setia 04.11.09, 15:56 czy rodzinny może mi przepisać jakieś antydepresanty? muszę się wziąć za chemię, bo źle to się skończy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smallcloud Re: antydepresanty 04.11.09, 16:05 Ale jako poczatek leczenia? Czy z braku recepty od psychiatry? Odpowiedz Link
smallcloud Re: antydepresanty 04.11.09, 16:52 Nie. A przynajmniej ja bym nie ryzykowała i wielu lekarzy eni zaryzykuje, bo nadal wiele psychotropow uzaleznia. Skład antydepresantow jest tak rozny i działa na rozne "dolegliwosci". Zdiagnozowanie depresji to tez nie takie hop siup i stwierdzenie "mam doła". Depresje sa endogenne i egzogenne, spowodowane zdarzeniem - epizodyczne i chyba jeszcze jakies. Jedne zobojetniaja (trojcykliczne), jak masz lęki, nerwice, inne "poprawiaja" humor (selektywne inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny) i jeszcze pare innych. Warto isc do specjalisty, porozmawiac, opisac jak sie czujesz i dlaczego cie to martwi - naprawde. Odpowiedz Link
sanciasancia Re: antydepresanty 04.11.09, 16:14 Mnie kiedyś wypisał (nigdy nie brałam, przy okazji wizyty poprosiłam o coś na uspokojenie). Aczkolwiek bałabym się brać bez konsultacji z psychiatrą. Odpowiedz Link
medussa7 Re: antydepresanty 04.11.09, 16:37 Setia! Co innego antydepresant, a co innego lek na uspokojenie. Czasem antydepresant wcale nie uspokaja. Rodzinni często nie potrafią dobrze dobrac leków z tej dziedziny. Przepisują stare leki, albo te , za które dostają nagrody od firm farmaceutycznych. Psychiatra naprawdę zrobi to lepiej. Odpowiedz Link
annabetka Re: antydepresanty 04.11.09, 16:44 Setia rodzinny ci przepisze i uspokajacze i antydepresanty(w przychodniach są nawet porozwieszane plakaty z opisem objawów depresji i info że jeśli masz takie objawy skontaktuj się z lekarzem rodzinnym),ale radziłabym ci powiedzieć lekarzowi dokładnie czego potrzebujesz i w jakiej sytuacji jesteś..tak jak ktoś wyżej napisał-antydepresant to coś innego niż lek na uspokojenie.Główka do góry laska,mam doświadczenie i wtej i w tamtej kategorii leków(uspokajacz/antydepresant) jeśli masz pytania,chcesz pogadać,o coś zapytać zapraszam na priv. Odpowiedz Link
ez-aw Re: antydepresanty 04.11.09, 17:28 Może. Jednak najczęściej wolą by była kartka od specjalisty, że dany pacjent przyjmuje taki lek. i na tej podstawie wypisują. Mogą też sami, ale skoro nie są specjalistami, to mogą źle dobrać lek. Odpowiedz Link
czarnaandzia Re: setia? 04.11.09, 17:36 Jestem tu nowa i nie wiem czy powinnam zabierać zdanie.Ale po antydepresanty to do psychologa.Nie sądzę,żeby rodzinny miał taką wiedzę,żeby znał się na depresji a chyba to u siebie podejrzewasz.Psycholog jak nic. Odpowiedz Link
funkcjonariusz_angua Re: setia? 04.11.09, 18:23 Psychiatra, jeśli już Też bym nie szła do rodzinnego na Twoim miejscu, Setia. Idź do psychiatry,bo ma zdecydowanie większe pojęcie na temat leczenia depresji. Rodzinny niekoniecznie będzie umiał dobrać lek, poza tym w depresji jest też ważna psychoterapia, którą psychiatra może Ci ewentualnie zlecić. No i chyba lepiej pogadać z lekarzem, który z takimi problemami styka się na codzień. Odpowiedz Link
mathiola Re: antydepresanty 04.11.09, 19:39 a dlaczego nie pójdziesz do psychiatry? On nie gryzie A i leki odpowiedniejsze dobierze niż lekarz od odczytywania badań ogólnych moczu Odpowiedz Link