Dodaj do ulubionych

szkła kontaktowe

12.01.10, 18:37
bardzo bym chciała mieć szkła kontaktowe. już jestem na nie tak zdecydowana,
że już nie mogę się doczekać aż pójdę do okulisty. mam nadzieję, że jeszcze w
tym m-cu.

powiedzcie mi jeszcze raz - bo któreś z was kiedyś mi tu pisały, dawno - jakie
nosicie? na jaki koszt mam się nastawiać?

tak sobie myślę - wyzyta u okulisty+soczewki, ile mnie to wyniesie.
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: szkła kontaktowe 12.01.10, 18:47
      tym wyższa jakość im krótszy okres noszenia
      nie kupuj w przypadkowych punktach, na Allegro etc.etc.
      no i proponuję pójść do okulisty który faktycznie zajmuje się
      kontaktami, a nie okazyjnie słyszał na ten temat to i przepisze co mu
      atrament na papier przyniesie... najlepiej ktoś zrzeszony w sekcji
      kontaktologicznej PTO (możesz na wejściu spytać).
      • doral2 Re: szkła kontaktowe 12.01.10, 18:51
        miesięczne kontakty coś koło 130 zeta, plus płyn...
        tanie to to nie jest, po roku kontaktów, masz parę wypasionych okularów...
        częste zapalenia spojówek, po kąpieli w morzu, to biegiem lecisz je zdjąć, w
        wodzie chlorowanej to samo..
        • lolinka2 Re: szkła kontaktowe 12.01.10, 18:54
          bo oczy się MYJE, żeby tych zapaleń spojówek uniknąć (nie śmiej się,
          totorot!!!)
          Plus nawilża na potęgę, coby zapobiegać DES. I pamiętać o mruganiu
        • rybalon1 Re: szkła kontaktowe 12.01.10, 19:02
          soczewki noszę już chyba 10 lat i sobie chwalę - mam ACUVE Oasis , kupuję co
          miesiąc 1 parę - koszt 35 zł
          Do tego płyn duży ostatnio kupowałam za 38 zł ( w promocji - normalnie ok.45zł)
          ale wstarcza na długo 4 m-ce ??- jakos taksmile.
          Nie śpię w soczewkach zakładam zwykle rano i zdejmuję wieczorem - to lepsze dla
          oczu .
          • rybalon1 Re: szkła kontaktowe 12.01.10, 19:04
            szukaj salonu optycznego gdzie pierwszą parę soczewek masz w cenie badania -
            pewnie jakieś 50-60 zł zapłacisz + płyn 20zł za mniejsze opakowanie, ok. 45 zł
            większe
            • grave_digger Re: szkła kontaktowe 12.01.10, 19:14
              dzienks dziołchy. ja tam w mej mieścinie jakiegoś wyboru nie mam. pójdę do
              takiego co mi się zawsze ok wydawał. co do darmowych soczewek to chyba vision
              express ma coś takiego, ale to w opolu. może jak miną śniegi to się w niedzielę
              kopsnę.

widzę, że duża rozbieżność w cenach - od 35 i do ponad 100. ale już nie mogę się
              doczekać smile
          • annabetka Re: szkła kontaktowe 12.01.10, 19:50
            rybalon1 napisała:

> soczewki noszę już chyba 10 lat i sobie chwalę - mam ACUVE Oasis , kupuję co
            > miesiąc 1 parę - koszt 35 zł
            > Do tego płyn duży ostatnio kupowałam za 38 zł ( w promocji - normalnie ok.45zł)
            > ale wstarcza na długo 4 m-ce ??- jakos taksmile.
            > Nie śpię w soczewkach zakładam zwykle rano i zdejmuję wieczorem - to lepsze dla
            > oczu .

Ja tak jak Ryba,kupuję miesięczne,noszę i ze 4 miesiące,płyn na wieki starcza(po
            wejściu w wprawę,bo na początku człowiek sraczkę ma że może źle umył
            soczewki,może jakieś zapalenie itd...)
            Grave ja pisałam kiedyś o soczewkach,proponuję Ci iść do okulisty/optyka który
            dokładnie określi Twoje parametry wady,oraz określi wielkość soczewek do
            źrenic(są rozmiary soczewek-FM i SM)-wykluczyć astygmatyzm i inne różne sprawy
            oczowe które wymagają soczewek specjalnych.
            Okulista na pierwszej wizycie MUSI Cię dokładnie poinstruować jak założyć te
            placki,jak o nie dbać itd,ponad to MUSI Ci założyć pierwsze soczewki(w cenie
            wizyty) i masz w nich pospacerować sobie ze 20-30 minut abyś sama zobaczyła czy
            taki komfort Ci pasuje,lekarz oceni czy nie ma reakcji alergicznych itd.
            Koszt pierwszy wizyta+ soczewki+płyn oceniam na ok....180 zł ,później tylko
            musisz pamiętać jakie soczewki masz i kupujesz już bez konsultacji z lekarzem(no
            chyba że są jakieś problemy z oczami)Kupujesz tu!big_grinbig_grin
            www.szkla.com/index.html
            Piszę że tu bo mogę poświadczyć,że mają świetne ceny,super promocje i co
            najważniejsze są solidni,czasowo wywiązują się ,i uratowali mi życie w
            nadmorskiej głuszy w ośrodku ,którego bym pewnie teraz nie poznałabig_grin Dowieźli mi
            soczewki w ciągu niespełna 3 dni-lubiłam ich,wtedy jak portierka mi wręczyła
            paczkę,pokochałam tą firmęsmile
    • czarnataka Re: szkła kontaktowe 12.01.10, 19:54
      Ja używam dwutygodniowych, noszę miesiąc. Koszt około 36 zł za parę.Są
      i droższe ale dla mnie nie ma odczuwalnej różnicy w noszeniusmile
    • ptysiek9876 Re: szkła kontaktowe 12.01.10, 20:14
      Ja od lat noszę busch&lomba 3 miesięczne, płacę za parę 70zł, płyn duży 39zł,
      okulista ok 50zł wizyta.
      • doral2 Re: szkła kontaktowe 12.01.10, 20:31
        bo cena uzależniona jest od wady wzroku, im bardziej wyszukana, tym cena wyższa.
        moja córka nosi kontakty, które nie wszędzie można kupić, wadę ma jakąś taką
        dziwaczną...
        • annabetka Re: szkła kontaktowe 12.01.10, 23:15
          doral2 napisała:

> bo cena uzależniona jest od wady wzroku, im bardziej wyszukana, tym cena wyższa
          > .
          > moja córka nosi kontakty, które nie wszędzie można kupić, wadę ma jakąś taką
          > dziwaczną...
          No toż pisałam wyżej,że soczewki są inne dla np.astygmatyków,inne dla osób ze
          znaczną różnicą dioptrii w jednym a drugim oku ,a jeszcze inne dla osób z
          zezemsmile i te specjalistyczne są droższe,droższe są też dla oczu wrażliwych i
          np.kolorowe..tak jak ze wszystkim-czym więcej wymagań tym drożej.Zwykłe Bauscha
          są dość tanie ale też mają wydziwiacze typu silikonowe cienkie,oddychające,na
          basen,do spania smilesmile Każdy musi sobie wybrać co mu najlepiej odpowiad ,metodą
          prób i błędów-dlatego na początku jest to dość kosztowna impreza.....po kilku
          latach noszenia tego co sobie dopasowaliśmy kosztuje to serio małe pieniądze.
    • deela Re: szkła kontaktowe 12.01.10, 23:39
      ja kupowalam 3m-czne kosz jakies 130 zl +plyn co jakis czas a to juz roznie...
      bylam zadowolona az dostalam tak wrednego zapalenia rogowki (nie od szkiel -
      nosilam je juz kilka lat, znaczy nie te same smile )
      teraz nosze okulary a szkla kupilam jednodniowe i co jakis czas nosze - np na
      koncerty
      • grave_digger Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 08:11
        no i dzięki wam już nie pójdę do okulisty taka zielona wink
        fenx!
    • bswm Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 08:28
      Ja noszę Johnsona oasys, te najbardziej uwodnione.
      Nie wiem ile wyniesie Cię pierwsza wizyta, ale strzelam, że wizyta jakieś 50zł i
      pierwsza para soczewek z płynem też koło 50zł... niekiedy wizyta jest droższa,
      ale pierwsza para soczewek za darmo. Musisz tylko dokupić płyn.
      Jak już soczewki będziesz miała dobrane, to możesz kupić w sklepach
      internetowych czy na allegro 6 sztuk soczewek za jakieś 60-70zł.
    • hedonistka Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 12:10
      Uzywam miesięcznych Pure Vision, kupuje online:

www.szkla.com/91_purevision-6-szt-kubek-gratis.html
      W tej chwili para wychodzi po 21,5 zl. Bajka. Po miesiacu wyrzucam bez wahania,
      nie przetrzymuje.
      Dokladnie te same soczewki kupowalam pojedynczo u mojej okulistki i placilam 45
      zl za pare!

Polecam pojscie do okulisty, kupienie tam 1 pary - jesli bedzie ok, to znajac
      wartosc soczewki i jej krzywizne mozna zamawiac w tym sklepie.

pzdr,

H.
      • kasia_de Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 12:29
        Na allegro sprzedają również apteki i optycy, bez sensu kupować w
        realu coś za 100 jak można to samo za 50 zł na allegro.

Używam soczewek od 15 lat, kupuję od kilku lat tylko na allegro,
        testowałam różne. Polecam miesięczne. Kiedyś para soczewek dobrej
        jakości kosztowała 50 zł (czyli na miesiąc) teraz można kupić
        soczewki z dobrymi parametrami miesięczne za 15-20 zł (!). Płyn
        musisz dopasować do swoich oczu, mnie np te droższe szczypią w oczy,
        najlepiej się sprawdza taki tani (też 3 w jednym, tzn zalewasz tylko
        soczewki, bez "szorowania") za chyba 20 zł, duża butla wystarcza na
        2-3 miesiace.
        Ale jak już pisano wcześniej - po pierwsze do optyka/okulisty, żeby
        sprawdził czy oko w dobrymn stanie i doradził rozmiar (tak, tak,
        soczewki mają rozmiary).
        • buzka25 Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 13:10
          no to teraz ja, ja mam astygmatyzm i mi optyk powiedział ze jest ciezej dobrac
          soczewki ale beda cos tam kombinowacwink,zeby spasowało, we wtorek ide po rozmiar
          i juz bede miec soczewki pierwsze gratisowe, a potem musze se szukac kogos
          tanszego, wiec jak to z tym astygmatyzmem jest??wie która?
          • grave_digger Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 13:14
            ja też mam astygmatyzm, ale cylindry nosiłam tylko parę lat i w końcu
            zrezygnowałam. bo okazało się, że bez cylindrycznych widzę lepiej. taki mały
            astygmatyzm. więc przy soczewkach nie chcę i nie będę mieć korygowanego
            astygmatyzmu.

tyyyle tych soczewek na rynku widzę. i teraz które wybrać... jak śniegi puszczą
            to lecę do okulisty.
            • buzka25 Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 14:00
              no ja ide we wtroek sie mierzyc a byłam tez wczoraj, tylko pozniej se soczewki
              wymysliłam aaaaaaaaaaaaaa 2 razy za wizyte hehe, a czym sie rozni korygowanie
              astygamtyzmu od niekoregowania?
              • grave_digger Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 14:03
                przy astygmatyzmie dobiera się dodatkowo, by te szkła były nie tylko korygujące
                (minusy), ale i cylindryczne. ale mi się źle z cylindrami widziało. tydzień przy
                nowych okularach zajmowało mi przyzwyczajanie się do widzenia. jak z tego
                zeszłam to odetchnęłam.
                • buzka25 Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 14:22
                  ja mam szkła własnie cylindryczne i nie narzekam, aczkolwiek pamietam 2 pierwsze
                  dni gdzie myslałam ze sie zabijej na prostej drodze, ale sie przyzwyczaiłam.
            • lolinka2 Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 14:22
              prostuję: są soczewki do astygmatyzmu, ba - nawet przy stożku rogówki
              da się dobrać...

jedyne, o których nie czytałam/ nie słyszałam na kongresach to pryzmaty
              w postaci soczewek kont. I jest to powód dla którego ja, pisząca te
              słowa, nie będę ich nosić...
              • totorotot Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 14:41
                nigdy nie mów nigdy
    • totorotot Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 14:15
      Soczewki nosze od 10. lat, najlepiej sprawdzają się super uwodnione Acuvue Oasis firmy J&J. Wizyta u okulisty kosztuje kilkadziesiąt złotych, mozesz też skorzystać z darmowej wizyty w jakimś punkcie optycznym, no ale będziesz zobowiązana wówczas do zakupu soczewek w ich masakrycznych cenach.

Używam soczewek dwutygodniowych, noszę je przez miesiąc w godz. 7.30-19.00 (piszę o czasach poza urlopem wychowawczym). Po powrocie do domu od razu zdejmuje szkła, oczy zmywam li i jedynie demakijażerem ale łagodnym smile Problemów z oczami nie miałam nigdy (poza wypadkiem, gdy nie zdjęłam szkieł w samolocie, to dostałam fatalnego zapalenia spojówek).
      Do zakladania i zdejmowania szkieł należy mieć umyte mydłem i wysuszone dokładnie ręce smile Byle nie ręcznikiem papierowym. Pojemniczek na szkła musi być zawsze czysty smile) No, ale to takie oczywiste oczywistości.

Jeśli chodzi o koszty, to pozwoliłam sobie wygrzebać paragon grudniowy ze sklepu,
      www.bezokularow.pl/c4_acuvue.html
      który gorąco polecam.

Treść paragonu:

Soczewki 2x69,99 (w obu oczach mam inne wartości wady, stąd mus kupowania dwóch opakowan)
      Płyn do soczewek 59,99
      Płyn do soczewek 59,99

Razem- 209,96, przesyłka kurierska gratis

Otrzymałam (wliczając gratisy): 910 ml płynu (zapłaciłam jedynie za 420ml)
      jakąś ściereczkę do przecierania oczu (chyba jednorazową)
      fajny futeralik z lusterkiem na pojemnik do kontaktów
      kilka dodatkowych pudełek do kontaktów

szkła wystarczą na pół roku przy codziennym noszeniu (no dobra, mnie na dłużej, bo jestem na wychowawczym, ale mówimy o Tobie), płyny chyba do przyszłego wieku smile

koszt miesięczny oscyluje więc gdzieś tak ok. 30 zł (bo płyny zostaną na dłużej) miesięcznie.
      Można się np. umówić z kolezanką i razem zamówić, żeby dobić do tych 200 zł i mieć kuriera gratis.
      • totorotot Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 14:19
        ERRATA DO PARAGONU:

Treść paragonu:

Soczewki 2x69,99 (w obu oczach mam inne wartości wady, stąd mus kupowania dwóch opakowan)
        Płyn do soczewek 59,99
        Płyn do soczewek 9,99

Razem- 209,96, przesyłka kurierska gratis
        • buzka25 Re: szkła kontaktowe 13.01.10, 14:23
          ja bym chciała takie co mozna kwartalnie nosic, nie ze dziennie inne, tylko ze
          jedna para na jakis czas, wiadomo ze na noc bedzie sciagana, a te pojemniczki sa
          do kazdego opakowania dodawane???
          • fo-o Re: szkła kontaktowe 24.03.10, 15:48
            pojemnik na soczewki dostajesz przy zakupie prawie każdego płynu, a co do
            soczewek kwartalnych to chyba najlepsze są z Optimy, na szkla.com kosztują 65zł,
            także opłaca się je kupować..oczywiście przeznaczone są dla osób, które nie mają
            zbyt wrażliwych oczu, no i trzeba je często myć mechanicznie
            • swedische.marken Re: szkła kontaktowe 24.03.10, 20:03
              przez 4 lata używałam ortosoczewek. zakładasz tylko na noc. rano zdejmujesz i
              dobrze widzisz.

jak Cię to interesuje to wejdź tu
              :Tekst linka

do niedawno była to jedyna klinika w PL oferująca te soczewki teraz wiem, że
              jeszcze w Warszawie jest. ale Ci w Warszawie mają szwajcarskie a ci z Wrocławia
              amerykańskie
              • grave_digger Re: szkła kontaktowe 24.03.10, 20:55
                o, a co to za cuda-nie-widy? o tym nie słyszałam... poczytam. a czemu już nie
                używasz?
                • swedische.marken Re: szkła kontaktowe 24.03.10, 21:12
                  przerzuciłam się na okulary. z lenistwa. smile

w skrócie powiem tak: te ortosoczewki- hamują wadę, a to dla mnie się liczyło
                  bardzo. na pewno wady nie leczą- to może tylko operacja.
                  jedną parę, przy odpowiedniej pielęgnacji, używasz 2 lata, więc koszt
                  porównywalny, z tym, że tutaj wydatek jednorazowy.(za jedną sztukę płaciłam 1000
                  zł- nie wiem jak teraz) plus sporo badań kwalifikujących. jak już ponosisz kilka
                  miesięcy to zakładasz np. co drugą noc. zależy to wszystko od predyspozycji
                  indywidualnych. pani doktor wspominała o jednym swoim pacjencie co zakładał
                  tylko 1 raz w tyg. czasami jak mi się nie chciało to tylko na jedno oko zakładałam.
                  właśnie te z us mają "wytrzyamłość" 2 lat a te szwajcarskie ok1 roku lub 1,5,
                  ale są za to tańsze.

jedyny minus jaki znalazłam, to ta pielęgnacja.po zdjęciu dokładnie myjesz.
                  przed założeniem myjesz.
                  aha. no i trzeba przejść te badania, bo niestety nie każdy się kwalifikuje.
                  rogówka musi być podatna na odkształcenia, ale też nie za bardzo.

bo te soczewki są twarde i cała filozofia polega na tym, że przez noc te
                  soczewki spłaszczają rogówkę, czyli sprowadzają do wady zerowej, i po zdjęciu
                  rano w zależności jak szybko rogówka wraca do swojego kształtu, czyli wady,
                  widzisz dobrze.

chyba trochę Ci zagmatwałam zamiast rozjaśnić smile
                  • grave_digger Re: szkła kontaktowe 25.03.10, 13:15
                    nienie, wszystko kapuję. nawet nie wiedziałam o takich cudach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka