esofik 19.03.11, 08:57 Zuzannie się nudzi, to niech Zuzanka podpowie: jakie dipy do kuleczek mięsnych i nuggetsów, z dokładnymi przepisami poproszę... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoreska Re: skoro 19.03.11, 10:15 Ja nie Zuzanka, ale ostatnio do nuggetsów robiłam sos "tysiąc wysp", wyguglaj sobie, przepisy pewnie są identyczne. Ale muszę ci powiedzieć, że mnie i mężowi bardzo smakował, a dzieci spróbowały i skrytykowały. Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: skoro 19.03.11, 10:26 A te kuleczki to pieczone jak się domyślam. Zrobiłabym ogórkowy z miętą. Widziałam kiedyś u Makłowicza jak robił właśnie taki do grilowanych kuleczek z baraniny. Jeden mały jogurt naturalny, jeden zielony ogórek wężowy, zielona mięta, sól. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce duże oczka, przełożyć na sito niech trochę odcieknie, potem odcisnąć lekko, miętę drobno posiekać ( ilość wg uznania do smaku, my lubimy dużo), wymieszać jogurt ogórki i miętę , lekko posolić, odstawić na 30 min, do lodówki by smaki się przegryzły. Włala. Do nuggetsów albo czosnkowy albo pomidorowy z tabasco. Pomidorowy: mały majonez, dwie, trzy łyżki pikantnego keczupu , korniszony posiekane 2 łyżki ( jak mam to daję jak nie mam to nie daję, mogą też być suszone pomidory z zalewy, albo zwyczajne oliwki) kilka kropli tabasco. Jak nie mam tabasco to dodaję troszkę chilli. Czosnkowy to wiadomo jogurt naturalny wymieszać z majonezem pół na pół ( po ok. 1/20 szklanki każdego składnika), 2-3 ząbki POLSKIEGO czosnku przepuścić przez wyciskarkę do sosu, dodać sól i pieprz do smaku i koperek zielony ( niekoniecznie) dekoracyjnie. Wymieszać i gotowe. Odpowiedz Link
esofik Re: skoro 19.03.11, 11:35 kuleczki myślałam, zeby usmażyć szybko na oleju, takie z mielonego mięsa. Ale pomyslę, może upiekę bedzie zdrowiej Sos jogurtowy z ogórkiem - coś jak greckie tzatziki?? Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: skoro 19.03.11, 13:46 esofik napisała: > Sos jogurtowy z ogórkiem - coś jak greckie tzatziki?? A czy ja wiem? On wtedy akurat w Albanii był. Ale to już chyba blisko Grecji co nie? Odpowiedz Link