Dodaj do ulubionych

Postęp ludzkości

26.07.23, 23:57
Zbiór zadań algebraicznych dla klas 5-8 z roku 1910
www.sbc.org.pl/dlibra/publication/285599/edition/270296
Jak myślicie, jak obecni 5-8 klasiści daliby z tym radę?
Obserwuj wątek
    • dobrycy Re: Postęp ludzkości 27.07.23, 09:10
      Jakby ktoś sie zastanawiał jak policzyć pierwiastki 3 stopnia na papierze (starsi pewnie
      pamietają sposób dla kwadratowych bo kiedyś był uczony)
      xlinux.nist.gov/dads/HTML/cubeRoot.html
    • pan.toranaga Re: Postęp ludzkości 27.07.23, 09:38
      Ja nawet nie probuję rozumieć. Natomiast 5-8 klasa gimnazjum to chyba obecne liceum. 4 klasy podstawówki i 8 gimnazjum o ile dobrze pamietam.
      • dobrycy Re: Postęp ludzkości 27.07.23, 13:03
        pan.toranaga napisał:

> Ja nawet nie probuję rozumieć. Natomiast 5-8 klasa gimnazjum to chyba obecne li
        > ceum. 4 klasy podstawówki i 8 gimnazjum o ile dobrze pamietam.

Ciężko powiedzieć, bo to ni II RP (tam było 4-6 podstawówki) a zabór rosyjski (1910, w tekscie mowa
        o rublach), nie wiem jak tam było. Ale i tak na tym by wymiękli maturzyści. Tych
        pierwiastków z jakiegoś powodu nie uczą od dawna. Ale tam masz też np liczby zespolone,
        których teraz w szkole nie ma, a w 1910 były całkiem "nowe". To był jeszcze czas
        że wektory nie były popularne, i wiele rzeczy robiono na kwaternionach.
        • pan.toranaga Re: Postęp ludzkości 27.07.23, 16:10
          Dobrycy, ja sobie matmę w liceum odpuściłem na 95%, uczyłem się tyle, żeby z łachy przejść do kolejnej klasy. Dzięki temu mogłem się nauczyć łaciny. Jeśli czegoś mi w dorosłym życiu zabrakło to nie matematyki jako takiej, tylko kultury matematycznej. Z dodawaniem i mnożeniem sobie radzę, a jak mówicie z Sendim, nie tylko ja, ale i inżynierowie wyższą matematykę (wyższą, znaczy więcej niż dodawanie i odejmowanie ;-) ) robię na aplikacją.

>wiele rzeczy robiono na kwaternionach
          Wiem, co to kwaterka (połówka z pół litry), ale kwaternion?
          • dobrycy Re: Postęp ludzkości 28.07.23, 07:45
            pan.toranaga napisał:

> Dobrycy, ja sobie matmę w liceum odpuściłem na 95%, uczyłem się tyle, żeby z ła
            > chy przejść do kolejnej klasy. Dzięki temu mogłem się nauczyć łaciny. Jeśli cze
            > goś mi w dorosłym życiu zabrakło to nie matematyki jako takiej, tylko kultury m
            > atematycznej. Z dodawaniem i mnożeniem sobie radzę, a jak mówicie z Sendim, nie
            > tylko ja, ale i inżynierowie wyższą matematykę (wyższą, znaczy więcej niż doda
            > wanie i odejmowanie ;-) ) robię na aplikacją.
            >

Aż się nie chce wierzyć. Pewnie od czasów szkoły nie użyłeś wzoru skróconego mnożenia ?
            Jak można życ nie znając języka przyrody ;-)

> >wiele rzeczy robiono na kwaternionach
            > Wiem, co to kwaterka (połówka z pół litry), ale kwaternion?

Ja z kolei nie wiedziałem co to kwaterka, myślałem że taka mała kwatera, na przykład na cmentarzu.

Rozumiem, że do wszystkiego teraz są aplikacje, nierozumiem wiary w to że zawsze będą
            dostępne, tak jak i urządzenia. Te palantiry mogą kiedyś zgasnąć. Używałeś komórki sprzed
            np. 10 lat ? Nic nie idzie doinstalować, bo nawet sklep google zepsuł tak że nie działa.
            Nowoczesne webowe aplikacje, zdechną wszystkie w jednej chwili, jak ktoś wyłączy cdny.
            Jeden pstryczek. To nawet nie laptop, na którym raz zainstaloana aplikacja działała.

• sendivigius Re: Postęp ludzkości 27.07.23, 19:39
      dobrycy napisał:

> Zbiór zadań algebraicznych dla klas 5-8 z roku 1910
      > www.sbc.org.pl/dlibra/publication/285599/edition/270296
      > Jak myślicie, jak obecni 5-8 klasiści daliby z tym radę?

Na przyklad:

216. Na kupno pewnego majątku ziemskiego reflektowało
      trzech obywateli. Pierwszy ofiarowywał za majątek 30000 rubli
      gotówką; drugi zobowiązywał się zapłacić 33500 rb. po upływie
      3-ch lat, trzeci zaś dawał 40000, obowiązując się zapłacić tę sumę po
      7-iu latach. Który z trzech obywateli dawał za majątek największą
      sumę, przypuszczając, że kapitał mógłby dawać 5%. Dowiedzieć
      się również, o ile ta największa suma przewyższa każdą z dwóch
      innych ofiarowanych sum?

Jakie to glupie i niepostepowe. Przeciez wiadomo ze byly to "klauzule abuzywne" trzeba isc do sadu i nic nie zaplacic co jest prawidlowa odpowiedzia w PL 2023 n.e. A poza tym sa sankcje na rubla wiec juz w ogole nic.
      • dobrycy Re: Postęp ludzkości 28.07.23, 07:46
        sendivigius napisał:

> Jakie to glupie i niepostepowe. Przeciez wiadomo ze byly to "klauzule abuzywne"
        > trzeba isc do sadu i nic nie zaplacic co jest prawidlowa odpowiedzia w PL 2023
        > n.e. A poza tym sa sankcje na rubla wiec juz w ogole nic.

No przez 110 lat jest pewien postęp. Ale nie przeceniałbym sądów, tu akurat
        pewnie jest bliżej czasów i okoliczności podręcznika niż się wydaje.
    • nikodem321 Re: Postęp ludzkości 29.08.23, 18:13
      Zaraz, zaraz. Porównujesz jabłka z gruszkami. Ichne klasy 5 do8 to były klasy gimnazjum, a te zaczynało się po 4 latach podstawówki. Wobec tego klasy 5 do 8 to aktualne klasy 1 do 4, ale liceum.
      Wtedy te pytania nie wydają się aż takie trudne.

Liczenie arytmetyczne pierwiastka kwadratowego z liczby 8cyfrowej wydaje mi się po prostu nudne i głupie. Kiedyś znałem przepis jak to zrobić ręcznie, ale dostępność kalkulatorów skutecznie tę umiejętność u mnie zatarła.
      • dobrycy Re: Postęp ludzkości 29.08.23, 21:58
        nikodem321 napisał:

> Zaraz, zaraz. Porównujesz jabłka z gruszkami. Ichne klasy 5 do8 to były klasy g
        > imnazjum, a te zaczynało się po 4 latach podstawówki. Wobec tego klasy 5 do 8 t
        > o aktualne klasy 1 do 4, ale liceum.
        > Wtedy te pytania nie wydają się aż takie trudne.
        >
        > Liczenie arytmetyczne pierwiastka kwadratowego z liczby 8cyfrowej wydaje mi się
        > po prostu nudne i głupie. Kiedyś znałem przepis jak to zrobić ręcznie, ale dos
        > tępność kalkulatorów skutecznie tę umiejętność u mnie zatarła.
        Matematyka w ogóle jest nudna i głupia. Po co liczyć cokolwiek na poziomie szkolnym
        jak mathematica to policzy od razu. A są apki które nawet po kolei wyjaśnią. Uczenie
        się czegokolwiek też jest nudne. A praca - to dopiero jest nudna. Robota to głupota,
        picie to życie.
        A moim zdaniem zachodzi możliwość że:
        1. jest sens takich rzeczy uczyć, bo ćwiczy to koncentracje i umiejętność algorytymicznego działania.
        Ćwiczy pewien porządek i dyscyplinę. A to się może przydać, chociaż pewnie nie każdemu.
        2. nie ma sensu uczyć tego. Jak zastosować takie rozumowanie to odejmowania w słupku
        też nie ma sensu uczyć. Sumek czy ilorazków albo tam innych różniczek też. Po co. Jest
        smartfon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka