kasiamiernik85 17.08.09, 11:55 Zastanawiam się czy po rozpoznaniu u 3-latka przodozgryzu, można zastosować leczenie ortodontyczne?????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hofff Re: przodozgryz u 3- latka 18.08.09, 19:26 Aparat stały, gdy ma stałe zęby. Przejdź się do ortodonty - da ci ćwiczenia i omówicie plan działania. Odpowiedz Link
kasiamiernik85 Re: przodozgryz u 3- latka 19.08.09, 08:57 Tylko, że zęby stałe pojawiaja sie dopiero około 6 roku życia. Tzn że u dziecka 3-letniego nie można zastosować leczenia ortodontycznego i należy czekać aż pojawią się u dziecka zęby stałe??? zleciłam mamie dziecka wizyte u ortodonty, ale sama się zastanawiam czy stosuje się leczenie ortodontyczne u 3-latka? Tym bardziej, że dziecko wsuwa język między zęby i sepleni międzyzębowo, a wcześniej mówiło dobrze.Ja sama miałam przodozgryz ale rozpoznano go u mnie dopiero w 9 roku życia i nie nosiłam aparatu na zęby, tylko ortodonta zlecił mamie uszycie coś przypominajace kaganiec (jak dla pieska) z paskiem zachodzącym na żuchwę, który cofał mi dolną szczękę do tyłu, musiałam w tym jeść( dokładnie przeżuwając pokarm) oraz spać. I bardzo mi to pomogło. Było to dość dawno, a metody leczenia się szybko zmieniają, ale zastanawiam sie czy czegoś takiego lub podobnego mógłby zastosować ortodonta, a może jest za wcześnie??? nie wiem, dlatego prosze o rade. Odpowiedz Link
hofff Re: przodozgryz u 3- latka 19.08.09, 15:41 Tak jak napisałem - aparat stały tylko wtedy gdy dziecko ma stałe zęby. W wieku 6 - 8 (gdy wyrzynają się siekacze) możliwe jest leczenie maską twarzową. Ortodonci zalecają także proste ćwiczenia żuchwy (gryzienie marchewki itp). Co do konsultacji z ortodontą to sądzę, że tak jak w przypadku logopedy, nigdy nie jest za wcześnie więc dobrze zrobiłaś. Pozdrawiam Odpowiedz Link