Dodaj do ulubionych

Przedszkle - dół

05.10.10, 21:41
Kurcze myślałam że dobrze wybraliśmy przedszkole. Panie miłe, raz w miesiącu popołudniowe zajęcia dla rodziców z dziećmi i w ogóle miło.
Ale oni codziennie oglądają bajkę na dvd - niby tylko wtedy gdy przychodzą starszaki - ale ja w ogóle w szoku jestem że w ogóle ogladają.
I mało wychodzą na spacery - wystarczy że jest mokra trawa i już nie idą.
Dla mnie katastrofa.
Syn ogląda normalnie tylko dobranockę - a teraz chodząc do przedszkola przekracza normę o 100%!!!!!!!!!
Problem w tym że tylko w sali gdzie jest grupa syna jest telewizor.
Kurde a mialo być tak fajnie.....
Jak subtelne podejście nie poskutkuje to naślę na nich męża - ale nie chciałabym bo to naprawdę miłe babki.

Nie wiem co o tym myśleć - czy Wy się spotkałyście z oglądaniem telewizji w przedszkolach Waszych dzieci?
I jak to jest z wychodzeniem na spacery??
Nie chciałabym zmieniac przedszkola bo poza tym jest super....
takie to słodko-gorzkie...
Obserwuj wątek
    • deela Re: Przedszkle - dół 05.10.10, 21:58
      osz tragedia
      powieś się
      serio
      albo połknij wybielacz
      • estel7 Re: Przedszkle - dół 05.10.10, 22:02
        powiedziała co wiedziała......
        • deela Re: Przedszkle - dół 05.10.10, 22:03
          nakręcasz się na pierdoły
          serio zazdroszczę ci gównianych problemów
          • estel7 Re: Przedszkle - dół 05.10.10, 22:07
            gówniane problemy to mam z niemowlakiem wink
            z przedszkolakiem mam np takie, że oglądają te bajki a przedszkolak sie potem boi w nocy sam spać (scooby doo i problemy) i to już nie jest fajne....
            nie twierdzę że będę teraz potrzebować codziennie dawki prozaku żeby stanąć na nogi ale mi się to nie podoba i chciałabym wiedzieć jak jest gdzie indziej...
            • grave_digger Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 13:19
              o, a moja 3-latka to największa fanka scoobiego - uwielbia potwory, zombie, mumie i inne straszydła. tak off topic wink
              • karra-mia Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 21:05
                mój 4latek teżsmile
    • ez-aw Re: Przedszkle - dół 05.10.10, 22:04
      Z tego co wiem, w przedszkolu syna nie ma telewizora.
      Pytanie ile czasu oni te bajki oglądają? Jeśli z 30 minut dziennie, to nie widzę problemu. Jeśli długo, to jest to mało wychowawcze.
      • estel7 Re: Przedszkle - dół 05.10.10, 22:09
        nie wiem dokładnie - wczoraj 2 bajki po 20 minut, dziś krócej.
        Jak dla mnie to dużo - baaaaaaardzo.
        • ez-aw Re: Przedszkle - dół 05.10.10, 22:19
          Czas może nie jest bardzo duży, ale zwróciłabym paniom uwagę co do tytułu bajek. Mój niespełna trzylatek też się boi Skoobiego i gdyby bał się w nocy spać, to zwróciłabym paniom uwagę. To dla mnie nie jest bajka dla takiego malucha. Jeśli już muszą coś puszczać, to niech zmienią repertuar. Skoro Twój syn jest w maluchach i to starsze dzieci przychodzą do jego sali, to bajki powinny być dostosowane dla maluchów.
          Mój syn ogląda bajki na kanale Baby First pl, gdzie są krótkie bajki uczące liczenia, kształtów, układania puzzli, itp. Łagodna forma, a przy okazji nauka.
          • estel7 Re: Przedszkle - dół 05.10.10, 22:39
            Rozmawiałam już z paniami o tym, tego nie będą puszczać - mówią że puszczają po prostu to co dzieci wybierają i przynoszą z domu.
            Ja bym wolała żeby w ogóle telewizora nie było....wydaje mi się że przedszkole to nie miejsce na telewizor....
            • dziub_dziubasek Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 07:47
              W grupie młodego jest TV, ale zamknięty w szafie. Przez cały zeszły rok oglądali chyba dwa razy, w tym roku nie. Z tego co wiem, dzieciaki u nas w przedszkolu oglądają nie tylko typowe bajki ale takze filmy przyrodnicze.
    • karambol45 Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 08:23
      "Jak subtelne podejście nie poskutkuje to naślę na nich męża - ale nie chciałabym bo to naprawdę miłe babki."

a kim jest twój mąż?
      bedzie prał panie przedszkolanki czy bombę podłoży
      • deela Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 09:35
        jej mąż to bawół, weźmie je na roga big_grin
        • mona_mayfair Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 20:33
          deela, ty paskudniku big_grinbig_grinbig_grin
    • moninia2000 Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 09:45
      A ja Cie rozumiem, bo tez uwazam tv za grat i sadze, ze w przedszkolu nie powinno go byc, tyle jest mozliwosci zabaw!
      Jesli jednak to krotka bajka na dzien, tez nic mu sie nie stanie, choc rozumiem, ze masz konkretny i wyrobiony poglad na ilosc bajek w dzien i tam on to przekracza, masz prawo aby Ci sie to nie podobalo. Jednak spojrz moze na zalety przedszkola, na cala reszte, na zachowanie pan itd, wtedy wyciagnij wnioski co lepsze i czy rzeczywiscie warto sie martwic tymi 20 minutowymi bajkami?...
    • changeone Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 09:57
      U nas nie ma telewizora, ale naprawdę z 30 minut nie robiłabym problemu. Naprawdę to dla Ciebie dużo?

Ja nie ograniczam TV do 10 minut dziennie, ale może dlatego, że widzę, że Młoda nie uzależnia się. Nawet gdy coś fajnego ogląda a zaproponuję puzzle, ciastolinę czy pomoc przy gotowaniu to zawsze rezygnuje z TV.
    • estel7 Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 10:10
      nie chodzi o to żeby mąż zrobił awanturę, tylko o to że on w ludziach budzi większy respekt i potrafi rozmawiać kulturalnie ale twardo. Ja muszę się na kogoś wkurzyć żeby być bardziej zołzowatą.
      30 minut dziennie to nie problem, ale 40 minut w przedszkolu plus wieczorynka to już równa się godzina dziennie a dla trzylatka to już dużo.
    • mme_marsupilami Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 11:08
      Nie wiem w czym problem, pojsc i grzecznie poprosic zeby dziecko nie uczestniczylo w ogladaniu bajek na DVD. Rozumiem, ze mlody sie boi w nocy i tu masz mocny argument, ale ograniczenie bajkowe mozesz tez wprowadzic rezygnujac z ogladania wieczorynki.
      • estel7 Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 11:50
        Dobranocki nie ograniczę bo trwa 15-20 minut a jest elementem wieczornego rytuału przed zasypianiem.
        Już się nie boi bo po tym jak pogadałam z paniami to tych bajek których się boi nie puszczają.
        Obawiam się że ze względu na 1 dziecko nie przestaną bo do tej sali specjalnie na bajkę przychodzą 6 latki - jest to stały element funkcjonowania tego przedszkola.
        Nie wyobrażam tez sobie żeby mogli go gdzieś indziej dać w czasie oglądania bo wtedy młodsza grupa śpi. Poza tym już widzę jak w mojego syna wstępuje tornado gdy sie dowiaduje że on wychodzi bo inne dzieci będą bajki oglądały - nikomu tego nie życzę, bo panie jednak lubię.

Kurcze syn czuje sie w przedszkolu dobrze, wraca uśmiechnięty, lubi wszystkich.
        Tylko mam wrażenie że panie idą troche po najmniejszej lini oporu - jak dzieci już zmęczone to bajka, a na spacery od czasu do czasu.
        Jak mąż się dziś spytał czy chodzą na spacery to pani mu powiedziała, że przecież w zeszłym tygodniu dzieci były na podwórku uncertain
        A przecież są ostatnie fajne dni, potem będzie mokro i brzydko, najlepszy czas na spacery syn spędza w przedszkolu więc szkoda mi że siedzi w budynku...
        • jowita771 Re: Przedszkle - dół 07.10.10, 09:27
          > Obawiam się że ze względu na 1 dziecko nie przestaną bo do tej sali specjalnie
          > na bajkę przychodzą 6 latki - jest to stały element funkcjonowania tego przedsz
          > kola.

Dla mnie to dziwny element. Przedszkole nie jest po to, żeby puszczać dzieciom bajki. Może to zamiast czytania? Rozumiem dwa razy do roku, jak ktoś wyżej na[pisał, ale codzienne oglądanie to kiepski zwyczaj i pachnie mi wolnym czasem dla pań.
          • mme_marsupilami Re: Przedszkle - dół 07.10.10, 09:54
            Mnie tez, wiec moze pogadaj z rodzicami innych dzieci ogladajcych bajki co na ten temat mysla, bo moze nie kazdy jest taki zgodny co do siedzenia w przedszkolu przed TV ? No i co ze mlody zacznie ryczec ze nie obejrzy z innymi dziecmi ? Wolisz zeby ryczal w nocy, bo boi sie potwora ze Scooby Doo ? Mam w domu malego telemaniaka, ale to ja decyduje co i ile oglada. Z wieczorynki zrezygnowalabym bez zalu (wiem rytual, ale poczytac dziecku tez cos mozna). Nie chce dawac zlotych rad, ale skoro cos Ci nie pasuje to trzeba na to zwrocic uwage i olac, ze paniom to "organizacje" psuje (gratis tam nie siedza, łaski nie robia).
    • anna_sla Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 12:23
      no właśnie z tym wychodzeniem na dwór to w grupie moich chłopaków też cienko. Nie wiem czy tak bardzo nie potrafią ich jeszcze ogarnąć czy po prostu im się nie chce? Dla porównania grupa mojej córki bywa i po 2 razy na dworze, grupa trzylatków (rok młodszych od moich chłopaków) również prawie codziennie na dworze widuję, a moich nie. Panie są fajne, naprawdę na nie nie narzekam. Bajki oglądają może z raz w tygodniu, ale ja naprawdę chciałabym by częściej wychodzili zwłaszcza gdy pogoda temu sprzyja.
      • estel7 Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 12:40
        no właśnie wszystko fajnie tylko żeby jeszcze to się poprawiło....
        • grave_digger Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 13:24
          a ja widzę rozwiązanie
          zaproponuj paniom, by dzieciom puszczały bajki słuchane - na cd, czy dvd. ojebątne. wersja hardcore - niech same czytają tongue_out
          • jowita771 Re: Przedszkle - dół 07.10.10, 09:30
            U nas jest czytanie bajek. One maja program i tam jest czas na wyciszenie, wtedy czytają bajki. Pewnie, że łatwiej puścić telewizor.
    • iziula1 Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 19:23

Myśle, że troche zamartwiasz się na wyrost.
      Od jednej bajki na DVD nic mu nie będzie.
      • estel7 Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 22:54
        chyba trochę odpuszczę - byliśmy dziś na ognisku - bo przedszkole organizuje zajęcia dla rodziców z dziećmi - naprawdę jest tam fajnie....Syn jest szczęśliwy...
    • karra-mia Re: Przedszkle - dół 06.10.10, 23:47
      przesadzasz. Może i jest to problem,a le żeby od razu się dołować? I tym bardziej, ze dzieciak sczzęsliwy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka