Dodaj do ulubionych

przodozgryz

23.11.10, 09:36
Młoda miała w październiku przegląd stomatologiczny z szkole. I przyniosła karteczkę, ze ma przodozgryz i że kwalifikuje się do leczenia ortodontycznego...
I się zastanawiam... Bo regularnie chodzę z nią do dentysty. Była ostatnio pod koniec wakacji. Nigdy dentystka nie zasugerowała, że coś z jej zgryzem jest nie tak. Myślicie, że to mogło jej się "uaktywnić" od września???? Idę na początku grudnia do naszej dentystki, więc pokażę tą kartkę z doagnozą dentysty szkolnego.
Jeśli faktycznie okaże się, że ma tą wadę to wiecie może jak to się koryguje?
Obserwuj wątek
    • cura_domestica Re: przodozgryz 23.11.10, 10:05
      Asiowa , do ortodonty trzeba iść nie do dentysty wink
    • prigi Re: przodozgryz 23.11.10, 10:09
      wydaje mi się, że w ciągu miesiaca to nie ma szans na to, żeby szczęka zmieniła swoje ustawienie. to raczej dzieje się przez długi czas.
      pamiętam, ze jak byłam mała, to musiałam masować łyżeczką zęby , aby się wyrównały. i faktycznie zgryz mam nie najgorszy, pomijając, że ściśniły mi się jedynki u dołu po wyjściu ósemekuncertain
      • asiaiwona_1 Re: przodozgryz 23.11.10, 10:16
        cura - wiem, że do ortodonty. Ale najpierw chcę iść do "normalnego" dentysty bo i tak jest pora przeglądu i chcę by ona stwierdziła czy faktycznie ortodonta potrzebny. Kiedyś już ją zagadnełam o przerwy między zębami to powiedziała, że do ortodonty mami iść dopiero jak trójki stał wyjdą i przerwy się nie zmniejszą. A że trójki jeszcze nie wypadły to czekamy. Zobaczymy co powie dentystka. Może i tak profilaktycznie nas wyśle do ortodonty.
        • ankh_morkpork Re: przodozgryz 23.11.10, 13:45
          Ortodonta będzie potrzebny, a dokładniej aparat ortodontyczny. Jeśli oczywiście ortodonta potwierdzi, że dziecko ma przodozgryz.

Stomatolog to nie ortodonta i mógł np. nie rozpoznac wady, jeśli jest niewielka, albo uznać ją za nie wymagająca dodatkowej interwencji, w czym się jak widać pomylił.

Leczenie ortodontyczne u pacjentów do lat 12 jest refundowane przez NFZ. Leczenie wad tego typu daje najlepsze efekty u dzieci PRZED 12 rokiem życia.

Z doświadczeń osoby w wieku 30+ rozpoczynającej leczenie ortodontyczne tyłozgryzu: wada w tym wieku jest już bardzo duża, permanentne podrażnienie śluzówki podniebienia i dziąseł za górnymi przednimi zębami z perspektywą ich wypadnięcia w ciągu kilku lat jak w paradontozie (dolne przednie zęby "gryzą" w podniebienie i dziąsła górnych). Leczenie potrwa okolo 2,5 roku, w celu utrzymania jego efektów trzeba bedzie do końca życia spać w ruchomym aparacie.

Okolo 10-11 roku życia wspomniana osoba uczęszczała do logopedy z powodu problemów z wymawianiem "r", regularnie leczyła zęby, ani logopeda, ani żaden z jej stomatologów nie zaproponował konsultacji z ortodontą, dopiero jedna pani stomatolog rok temu poinformowała " proszę zrobić sobie aparat, bo wylecą".

Fajnie ma Twoje dziecko, że któs zwrócił uwagę na jego wadę zgryzu. Potraktujcie to serio.
        • kocio-kocio Re: przodozgryz 23.11.10, 14:18
          Przodozgryz jest łatwy do rozpoznania.
          Niech zaciśnie zęby i wtedy popatrz, czy dolne zachodzą na górne.
          Jeśli tak, zapisuj do ortodonty.

Proszę: www.google.pl/images?hl=pl&q=przodozgryz&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=ob7rTN6qMsvCswaBr4TzDg&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCMQsAQwAA&biw=1366&bih=643

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka