Dodaj do ulubionych

Ku........wa

31.05.10, 22:11
Normalnie to chyba ja mam takiego pecha!!!! Pisałam, że dostałam pracę i miałam zacząć od 01.06.2010? No właśnie miałam. Dzisiaj o 13.00 złożyłam wymówienie, a o 16,15 zadzwonili z nowej pracy,że niestety z przyczyn nie od nich zależnych zatrudnienie nie może być od 01.06.2010, ale od 15.06.2010.Normalnie deja wu. Cholera. Czy ja normalnie nie moge zmienić pracy?
Obserwuj wątek
    • karra-mia Re: Ku........wa 31.05.10, 22:14
      no ale to tylko 15 dni tak? trudno, ważne, że ta praca w ogóle będzie. gorzej jakby ci zadzwonili, ze nie ma jej i koniec.
      A w poprzedniej nie masz jakiegoś okresu wypowiedzenia czy coś. Od razu tak złozyłas dziś wymówienie i od jutra mozesz już nie iść?
      • lidia341 Re: Ku........wa 31.05.10, 22:20
        Na razie wymówienie cofnęłam, by nie być bez pracy, ale wiesz..ogólnie to miśmierdzi ta praca... Bo ja nie mogę sobie pozwolić na pół miesiąca bez pracy. MAm kredyt na mieszkanie
        • kotka.zielonooka Re: Ku........wa 31.05.10, 22:44
          Zaraz, zaraz... bo ja czegos nie łapię.

Normalnie - zanim złozy sie wypowiedzenie to się podpisuje z nową firma tzw
          "list intencyjny" - w których jest okreslone od kiedy się zaczyna nowa pracę,
          jakie zarobki , jakie stanowisko itp.
          To zabezpiecza zarówno pracownika jak i firme (że zadna ze stron sie nie wycofa
          , nie zmieni żądań, terminu itp)
          To dla mnie oczywiste że zanim złożę wypowiedzenie w starej firmie mam taki list
          w łapie i to podpisany (umowy zawrzeć nie można jak sie jest jeszcze
          pracownikiem starej firmy|)
          Jakim cudem tego nie miałaś?!
          • karra-mia Re: Ku........wa 31.05.10, 22:52
            ja do tego jeszcze nie rozumiem tego cofnięcia wymówienia, ale ja się nie znam. Choć gdybym była pracodawcą i pracownik 0 13 składa mi wymówienie, bo ma nową pracę, a o 16 je wycofuje, to bym pomyślała, że coś jest nie halo i to nie ze mną.
            No i nie kumam tego okresu wypowiedzenia, bo chyba jakiś jest.
            • lidia341 Re: Ku........wa 31.05.10, 23:07
              No ja was rozumiem, ale cóż. Jakoś udało się odkręcić. A nie we wszystkich firmach jest taki list intencyjny niestety...
          • tedesca1 Re: Ku........wa 01.06.10, 08:10
            kotko Ty pracujesz w dość "poważnej" branży, że tak to określę, w supermarkecie
            czy jakiejś malutkiej firmie nie ma czegoś takiego jak list intencyjny, u mnie w
            administracji państwowej też nie..
            natomiast cofnięcie wypowiedzenia, no przypuszczam, że po dobroci, da się zrobić
            w małych firmach, pójdziesz, wyprosisz i cofną, a lidia chyba niedawno zaczęła
            nową pracę więc może jest na okresie próbnym
          • doral2 Re: Ku........wa 01.06.10, 10:04
            kotka.zielonooka napisała:

> Zaraz, zaraz... bo ja czegos nie łapię.
            >
            > Normalnie - zanim złozy sie wypowiedzenie to się podpisuje z nową firma tzw
            "list intencyjny" - w których jest okreslone od kiedy się zaczyna nowa pracę,
            jakie zarobki , jakie stanowisko itp.."

ekhem... na jakim świecie ty żyjesz, kotko??
            • lidia341 Re: Ku........wa 01.06.10, 13:16
              dałop się wycofać wypowiedzenie, ale już dzisiaj wiem, że będę
              zatrudniona od 15.06.2010. Pytałam sie o tzw. "list intencyjny", ale
              oni nie wydają takich listów.
              • kocio-kocio Re: Ku........wa 02.06.10, 12:47
                A nie masz Ty jakiegoś okresu wypowiedzenia?
                Składasz wypowiedzenie i już następnego dnia Cię nie ma?
                Dziwne lekko.
                • lidia341 Re: Ku........wa 02.06.10, 13:36
                  Bo to dziwna umowa jest. Rozwiązanie za porozumieniem stron. A jest
                  to umowa o pracę z Agencją Pracy tymczasowej.
                  • gku25 Re: Ku........wa 03.06.10, 14:02
                    A co w tym dziwnego? Sama tak zerwałam umowę w JMD, zaniosłam wymówienie i
                    następnego dnia mnie nie było.
          • gku25 Re: Ku........wa 03.06.10, 14:09
            kotka.zielonooka napisała:

>
            > Normalnie - zanim złozy sie wypowiedzenie to się podpisuje z nową firma tzw
            > "list intencyjny" - w których jest okreslone od kiedy się zaczyna nowa pracę,
            > jakie zarobki , jakie stanowisko itp.
            > To zabezpiecza zarówno pracownika jak i firme (że zadna ze stron sie nie wycofa
            > , nie zmieni żądań, terminu itp)
            > To dla mnie oczywiste że zanim złożę wypowiedzenie w starej firmie mam taki lis
            > t
            > w łapie i to podpisany (umowy zawrzeć nie można jak sie jest jeszcze
            > pracownikiem starej firmy|)
            > Jakim cudem tego nie miałaś?!

List intencyjny??? To chyba nie w moim świecieuncertain I skąd taka wiedza, że nie
            można być zatrudnionym w dwóch (lub więcej) firmach?? Osobiście pracowałam w
            dwóch jednocześnie, bo kodeks pracy nie określa ilości umów o pracę, które można
            sobie podpisać. Inna kwestia jak (i czy) sobie człowiek poradzi z tyloma
            obowiązkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka