Dodaj do ulubionych

Warto przypomnieć

01.07.26, 11:19
wkrótce IV kryterium, pora przyswoić historię yt www.youtube.com/watch?v=mLIUeoc9LR4
Moze zarobki naukowców zbliżą się do influencerów?
Obserwuj wątek
    • dobrycy Re: Warto przypomnieć 01.07.26, 11:28
      Może, specjalnie dla polskich naukowców walczących z dezinformacją, i popularyzujących naukę (IV kryterium) ministerstwo w porozumieniu z YT zrobi nowy specjalny format, oprócz normalnych filmów i shortsów zrobi longi, w formacie 21:9 płaskim, trwające minimum 2h lekcyjne i z listą obecności, oraz weryfikacją przez kamerkę czy widz nie zasypia albo gdzieś nie poszedł (jak SHP na kolei).
      • pan.toranaga Re: Warto przypomnieć 05.07.26, 08:42
        Moja szkola zrobiła pracownikom szkolenie z robienia filmów. Wykladowca zaczął od anegdotki: na konferencji siedział światowej sławy uczony obok znajomego, przeciętniaka. Co ktoś koło nich przechodził, to wykrzykiwał "profesor Smith" i się kłaniał i chciał ściskać dłoń temu przeciętniakowi, a na giganta nie zwracał uwagi. No i ten wielki pyta Smitha "skąd oni wszyscy cie znają?" Jak sie dowiedział, ze z YouTube to sam zaczął kręcić rolki, chociaż wcześniej szkoda mu było czasu na takie głupoty. Morał: i w USA IV kryterium z YouTube jest ważne "samoparametryzacji ego" uczonka.
        • dobrycy Re: Warto przypomnieć 05.07.26, 10:53
          pan.toranaga napisał:

No i ten wielki pyta Smitha "skąd oni wszyscy cie znają?" Jak sie dow
          > iedział, ze z YouTube to sam zaczął kręcić rolki, chociaż wcześniej szkoda mu b
          > yło czasu na takie głupoty. Morał: i w USA IV kryterium z YouTube jest ważne "s
          > amoparametryzacji ego" uczonka.

No to po robić te wszystkie profesury, habilitacje i doktoraty jak zamiast tego można robić filmy na youtubie.
          Po co rady dyscyplin, rady doskonałości (tu już sama nazwa zakrawa na autoironię), aby zaspokoić ego, skoro można to zrobić znacznie taniej. W zeszłych dekadach wybudowaliśmy masę betonów, pałaców dla uczonków,
          miejsc które zasilają ego. Po co? Skoro można było te pieniądze dać uczonkom na filmy na yt, i zapłacić farmą hindusów za polubienia i promocje na platoformie. Bylibyśmy teraz mocarstwem naukowym, wyprzedzilibyśmy swoje i czasy i mieli prawdziwy prestiż.
          • pan.toranaga Re: Warto przypomnieć 06.07.26, 12:01
            "farmom" nie "farmą". Prawdopodobnie poprawka spellchecka, który się nie spodziewa celownika of "farma".

Nie zawsze wiem, kiedy się kończy u Ciebie trollowanie a zaczyna mówienie serio. Niemniej już to omawialiśmy, ale co szkodzi przypomnieć (boć przecie wszystkośmy już w zasadzie omówili, co było do omówienia): dla szerszej publiczności wielki uczony to ten, który występuje w telewizorze. No teraz już niekoniecznie w telewizorze, ale żeby się ruszał na ekranie, czyli na YT.
            Ostatnio widzę reklamę jakiejś konferencji branżowo-szkoleniowej, wyświetlają mówców, no i pojawia się Dragan. Ja naprawdę nie znam naukowego kalibru Dragana, ale podejrzewam, że jakby nie był wielki naukowo, to nigdy by nim konferencji poświęconej bodaj ejaj w biznesie nie reklamowali.
            Swoją drogą dziary miał spore.
            • trzy.14 Re: Warto przypomnieć 06.07.26, 15:09
              pan.toranaga napisał:

> dla szerszej publiczności wi
              > elki uczony to ten, który występuje w telewizorze. No teraz już niekoniecznie w
              > telewizorze, ale żeby się ruszał na ekranie, czyli na YT.

Nie tylko dla szerszej. Por. np. Krzysztof Dragan. W zasadzie to już celebryta "od wszystkiego", naukowiec wzorcowy.
            • dobrycy Re: Warto przypomnieć 06.07.26, 15:19
              pan.toranaga napisał:

ale co szkodzi przypomnieć (boć przecie wszystko
              > śmy już w zasadzie omówili, co było do omówienia): dla szerszej publiczności wi
              > elki uczony to ten, który występuje w telewizorze. No teraz już niekoniecznie w
              > telewizorze, ale żeby się ruszał na ekranie, czyli na YT.
              Kojarze dyskusję, z porównaniem do uświadamiania przez kolegów pod toaletą

> Ostatnio widzę reklamę jakiejś konferencji branżowo-szkoleniowej, wyświetlają m
              > ówców, no i pojawia się Dragan. Ja naprawdę nie znam naukowego kalibru Dragana,
              > ale podejrzewam, że jakby nie był wielki naukowo, to nigdy by nim konferencji
              > poświęconej bodaj ejaj w biznesie nie reklamowali.
              > Swoją drogą dziary miał spore.
              Na YT ostatnio mi wyświetliło osobopostać Adriannę Boj - ona chyba jest lepsza w dziarach niż Dragan.
              Pewnie też ją będą reklamowali na różnych konferencjach. W sumie można by jej napisać i dać doktorat
              z fizyki, pewnie by szokowała nawet bardziej niż Dragan, a jaka byłaby popularyzacja.

Moim zdaniem upadek modelu biznesowego uniwersytetu zaczął się na dobre u nas, jak za popularyzacje nauki wzięli się niecertyfikowani popularyzatorzy. W ten sposób, stracił się powód aby studiować i mieć certyfikaty,
              bo skoro można bez habilitacji wykładać np. fizykę na YT, to po co mozolnie zbierać punkty, artykuły i wyjazdy aby ją zrobić, skoro nie daje ona nawet bonusu istnienia w minimum kadrowym. Inaczej mówiąc nie jest do niczego potrzebna, poza naukową reprodukcją. Doktor kiedyś, to też był ktoś. A obecnie to kto. To tak jakby kościół katolicki pozwalał aby mszę mógł prowadzić każdy kto chce. Zawsze takie coś zwalczał, nazywając sektą, bo to jak omijanie cechu, sprzedawanie towaru bez koncesji. No i dziwi mnie, że nikt z tym nie walczy, a jeszcze bardziej, że MNiSW tą patologię wspiera.
              • sendivigius Re: Warto przypomnieć 06.07.26, 23:50
                dobrycy napisał:

Doktor kiedyś, to też był ktoś. A obecnie to kto. To tak
                > jakby kościół katolicki pozwalał aby mszę mógł prowadzić każdy kto chce.

I jesteśmy w domu, Dobrycy. Akademia (w mutacji polskiej) to dziś właśnie taki kościół. Biskupi habilitowani. Bo u zarania chrześcijaństwa mszę odprawiał każdy, jeśli w ogóle było cos takiego. Czy mam dalej snuć analogie?
                • dobrycy Re: Warto przypomnieć 07.07.26, 14:04
                  sendivigius napisał:

> dobrycy napisał:
                  >
                  > Doktor kiedyś, to też był ktoś. A obecnie to kto. To tak
                  > > jakby kościół katolicki pozwalał aby mszę mógł prowadzić każdy kto chce.
                  >
                  >
                  > I jesteśmy w domu, Dobrycy. Akademia (w mutacji polskiej) to dziś właśnie taki
                  > kościół. Biskupi habilitowani. Bo u zarania chrześcijaństwa mszę odprawiał każd
                  > y, jeśli w ogóle było cos takiego. Czy mam dalej snuć analogie?
                  No są dalsze - w USA macie kościoły protestanckie, nie ma ścisłej hierarchi, każdy orze jak może i jest sola fide.
                  A u nas jest hierarchia, kościół powszechny i wiara ma drugorzędne znaczenie, liczy sie struktura.
                  • sendivigius Re: Warto przypomnieć 07.07.26, 17:42
                    dobrycy napisał:

> No są dalsze - w USA macie kościoły protestanckie, nie ma ścisłej hierarchi, ka
                    > żdy orze jak może i jest sola fide.

Analogie sięgają coraz dalej i śmielej. Mam wrażenie że zdefiniowałeś samo jadro problemu.
        • trzy.14 Re: Warto przypomnieć 06.07.26, 15:17
          Mnie ostudziło jedno zdanie kolegi: dobry film na YT, jeśli nawet trwa 15 minut, to taki, za którym stoi cały sztab profesjonalistów - w tym scenarzysta, "researcher", montażysta, dźwiękowiec, grafik/animator komputerowy - oraz ktoś z nienaganną dykcją i przyjemną fizjognomią*.

Np. niedawno dowiedziałem się, że bardzo fajne filmy i popularne filmiki "matematyczne" gościa mającego w nicku coś z blue i 3, mają animacje generowane specjalną biblioteką Pythona. Tak więc, sorki, profesor-dziadek z pożółkłymi notatkami, kredą i tablicą, nie ma na YT czego szukać. Już znalazłem: 3blue1brown , www.youtube.com/@3blue1brown

* Uwielbiam tę pisownię, odkąd pojawiła się w jednej z lektur szkolnych. Jakiej - nie pamiętam...
          • dobrycy Re: Warto przypomnieć 06.07.26, 15:48
            trzy.14 napisał:

Tak więc, sorki, profesor-dziadek z pożółkłymi notatkami, kredą i tablicą, nie ma na YT czego szukać. Już znalazłem: 3blue1brown , www.youtube.com/@3blue1brown

Dlatego właśnie potrzebne jest wprowadzenie specjalnego formatu, takiego w którym nie konkuruje się. o młodzież wyrzutem dopaminy, no i trzeba pokryć korpo koszty - np. ze środków MNiSW lub NCN. Takie materiały byłyby osobną konkurencją/kategorią, tak jak szpinak dla hamburgera. Albo inna rukola. Powstałby pewnie nawet trend i moda na takie treści wsród młodych. Np. Islam ma duże wzięcie wsród młodych na zachodzie, własnie dlatego że nie usiłuje iść z prądem, tylko pod prąd. Tu tak samo. Trzeba by iść pod prąd a nie z prądem, mówić że shorty dla umysłu to jak 50 wódki. Za to nowy format - longi - to jak talerz pożywnej botwinki czy innego szpinaku.
            • sendivigius Re: Warto przypomnieć 06.07.26, 23:44
              dobrycy napisał:

> trzy.14 napisał:
              >
              > Tak więc, sorki, profesor-dziadek z pożółkłymi notatkami, kredą i tablicą*, nie ma na YT czego szukać.

youtube.com/shorts/kmv7ayxnE-Y?si=7NDiMXQ1SbOtM-OB

*) etam kreda i tablica - hablitacja!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka