Dodaj do ulubionych

Wykształcona Polka

07.02.24, 18:05
kobieta.rp.pl/jej-historia/art39790341-dorota-monika-zwierzynska-symonajc-najlepiej-wyksztalcona-polka-ukonczyla-28-kierunkow-studiow-i-dalej-sie-uczy
Sam koniec linku mówi za siebie
Obserwuj wątek
    • dobrycy Re: Wykształcona Polka 07.02.24, 21:10
      Można powiedzieć wieczna studentka. Z drugiej strony pewnie ma porównanie i wiedze, w mnisw by sie pewnie
      przydała.
    • tadeusz.rysiakiewicz Re: Wykształcona Polka 07.02.24, 21:17
      przecie tam nie ma ani jednego porządnego kierunku studiów - same społhumy
    • sendivigius Re: Wykształcona Polka 08.02.24, 17:56
      pan.toranaga napisał:

> kobieta.rp.pl/jej-historia/art39790341-dorota-monika-zwierzynska-symonajc-najlepiej-wyksztalcona-polka-ukonczyla-28-kierunkow-studiow-i-dalej-sie-uczy
      > Sam koniec linku mówi za siebie

I dlatego proponuje aby studia byly platne.
      • pan.toranaga Re: Wykształcona Polka 08.02.24, 22:22
        Może gdybym nie był pracownikiem szkoły wyższej to bym Ci przyklasnął. Ale płatne studia oznacza dla mnie najprawdopodobniej awans na zieloną trawkę vel dietę "szczaw i mirabelki". Chociaż w krajach gdzie studia są płatne mimo wszystko ileś osób to studiuje, chociaż wszędzie to bardzo niszowa subdyscyplina.
        Sam jestem ciekaw ile by zostało z mojego uniwersytetu, gdyby kazali płacić za studia. 15 lat temu tłumy za studia płaciły. Płaciły bo a) nie było miejsc na bezpłatnych b) płatne studia to były studia zaoczne, można było pracować i studiować (i w zwiąku z tym najczęściej tych studiów nie skończyć) c) retrospektywnie jakiekolwiek studia były gwarancją pracy. No ale ciekaw jestem jak by to teraz wyglądało.
        NB nieodmiennie bawiło mnie, że najwięksi korwiniści i krzykacze "płatne studia" to - przynajmniej wśród moich znajomych - byli fizycy. Ci chyba w skali całej Polski nie zobaczyli grosza czesnego.
        • dobrycy Re: Wykształcona Polka 08.02.24, 23:22
          pan.toranaga napisał:

> Może gdybym nie był pracownikiem szkoły wyższej to bym Ci przyklasnął. Ale płat
          > ne studia oznacza dla mnie najprawdopodobniej awans na zieloną trawkę vel dietę
          > "szczaw i mirabelki". Chociaż w krajach gdzie studia są płatne mimo wszystko i
          > leś osób to studiuje, chociaż wszędzie to bardzo niszowa subdyscyplina.
          > Sam jestem ciekaw ile by zostało z mojego uniwersytetu, gdyby kazali płacić za
          > studia. 15 lat temu tłumy za studia płaciły. Płaciły bo a) nie było miejsc na b
          > ezpłatnych b) płatne studia to były studia zaoczne, można było pracować i studi
          > ować (i w zwiąku z tym najczęściej tych studiów nie skończyć) c) retrospektywni
          > e jakiekolwiek studia były gwarancją pracy. No ale ciekaw jestem jak by to tera
          > z wyglądało.

No jest możliwość że płatne studia by sie utrzymały:
          - gdyby dawały gwarancje wizy dla obcokrajowców np z indii czy pakistanu
          i np. pozwolenie na prace do 5 lat po studiach. Mógłby to być sposób na klajstrowanie
          dziury demograficznej. Co tam na tych studiach by się uczyło to bez znaczenia.
          - jak wróci pobór, to optyka sie zmieni
          - możnaby na studia kierować emerytów. I tak nie mają co robić, a w ten sposób
          by mieli jakiś kontakt miedzy sobą i cel. Takie uniwersytety III wieku były ale nie wiem
          co sie z nimi stało. Możnaby nawet dla tych emerytów uruchomić programy grantowe
          z NCNu - np epitafium albo rekwiem, elegia

> NB nieodmiennie bawiło mnie, że najwięksi korwiniści i krzykacze "płatne studia
          > " to - przynajmniej wśród moich znajomych - byli fizycy. Ci chyba w skali całej
          > Polski nie zobaczyli grosza czesnego.

Może zobaczyli. 20 lat temu np było zaoczne kształcenie nauczycieli z fizyki.
          Obecnie też ich brakuje.

• tadeusz.rysiakiewicz Re: Wykształcona Polka 09.02.24, 08:26
          nie ma bezplatnych studiow. Sa studia na cudzy koszt. I jest oczywiste by lepiej z tym skonczyc. A jesli na jakis kierunek nie byloby chetnych by placic… no coz to onacza ze wyklada sie tam nieprzydatne pierdoły

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka