Dodaj do ulubionych

podoba mi się!

21.04.09, 12:57
kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53664,3693037.html?as=1&ias=5&startsz=x
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: podoba mi się! 21.04.09, 13:44
      to jest takie do podobania w artykule i ksiazce. mysle ze na co dzien to jest
      duzo mnie atrakcyjne i duzo mniej stosowalne niz autor nam pokazuje.

naotmiast technika nie jest nieznana. o znanym krakowskim psychiatrze (juz
      niezyjacym) mwoi sie, ze gdy przychodzil do niego pacjent z urojeniami,
      psychiatria mial mu mowic: a co mi pan tu bedzie pier.dolic. i podobno pacjenci
      nie obrazali sie a psychiatra mial niezle wyniki.
    • zieloonomi Re: podoba mi się! 21.04.09, 23:09
      Dr House jako żywy :-)
      • twardycukierek Re: podoba mi się! 22.04.09, 08:27
        zieloonomi napisała:

> Dr House jako żywy :-)

I moja pierwsza myśl :)

'Arrogance has to be earned', House MD.
    • obywatel_js ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 00:35
      > Schizofrenicy (...) nie gadają jak najęci.

gówno prawda
      no ale to trzeba mieć kogoś w rodzinie albo doświadczenia klinicze
      • dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 00:43
        obywatelu js, po pierwsze nie ma 'schizofrenikow', po drugie twierdzenie ze jest
        cos co ich wszystkich laczy (poza diagnoza) jest nieporozumieniem.
        • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 00:55
          > po pierwsze nie ma 'schizofrenikow'

aż sprawdziłem, są
          > "schizofrenik na ogół niechętnie szuka pomocy lekarskiej"
          A. Kępiński, Schizofrenia, Państwowy Zakłąd Wydawnictw Lekarskich, Wa-wa 1972, s.15

> po drugie twierdzenie ze jest cos co ich wszystkich laczy (poza diagnoza) jest
          nieporozumieniem.
          zacznij od analizy kto przypisał wszystkim chorym wspólną cechę
          w ten sposób będzie Ci łatwiej zrozumieć moja wypowiedź

• dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 01:03
            ja proponuje cofnac sie o 100 lat, bedzie jeszcze latwiej. dzisiaj w
            psychopatologii nie uzywa sie slowa 'schizofrenik'. to jest fakt i tyle. jest
            dosc duzo literatury na temat stygmatyzacji za pomoca etykiet takich jak
            'schizofrenik'. ostatnio pisala o tym dosc intresujaco Juliet Foster, tu masz link:

tinyurl.com/cqkjf7
            ksiazka ma wady, ale warto ja przeczytac.

dlaczego imputujesz, ze nie rozumiem twej wypowiedzi. to taki myk, ze niby ja
            jakis glupi jestem? nie jestem.

rozumiem ja dosc dobrze. i jest falszywa. podobnie jak falszywa jest teza
            terapeuty. sugerujesz jednak ze to ze on gada glupoty, daje ci licencje na
            mowienie glupot? mnie by sie wydawalo ze tak nie jest.
            • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 01:34
              moja wypowiedź była następująca: to nie prawda, że schizofrenicy nie nadają
              co więcej, wskazałem sytuacje, w których można się przekonać, iż istnieją
              nadawający schizofrenicy
              jeśli uważasz to za głupotę, Twoja sprawa

a to, że w dzisiejszych czasach niektórzy uważają, że proste słowa są
              uwłaczające a podnoszące godność jet "chory na schizofrenię" jest dla mnie głupotą
              ja osobiście jestem dwubiegunowcem, cukrzykiem i nadciśnieniowcem
              i jakoś mi to godności nie uwłacza
              • dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 01:59
                napisales to:

> Schizofrenicy (...) nie gadają jak najęci.
                gówno prawda no ale to trzeba mieć kogoś w rodzinie albo doświadczenia klinicze

najwyrazniej mnie kompetencje jezykowe zawodza. czytam jeszcze raz i akceptuje,
                ze to mozna zrozumiec tak jak mowisz: wycofuje sie i odszczekuje. hau hau.

co do drugiego, zostane przy swoim. moze dla ciebie to pestka, dla wiekszosci
                chorych na schizofrenie nie. co wiecej, wiekszosc badan nad stygmatyzacja
                wskazuje, ze to wlasnie schizofrenia jest dalece bardziej stygmatyzujaca. a
                zatem porownanie CHAD ze schi nie jest zasadne. i skoro przeszkadza to tym,
                ktorych to dotyczy, nie widze powodow, zeby tego nie uszanowac. i dzisiaj w
                psychopatologii nie ma juz schizofrenikow. i tyle. czy tobie to uwlacza, czy tez
                nie.

dobranoc.
                • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 02:12
                  och, gadasz jak panienka na imieninach u cioci
                  a to jest forum dla naukowców podobno, nie potrzebujemy między sobą stosować
                  political correctness

dzisiejsi psychopatolodzy do pięt Kępińskiemu nie dorastają
                  bo choć oni widzą "chorych na schizofrenię" to interesuje ich jedynie procentowa
                  skuteczność nowego preparatu
                  a Kępiński widział w schizofreniku człowieka

dobranoc
                  • thersites Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 02:35
                    Całe szczęście, że wywiadowany psychoterapeuta kopie w tyłek schizofrenika
                    dopiero po 90. spotkaniu. Gratuluję też wprawy, skoro, widząc człowieka po raz
                    pierwszy na oczy, ryzykuje metodę cokolwiek inwazyjną. Z czwartej strony,
                    większość depresantów (i wszelakich chorych choćby z urojenia) dostatecznie
                    często słyszy, by się wzięło w garść, by było chłopem (a nie babą), kopie się
                    ich w d.pę, wyśmiewa urojenia, a - nie pomaga.
                    Swoją drogą: tu chyba każda metoda, która pomaga, jest dobra, a "estetyczność"
                    terapii nie powinna być kryterium jej oceniania. Zastanawiam się, czy właśnie
                    nie to kryterium było podstawą - przynajmniej medialnej - ewaluacji praktyk A.
                    Samsona.
                    • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 02:44
                      Obawiam się, ze ta metoda jest "dobra" bo kontrowersyjna. Dobrze sie książki
                      sprzedają, gazeta ma o czym napisać itd

to co o Samsonie mówili w mediach mało mnie interesowało
                      niestety, nie mam pewności, czy sądu również

• dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 09:41
                        co do metody zgadzam sie z tym. mysle ze ww praktyce psychiterapeutycznej ten
                        facet byl nieco inny niz w wyiadzie.
                  • thersites Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 02:42
                    "Na pewno też, bo przełamałem cały ten bełkot kliniczny i zamiast go prowadzić
                    czy wspierać, czy Bóg wie co, zacząłem z nim po prostu gadać. Jak facet z
                    facetem - zwykłym językiem, z przezwiskami, z żartami - czy nie tak rozmawiają
                    kumple? Właśnie w ten sposób pokazują sobie zainteresowanie i ciepłe emocje -
                    drocząc się."

Za to akurat sam miałbym ochotę kopnąć go w cztery litery. Żeby było już
                    zupełnie jak między kumplami, powinien darować sobie honorarium, zaprosić
                    pacjenta na dzień dziękczynienia i ożenić z córką.
                    • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 02:45
                      zaraz tam żenić
                      ale piwo by mógł postawić ;)
                    • dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 09:43
                      on to przejaskrawia, ale to nie jest takie glupie. z pacjentami nikt nie
                      rozmawia. sczegolnie w psychiatrii, ale rowniez w psychoterapii (i to nie znaczy
                      ze nie ma chlubnych wyjatkow, ale to sa chlubne wyjatki).

a tak po prostu pogadac jest dobrze.
                  • dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 09:39
                    dzizus, jeden mi mowi ze w tym co mowie sama wrogosc, drtugi, ze jak panienka.
                    niespecjalnie wiem gdzie jestem panienka, ale chodzenie z zaparte nie jest moim
                    konikiem.

mam w nosie czy dorastaja czy nie dorastaja Kepinskiemu. gdyby Kepinski zyl 100
                    lat temu, to uzywalby slowa 'debil' - tez bys uwazal ze dzisiaj to fajnie, bo on
                    tego uzywal? dzisiaj dzisiaj wiemy, ze etykiety typu 'schizofrenik' sa
                    stygmatyzujace. Kepinski jeszcze tego nie wiedzial. ani to nie podwaza jego
                    zaslug, ani to nie podwaza dzisiejszych badan. i tyle.
                    • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 11:30
                      owszem, gdy rozmawiam z osobą mająca śwaidomość tego iż debil to to
                      samo co osoba z uposledzeniem umysłowym w stopniu lekkim i o takich
                      osobach a nie sąsiedzie na przykład rozmawiamy - mam w zwyczaju użyć
                      jednego słowa zamiast 5 słów i 2 spójników

nie ma dziś debili, Murzynów, schizofreników i za chwilę nie będzie
                      przestepców, tylko "osoby znajdujące się w przejściowym konflikcie z
                      zasadami prawnymi narzucanymi przez społeczeństwo"
                      • petrucchio Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 12:58
                        obywatel_js napisał:

> nie ma dziś debili, Murzynów, schizofreników i za chwilę nie będzie
                        > przestepców...

O, a co to za patologia na M? Czy bycie Murzynem to tylko choroba, czy przestępstwo?
                        • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 13:12
                          naprawdę nie wiesz?
                          skąd się wzięli Afro-Amerykanie też nie?

• dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 16:06
                        jak tak sie stanie z przestepcami, to sie bedizemy zatnaaiwacm.

natomiast mnie fascynuje to, ze ty, jako naukowiec, odrzucasz to,
                        comowi nauka. LUDZIE CHORZY NA SCHIZOFRENIE NIE CHCA, ZEBY ICH
                        NAZYWAC SCHIZOFRENIKAMI. i jak dla mnie to wystarcza. jesli oznacza
                        ze bedziesz musial uzywac 5 slow i 2 spojnikow (nie wiedzialem, ze
                        spojnik to nie slowo), to wydaje mi sie, ze to jest cena warta
                        zaplacenia.
                        • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 23:21
                          nie znam badań, które to pokazują
                          i wątpię, aby te badania pokazywały, że wolą być nazywanymi chorymi na schizofrenię
                          czego schizofrenicy nie lubią to skreślania ich za to, że są chorzy na
                          schizofrenię, tak przynajmniej wnioskuję z autopsji

zaś jeśli takie badania są i taki jest ich wynik - natychmiast przestań mówić o
                          przestępcach!
                          oni na pewno również nie lubią być tak nazywani!
                          • dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 23.04.09, 00:10
                            i to ze nie znasz takich badan, to przepraszam jest dowod na cos? otoz to jest
                            co najwyzej dowod na twoja niepelna wiedze w zakresie badan stygmatyzacyjnosci
                            chorob psychicznych, a w szczegolnosci etykiet do nich odnoszaccyh. a takie
                            badania robi sie od, plus minus, 40-50 lat.

no wiec, to ze nie znasz takich badan, nie znaczy ze ich nie ma. co weicej, ja
                            tylko powiedzialem, ze chorzy odrzucaja etykiete 'schizofrenik', a nie ze chca
                            byc nazywani 'chorzy na schizofrenie'. i juz ci powiedzialem, ze dosc dobry
                            przeglad badan na ten temat znajdziesz w ksiazce, ktora ci przytoczylem.

bardzo prosze, nie takimi argumentami. bardzo mi nie odpowiada porownannie
                            chorych na schizforenie z przestepcami. jest wyjatkowo tanim i malo smacznym
                            chwytem.

ale ja rozumiem ze ty nie masz w swoim zasobie dyskusyjnym wycofania sie i
                            bedziesz szedl w zaparte. wycofam sie ja zatem. TO TY WIESZ LEPIEJ. ULZYLO CI? EOT.
        • adept44_ltd Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 09:29
          Dala, to wilczek, on wie lepiej... choć utknął na lekturach z lat 70., skądinąd
          wartościowych
          • dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 09:45
            do tego dodam, ze jak sie slyszy opowiesci wspolracownikow o Kepinskim to
            wychodzi z nich obraz zwyklego czlowieka, z przeroznymi odcieniami. i
            zdecyedowanie nie jakiegos pol-boga, fantastycznego guru.
            • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 11:35
              no
              brawo
              według Ciebie pacjenta jak człowieka traktuje guru?

dla Ciebie - jak chcesz dyskutowac o psychiatrii - to jego książki
              są książkami guru

subtelna różnica
              • dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 16:08
                niespecjalnie rozumiem, o co ci chodzi. natomiast jesli chodzi o
                psychiatre Kepinskiego, to jego dzialanosc pisarksa jest czesciajego
                dzialanosci psychiatrycznej. i tyle. i ubrazowianie go nie ma
                specjalnie sensu.
                • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 23:23
                  tak, to już raz ustaliliśmy
                  niespecjalnie rozumiesz moje stanowisko ale od razu przechodzisz do opozycji

marnujesz się w nauce - idź w politykę! (taki żarcik, no offence, ok?)
                  • dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 23.04.09, 00:11
                    no i z cala pewnoscia to problem ze mna. TY WIESZ LEPIEJ.
          • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 11:33
            adept, poadeptuj jeszcze trochę cukierkizmu z jedną osobą w dwóch
            nickach
            a potem wróć do umysłu naukowego
            a potem sprawdź, kto jest ojcem polskiej psychiatrii

• adept44_ltd Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 11:43
              trochę nie rozumiem???
              poza tym proponowałbym wrócić ci do myślenia (albo zacząć) i nauczyć się
              dyskutować, bo fundamentalne pytanie brzmi - co z tego, że Kępiński jest ojcem
              polskiej psychiatrii (raczej anty psychiatrii, jeśli chcemy być ściśli i
              naukowi, obywatelu, i dodam, że nie doczytałeś sobie i Kępińskiego, biorąc pod
              uwagę twoje tu posty... gdyż to on był u nas pionierem pozbycia się kategorii
              choroby psychicznej...między innymi po to, by nie stygmatyzować)??? w tym
              kontekście, który wytworzył się podczas tej rozmowy??? Bo wiesz, takie hasełko,
              kto był ojcem polskiej psychiatrii, to raczej na forum przedszkole możesz
              wrzucić...

AAA, zanim cię poniesie polemiczna agresja, poczytaj trochę, rozmowa będzie
              ciekawsza...
              • adept44_ltd Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 12:48
                oczywiście, z tą antypsychiatrią sprawa jest dyskusyjna, ale w tym kontekście
                widziałbym humanistyczną psychiatrię Kępińskiego w tamtych latach w PL
              • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 12:59
                taa, takich mędrków już widziałem
                zaczepka o zatrzymaniu w na latach 70-tych jest ok
                replika to agresja

manipuluj sobie kim chcesz
                ja na to sobie nie pozwolę, że zacytuję tutaj koleżankę Ewę
                nie mam Ci nic więcej do powiedzenia
                • adept44_ltd Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 13:26
                  kto biedaku tobą manipuluje??? oj, niedobrze, niedobrze, w sumie nie podjąłeś
                  tematu, jak zresztą przypuszczałem, więc nikogo nie cytując, pozostaję również
                  bez słów... miłego dnia!
            • adept44_ltd Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 11:55
              aaa, przypomniałem sobie, więc jednak nos mnie nie mylił, wilczku, ale rozkoszny
              ty jesteś, jak tam ci wskazałem twoje bredzenie, to odesłałeś mnie na to forum,
              a jak tu mówię, że bredzisz, wysyłasz mnie gdzie indziej...oj, nieco radości
              wniosłeś w mój poranek, dobre... mimo wszystko i tak zachęcam do lektury, to
              bardzo wzbogaca, bardziej niż używanie skądinąd sympatycznego słowa gów.no ;-)))
            • dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 16:10
              to ja zapytam jeszcze raz: no to co z tego, ze Kepinski jest ojcem
              polskiej psychiatrii? to znaczy ze wszystko co mowil to juz raz na
              zawsze jest najlepsze?

i jka uzywal slowa 'schizofrenik' to juz raz na zawsze bedzie trzeba
              go uzywac, bo to nasz ociec? co to za pierdoly?
              • obywatel_js Re: ach ta łatwa psychologia 22.04.09, 23:30
                to znaczy, że jeśli ktoś, kto był tak ważny, że możemy go uznać za ojca
                kto jest znany z fantastycznego stosunku do chorych
                nazywał ich tak a nie inaczej
                i im to nie uwłaczało
                to znaczy, że obecne obruszanie się jest tylko elementem zdurnienia obecnego
                świata zwanego political correctness

i zamknijmy już ten temat, żeby potecjalna/y czytelniczka/ik nie znalazła/- już
                pretekstu do kontynuowania tego pożytecznego inaczej podwątku

nie czekaj, to nadmiernie bogaty język, przecież obecnie każda/y musi tekst rozumieć

koniec rozmowy, coby jakaś/iś pani/an nie chciała/- dalej tutaj pisać

• dala.tata Re: ach ta łatwa psychologia 23.04.09, 00:15
                  odrzucenie etykiety typu 'schizofrenik' nie ma nic wspolnego z PC. mysle ze nie
                  dosc ze nie rozumiesz calego zjawiska PC, to na dodatek utozsamiasz je z
                  rzeczami, ktore nie maja nic z nim wspolnego.

to czy uwlaczalo pacjentom slowo 'schizofrenik' uzywane przez Kepinskiego, tego
                  nie wiesz. co wiecej, ty nawet nie wiesz, czy on sie tak odnosil do pacjentow -
                  wszystko, co wiesz to to, ze tak pisal.

zdaje sie, ze masz tendencje do zbyt szybkeigo wyciagania za daleko idacych
                  wnioskow. ale rzeczywscie, mysle ze czyerpalismy temat i mozemy zakonczyc teza,
                  ze TY NIEWATPLIWIE WIESZ LEPIEJ.
                  • thersites Re: ach ta łatwa psychologia 23.04.09, 00:28
                    obywatel_js: niepotrzebnie się obruszasz. Mówić "o" i mówić "do" to jednak pewna
                    różnica. Zreztą, wiadomo nie od dziś, że jak mówi się "o", tak - prędzej czy
                    później - mówi się "do". Doświadczenie uczy, że jedno nieuważne słowo wystarczy,
                    by bliskiego schizofrenika odstraszyć od jakiejkolwiek terapii na następnych 10
                    lat. Poza wszystkim, nie uważasz, że psychiatria, która, hmmm, operuje na dość
                    wrażliwej tkance, winna być pod ciągłym obstrzałem dyskursologów i zdawać raport
                    ze swoich praktyk? To jeden ze sposobów samokontroli dziedziny.
    • flamengista jedno zdanie mi się nie podoba 22.04.09, 13:32
      "Przełomowe odkrycia w psychologii nie mogą być pod superwizją!"

Facet powinien uważać na to, co mówi. Szczególnie że dziennikarze uwielbiają
      wyciągać takie zdania z kontekstu. Niestety, nie tylko dziennikarze.

A przecież kolejne zdanie brzmiało:

"Oczywiście musiałem zdawać relacje z wyników i robiłem to"

To czemu plecie farmazony o braku superwizji? Tylko mąci młodym,
      niedoświadczonym psychologom w głowach.

Brak superwizji kończy się czasami tragicznie, jak w przypadku Andrzeja S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka