bryanowa-1 22.12.09, 00:40 zrobilam dzisiaj ryby w occie.do czwartku beda przegryzione czy nie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marina0706 Re: ryby w occie 22.12.09, 01:02 a jak te rybki robisz? bo ja robie z zapiekaną cebulkąi ketchupem ale chetnie inne se zapodam. Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: ryby w occie 22.12.09, 01:24 wziełam filety white fish(to chyba morszczuk czy jakto tam sie w nazywa)i obtoczyłam w mące i usmażyłam na leju na taki lekko złotawy kolor.zalewe zrobiłam tak:12szklanek wody i 2 szklanki octu,kilka ziaren ziela angielskiego(na oko he he ile sie wsypie) i ze 4 liscie laurowe,4 cebule pokrojone w półksiezyce,fruktozy do smaku(mozna cukru.ja robie na słodko kwasno,tak z domu wyniosłam)doprowadzic do wrzenia jeszcze chwilke podgotowac i nakładac ryby do miski przesypujac ta cebulka z zalewy i potem zalac ciepła ale nie goraca zalewa tak zeby całe ryby przykryło i jeszcze ze trzy centymetry .bo ryby ,,wypija ,,troszke tej zalewy oczym sie własnie przekonałam a reszta zalewy juz dawno w sciekach jakby to był śledz surowy tylko bez głowy ,to bym se go obczysciła i nasoliła niech se dobe polezy i tej soli naciagnie.potem w mace i na olej i potem zalewą.w occie osci miekna wiec lotto mi czy to śledz,płoć czy okonek a jeszcze mozna do zalewy dodac słoiczek dwa koncentratu pomidorowego ale tyle zeby zalewa nie zgestniała a kolor miała i zalac,zajebiste co do wpadania do mnie moja mama mnie tak wychowała,ze u chytrego zawsze po obiedzie.co mam to sie podziele nie trza sie prosic.szkoda ,ze wy tak daleko bo na pewno bym poczestowała Odpowiedz Link
karra-mia Re: ryby w occie 22.12.09, 09:16 ja robię kulki w occie filety z mintaja mielę, doprawiam, dodaję jajko, formuję kulki, obtaczam w bułce tartej, obsmażam i zalewam zalewą. Zalewę robię jak bry, 1l wody, 1/3 l octu, sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i gotuję, potem zalewam te kulki przekładane cabulą. Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: ryby w occie 22.12.09, 12:39 o fajny przepis,dzieki spróbuje w przyszłym roku Odpowiedz Link
moonshana Re: ryby w occie 22.12.09, 12:47 hmmmm, w życiu nie jadłam ryby w occie... dobre to chociaż? bo mam ochotę zrobić jak tak Was czytam... Odpowiedz Link
perlowy_dzem Re: ryby w occie 22.12.09, 13:00 przeczytałam - ryby w ...odbycie... hmmm mam nadzieję, że przez Święta wypoczne i wzrok też się poprawi Odpowiedz Link
moonshana Re: ryby w occie 22.12.09, 13:04 eh, Ty perłowy... już mi się odechciało ryb w o..ccie , a niech Cię Odpowiedz Link
perlowy_dzem Re: ryby w occie 22.12.09, 13:09 he he he sory, nie chciałam samo jakoś tak wyszło Odpowiedz Link
truscaveczka Re: ryby w occie 22.12.09, 15:17 Rybki w occie to moja mać szanowna robiła w ilościach przemysłowych na wakacjach w charakterze przetworu. osobiście uwielbiam, dzięki za przypomnienie Ale wolałabym nie fileta a całe rybki jakieś, w occie i tak sie ości rozpuszczą. Odpowiedz Link
aguacate Re: ryby w occie 22.12.09, 16:41 Mniam mniam!!! Lece dzis po rybe i ocet Dzieki wielkie, za uswiadomienie, ze to nie jest takie trudne do zrobienia A ocet zwykly czy z bialego wina? A jeszcze mam pytanie: te 12 szklanek wody to ile ryby pokrywa? Bo ja bym na 2 osoby robila, to pewnie inne proporcje.. Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: ryby w occie 22.12.09, 16:59 truskaveczka ja zamuliłam na maxa z rybami w całosci w tym roku ja wiem ,że sie w całosci powinno bez głowy tylko ,mój dziadek łowił ryby i nam je robił na rózne sposoby. dzem,,w odbycie to one beda nastepnego dnia po zjedzeniu he he jak juz przez wszystkie flaki w organizmie przejda Odpowiedz Link
doral2 Re: ryby w occie 22.12.09, 18:10 Bry ty się powinnaś zapytać czy te ryby w occie dotrwają do czwartku, a nie czy się przegryzą u mnie już pół świątecznego bigosu zeżarli Odpowiedz Link
perlowy_dzem Re: ryby w occie 22.12.09, 18:19 heheheheh u nas to sie mówi tak: ja już siedzę na pierwszym pierogu w ogóle przy stole (ogólnie, nie wigilijnym) to najlepszy temat: kupa... zawsze! Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: ryby w occie 22.12.09, 19:39 he he tadeusza nic nie rusza ja jak jem to musze od stołu odchodzic he he wiadomo w jakim celu. doral ni huja te ryby przetrwaja do czwartku,mój m nie ruszy jak powiem ,ze nie wolno a i ja nie bede gorsza bo jak on nie wyzera to ja tym bardziej nie. Odpowiedz Link
doral2 Re: ryby w occie 22.12.09, 20:03 bryanowa-1 napisała: "....te ryby przetrwaja do czwartku,mój m nie ruszy jak powiem ,ze nie wolno a i ja nie bede gorsza bo jak on nie wyzera to ja tym bardziej nie..." łeee, to co to za święta bez podżerania przed?? na same święta to już smakołyki tak nie smakują jak przed, zwłaszcza potajemnie wyżerane Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: ryby w occie 22.12.09, 22:12 nie ma potajemnie,zawsze zrobie troszke wiecej i nałoze iech so zje,na zdrowie nie załuje.ale jak na swieta mam odłozone to grrr zabije jak zniknie.makowca upiekłam a w zasadzie 3 mi wyszły z przepisu 2 zostały.ja se spróbowałam czy dobry mi wyszedł,maz wiecej próbował,kolezankom zaniosłam do pracy ich co by se do kawki zjadły i co sie odtało z tego jednego dałam kumpeli bo mi dla młodego prezent przyniosła na gwiazdke a sie nie spodziewałam i nie chciałam zeby dziewczyna odemnie z pustymi rekoma poszła.takze nie ma u mnie podzerania tylko próbowanie po zrobieniu potrawy a potem potrawa jedzona w tym czasie co ma byc jedzona Odpowiedz Link