Dodaj do ulubionych

NCN Miniatura

02.04.22, 03:58
Cześć, czy ktoś z Was składał wniosek do konkursu "Miniatura". Mam pomysł, ale nie wiem jak zaplanować budżet. Dokumenty NCN opisują tylko koszty niekwalifikowane. Nie mogę zaplanować wynagrodzenia ani kosztów publikacji. To co mogę?? W przypadku kwerendy pewnie transport i diety, no ale w przypadku badań pilotażowych (wywiady w miejscu zamieszkania) to co ja mogę z tego sfinansować? Papier i wydruk kwestionariuszy? Coś jeszcze???
Obserwuj wątek
    • trzy.14 Re: NCN Miniatura 03.04.22, 13:26
      Ciekawa, acz typowa sytuacja: granty stały się celem samym w sobie. Teoretycznie, o święta naiwności!, o grant występuje się wtedy, gdy na jakieś badania brakuje środków z puli funduszy uczelnianych. W Twoim przypadku nauczyłaś się już badać "za darmo", ale wiesz, że granty są niezbędne, by utrzymać się na powierzchni akademickiego bajorka. Zamiast odkryciami, swoje miejsce na świecie uzasadniamy ilością przepalonych pieniędzy. To nie jest krytyka Ciebie, tylko ogólna ocena sytuacji w branży.

Miniatury nie składałem :-(, ale sie tu w tej sprawie wymądrzę.

Najprostszą i najskuteczniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to uzyskać zgodę od przełożonego (dyrektor/dziekan) na wgląd w podobne wnioski, jakie u was w jednostce już przeszły. Każda dyscyplina ma swoją specyfikę. Jedni potrzebują odczynników, inni jakiejś elektroniki, inni oprogramowania, inni udziału w konferencji na Hawajach i tak dalej.

Oprócz powyższego powinno się dać sfinansować materiały biurowe , co powinno obejmować laptop lub komputer. To może być jedyna okazja w ciągu kolejnych 5-10 lat, by zaopatrzyć się w komputer, który po prostu będzie działał. Ja sobie kiedyś z pieniędzy "projektowych" wymieniłem mebelki oraz zafundowałem prawdziwy fotel do pracy, taki za 1000+ zł, jedyna szansa w całym życiu zawodowym, ale to z Miniaturą raczej nie przejdzie, niemniej, popytaj u siebie. Jeśli planujesz dłuższy związek z Akademią, to zwłaszcza o ten fotel warto zawalczyć. Jak ci odrzucą z powodu złego budżetu, to pewnie po pół roku można składać kolejny wniosek. Po to powinnaś dostać wgląd do innych wniosków, lub choćby wsparcie od kogoś w sekretariacie/dziekanacie/gmachu głównym, by projekt przeszedł za pierwszym razem i by dało się przepalić możliwie maksymalną kwotę (chyb 50 kafli?), bo uczelnia z tego ma narzuty i punkty w ewaluacji .
    • trzy.14 Re: NCN Miniatura 03.04.22, 13:30
      Może 12 stypendiów studenckich a 1000 zł? Ty nic z tego nie dostaniesz, ale może uzyskasz materiał na doktoranta, no i oczywiście 12 tys. przepisowo przepalone, wniosek na medal.
    • sendivigius Re: NCN Miniatura 04.04.22, 17:14
      takajedna1 napisała:

> Cześć, czy ktoś z Was składał wniosek do konkursu "Miniatura". Mam pomysł, ale
      > nie wiem jak zaplanować budżet.

Dziewczyno. Robienie budzetu do grantu to nie jest zajecie dla amatora, tym bardziej takiego co jest wciąż na etapie "cześć". A co do pomysłów, to kazdy na tym forum ma 10 albo wiecej na pstrykniecie palcami - więc kompletnie nie w tym rzecz.

Na uczelni na pewno jest komórka ktora sie zajmuje wspomaganiem w pisaniu grantow. Idź tam - bądź miła.

Czytanie starych grantow coś daje, ale nie tak duzo, bo przepisy sie zmieniaja z kazda edycją i to w glupi i nieprzewidywalny sposob. Tak czy inaczej, rozpocznij od studiowania instrukcji a potem pomęcz osoby ze wspomnianego wyżej biura aby przetlumaczyly ją na jezyk normalny - czy papier do drukarki to usluga uczelniana czy zewnetrzna albo czy w ogole usluga, a nie zamowienie lub koszty zarzadzania, etc, etc, etc.

• dobrycy Re: NCN Miniatura 04.04.22, 22:26
      z tego co wiem (sam sie na to nigdy nie kwalifikowałem bo jestem za stary i za długo po doktoracie) to materiały (np substraty) i wyjazdy (np do nawiązania współpracy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka