Dodaj do ulubionych

Typowe polskie slodycze lub ciastka

10.02.11, 13:52
Dziewczynki, rzuccie jakims przepisem lub sprawdzonym linkiem na polskie slodycze czy ciasteczka lub ciasto godne polecenia dla Hiszpanowsmile
Jesli nie jest zbyt pracochlonne lepiej, bo bede musiala zrobic dla ok.20-30 osob, jesli sie uda. Jesli nie ma typowo polskich skladnikow lepiej haha, choc moze ewentualnie daloby sie zastapic czyms podobnym tutaj...To znaczy jaja, maka, mleko i smietana i cukier sa tu, ale np.maczka ziemniaczana niet, choc jest polski sklep, jednak daleko..
Dzieki!
Obserwuj wątek
    • matysiaczek.0 Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 13:56
      mogę sie mylić ale dla mnie bardziej polskiego ciasta od drożdżowego nie ma....najlepiej z owocami smile właśnie dzis piekłam, z robotem nawet rąk nie ubrudziłam, a trójce bachorów krzywda się nie stala smile
    • buzka25 Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 14:00
      ja na kazda prawie impreze robie rafaellosmilemam sprawdzony przepis i jeszcze nigdy nic sie niepospuło, a potrezbujesz biszkopt, do masy smietane kremowke, smietane sniezke, biala czekolade, i ew ajerkonia, jak chcesz daj znac posle ci przepissmile
      • moninia2000 Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 14:06
        OOOOoooo, rafaello síiiii, uwielbiam, a jak reszcie zasmakuje tez bedzie OKsmile
        Mozesz dac dokladny przepis?
        Natomiast odnosnie drozdzowego mam super przepis Musierowicz, robie od swieta, bo ja robotow nie mam kuchennych, mam tylko mezatongue_out
        Dla mnie drozdzowe to masa pracy, uch, choc fakt...boskie.
        • buzka25 Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 14:11
          RAFAELLO SNIEGOWE

Biszkopt:
          9 jajek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
          Białka ubić na sztywno, dodać cukier kryształ, cukier waniliowy, żółtkaa, mąkę z proszkiem, Upiec 2 placki lub jeden i przekroić na poł po upieczeniu

MASA:
          1/2 litra smietany kremówki, 2 śmietany "śnieżki", 20dag kokosu, 2 białe czekolady, 1 szklanka ajerkoniaku, spirytusu

WYKONANIE:
          Ubić smietane ze śnieżka, dodac kokos, rozpuszczoną i przestudzoną czekolade, (mozna dodac ajerkoniaku),
          Biszkopty skropic spirytusem i przełozyc masą, Wierzch ozdobic niewielką ilością masy i posypać kokosem

Ja osobiscie nie uzywam do tego alkocholu (dzieci) i robie cały przepis razy 2 na duzej blasze,
          SMACZNEGOsmile
          • julka.03 Do buzki 25 10.02.11, 16:21
            W przepisie zapomnialas podac ile maki trzeba?!
          • buzka25 1,5 szklanki mąki pszennej 10.02.11, 17:24
            sorki, ale tak sie pisze jak na plecach wisi 4 latekwink
        • madame_zuzu Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 14:12
          moje ciasto drożdżowe wymaga jedynie 3 godzin na wyrastaniesmile Nie trzeba go wyrabiać. serio.
          bliniaczkiwkuchni.blogspot.com/2010_05_01_archive.html
          przepis tak prosty, ze prościej sie nie da. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi zajebiste. Puszyste, miękkie, drożdzowo aromatyczne. Moja mama też się zachwyciła prostotą wykonania i robi je namiętniesmile Przepis ten obala MIT ze kazde drozdzowe trzeba wyrabiac dlugo
          • pabia_a Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 16:11
            robię takie samo drożdżowe i potwierdzam jest pysznesmile
          • aniuta75 Zuzu 12.02.11, 18:21

A jak robisz kruszonkę? No bym jutro sie przymierzyła do tego ciacha smile
          • aniazm Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 13.02.11, 14:25
            zrobiłam to ciasto, właśnie stygniesmile potem wam powiem, czy smaczne.
      • annajustyna Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 14:07
        A co to ma wspolego z polska tradycja wypiekow?
    • olinka20 Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 14:06
      Matysiaczek tak! Swieze pachnace drozdzowe ciasto, mniam <mlask, mlask>.
      A z Polską kojarzy mi sie jeszcze sernik i jabłecznik z cynamonem.
    • ib_k Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 14:07
      na polskie slodyc
      > ze czy ciasteczka lub ciasto godne polecenia dla Hiszpanowsmile

dla mnie zdecydowanie makowiec, klasyczny, zawijany, nigdzie w świecie takiego nie widziałam
      • mme_marsupilami Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 13.02.11, 15:38
        Ostatnio widzialam makowiec zawijany w wykonaniu kolezanki z Wegier. Cena maku powala u mnie na kolana. Jako polskie ciacho obstawiam drozdzowe z jagodami.
    • madame_zuzu Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 14:09
      Szarlotka na kruchym cieście, ciasto drożdżowe ( własnie moje wyrasta sobie przed pieczeniem),
      Jakbys dorwała polskie mleko w proszku takie w niebieskiej foilii, to fajny z tego wychodzi blok. taki PRLowskibig_grin NO i typowo polski wydaje mi się sernik np.królewski ( na kruchym cieście kakaowym)
    • slimakpokazrogi Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 14:12

czy ja wiem... pączki??? szarlotka???
      a jeśli coś na biszkopcie (albo inne ciasto , które ma w przepisie mąkę ziemniaczaną) to możesz skrobię ziemniaczaną zastąpić kukurydzianą (maizena).
      • opium74 Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 15:36
        MAKOWIEC - taki zwijany, prawdziwy
        i MAZURKI
        ale makoweic z racji tego za zagramanicą to oni maku nie uzywają i nie znaja smile
    • prigi Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 15:39
      żeby was.....
      teraz będę musiała iść do cukieni obokuncertain
      taką mi narobiłyście ochotę, zwłaszcza na jabłecznik z kruszonką, echhh
      z moich typów polskich to jeszcze faworki lub racuszki
      • prigi Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 15:54
        o i jeszcze możesz zrobić andruty z mlekiem skondensowanym (jeżeli takowy w Hiszpani posiadają). prosto, szybko, dużo i do tego pysznewink
    • next_exit Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 15:39
      Ja mieszkając w Hiszpanii zrobilam kiedys murzynka, wszytsko znalazłam w miejscowym Eroskim (taka siec marketow spozywczychwink

robiłam z tego przepisu:

www.wielkiezarcie.com/recipe3185.html
      Innym razem robilam tez ciasto bananowe, ale nie wiem czy to typowo polski slodyczwink
      • next_exit Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 15:42
        aha a jako ze w Hiszpanii nie znaja takiego twarogu jak u nas ( wiec odpadaja typowe polskie serniki), do zrobioenia pierogow ruskich uzywalam serka Quark z Lidla (opakowanie 500 g). To byl jedyny ser jaki znalazlam choc troche zblizony do naszego bialego sera. Pierogi wychodzily jak naszesmile
        • next_exit Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 15:43
          aha a Raffaello to przeciez nie jest typowym polskim slodyczem, znaja je w calej europie...
          • cura_domestica Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 16:39
            ale mi ślinka cieknie smile
            tu masz :
            najbardziej polskie ciasto
            • cura_domestica Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 16:43
              a tak na poważnie :
              Kremówki, Toruńskie pierniki, Wuzetka i Sękacz
              • zjedzmy_polaka Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 22:24
                Kremówki??? Typowy polski wypiek, taaa... Szczególnie te wadowickie...
    • marghe_72 Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 10.02.11, 15:56
      szarlotka
      sernik
      drożdżowe
      murzynek
      wuzetka
      keks
      piernik
      itp

raffaello raczej niewiele wspólnego ma z PL.
      • elske Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 12.02.11, 19:39
        Ja ostatnio robię sernik z kwaśnej śmietany (u mnie też twarogu takiego jak w Polsce nie ma).
    • moninia2000 Re: Typowe polskie slodycze lub ciastka 16.02.11, 12:47
      dzieki, dziewczyny!!!!
      Madame zuzu boski przepis, skorzystam, jesli taki prostysmile
      To rafaello nie polskie, owszem, ale pyyyycha, przepis dla siebie na weekend wzielam, hahha.
      Dziekuje raz jeszcze za pomysly, choc glownie o przepisy mi chodzilo sprawdzone, ale super. Zrobie drozdzowe jednak, bedzie nalepiej.
      Ja uwielbiam ze sliwkami, zawsze takie robie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka