12.09.11, 17:21
jesteśmy w trakcie załatwiania kredytu hipotecznego (niestety skarbonka pusta się robiuncertain a remont trzeba skończyć..); kredyt załatwiamy w Olsztynie przy pomocy doradcy finansowego z Open Finance... załatwiamy go już ponad miesiąc.. dokładnie 11.08 został podpisany i wysłany pierszy wniosek...niestety odpowiedź negatywnasad bo nieruchomość połoozna w mało atrakcyjnym miejscu tzn.jest wg banku "niezbywala"tongue_out jeśli płacić przestaniemy..
jutro Krzysiek jedzie złożyć kolejny wniosek..
pocieszcie mnie, że tym razem się uda.. ja już nie mam siły i nerwów na te oczekiwanie na odpowiedź...

macie jakieś pozytywne doświadczenia z doradcami i kredytami? jeśli oczywiście kredyt może być pozytywnym doświadczeniemtongue_out
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: kredyt... 12.09.11, 17:26
      ja mam w rodzinie chłopaka od kredytów hipotecznych. Nasz kredyt też nam załatwiał i przynajmniej nie miałaś stresa, że coś będzie nie tak. Tak więc nie mam złych doświadczeń w tej kwestii. A czemu wogóle z pośrednika korzystacie? Nie możecie sami do jakiegoś banku się zgłosić? Czasem oferta banku bezpośrednio a przez pośrednika potrafi się różnić i to nie zawsze na korzyść pośrednika.
    • olinka20 Re: kredyt... 12.09.11, 18:02
      Kowalowa, trzymam kciuki zeby wam sie udało.
      • doral2 Re: kredyt... 12.09.11, 18:21
        ja załatwiałam bezpośrednio w banku, ale to było parę lat temu, więc nie doradzę..
        co najwyżej mogę poprzytulać i dodać otuchy, będzie git, musi być, nie ma innej opcji smile
        • opium74 Re: kredyt... 12.09.11, 18:25
          Doświadczenie z doradca mam na bieżąco. Moj mąż jest doradca.
          Dziwne ze wasz nie przedstawił wam oferty kilku banków w których macie szanse
          I nie złożył od razu wniosków do 3. Nawet jak się dostanie 3 pozytywne
          Decyzje można wybierać i nie tracić czasu.
    • zuza-nka88 Re: kredyt... 12.09.11, 22:27
      my jestesmy na etapie czekania na odp banku ale sami to załatwiamy w jednym nas zmyli ale w kolejnym jak na razie wszystko jest ok czekamy tylko na konkretna odp a mieszkanie w bloku i to na wsi he he takze raczej nieatrakcyjne dla banku a dla nas ok
      • lidia341 Re: kredyt... 12.09.11, 22:43
        Ja przez doradce z Open Finance straciłam 2000 złotych no i oczywiście kredytu nie dostaliśmysad Musieliśmy rok odczekać. Za drugim razem kredyt załatwiała mi koleżanka i było oki.
        • kowalowa Re: kredyt... 12.09.11, 22:48
          poszliśmy do doradcy tak ogólnie się dowiedzieć..podobno nic za to nie płacimy..tak nam mówi cały czasuncertain no i miał złożyć do kilku na raz, ale wkońcu tylko do jednego..bo niby miał być pewniakiem.. o i jak wiecie dupa... ja to niebawem siwych włosów dostanęuncertain

a asiowa..ten chłopak od kredytów..mógłby nam jakoś pomóc?uncertain
          • kaamilka Re: kredyt... 12.09.11, 23:25
            Przed dlugim majowym weekendem zlozylismy wniosek do bzwbk. We wtorek rano. W srode wieczorem byla odpowiedz. Pozytywna. Bez zadnych posrednikow. A bralismy w walucie. Sa normalne banki jeszcze smile
            • uleczka_k Re: kredyt... 13.09.11, 13:09
              Hipoteczny???? Tak to chyba w Grecji dają kredyty.
              • kaamilka Re: kredyt... 13.09.11, 18:29
                Oczywiscie ze hiooteczny! Z tym ze mamy iboje kinta od 10 lat w tym banku i wszystko.przez nie idzie.
                • uleczka_k Re: kredyt... 14.09.11, 07:46
                  Konta w banku, w którym bierze się kredyt, to na pewno atut. Ale domyślam się że braliście kredyt w złotówkach, dlatego Was tak szczegółowo nie przetrzepali. Myśmy czekali dwa i pół miesiąca (ale to w dużej mierze wina dewelopera, który tak długo przygotowywał dokumenty).
                  Mamy kredyt w euro, ale chyba i tak jesteśmy w lepszej sytuacji niż złotówkowi.
                  Kowalowa, jeśli, jak piszesz jesteście w trudnej sytuacji finansowej, to - biorąc pod uwagę ogólny stan gospodarki i finansów - będziecie mieli spore trudności w uzyskaniu kredytu. A jeśli już, to mogą zaoferować Wam niekorzystne warunki. Może trzeba rozejrzeć się za innym rodzajem kredytu?
                  • kaamilka Re: kredyt... 14.09.11, 10:54
                    Nie. Mamy kredyt w euro. Rata jest 1/3 niższa niż w złotówkach. Kompletowanie dokumentów zajęło nam może ze trzy dni. Sprzedający miał wszystko przygotowane, bo jemu zależało, zeby sprzedać przed 13 kolejnego miesiąca.
                    I tak jak mówiłam, był to bzwbk czyli duzy bank.
                    • uleczka_k Re: kredyt... 14.09.11, 12:05
                      O kurczę, no to jestem w dużym szoku. Myślałam, że wszystkich tak mordują jak nas. Braliśmy w Nordei. Nawet przy rosnącym euro wolę ten kredyt niż w złotówkach.
                      • kaamilka Re: kredyt... 14.09.11, 12:55
                        sam sprzedający o mało nie padł trupem jak usłyszał o tempie decyzji, więc to raczej nie jest norma
                        poprzedni jego kupujący o kredyt starał się 2,5 mca i wciąż cos nie pasowało...
          • niektorymodbija Re: kredyt... 12.09.11, 23:26
            Odradzam OF. Bylam na rozmowie z doradca, pozniej na rozmowie z bankiem, ktory polecil i roznica np. w zdolnosci kredytowej wg doradcy i wg banku byla drastyczna! A pozniej jeszcze udalam sie do innych bankow i okazalo sie,ze daja duuuzo lepsze warunki!
            • opium74 Re: kredyt... 13.09.11, 08:25
              w tej chwili coś jest pozmieniane z przepisami w stosunku do sytuacji np. sprzed kilku lat i jest jakoś tak że każde zapytanie do banku obniża jakoś wskaznik zdolności kredytowej.
              Dokładnie nie pamietam - musiałabym się chłopa zapytac.

a z doradcami jak z każdym innym zawodem- są dobrzy, słabi i kiepscy

• margotka28 Re: kredyt... 13.09.11, 14:13
                z tego co się orientuję, to im więcej zapytań do BIK obniża zdolność kredytową.
                A jeśli ten bank miał być pewniakiem, to albo doradca jest do dupy, albo nie dostaniecie kredytu gdzie indziej również. Mam nadzieję, że druga opcja jest nieprawdziwa.
                Trzymaj się, mam nadzieję, że w Polsce są banki, które finansują nawet "nieatrakcyjne" nieruchomości. A nieruchomość kupowaliście za gotówkę czy na kredyt? Bo może warto iść do tego banku,mm który już was zna i wie, że spłacacie?
          • asiaiwona_1 Re: kredyt... 13.09.11, 08:27
            kowalowa napisała:

>
            > a asiowa..ten chłopak od kredytów..mógłby nam jakoś pomóc?uncertain

wiesz co, nie wiem. Napisz mi plis na priva gdzie ta nieruchomość to się go spytam. Bo on w dnbnord pracuje i nie wiem czy nie ma tylko określonego regionu w obsłudze.
            • kowalowa Re: kredyt... 13.09.11, 12:23
              asiowa, a ja nie wiem jakiego masz privauncertain
              a nieruchomośc znajduje się na Warmii w Piotraszewie; 30 km od Olsztyna;
              jeśłi mogłąbyś spytać to wielkie dziękismile
              • asiaiwona_1 Re: kredyt... 13.09.11, 15:12
                no gazetowego mam priva. Zadzwonię do nie-szwagra i się dowiem.
              • asiaiwona_1 Re: kredyt... 13.09.11, 15:14
                no gazetowego mam priva. Idę na gazetowy wysłać ci namiary na nie-szwagra, bo właśnie mi powiedział, że nawet w Zakopcu ci może chałuoę skredytować wink
                • mariolka55 Asiowa 13.09.11, 15:19
                  pomożesz na wiosnę?
                  tez sie będę staraćuncertain
                  • asiaiwona_1 Re: Asiowa 13.09.11, 16:32
                    pomogę - to mi się przypomnij to dam ci namiary na nie-szwagra. Tylko mówię, na chwilę obecną on pracuje w dnb nord i tamte kredyty sprzedaje. Do wiosny kupa czasu więc jakby coś się zmieniło to da znać smile
                    • opium74 Re: Asiowa 14.09.11, 08:36
                      mój pracuje w HB i jak coś to zawsze może podpowiedzieć do którego doradcy w danym mieście warto iść smile
                    • mariolka55 Re: Asiowa 14.09.11, 10:56
                      ok. dzieki smile
                      • kowalowa Re: Asiowa 15.09.11, 23:35
                        miałyście rację w tym, że chyba łątwiej będzie bezbośrednio w banku..niż u doradcy..ale ciii..nie zapeszam..uncertain

a a siowej dzięki za namiar..niestety, nam nie-szwagier nie pomożeuncertain ale miał dobre chęci i miło mi się z nim rozmawiałosmile
                        • asiaiwona_1 Re: Asiowa 16.09.11, 08:29
                          no szkoda, ale żałuj że nie gadałaś z nim face to face. Byłoby ci jeszcze bardziej miło big_grin
    • mamba30 Kowalowa 16.09.11, 09:12
      mam sąsiada w bloku, prowadzi się na własną rękę, słyszałam ostatnio, że 1/3 mieszkańców załatwiała u niego kredyt. Wa-wa. Tyle tylko, że to pewnie coś kosztuje, ale może nie... Jakbyś chciała, mogę się podpytać, mieszka kilka pięter wyżej
      • kowalowa Re: Kowalowa 16.09.11, 14:20
        wiesz asiowa..numer do niego cały czas mambig_grin nic straconegowink

a do Ciebie mamba się zgłoszę jak teraz dostaniemy negatywną odpowiedź...ale nie dostaniemy, prawda?uncertain
        • mamba30 Re: Kowalowa 16.09.11, 16:34
          no pewnie że nie dostaniecie big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka