epistilbit 23.11.09, 19:26 Dziś wydałam 450 zł. Recepty moje i dziecia. Buhaha. Nie było tańszych zamienników. Zastanawia mnie co robią ludzie, którzy nie mają pieniędzy na leki? Jak oni wychodzą np z takiego zapalenia płuc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinka20 Re: Wizyta w aptece :) 23.11.09, 19:34 Co prawda nie byłam nigdy w takiej sytuacji, ale mysle, ze nie wykupują tych lekarstw. No bo za co? I potem kurują sie w domu herbata z cytryna i miodem, ewentualnie paralekami- sprzedaz w Polsce tych specyfików jest zatrważająco wysoka. Odpowiedz Link
epistilbit Re: Wizyta w aptece :) 23.11.09, 19:38 No dobra, ja też tak próbowałam, ale mi ani dzieciowi nie przechodziło, wręcz było coraz gorzej. Odpowiedz Link
grave_digger Re: Wizyta w aptece :) 23.11.09, 19:45 tak mi się przypomniało, że znajomek leży w szpitalu z obustronnym zapaleniem płuc - pod respiratorem, parę dni w śpiączce farmakologicznej. nagle. jakieś okropne te choróbska tej jesieni. pół szkoły nie ma. w jednej klasie tylko 4 osoby dziś były (!?!). a podstawówka za moim oknem zamknięta od dziś. kurczę, by tylko nas nic nie wzięło tfu tfu. zdrówka. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Wizyta w aptece :) 23.11.09, 19:42 Co ci wypisali na tych receptach? Nie zdazyło mi sie nigdy- tfu, tfu- wydac tyle na leki. Odpowiedz Link
epistilbit Re: Wizyta w aptece :) 23.11.09, 19:50 Trioxal, Dermovate miesieczna kuracja dla mnie i Juniora. Klacid dziecko Rovamycin ja Fluktonazol ja I różne syropki. Odpowiedz Link
miarka71 Re: Wizyta w aptece :) 24.11.09, 22:36 epistilbit napisała: > > Klacid dziecko zamiennik klacidu kosztuje 7 zł nazywa się Klabax > Odpowiedz Link
ez-aw Re: Wizyta w aptece :) 23.11.09, 20:24 Dużo Niestety trafiało mi się tyle płacić. Za 1 opakowanie pulmicortu które starcza na tydzień płaciłam ponad 90 zł. A dziecko leczone było tym 2-3 tygodnie plus inne leki. Niestety, ale ceny potrafią być koszmarne. Odpowiedz Link
dorotamakota1 Re: Wizyta w aptece :) 24.11.09, 10:17 A czemu lekarz nie zaznaczył na recepcie chory przewlekle? Wtedy miałabyś dużą refundację. Ja za Pulmicort małego płacę 3,20 Odpowiedz Link
dlania Re: Wizyta w aptece :) 24.11.09, 17:09 Ezaw, od niemowlaka kuruje systematycznie młodą pulmicortyem - nigdy w zyciu tyle nie zapłaciłam nawet za 3 opakowania na raz chyba. Czy tobie lekarz go przepisuje jako pełopłatny lek???? Odpowiedz Link
ez-aw Sprostowanie 24.11.09, 23:50 Kwota o jakiej pisałam dotyczyła jednej choroby, wydatki były w jednym miesiącu. Leki wykupowane były oddzielnie. Pytacie czemu nie ryczałt. Bo wtedy jeszcze nie było historii choroby. Najpierw wizyta w szpitalu (nie zostaliśmy na oddziale z braku miejsca)- tam nie mogą wystawić recepty na ryczałt. Później przychodnia - dalej brak historii choroby, to była pierwsza obturacja w życiu dziecka. Następna wizyta w przychodni. - recepta bez ryczałtu. Po tym wszystkim poszłam do alergologa i od tamtej pory mam pulmicort na ryczałt. Zawsze mam kartkę od alergologa i na jej podstawie są wystawiane leki na ryczałt. Bez takiej kartki lekarz w przychodni może to, tylko wypisać na podstawie nawracającej choroby, którą można uznać za przewlekłą. Odpowiedz Link
karra-mia Re: Wizyta w aptece :) 23.11.09, 20:52 dużo w zeszłym roku mieliśmy podobnie, wydalismy ok 200 zł w aptece, po czym się okazało, ze ten antybiotyk jest zły, pani dr przepisala kolejny - zaś kasa i wkońcu trafiliśmy prywatnie i dopiero ten lekarz przepisał zastrzyki znów inny lek, jak policzyliśmy wtedy chorobę syna( lekarstwa, lekarz, pielęgniark ana zastrzyki) to aż się za glowę złapaliśmy, poszła cała kasa za fuchę męża, ok 800zł, ale na szczęście dziecko zdrowe, tylko po fakcie stwierdziłam, ze trza było od razu prywatnie jechać, zaoszczędzilibyśmy na tych lekach, które wywaliłam do kosza. Odpowiedz Link
deodyma Re: Wizyta w aptece :) 23.11.09, 20:56 jak ktos nie ma kasy na lekarstwa, nie wykupuje lekow, niestety: ( Odpowiedz Link
deela Re: Wizyta w aptece :) 23.11.09, 21:33 450? 450 to ja kiedys za JEDEN lek dalam Rulid sie nazywal drugi byl za 250 moja mama (bo ja mialam jakos ze 13 lat - zapalenie pluc gardla i cholera wie co jeszcze na raz) wyszla z apteki na miekkich nogach Odpowiedz Link
kama_msz Re: Wizyta w aptece :) 23.11.09, 22:04 masakra kredyt chyba trzeba brać a tacy emeryci, którzy tyle co miesiąc zostawiają, a emerytury mają 800 zł.? strach się bać co do antybiotyków - jeżeli kiedykolwiek dla kogokolwiek z rodziny będę musiała wykupić, to pierwsze co zrobię to antybiogram - po ostatnich ćwiczeniach z mikro doszłam do wniosku, że nie będę na ślepo szpikować się chemią i już. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Wizyta w aptece :) 24.11.09, 17:10 Ja dokładam jeszcze crp zanim cokolwiek lekarz zapisze dzieciom. Mam ten luz że sama im robie i podbijam fachowa pieczatka więc do lekarza chodzę przygotowana Odpowiedz Link
arallia Re: Wizyta w aptece :) 24.11.09, 00:10 Koszmar jakiś. Dobrze, że my nie chorujemy. Tfu, tfu, tfuuuuuuuuuuuu. A ludzie bez kasy po prostu nie wykupują recept, bo ich nie stać na leczenie. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: Wizyta w aptece :) 24.11.09, 09:30 albo, co gorsze, wykupują leki na targach/ryneczkach - nie wiadomo skąd to i czy faktycznie w środku jest to co powinno być. Odpowiedz Link
aurinko Re: Wizyta w aptece :) 24.11.09, 17:35 Moja szwagierka w przeciągu pół roku wydała 6 tys. zł na recepty dla 1,5 rocznego dziecka. Ja na siebie wydaję na leki około 400zł miesięcznie i cieszę się, że tylko tyle, bo zdarzało mi się i tysiaka zostawiać w aptece co miesiąc. Niestety żeby chorować trzeba być bogatym Odpowiedz Link
denea Re: Wizyta w aptece :) 24.11.09, 17:36 Masakra Ludzie, którzy nie mają pieniędzy na leki albo nie wychodzą z zapalenia płuc, albo są w stanie wyjojczeć skierowanie do szpitala albo wracają do lekarza i proszą o tańsze leki ? Tak sobie myślę... Wybrałabym chyba trzecią opcję. Narazie maksymalnie wydałam na raz w aptece ponad 100 zł i wcale nie chciałabym pobić swojego rekordu Odpowiedz Link
solejrolia Re: Wizyta w aptece :) 24.11.09, 18:11 sporo zdrówka życzę! ci których nie stać- nie wykupują leków i leczą domowymi sposobami jak długo się da, jeśli zaleczą- to git, a jeśli nie- leczą w szpitalu. Odpowiedz Link
mama-dzwoni Re: Wizyta w aptece :) 24.11.09, 21:33 epistilbit napisała: Zastanawia mnie co robią ludzie, którzy nie mają pieniędzy na > leki? Jak oni wychodzą np z takiego zapalenia płuc? Nie płacą rat... Odpowiedz Link