pola.cocci 01.02.10, 15:32 Ktora to pisala, ze zajada sie spaghetti z pesto? Slicznie prosze o przepis, bo mam wielka ochote na pesto,a oprocz pomidorow z mozarella nic innego z tymze nie umiem zrobic. Do czego moge je jeszcze dodac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna266 Re: Potrawy z pesto 01.02.10, 15:36 a to ja.ale ja nie robie sosu sama kupuje gotowca w sklepie dodaje oliwe z oliwek i dobry włoski makaron.kiedys widziałam jak nigella robiła sos pesto z orzeszków piniowych.wygladało to cudnie i tak tez pachniało.tak,tak ja jak ogladam programy kulinarne to nawet zapach tych portraw czuje Odpowiedz Link
pola.cocci Re: Potrawy z pesto 01.02.10, 15:40 dobre no ale tak konkternie, bo ja do gotowania nie zwyczajna: makaron gotuje (to umiem) i potem co mieszam to z pesto (oczywiscie, ze kupne bedzie), czy polewam na zimno czy na cieplo (podgrzewam w garze?)???? dzieki Odpowiedz Link
joanna266 Re: Potrawy z pesto 01.02.10, 15:43 ja to robie tak gotuje sobie ten makaron al dente potem na jedna porcje nakładam dwie łyzeczki pesto do tego polewam niezbyt obficie dobra oliwą i mieszam energicznie.sos błyskawicznie oblepia ciepły makaron.jak lubisz mocno bazyliowe smaki to moze uzaleznic.ostrzegałam Odpowiedz Link
esofik Re: Potrawy z pesto 01.02.10, 15:43 ja ostatnio dorzuciłam pesto do leczo, duzo lepszy efekt niż z koncentratem Odpowiedz Link
joanna266 esofik 01.02.10, 15:46 ale mówisz o tym pesto z pomidorami czy o tradycyjnym ,bazyliowym (zielonym)? Odpowiedz Link
mama_vinca Re: Potrawy z pesto 01.02.10, 16:32 Wlosi jedza z pesto rowniez cos na styl naszych klusek slaskich. Dobre. Odpowiedz Link
mama_vinca Re: Potrawy z pesto 01.02.10, 16:52 kluski slaskie robi sie banalnie latwo. Odpowiedz Link
mama_vinca Re: Potrawy z pesto 01.02.10, 17:05 OK Gotujesz ziemniaki-ile tam chcesz.Ubijasz je dokladnie na puree.Wkladasz do miski.Wyrownujesz reka powierzchnie.Wybirasz z miski 1/4 ziemniakow i w puste miejsce wsypujesz make ziemniaczana.Nastepnie dodajesz to co wybralas. Wszystko dokladnie mieszasz.Formujesz male kulki.Wrzucasz na wrzatek i gotujesz tak okolo 1min od wyplyniecia. Odpowiedz Link
joanna266 Re: Potrawy z pesto 01.02.10, 17:06 no i dzieki wielkie))jutro bedzie pesto po ślasku Odpowiedz Link
esofik Re: Potrawy z pesto 01.02.10, 17:13 tzn. tylko ziemniaki i mąka? - ...he na żądanie raz można... - no jak już pan Leszek tak na koniecznie... Odpowiedz Link
esofik Re: Potrawy z pesto 01.02.10, 17:18 chyba się skuszę, tym bardziej że ostatnio dostałam pół worka ziemniaków "kontynentalnych" Odpowiedz Link
exotique Re: Potrawy z pesto 01.02.10, 19:35 NA KOPYTKA :d:d:d a samo pesto latwo sie robi: bazylie (duzoo)siekamy na drobnice, wyciskamy czosnek (tez duzzzo), na patelni suchej rumienimy orzeszki piniowe (tak na oko, ja garsc daje)-siekamy je na drobno (ale nie mielimy). siekamy tez parmezan czy scieramy na tarce. mieszamy wszystko w miseczce i zalewamy oliwa. oliwy sporo wejdzie, bo orzeszki i ser wciagaja jak diabli. dopieprzyc i dosolic. mozna mrozic w malych kubeczkach. ja robie ok 3 litrow jednorazowo, mroze i wyciagam jak mam ochote, na pesto ogolnie mam ciag jak pijak. albo zre miesiac codziennie albo mam miesiac przerwy Odpowiedz Link