doral2 09.03.11, 17:57 kto wie co znaczy?? nie pytać wujcia gugla!! odpowiedź zachować dla siebie czy to możliwe, by w dzisiejszym świecie byli ludzie, którzy nie wiedzą co to znaczy?? pomijam brac robotniczą... nie mówię o tłumaczeniu, tylko o wiedzy co to jest.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoja.pl Re: Oczywiście, że wiem 09.03.11, 18:23 Nie wiedziałam. Nie jestem "brać robotnicza" Zapytałam gugla i już wiem. Mam się pociąć czy jednak uznać że "człowiek uczy się całe życie", a "kto pyta nie błądzi"? Odpowiedz Link
magiczna_marta Re: rsvp 09.03.11, 18:27 Ej, noooo, Doral, to nawet ja wiem. Bez google. Odpowiedz Link
doral2 Re: rsvp 09.03.11, 18:30 ale macie wrażenie, że ten skrót powinny znać osoby że tak powiem starszej daty?? i osoby że tak powiem "bywałe" w świecie?? bo właśnie takie mi się do niewiedzy przyznały. a że montuję imprezę na jakieś 400 luda, to rsvp bardzo wskazane, a tu zonk Odpowiedz Link
prigi Re: rsvp 09.03.11, 18:34 przyznaję się: bez podpowiedzi męża i jego rozszerzenia (ale zawsze to nie gógiel) nie wiedziałabym. może to dlatego, że pracuję w polskiej firmie i każdy uzyw tylko rodzimego języka? żeby nie było-niby wykształcona jestem Odpowiedz Link
amoreska Re: rsvp 09.03.11, 18:54 Niewiedza dowodzi wszechdominacji angielskiego nad francuskim i np. łaciną. Pewnie każdy wie, jak rozwinąć skrót PR, ale pokusiłabym się o stwierdzenie, że nie każdy, wbrew pozorom, potrafi rozwinąć skrót CV (nie że wiedzieć, co oznacza, tylko rozwinąć skrót). Odpowiedz Link
mearuless Re: rsvp 09.03.11, 19:50 mimo zem kuchta wiem i co oznacza PR i sv i rsvp baaaaaaaaaa ja nawet wiem co oznacza KGB Odpowiedz Link
prigi Re: rsvp 09.03.11, 20:24 no, z romansami to faktycznie u mnie krucho a może jakiś słownik skrótów międzynarodowych mi podrzucicie ps. wiem jak rozwinąć CV (w końcu łacinę miałam przez 4 lata w LO ) Odpowiedz Link
schiraz Re: rsvp 09.03.11, 20:32 Wiedziałam bez podpowiedzi, ale za to co jakiś czas odkrywam inne oczywistości, co do których mam wrażenie, że świat przede mną wiedział. Ostatnio w niedzielę odkryłam, że jak mam mokre ręce to mi się łatwiej formuje kotlety mielone i nic się nie lepi. Jak oświeciłam tą wiedzą moją mamę prawie zabiła mnie śmiechem przez telefon. ------ Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia. Odpowiedz Link
aniuta75 Re: rsvp 09.03.11, 19:53 Wyguglać musiałam, bo nie wiem . Czyli widać możliwe, że są tacy co nie wiedzą. To wstyd jakiś czy coś? Wstyd jakby ktoś nie wiedział co to np wymienione wcześniej CV i skąd ten skrót jest. Nooo, chyba, że chodziło Ci o elyty , bywające w świecie, ale nie tym dla szaraczków, tylko tym wielkim . Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: rsvp 09.03.11, 20:03 Ja to znałam w polskiej wersji językowej w postaci "prosimy o potwierdzenie przybycia". Skrótu francuskiego nie znałam. Ale skąd ja to mam znać jak ja tylko na wiejskie wesela latałam gdzie młodzi i rodzice nie "wymyślali takich gupot" Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: rsvp 09.03.11, 20:36 esofik napisała: > spaliłaś > no gdzie spaliłam? Przecież wyżej już chyba doral napisała mniej więcej o co chodzi Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: rsvp 09.03.11, 20:16 ja wiem, ja wiem !!! Myślałam, że na czata zapraszasz i że potwierdzić trza Odpowiedz Link
olinka20 Re: rsvp 09.03.11, 20:54 Wiedziałam. Ale nie dziwi mnie, ze niektórzy nie wiedzą. Ja duzo czytam róznych ksiazek, stad pewnie mi zostało Odpowiedz Link
prigi Re: rsvp 09.03.11, 20:57 ej, noooo ja książki, zwłaszcza w ostatnim półroczu, pochłaniam w ilości hurtowej fakt, że o wilkołakach, morderstwach itp, ale czytam Odpowiedz Link
olinka20 Re: rsvp 09.03.11, 21:21 Tyyy, ale ja romansów nie czytam. Kojarze, ze w historycznych było, jak przyjecia organizowali. I w poslkiej literaturze lekkiej typu Samozwaniec chyba tez cos wspominali. Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: rsvp 09.03.11, 20:56 a ja sie musialam wujkiem guglem podeprzec rozwinac skrot cv potrafie Odpowiedz Link
exotique Re: rsvp 09.03.11, 22:05 WIEDZIALAM I MNIE JEDNAK nadal ZASKAKUJE ZE TEGO LUDZIE NIE WIEDZA. BA JA ZNAM LUDZI CO NIE WIEDZA CO OZNACZA SAVOIRE VIVRE o capsik a i wiedzialam to zanim zaczelam zyc na ziemi frankofonskiej Odpowiedz Link
milva_barring Re: rsvp 10.03.11, 06:34 Wiedziałam co to znaczy, CV też wiem, savoir-vivre też. I kilka innych skrótów również Odpowiedz Link
karolina17w Re: rsvp 10.03.11, 09:59 Wiem co to znaczy Nie sposób zapomnieć, skoro miało się nauczycielkę od angielskiego ostrzejszą niż z brzytwa i pila razem wzięte. Odpowiedz Link
jowita771 Re: rsvp 10.03.11, 10:46 Ja wiem, ale gdybym robiła imprezę, to bym napisała po polsku, żeby się nie przekonać, ilu gości nie wiedziało. Odpowiedz Link