Dodaj do ulubionych

Test humanistyczny

27.04.10, 14:29
Pierwsze pytanie - pierwszy błąd. Część Starego Testamentu jest
świętą księgą także dla muzułmanów - chocby Ksiegi mojzeszowe i
psalmy. Żadna zqatem z odpowiedzi nie jest prawidłowa...
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Test humanistyczny 27.04.10, 14:49
      a jak brzmiało pytanie?
      • verdana Re: Test humanistyczny 27.04.10, 14:54
        Stary Testament jest świętą księgą:
        • Gość: menodo Re: Test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 15:02
          Nie moge sie dokopac do testu - raz go widzialam przez chwile,pewnie cala Polska
          go oglada.

Ale czy to byl blad w tekscie, czy w kluczu odpowiedzi?
          Bo rozumiem, ze to byl jakis tekst zrodlowy a w odpowiedziach chodzilo o
          czytanie ze zrozumieniem?
          • verdana Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:12
            W kluczu. Zadanie 1. (0-1)
            Stary Testament jest świętą księgą
            A. żydów i muzułmanów.
            B. chrześcijan i żydów.
            C. muzułmanów i chrześcijan.
            D. żydów i buddystów.
            Tekst źródłowy był o królu Salomionie, niezwiązany bezpośrednio z
            odpowiedzią na to pytanie.
          • nika_j Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:13
            Treść pytania w zasadzie nijak się miała do tekstu źródłowego, którym był
            fragment Biblii dot. wyroku króla Salomona. Pytanie brzmiało:
            A. żydów i muzułmanów.
            B. chrześcijan i żydów.
            C. muzułmanów i chrześcijan.
            D. żydów i buddystów.
            • nika_j Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:14
              Treść testu:
              bi.gazeta.pl/im/9/7819/m7819349.pdf
          • nchyb Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:14
            dokopałam się pytania.
            Nie zgadzam się, ze to błąd. Zgadzam się, że odpowiedź Stary
            Testament jest świętą księgą chrześcijan i żydów jest prawidłowa.
            Stary Testamnet jako księga nie jest święty w Islamie. Ich Świętą
            Księgą jest Koran. Torę uznają za ważną, jednak uważają ją
            za "skażoną" przez poszczególnych autorów.
          • myszmusia tu tez jest razem z przykładowymi rozwiazaniami 27.04.10, 15:30
            www.rmf24.pl/foto/tylko-w-rmf24/zdjecie,iId,173390
    • Gość: learning-to-fly Re: Test humanistyczny IP: 95.108.50.* 27.04.10, 15:14
      Tak dla ścisłości, czy skoro Verdana pisze o CZĘŚCI Starego Testamentu, jako
      świętej księdze muzułmanów, a w pytaniu była mowa o Starym Testamencie (jako
      całości), to czy na pewno to jest błąd?
      • verdana Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:17
        Tak, to jest błąd. Nie należy bowiem na tescie zadawać pytań, gdzie
        odpowiedzi są dyskusyjne. W pytaniach zamknietych obowiazuje zasada,
        ze tylko jedna z odpowiedzi musi być prawdziwa i nie ma mozliwosci,
        aby w pewnych warunkach prawdziwa byla także jedna z pozostałych
        odpowiedzi.
        • Gość: learning-to-fly Re: Test humanistyczny IP: 95.108.50.* 27.04.10, 15:32
          Ale jeśli część ksiąg jest święta, to znaczy też, że część nie jest więc nie
          można powiedzieć, że całość jest święta, a w pytaniu była mowa o Starym
          Testamencie (czyli o całości).
          ps. może ktoś bardziej ogarnięty z matematyki jest w stanie bardziej logicznie
          wytłumaczyć, bo jestem prawie na 100% pewna, że logice pies pogrzebany.
          • joa66 Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:34
            A ja się zastanawiam czy religia może mieć dwie święte księgi (Koran
            i "fragmenty" Biblii)?
            • joa66 Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:37
              Moim zdaniem problemem dzieci tzw. oczytanych jest to, że chciałyby
              podzielić się dużą wiedzą, którą często niewątpliwie mają , a nie
              bardzo mają ku temu okazję na egzaminie.
              • nchyb Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:39

> Moim zdaniem problemem dzieci tzw. oczytanych jest to, że chciałyby
                > podzielić się dużą wiedzą, którą często niewątpliwie mają

nie w tym przypadku. Coś wiedzą, wiedzą, ze bije, ale nie wiedzą
                gdzie. Tylko Koran jest dla Islamu święty. Stary Testament nie!
            • Gość: learning-to-fly Re: Test humanistyczny IP: 95.108.50.* 27.04.10, 15:38
              Akurat z tym problemu nie ma, może mieć tyle, ile jej twórcy się spodoba:)
              Chyba, ze przeczą sobie wzajemnie, tzn. wtedy też można uznać obie za "święte",
              ale wiarygodność by na tym ucierpiała ;)
              • Gość: learning-to-fly Re: Test humanistyczny IP: 95.108.50.* 27.04.10, 15:39
                Tzn. problemu z ilością pism świętych i natchnionych, nie z egzaminem;)
            • verdana Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:44
              Tak. Moze.
              Żydzi za święty tekst uwazają raczej piecioksiąg, czyli Torę, nie
              zas cały Stary Testament. Niektóre xródła podają też, że Talmud jest
              swietą księgą judaizmu, ale to raczej błędna interpretacja.
              Tak naprawdę, na 46 ksiąg Starego testamentu tylko 39 ksiąg jest
              uznawanych przez judaizm. Sa różniec pomiedzy współczesnym ST
              chrześcijańskim a żydowskim, m.in. kolejność ksiąg. Żeby nie było za
              prostio, protestanci uznają raczej żydowską, nie katolicka wersję
              ST.
              Czyli - nie nalezy wiedzieć za dużo...

• Gość: menodo Re: Test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 15:48
            Odpowiedz z klucza jest prawdziwa tzn, nie jest nieprawdziwa.

Tym bardziej, ze klucz odpowiedzi nie przewiduje mozliwosci odpowiedzi "zadna".
            • verdana Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:51
              Jest prawdziwa, ale nie jest poprawna.
              • joa66 Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:53
                ale w takim razie odpowiedź A (żydów i muzułmanów) też nie jest
                nieprawdziwa:)
                • Gość: menodo Re: Test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 15:59
                  joa66 napisała:

> ale w takim razie odpowiedź A (żydów i muzułmanów) też nie jest
                  > nieprawdziwa:)"
                  No, jakby sie uprzec to oczywiscie, ze tak, chociaz nie slyszalam zeby ktos
                  wygral z cke w merytorycznym sporze.
                • nchyb Re: Test humanistyczny 27.04.10, 16:01
                  jednak jest nieprawdziwa. Powtórzę po raz setny, dla nich tylko
                  KOran jest święty...
                  • Gość: menodo Re: Test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 16:06
                    nchyb napisała:

> jednak jest nieprawdziwa. Powtórzę po raz setny, dla nich tylko
                    > KOran jest święty..."

Powtorz sto pierwszy raz a nastepnie powtorz sobie logike.(co to znaczy zdanie
                    prawdziwe?)
                    • nchyb Re: Test humanistyczny 27.04.10, 21:01

ok. nie nieprawdziwa, a nieprawidłowa. Nie zmienia to sedna...
                      • nchyb Re: Test humanistyczny 28.04.10, 06:53
                        Menodo, powtórzyłam co proponowałaś (chociaz tu matematyki nie
                        musisz stosować) i powtórzę:

A. żydów i muzułmanów. - fałsz
                        B. chrześcijan i żydów. - prawda
                        C. muzułmanów i chrześcijan. - fałsz
                        D. żydów i buddystów. - fałsz

gdyby była proponowana przez ciebie odpowiedź E-żadna - różnież
                        byłaby fałszywa, gdyż wśród tych czterech odpowiedzi była prawdziwa
                        i w dodatku prawidłowa. Ale jeżeli chcesz, to przy zmianie spójnika
                        i na lub miałabyś matematycznie wszystkie 4 odpowiedzi prawdziwe :-)
                        Ale był to test humanistyczny.

Verdanie dobrze świta, muzułmanskie korzenie mają wiele wspólnego z
                        chrześcijańskimi i żydowskimi. Co nie zmienia faktu, że jednak
                        wspomniane w pytaniu dzieło nie jest uznawane za święte w Islamie.
                        • myszmusia Re: Test humanistyczny 28.04.10, 07:58
                          ale pomijajac te wszystkie rozwazania to był TEST i tam tak jak nchyb napisała w odpowiedziach abcd była odpowiedz prawdziwa - jakos młodziez nie miała dylematów wybrała w tym wypadku odpowiedz prawdziwa i tyle. (nawet ci którzy mieli elementy religioznawstwa;-))nie sadze aby z tego mozna było robic jakikolwiek bład w konstruowaniu egzaminu.Tu nie było nic dwuznacznego
                          • Gość: menodo Re: Test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 08:50
                            myszmusia napisała:

> ale pomijajac te wszystkie rozwazania to był TEST i tam tak jak nchyb napisała
                            > w odpowiedziach abcd była odpowiedz prawdziwa - jakos młodziez nie miała dylema
                            > tów wybrała w tym wypadku odpowiedz prawdziwa i tyle. (nawet ci którzy mieli el
                            > ementy religioznawstwa;-))nie sadze aby z tego mozna było robic jakikolwiek bła
                            > d w konstruowaniu egzaminu.Tu nie było nic dwuznacznego"

Argument, ze "mlodziez nie miala watpliwosci" wydaje sie wyjatkowo pyszny!
                            Powodzenia w dalszej karierze edukacyjnej, gdzie na mlodziez bez watpliwosci
                            czekaja testy wielokrotnego wyboru...
                            • myszmusia Re: Test humanistyczny 28.04.10, 09:32
                              ale chyba podstawa jest to ze ta odpowiedz BYŁA PRAWDZIWA , nie sadzisz?

jakby sie chciec czepiac to tam mozna znalesc wiecej watpliwosci - chociazby to pytanie o budowaniu napiecia. Kwestia interpretacji co komu jakie napiecie buduje;-)czyli chyba mniej jednoznaczny wybór niz w tym wałkowanym pytaniu
                            • nchyb Re: Test humanistyczny 28.04.10, 09:38
                              brak wątpliwości młodzieży nie przesądza o nieomylności. Faktycznie.
                              W tym jednak konkretnym przypadku nie było testu wielokrotnego
                              wyboru, typowe pytanie zamknięte, gdzie wyłącznie jedna z odpowiedzi
                              jest prawidłowa (i prawdziwa he he), nie było żadnych dwuznaczności.
                              Nie chodziło o wspólne korzenie wiary, lecz o uznawanie "świętości"
                              określonego dzieła przez określone religie. I dwuznaczność mogła się
                              pojawić w umysłach jedynie tych, którzy błednie zinterpretowali
                              pytanie...
                        • Gość: menodo Re: Test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 08:56
                          > "Verdanie dobrze świta, muzułmanskie korzenie mają wiele wspólnego z
                          > chrześcijańskimi i żydowskimi. Co nie zmienia faktu, że jednak
                          > wspomniane w pytaniu dzieło nie jest uznawane za święte w Islamie."

Z takim Twoim podejsciem do dyskusji nie dogadamy sie.
                          Jesli dziecko zaznaczylo B ciesz sie, bo sluszne protesty specjalistow (ktorym
                          "dobrze swita") w CKE i tak nic nie dadza.
                          • nchyb Re: Test humanistyczny 28.04.10, 09:25

> Z takim Twoim podejsciem do dyskusji nie dogadamy sie.

Z Twoim chyba tez. Co chcesz wykazać? Na czym polega słuszność
                            protestów specjalistów?
                            Szczerze - czego twoim zdaniem mógłby ten protest dotyczyć?
                            • nchyb Re: Test humanistyczny 28.04.10, 09:29
                              przy okazji jeszcze - owe towim zdanie słuszne protesty
                              specjalistów - proszę o wyjaśnienie jacyż to specjaliści (i jaka ich
                              specjalizacja) protestowali?
                            • Gość: menodo Re: Test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 09:50
                              nchyb napisała:

>
                              > > Z takim Twoim podejsciem do dyskusji nie dogadamy sie.
                              >
                              > Z Twoim chyba tez. Co chcesz wykazać? Na czym polega słuszność
                              > protestów specjalistów?
                              > Szczerze - czego twoim zdaniem mógłby ten protest dotyczyć?"

Nie wiem, czy specjalisci protestowali. Ale mogliby,chociaz z CKE jeszcze nikt
                              nie wygral (chyba tylko w przypadkach kiedy egzaminatorzy zle podliczyli
                              punkty:)) - wiec nie sadze aby chcieliby sie fatygowac.
                              Malo kto wie, ale ukladanie pytan testowych to WIEDZA, w dodatku
                              interdyscyplinarna. Mimo ze nie jestem profesorem historii jak Verdana, rozumiem
                              jej watpliwosci, poniewaz "cos tam, cos tam" o konstrucji pytan testowych
                              slyszalam:)

• nchyb Re: Test humanistyczny 28.04.10, 12:40
                                Verdana nie jest profesorem historii, chociaż historią też się
                                zajmuje.
                                Religioznawcą o ile wiem, żadna z Was nie jest, wyznawcą Islamu też.

Tu jest szukanie problemu na siłę, moherowe babcie (o których
                                wspominasz niżej) nie dopuszczą myśli o żydowskich korzeniach Marii
                                i Jezusa, jednak wiedza, że dla nich świętą księgą jest Biblia, a
                                nie Koran czy wedy...
                                Podobnie muzułmanie wiedzą, że w Biblii są fragmenty zgodne z
                                Koranem, że Abraham był ich prorokiem, a Jezus istiał, ale tych
                                fragmentów nie uznają za pochodzące od Boga, a jedynie za zapisane
                                przed wiekami przez ludzi. Treści zawarte w ST, zgodne z Koranem są
                                święte, ów utwór nie. Popytaj wyznawców Islamu, ale zadaj pytaie
                                dokładne.
                                • Gość: menodp Re: Test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 13:17
                                  "Verdana nie jest profesorem historii, chociaż historią też się
                                  zajmuje.
                                  Religioznawcą o ile wiem, żadna z Was nie jest, wyznawcą Islamu też. "

Akurat kim jest Verdana chyba jednak wiem lepiej od Ciebie, a czy ja jestem
                                  religioznawca albo astronomem i czy w cos wierze....nie chce mi sie gadac.
                                  Rozumiem,ze nie przekonuja Cie zadne przedstawione juz na forum argumenty, wiec
                                  z mojej strony to EOT.
                                  • nchyb Re: Test humanistyczny 28.04.10, 13:37
                                    gdybyś była religioznawcą lub muzułmanką - wiedziałabyś co jest
                                    świętą księgą Islamu i nie miałabyś żadnych wątpliwości.
                                    Studiowałam m.in religioznastwo i mam zarówno w rodzinie jak i
                                    bliskim kręgu znajomych osoby z tego kręgu wiary, więc nie jest mi
                                    to obcy temat. Wy coś tam wiecie, ale dość powierzchownie.

Dorobek naukowy i literacki Verdany znam i również wiem w jakiej
                                    dziedzinie jakie stopnie i tytuły ma. Profeseroem historii nie jest,
                                    co nie umniejsza jej zasług w innych dziedzinach, tu jednak po
                                    prostu się myli.
                                    • Gość: menodo Re: Test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 13:50
                                      gdybyś była religioznawcą lub muzułmanką - wiedziałabyś co jest
                                      świętą księgą Islamu i nie miałabyś żadnych wątpliwości. "

Hehe. Juz mowilam - z mojej strony EOT.
                                      • nchyb Re: Test humanistyczny 28.04.10, 14:05
                                        he he, tym się różnimy. Ja potrfie się przyznać do błędu bądź braku
                                        wiedzy.
                                        Gdy czegoś nie wiem, lub nie jestem pewna, to sprawdzam i potem
                                        przyznaję, ze się myliłam. A są tacy co po prostu kończą dyskusję...
                                        Ale czego się spodziewać po kimś, kto przy prostej tematycznie
                                        rozprawce nie bardzo wiedział co mogloby napisać dziecko z
                                        miasteczka z 1 ogólniakiem. Brak wyobraźni i nieumiejętność
                                        przyznania się do braku wiedzy?...
                                        • Gość: menodo Re: Test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 16:03
                                          nchyb napisała:

> he he, tym się różnimy. Ja potrfie się przyznać do błędu bądź braku
                                          > wiedzy.
                                          > Gdy czegoś nie wiem, lub nie jestem pewna, to sprawdzam i potem
                                          > przyznaję, ze się myliłam. A są tacy co po prostu kończą dyskusję...
                                          > Ale czego się spodziewać po kimś, kto przy prostej tematycznie
                                          > rozprawce nie bardzo wiedział co mogloby napisać dziecko z
                                          > miasteczka z 1 ogólniakiem. Brak wyobraźni i nieumiejętność
                                          > przyznania się do braku wiedzy?...

Osobiscie uwazam, reprezentujesz typ myslenia, ktory jest wiocha.
                                          Przy czym "wiocha" to dla mnie kategoria intelektualna, a nie geogeaficzna.
                                          Wlasnie dlatego EOT.
              • nchyb Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:59
                będę się kłócić. Jest prawdziwa i poprawna. TYLKO KORAN jest świętą
                księgą w Islamie.
        • nchyb Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:37
          odpowiedź nie jest wcale dyskusyjna. Stary Testament nie jest
          autorstwa boga, napisany ręką natchnionego proroka (Koran jest).
          Stąd nie jest uznawany za święty, chociaż fragemnty (pokrywające się
          ze słowami Koranu) są uznawane w Islamie. Pozostałe są odrzucane.
          • verdana Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:45
            Jak widać w judaiźmie i protestantyźmie też wiele fragmentów jest
            odrzucanych. I jakos nie przeszkadza nam to uznać ST za świetą
            księgę tych religii.
            • nchyb Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:51
              to nie my uznajemy że Tora, bądź Biblia są święte dla danej religii.
              Muzułmanie odrzucają świętość ST. Ortodoksowie odrzucają nawet
              tłumaczenie Koranu na inny język z arabskiego. Dla nich sity jest
              wyłącznie Koran po arabsku, gdyż wierzą, że jest to słowo w słowo
              spisane przez Mahometa słowa Boga.
              To oni uznali Koran za świętą księgą, więc nie nam decydować, co dla
              nich święte, co nie.
              Owszem, islam i chrześcijaństwo ma wspólne źródła wiary, ale
              uznaniem świetości ksiąg się różni.
          • nchyb Re: Test humanistyczny 27.04.10, 15:47

> autorstwa boga, napisany ręką natchnionego proroka (Koran jest).
            to znaczy muzułmanie wierzą, że JEST...
    • Gość: menodo test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 16:18
      Natomiast wiele innych rzeczy w tym tescie (tylko pierwsze refleksje) -podoba mi
      sie.
      Pytanie z wosu - bardzo dobrze, ze sie pojawilo! Tak samo jak pytanie z historii
      sztuki - choc nie wiem jak z czytelnoscia obrazka w arkuszu.
      Troche wiecej pytan historii, na pewno wiecej niz rok temu.
      Teksty do analizy rozumienia slowa pisanego na wyzszym poziomie niz
      ubiegloroczne przygody Macka iKarolinki.

Temat rozprawki - przynajmniej sensownie sformulowany, nie jak rok temu.
      Aczkolwiek zastanawiam, co niby o swoich dylematach zwiazanych z wyborem szkoly
      maja powiedziec dzieci z malych miejscowosci, gdzie jest np. tylko jedno liceum...

• Gość: ania Re: test humanistyczny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.04.10, 16:21
        > Aczkolwiek zastanawiam, co niby o swoich dylematach zwiazanych z wyborem szkoly
        > maja powiedziec dzieci z malych miejscowosci, gdzie jest np. tylko jedno liceum

może to,że chciałyby, a nie mają możliwości wyboru....
        • nchyb Re: test humanistyczny 27.04.10, 21:04
          albo, że zastanawiają się, czy warto zdecydować się na lepszą szkołę
          w duzym mieście i pokonywać uciążliwości z tym związane typu
          dojazdy, bądź noclegi poza domem...
          • claratrueba Re: test humanistyczny 28.04.10, 09:10
            a propos Biblii- tu bym szat nie darła- chodzi o uznanie "świętości" jako
            podstaw religii- w judaizmie- tak, mimo wielu sporów, interpretacji czy
            kwestionowania sporych fragmentów jest to "święta księga", podobnie jak dla
            chrześcijan Nowy Testament, choc spory i tu były nieobce o wiele fragmentów.
            Islam natomiast akceptuje wiele fragmentów ST, nie traktując go jednoczesnie
            jako podstawę swojej religii ergo- nie "świętą księgę".
            Trywializując- ziemniaki są podstawą kartoflanki, choć nie tylko z nich sie
            składa (chyba, kiepska ze mnie kucharka), natomiast nie są podstawą grochówki,
            choć też w niej są. Ergo dla kartoflani są "święte" dla innych zup- nie.
            Natomiast co do rozprawki...
            Załamka, po prostu. Temat, na którym uczeń z polotem wykazać sie nie bardzo
            może, przeciętny i słaby może popisac się albo komunałami z stylu "nauka to
            potegi klucz" albo raczej poglądami rodziców, dziadków i nauczycieli. A
            najlepiej wypadliby ci, którzy oparliby się na naszych dyskusjach :-) Ponieważ
            tych słabych i przeciętnych jest najwiecej, na nasze forum młodzież chyba nie
            zagląda pozostaje współczuć sprawdzającym.
            • nchyb Re: test humanistyczny 28.04.10, 09:31

> Islam natomiast akceptuje wiele fragmentów ST, nie
              traktując go jednoczesnie
              > jako podstawę swojej religii ergo- nie "świętą księgę".

no właśnie, Islam jedynie akceptuje, toleruje fragmenty Starego
              Testamentu. Jedynie AKCEPTUJE, nie uznając ich za świętość. I
              własnie dlatego nie rozumiem zastrzezeń Verdany i Menodo.
            • Gość: menodo Re: test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 09:34
              "Islam natomiast akceptuje wiele fragmentów ST, nie traktując go jednoczesnie
              > jako podstawę swojej religii ergo- nie "świętą księgę". "

ALE wlasnie o to chodzi, ze dla muzulmanow ST JEST swieta ksiega - mimo ze nie
              jest ich "podstawa religii". Rozmawialam wczoraj z teologiem, ktory stwierdzil,
              ze temat na dyskusje, ktorych nie ma sensu podejmowac na okolicznosc pytania w
              tescie, aczkolwiek dziecko muzulmanskie mogloby miec problem z "prawidlowa
              odpowiedzia" ...

> Natomiast co do rozprawki...
              > Załamka, po prostu. Temat, na którym uczeń z polotem wykazać sie nie bardzo
              > może, przeciętny i słaby może popisac się albo komunałami z stylu "nauka to
              > potegi klucz" albo raczej poglądami rodziców, dziadków i nauczycieli. "

Rozprawka nie jest od wykazywania sie polotem. W kazdym razie kryteria jej oceny
              polotu nie premiuja (moze 1 punkt). Podejrzewam, ze komunaly wystarcza.
              Najwazniejsza jest konstrukcja pracy, zgodna z zasadami.

Zastanawiam sie tylko,co ten temat ma wspolnego z wiedza humanistyczna?.
              Rzeczywiscie, wystarczyloby poczytac to forum...
              • nchyb Re: test humanistyczny 28.04.10, 09:43
                porozmawiaj jednak z muzułmanami. Tylko ostrożnie, byś ich nie
                uraziła. Żaden muzułmanin nie uznaje ST za święty...
                • joa66 Właśnie zadzwoniłam do Związku Muzułmanów 28.04.10, 09:51
                  z ciekawości, bo sama nie wiem.

Uznają ST za świętą księgę.
                  • Gość: menodo Re: Właśnie zadzwoniłam do Związku Muzułmanów IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 12:15

joa66 napisała:

> z ciekawości, bo sama nie wiem.
                    >
                    > Uznają ST za świętą księgę."

Tez nie wiedzialam tzn. nie bylam pewna, ale np. moja corka od razu powiedziala
                    ze cos nie halo w tym pytaniu, bo jednak....a syn - po kierunkowych studiach -
                    skomentowal to pytanie (w e-mailu, bo teraz studiuje za granica):hehe, brawo
                    cekae...

No, ale jesli czytalas wypowiedz jednej z formumowych mam- wiekszosc
                    gimnazjalistow nie miala watpliowsci...
                    • nika_j Re: Właśnie zadzwoniłam do Związku Muzułmanów 28.04.10, 12:44
                      Gość portalu: menodo napisał(a):

>

> No, ale jesli czytalas wypowiedz jednej z formumowych mam- wiekszosc
                      > gimnazjalistow nie miala watpliowsci...

Owszem, powiedziałam tak, bo to prawda, choć nie powiem, żeby to był dobry
                      objaw. Co więcej, widać większość dorosłych wątpliwości nie ma, skoro w
                      dzisiejszym wydaniu GW jeden z redaktorów rzucił tekst:

"Niektóre pytania trąciły banałem - kilkunastoletnich ludzi pytano np., czy
                      Stary Testament jest księgą żydów i buddystów, muzułmanów i chrześcijan,
                      chrześcijan i żydów, czy też żydów i muzułmanów. "
                      • Gość: menodo Re: Właśnie zadzwoniłam do Związku Muzułmanów IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 13:31
                        Owszem, powiedziałam tak, bo to prawda, choć nie powiem, żeby to był dobry
                        objaw. Co więcej, widać większość dorosłych wątpliwości nie ma, skoro w
                        dzisiejszym wydaniu GW jeden z redaktorów rzucił tekst:

"Niektóre pytania trąciły banałem - kilkunastoletnich ludzi pytano np., czy
                        Stary Testament jest księgą żydów i buddystów, muzułmanów i chrześcijan,
                        chrześcijan i żydów, czy też żydów i muzułmanów. "

Akurat nie Ciebie mialam na mysli.

Poza tym,no co z tego...Familiada gora!
                  • nchyb którego związku? 28.04.10, 13:49
                    i jak zadałaś pytanie?

Bo na przykład w Muzułmańskim Zwiąsku Religijnym w RP upewnili mnie
                    w wiedzy i wierze, że Islam uznaje za świętą księgę jedynie Koran
                    .
                    • joa66 Re: którego związku? 28.04.10, 14:18
                      Powołałam się na treść pytania na egzaminie , aby wytłumaczyć swoje
                      dziwne pytanie. Zapytałam się czy muzułmanie uznają ST za świętą
                      księgę.
                      Odpowiedź otrzymalam bez zastanawiania się Pani, która
                      odebrała telefon - było od raz "ależ tak" plus dalsze tłumaczenia,
                      że nie uznają póóniejszych ingerencj. itd. Nie czułam się na siłach
                      dyskutować na tematy teologiczne, więc powtórzyłam pytanie . Pani
                      pozwierdziła.

Pytałam w
                      Muzułmański Związek Religijny
                      w RP, Najwyższe Kolegium

• joa66 Re: którego związku? 28.04.10, 14:24
                        Tak jak pisałam - ja nie wiem, bo nawet nie wiem czym jest a czym
                        nie jest święta księga (poza oczywiście popularną wiedzą), ergo co
                        może zostać zakwalifikowane jako taka.

Dlatego zadałam możliwie jak najprostsze pytanie. I taką otrzymałam
                        odpowiedź.
                • Gość: menodo Re: test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 09:56

nchyb napisała:

> porozmawiaj jednak z muzułmanami. Tylko ostrożnie, byś ich nie
                  > uraziła. Żaden muzułmanin nie uznaje ST za święty..."

Porozmawiaj lepiej z moherowymi babciami i zapytaj, czy ich religia ma cokolwiek
                  wspolnego z Zydami...Tylko ostroznie!

Ale zgoda - jesli wspomniane pytanie mialo na celu zbadanie,co sadzi LUD
                  (Familiada) to sporu nie ma.
                  • nchyb Re: test humanistyczny 28.04.10, 14:12

> Ale zgoda - jesli wspomniane pytanie mialo na celu zbadanie,co
                    sadzi LUD
                    > (Familiada) to sporu nie ma.

Menodo, targetowi Familiady to właśnie mętnie się kojarzy, ze Islam
                    coś wspólnego z chrześcijaństwem ma.
                    Ale szczegółow nie znają. Samo oczytanie, masz rację (w nawiązaniu
                    do innego wątku) moze utrudnić prawidłowe rozwiązanie testu, bo
                    jakieś śladowe informacje pozostają, bez uporządkowania, z różnych
                    dziedzin i w błąd wprowadzają. Jednak oczytanie i wiedza, połączone
                    z umiejętnością korzystania z tychże - już pomogą. Chyba bardziej
                    niż kursy, o których wspominałaś.
      • nika_j Re: test humanistyczny 28.04.10, 10:53
        Mnie osobiście to pytanie "z WOSu" raczej nie przekonuje - ocena skuteczności
        działania zależy od zbyt wielu czynników, żeby gimnazjalista miał to oceniać.
    • nika_j Re: Test humanistyczny 28.04.10, 10:44
      Pomijając już nawet poprawność odpowiedzi, nie sądzę, by dla wiekszości
      młodzieży gimnazjalnej, której świat islamu jest raczej obcy, pytanie to
      stanowiło jakąkolwiek trudność i w ogóle zastanawiała się nad jakakolwiek inną
      odpowiedzią niz ta z klucza. Natomiast ciekawi mnie, czy podobnych wątpliwości
      nie mieli np. uczniowie muzułmanie, dla których z kolei np. chrześcijańska
      religia może być równie obca, jak dla nas islam.
      • Gość: menodo Re: Test humanistyczny IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 12:22
        nika_j napisała:

> Pomijając już nawet poprawność odpowiedzi, nie sądzę, by dla wiekszości
        > młodzieży gimnazjalnej, której świat islamu jest raczej obcy, pytanie to
        > stanowiło jakąkolwiek trudność i w ogóle zastanawiała się nad jakakolwiek inną
        > odpowiedzią niz ta z klucza. Natomiast ciekawi mnie, czy podobnych wątpliwości
        > nie mieli np. uczniowie muzułmanie, dla których z kolei np. chrześcijańska
        > religia może być równie obca, jak dla nas islam.

Czyli Familiada?
        Coraz bardziej mam poczucie, ze dzieci nalezy ksztalcic poza Polska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka