszy artykuł opublikował po ich ukończeniu, a sam stopień doktora uzyskał kilka lat po ukończeniu studiów doktoranckich i musiało być to całkiem powszechną praktyką, bo już po tych studiach doktoranckich został zatrudniony na uczelni. Zapamiętałem to sobie, bo mnie to bardzo zdziwiło. Widziałem też kilka lat temu regulamin studiów doktoranckich niestacjonarnych, w którym stał czarno na białym zapis, że uczestnik tamtych studiów NIE MÓGŁ w czasie ich trwania obronić doktoratu. To było z 5 +- 2 lata temu. Niesłychany - pardon le mot - burdel. Odpowiedz Link
czlowiek.z.makulatury Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 24.09.15, 01:22 Zaraz zaraz. Za PRL i nieuchronnych nierówności kapitalizma wczesnego normą było, że studia trwały tak jak pisało w rozporządzeniu plus 3-4 lata. No, średnio 8 lat. Dawało to chrystusowy wiek obrony doktoratu, co było zawsze ważną cezurą w Polsce. Odpowiedz Link
yennefer_z_v Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 24.09.15, 12:10 Nie wiem, czy to norma, ale po tej zmianie, że studia kończą się obroną, u nas dali możliwość przedłużenia studiów o maksymalnie 2 lata (wcześniej było o rok). I już widać, że sporo osób planuje z tego skorzystać, bo nie zdążą się w 4 lata obronić. Teraz roczne przedłużenie zawsze jakaś część rocznika bierze, ale niektórzy wolą po prostu obronić się później bez przedłużania studiów - nie robi to dużej różnicy, bo studia mają skończone. Odpowiedz Link
js.c Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 20:59 "Mamy do czynienia z deprecjacją tytułu zawodowego licencjata, tytułu zawodowego magistra i stopnia naukowego doktora. Nasze propozycje zmierzają do tego, aby przywrócić rangę tym tytułom i rangę studiowaniu" - podkreśla poseł PiS" Nie wiem, czy to się uda bez zmiany algorytmu podziału dotacji podstawowej (a to PiS zostawia "na deser"), ale cel bardzo zbożny. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 21:07 W pierwszej chwili wydawalo mi sie, ze on chce przywracac range habilitacji i tytulowi profesora, ale faktycznie on o tym w ogole nie mowi! Odpowiedz Link
nauko_wiec Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 23:36 Wiem, że to trochę nie w tym temacie, ale nie mogłem się powstrzymać i sprawdziłem publikacje w Scopus Kolarska-Bobińska: 3 Bernacki: 0 Odpowiedz Link
dobrycy Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 23.09.15, 23:42 nauko_wiec napisał: > Wiem, że to trochę nie w tym temacie, ale nie mogłem się powstrzymać i sprawdzi > łem publikacje w Scopus > Kolarska-Bobińska: 3 > Bernacki: 0 W kontekscie ostatniego bardziej zasadne byłoby pytanie o liczbę Wojtyły... Odpowiedz Link
nullified Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 26.09.15, 00:31 dobrycy napisał: > nauko_wiec napisał: > > > Wiem, że to trochę nie w tym temacie, ale nie mogłem się powstrzymać i sp > rawdzi > > łem publikacje w Scopus > > Kolarska-Bobińska: 3 > > Bernacki: 0 > W kontekscie ostatniego bardziej zasadne byłoby pytanie o liczbę Wojtyły... "Liczba Wojtyły" czyż nie brzmi to pięknie? Odpowiedz Link
flamengista tylko czyja w tym wina? 24.09.15, 16:53 cały problem polega na tym, że wg. Bernackiego to wina Scopusa. Odpowiedz Link
flamengista źle to wygląda 23.09.15, 23:40 Facet powtarza jak Katon mantrę o przywróceniu kolokwium habilitacyjnego jako rozwiązanie wszystkich problemów nauki polskiej. Ponieważ zostanie pewnie ministrem, jest wielce prawdopodobne że tą zmianę akurat przeprowadzi. Mocno utrudniając życie mnie i rzeszy moich kolegów. Dodajmy, że przy okazji nowej procedury przecisnął się już każdy cwaniak, który nie prezentował dobrego poziomu. Procedura po bolesnych początkach zaczyna coraz sprawniej funkcjonować a system uszczelnia się sam - wnioski przynajmniej w ekonomii są coraz lepsze. A kolejna rewolucja doprowadzi tylko do kolejnego paraliżu systemu i tradycyjnego chaosu. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: źle to wygląda 24.09.15, 00:05 Przede wszystkim zwróć uwagę, że jemu zależy na tych, co "zasiadają i piastują" a nie np. na pozycji polskiej nauki na tle europejskiej czy jej roli w społeczeństwie. Na układach zbiorowych a nie np. na ograniczeniu mobbingu przez wszechwładnych szefów - co nawet jest zrozumiałe, skoro sam jest szefem. Reprezentant niezwykle partykularnych i zaściankowych interesów dość wąskiej grupy kilku tysięcy Marianów (pozdrowienia dla forumowego Mariana). Cokolwiek sądzić o Kudryckiej, ona przynajmniej usiłowała spojrzeć na naszą naukę z szerszej perspektywy. Gość zostanie ministrem, pojedzie do jakiejś Brukseli i tam ktoś spyta się o te nieszczęsne granty ERC czy udział Polski w "odzyskiwaniu" składki na projekty europejskie; może ktoś go uświadomi w sprawie drenażu mózgów czy nędznej marki polskich uniwersytetów; ale skoro pytanie padnie po niemiecku, francusku czy angielsku, to gość będzie mógł unieść się narodową dumą. To jedno wychodzi nam dobrze. flamengista napisał: > Facet powtarza jak Katon mantrę o przywróceniu kolokwium habilitacyjnego jako r > ozwiązanie wszystkich problemów nauki polskiej. Ponieważ zostanie pewnie minist > rem, jest wielce prawdopodobne że tą zmianę akurat przeprowadzi. Mocno utrudnia > jąc życie mnie i rzeszy moich kolegów. > > Dodajmy, że przy okazji nowej procedury przecisnął się już każdy cwaniak, który > nie prezentował dobrego poziomu. Procedura po bolesnych początkach zaczyna cor > az sprawniej funkcjonować a system uszczelnia się sam - wnioski przynajmniej w > ekonomii są coraz lepsze. > > A kolejna rewolucja doprowadzi tylko do kolejnego paraliżu systemu i tradycyjne > go chaosu. Odpowiedz Link
pan.toranaga Re: źle to wygląda 24.09.15, 09:56 Właśnie uświadomiłem sobie, że prof. Marian nie tylko Zasiada, Inicjuje i Piastuje, ale wykonuje jescze jedną czynność psychofizyczną, kluczową dla funkcjonowania nałki: on się pochyla (z uwagą/troską nad problemem). Odpowiedz Link
profesor_marian Re: źle to wygląda 24.09.15, 13:09 słuszna diagnoza panie kolego, jak pani krysia wroci z urlopu to mi zmieni w sygnaturce pozdr. Odpowiedz Link
czlowiek.z.makulatury Re: źle to wygląda 24.09.15, 14:26 CO TAM PANIE PROFESORZE W CENTRALI. CIESZE SIĘ, ŻE GODNOŚĆ BĘDZIE PRZYWRACANA. PAMIETAM JAK W KAZIMIERZU XII ZJAZD CO TAM SIĘ DZIAŁO , ZAPIJANIE JAKIMS SOKIEM A NIE ORANŻADĄ TO BYŁO DOPIERO BEZ GODNOŚCI , HE HE JAKIEGO HAKA NE TE MINISTER MIAŁY TE OD TYCH PUNKTÓW MŁODE NAUKOWCE CO IMPAKT FAKTOŁY KAZAŁY ZDOBYWAĆ, ŻE ONA TO UCHWALIŁA. SZCZWANE LISY. PRZEŻYŁEM PRZEŻYŁEM DRUGĄ WOJNĘ, UTRWALANIE WŁADZY LUDOWEJ, STAN WOJENNY, I TZW. KAPITALIZM. TRZEBA POSŁAĆ JASNĄ WIADOMOŚĆ, ŻE I IMPAKT FAKTOŁY PRZEŻYJEMY. POZDRAWIAM I ZDRÓWKA DUŻO ŻYCZĘ ŻYCZLIWOŚCI PROFESOR Z MAKULATURY Odpowiedz Link
profesor_marian Re: źle to wygląda 24.09.15, 14:30 panie kolego, jak Pan PREZES JAROSŁAW - pozwoli to pójdę w ministry i skończą sie faktory, młodzież zajmie się pracą Odpowiedz Link
flamengista i to pożyteczną pracą 24.09.15, 16:52 nie modnisiowatym laniem wody w zagranicznych żurnalach, tylko kompetentną produkcją makulatury w krajowych, plus prace praktyczne - malowanie jachtu szefa, prowadzenie za niego wykładów i seminariów, robienie zakupów no i sporządzanie tabelek i wykresów z danych gusowskich, bo bez tego kolejne bezcenne dzieło profesorskie nie powstanie! W ten sposób kształtuje się charaktery młodzieży i przygotowuje najlepszych do przejęcia schedy i kontynuowania dziedzictwa. Odpowiedz Link
flamengista ale to kolejna rewolucja 24.09.15, 16:55 a w zasadzie kontr-rewolucja. Mniejsza o to, że kierunek zmian jest zły. Bo przynajmniej na taki wygląda. Ale równie złe jest to, że będzie znowu zmiana o 180 stopni i totalny chaos. Mnóstwo wysiłku pójdzie na adaptację do nowych przepisów zamiast na badania naukowe. Odpowiedz Link
sambor7 Re: źle to wygląda 24.09.15, 11:54 Biorąc pod uwagę paranoję niektórych członków obozu przyszłej władzy to powinien postulować wprowadzenie kolokwiów wstecz dla wszystkich co załapali się na nowy tryb... oczywiście zdawanych przed właściwą komisją weryfikacyjną... Odpowiedz Link
cretinophil Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 24.09.15, 07:18 Chyba nie ma większego idiotyzmu niż wymuszony awans asystentów w ciągu 8 lat i wymuszony awans adiunktow w ciagu 8 lat. Ale Bernacki nie zająknął się o tym by to chciał zmienić. Aby podnieść jakość habilitowanych i profesorów, należy znieść straszenie rotacją i znieść obowiązek awansu oraz zrównać płace mgr = dr = dr hab = prof, niech każdy ma te 6 średnich krajowych miesięcznie, kto jest gotowy naukowo - ten sobie awansuje - a kto nie, to nie. Odpowiedz Link
h_hornblower tak i nie 24.09.15, 09:51 cretinophil napisał: > Chyba nie ma większego idiotyzmu niż wymuszony awans asystentów w ciągu 8 lat i > wymuszony awans adiunktow w ciagu 8 lat. Być może. > Ale Bernacki nie zająknął się o tym by to chciał zmienić. Być może tu się zająknął: "Postulujemy aby urealnić terminy dla poszczególnych procedur awansowych". pzdr horny Odpowiedz Link
cretinophil Re: tak i nie 24.09.15, 11:54 Tu niestety chodzi o to aby recenzent habilitacyjny znowu mogl trzymac dokumenty 3 lata a habilitant aby grzecznie czekal az go odblokuja Odpowiedz Link
nullified Re: tak i nie 24.09.15, 17:41 h_hornblower napisał: > cretinophil napisał: > > > Chyba nie ma większego idiotyzmu niż wymuszony awans asystentów w ciągu 8 > lat i > > wymuszony awans adiunktow w ciagu 8 lat. > > Być może. no trudno znaleźć, serio, chyba tylko ta "wybitna wkładka w nałkę" to przebija* *wymogu poświadczania dyplomów nie liczę bo to wkład wybitny i własny CK > > > Ale Bernacki nie zająknął się o tym by to chciał zmienić. > > Być może tu się zająknął: "Postulujemy aby urealnić terminy dla poszczególnych > procedur awansowych". wątpię aby, to zbyt dobe narzędzie do "zarządzania kadrą" aby się go pozbyć, no chyba, że wybrańcom w ich wybitnosci się poprzedłuża, kombatantom smoleńskim, hm; badaczom niepokornym? Hunołs Odpowiedz Link
detektor01 Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 24.09.15, 11:08 Żadne egzaminy nie pomogą studiom doktoranckim i nie zapobiegną wynikającemu z ich istnienia obniżeniu rangi doktora. Ten chory twór w ogóle należy zlikwidować. Dlaczego umożliwia się przyjmowanie doktorantów nie zapewniając im finansowania badań w takim stopniu aby mogli coś sensownego wykonać. Skoro to promotor i tak ma zapewnić środki na badania poprzez grant to po cholerę mieszać w to całe te studia doktoranckie; doktorant powinien prowadzić badania jako pracownik, w ramach grantu i z tego robić doktorat. Zajęcia na które uczęszcza doktorant w ramach obecnej szkółki tylko zabierają mu czas. Odpowiedz Link
sendivigius Uff.... 24.09.15, 13:53 Blady strach padl na "gupich hamerykanow" gdy szumnie odtrabiono strategie Lizbonska/Bolonska/Pierdziszewska jak to Yuropa ma pogonic kota Yankesom. Ale na szczescie przyszlo opamietanie i prof. Marian zajmie sie tym co umie najlepiej (a raczej jedynym co umie) czyli "przywracaniem rangi" W II etapie reformy proponuje: - "umacnianie roli" - "podnoszenie znaczenia" - "wzrost funkcji" - "nadawanie tresci" - i tym podobne. A nauke zostawcie Amerykanom tyle ze potem sie nie dziwcie Adepci, Flamengisci & alikes ze was traktuja jak traktuja. Cheers. Odpowiedz Link
czlowiek.z.makulatury Re: Uff.... 24.09.15, 14:04 Jeszcze perspektywy się stale rysują a możliwości - otwierają. Odpowiedz Link
prof_baltazar Re: Uff.... 25.09.15, 07:10 Dziadostwo to stan umyslu. Prawdziwe dziadostwo uwaza, ze: - nam nalezy dac, bo nam sie nalezy, - nam sie nalezy szczegolnie, bo jestesmy najlepsi, tylko inni nas nie doceniaja, - nas nie obchodzi, co robia inni, bo my nie jestesmy innymi i nigdy nie bedziemy. sendivigius napisał: > Blady strach padl na "gupich hamerykanow" gdy szumnie odtrabiono strategie Lizb > onska/Bolonska/Pierdziszewska jak to Yuropa ma pogonic kota Yankesom. > > Ale na szczescie przyszlo opamietanie i prof. Marian zajmie sie tym co umie naj > lepiej (a raczej jedynym co umie) czyli "przywracaniem rangi" > > W II etapie reformy proponuje: > > - "umacnianie roli" > - "podnoszenie znaczenia" > - "wzrost funkcji" > - "nadawanie tresci" > - i tym podobne. A nauke zostawcie Amerykanom tyle ze potem sie nie dziwcie Ade > pci, Flamengisci & alikes ze was traktuja jak traktuja. Cheers. Odpowiedz Link
dobrycy Re: Uff.... 25.09.15, 08:30 prof_baltazar napisał: > Dziadostwo to stan umyslu. Prawdziwe dziadostwo uwaza, ze: > - nam nalezy dac, bo nam sie nalezy, > - nam sie nalezy szczegolnie, bo jestesmy najlepsi, tylko inni nas nie doceniaj > a, > - nas nie obchodzi, co robia inni, bo my nie jestesmy innymi i nigdy nie bedzie > my. Nieodłączną częścią leśnego dziada, która go niemal definiuje jest pogarda dla młodych (czyli młodszych od niego), największym życiowym osiągnięciem leśnego dziada jest to że się zestarzał, i choćby nie wiem jakie osiągnięcia miał młody, to nigdy w tym nie przegoni swojego szefa. Pan Prezes Kaczyński mówiąc o Z. Ziobro rzucił mu kiesyś zarzut - on jest młody, to pięknie pokazuje o co chodzi. Odpowiedz Link
pfg Re: Uff.... 25.09.15, 11:53 prof_baltazar napisał: > Dziadostwo to stan umyslu. Prawdziwe dziadostwo uwaza, ze: > - nam nalezy dac, bo nam sie nalezy, > - nam sie nalezy szczegolnie, bo jestesmy najlepsi, tylko inni nas nie doceniaj > a, > - nas nie obchodzi, co robia inni, bo my nie jestesmy innymi i nigdy nie bedzie > my. Coś jak rozmowa Komitetu Kryzysowego Humanistyki Polskiej z kandydatem PiS (może być za paywallem). Odpowiedz Link
nullified Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 26.09.15, 00:29 trzy.14 napisał: ja tam jestem zdania, że tylko przydech niebiański opisuje zasługi Rzeczpospolitych Naukowców i ich Reformatorów dla wzrostu komórek Wszechgalaktycznej Kalarepy Nauki. Wszystco co mniejsze bedzie zniewagą. Howgh! Odpowiedz Link
prof_baltazar Re: Przywrócimy rangę tytułom naukowym 28.09.15, 08:17 nullified napisał: > trzy.14 napisał: > > ja tam jestem zdania, że tylko przydech niebiański opisuje zasługi Rzeczpospoli > tych Naukowców i ich Reformatorów dla wzrostu komórek Wszechgalaktycznej Kalare > py Nauki. > > Wszystco co mniejsze bedzie zniewagą. Howgh! > > Jeśli nic nie zrobimy z obecnym stanem rzeczy w polskiej nauce to nasi potomkowie będą pracować za miskę ryżu i herbatę u Chińczyka w kamieniołomach. Zachowanie leśnych ludków jest niemoralne. Odpowiedz Link