bluemadlen-1 06.07.11, 09:25 dziecko pobolewa brzuszek i co podać??? ewentualnie na zaś pytanie czy wymioty biegunka jak sie zaczynają można jakoś szybko dziecku pomóc czy tylko do lekarza???? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opium74 Re: dzieciowo 06.07.11, 09:28 a w jakim wieku dziecko?? można podać: -wygazowaną coca colę - małymi łyczkami Na wymioty Vomitheel na biegunkę aptekajakmarzenie.pl/heel-diarrheel-biegunka-tabl-p-1587.html to można w sumie w każdym wieku Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: dzieciowo 06.07.11, 09:29 opium74 napisała: > a w jakim wieku dziecko?? > można podać: > -wygazowaną coca colę - małymi łyczkami > Na wymioty Vomitheel > na biegunkę > aptekajakmarzenie.pl/heel-diarrheel-biegunka-tabl-p-1587.html > to można w sumie w każdym wieku 4 lata Odpowiedz Link
grave_digger Re: dzieciowo 06.07.11, 09:34 wymioty: odgazowana cola po łyżeczce. biegunka: smecta świetnie sobie radzi (bez recepty) Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: dzieciowo 06.07.11, 09:56 jesli to rota to tez sama cmecta pomoże??? ile to może trwać?? Odpowiedz Link
opium74 Re: dzieciowo 07.07.11, 10:12 mój po smekcie ma odruch wymiotny Co ciekawe mój pies który wypijał każde lekarstwo tez po smekcie wymiotował Jeśli to rota to może byc rózny przebieg - może być sama biegunka, same wyioty, i jedno i drugie i wszytsko razem na raz 4 latek to już duży dzieciak i spokojnie przy dobrym nawadnianiu nie powinno być problemem z odwodnieniem trwać może różnie od 1 do 3-4 dni z różnym nasileniem Odpowiedz Link
deela Re: dzieciowo 07.07.11, 10:39 jak się wymioty i biegunka zaczynają to zostaw dziecko w spokoju tylko nawadniaj (dużo płynów, najlepiej czysta woda) - pomyśl - jeśli ktoś ma biegunkę i rzyga to widocznie organizm chce się jakiegoś syfu pozbyć - a ty zatrzymując powyższe nie pozwalasz mu na to, do lekarza zgosiłabym się na drugi-trzeci dzień w zależności od stanu dziecka (jesli jest bardzo osłabione i sie może odwodnic - tzn nie przyjmuje plynów) i nasilenia objawów - to intuicyjnie bym okresliła, trudno mi na odleglosc wyrokowac - potem możesz podawać kleik kukurydziany - jest lekkostrawny, delikatny i powinien utrzymac się w żołądku Odpowiedz Link
anna_sla Re: dzieciowo 07.07.11, 12:13 na brzusio malutki herbatki ziołowe: zielona lub mięta lub i to i to. Na brzusio duży krople miętowe żołądkowe. I masażyk.. biegunki się nie powstrzymuje, bo zatrzymuje się w organizmie wirusa czy cokolwiek przez co ona wystąpiła, a w końcu organizm nie na darmo chce się tego pozbyć. Jeśli biegunka nie mija przez 3 dni wtedy do lekarza (lub gdy widać oznaki odwodnienia). Przez ten czas nawadniać, czyli pić małymi łykami co kilka - kilkanaście minut, wypijanie dużymi łykami nie nawadnia, bo od razu wypływa. Na wymioty głodówka. Wymioty przez jedną, dwie doby = do lekarza. Nawadniać. Odpowiedz Link
dziub_dziubasek Re: dzieciowo 07.07.11, 12:21 Mi lekarze nie zalecali smecty (bo zatrzyma te syfy w brzuszku). Jak dziecko ma biegunkę i wymiotuje to poić, małymi porcjami, ale poić (ja za swoją córką łaziłam ze strzykawką i co chwilę podawałam po łyczku do buzi). Można wodą, można orsalitem (kupujesz w aptece, rozpuszczasz w wodzie- to są elektrolity, lekko słone, nie każde dziecko wypije. Nie zmuszaj do jedzenia, tylko picie podawaj. A jesli dziecko chce jeść to dieta lekkostrawna- gotowana marchew, ziemniaki, ryż, gotowane chude mięsko, jabłka, jagody, chrupki kukurydziane itp. Odpowiedz Link
mamaigiiemilki Re: dzieciowo 07.07.11, 15:03 na biegunkę enterol; bo jeżeli to jakiś wirus, to lepiej go nie zatrzymywać w organizmie(czyli nie smecta); ja czasem też dawałam spirytus z orzecha- w niewielkich ilościach, coby nie upić dziecka(- ale to raczej na niestrawność) Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: dzieciowo 08.07.11, 19:56 dziękuje dziewczyny za pomoc i porady jesteście kochane Odpowiedz Link