alajna2 21.09.11, 20:42 wybieram się w sobotę po raz pierwszy na sushi, choc nic o nim nie wiem. Dajcie proszę jakieś wskazówki, co zamówić, żeby było smaczne. co Wy lubicie i co to jest? Thank you dobre kobity Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mearuless Re: sushi pierwszy raz 21.09.11, 20:47 no to ja np. jestem sushi-profanator zawsze prosze o podanie mi sushi z grilowanym lososiem, maslana i innymi rybami probowalam kilka razy z surowa i srednio mi szlo. a z podgrzana -zajebioza aaaaaaaa uwazaj na imbir- jest okropny w wiekszej ilosci, trza bardzo uwaznie dawkowac... Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: sushi pierwszy raz 21.09.11, 20:51 imbir? ja uwielbiam. Najlepiej imbir maczać w sosie sojowym i tym dopiero "nawilżać" kawałek sushi. Ja uwielbiam z surowym łososiem, z pieczonym węgorzem teriyaki. No i gunkan - tatar z łososia. Mniam Proponuję nie brać proponowanych w barze zestawów tylko brać normalne porcje. Pokombinuj z różnymi to będziesz wiedziała co ci smakuje, a co nie. Maślanej to ja akurat nie lubię. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 aha, takie głupie pytanie... 21.09.11, 20:51 A i zapomniałabym... najlepsze sushi to robi mój mąż Serio, serio. Odpowiedz Link
olinka20 Re: aha, takie głupie pytanie... 21.09.11, 20:56 Asiowa, bo nie jadłas sushi mojego chlopa A co do meritum- zamow zestaw, bedziesz tam miała przegląd wszystkiego co podają. I pamietaj, imbir pomiedzy kawałkami sushi, na odswiezenie smaku. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: aha, takie głupie pytanie... 21.09.11, 21:07 ale właśnie w tych zestawach dają najgorszy szajs, a płaci się jak za kawior nadal sugeruję wziąć po porcji maków, kalifornia maków i nigiri. Odpowiedz Link
alajna2 Re: aha, takie głupie pytanie... 21.09.11, 21:19 no dzięks, trochę mi się rozjasniło, oby mi tylko smakowało, choc bardziej się boje i kubki smakowe męza Odpowiedz Link
olinka20 Re: aha, takie głupie pytanie... 21.09.11, 21:20 Ja tam sie nie zawiodłam W zestawie mam fajny przekroj ( a ja sie gubie w tych nazwach ) Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: aha, takie głupie pytanie... 21.09.11, 21:10 olinka20 napisała: > Asiowa, bo nie jadłas sushi mojego chlopa > Normalnie trzeba jakieś zawody urządzić Mełę weźmiemy na jurora Odpowiedz Link
mearuless Re: aha, takie głupie pytanie... 21.09.11, 21:52 dobra, zgadzam sie....a wygrany ...no ten teges....jaka nagroda? Odpowiedz Link
turzyca Re: sushi pierwszy raz 22.09.11, 01:53 W sushi zasadniczo masz opcje z wodorostem lub bez wodorostu. Ja tam wodorosta kocham i uwazam, ze jest pyszny, ale dobrze sobie zamowic tez pare rzeczy bez wodorosta, zeby wiedziec, czy nie lubi sie smaku ogolnie czy akurat wodorosta. Tylko ze w polskich warunkach wersje bez wodorosta sa zazwyczaj automatycznie z ryba lub krewetka, prawie zawsze to nigiri, a trudniej dorwac cos takiego jak inarisushi czyli ryz zapakowany w torebke z tofu. W zawijancach, takze w kiepskich sushidajniach, dostaniesz bez problemu takze nadzionka warzywne czy jajeczne. Dobrze jest pojsc z co najmniej jednym sushizerca, ktory zezre wszystko, co Ci nie podpasuje. Bo sushi wbrew pozorom zapycha, wiec trudno wyprobowac wiecej opcji za jednym podejsciem. A eksperymenty sa jedyna droga do odkrycia co lubimy, bo po prawdzie to zarcie jest tak zroznicowane, ze kazdy znajdzie cos dla siebie. No chyba ze nie lubi ryzu... Odpowiedz Link
opium74 Re: sushi pierwszy raz 22.09.11, 08:53 i uważaj na wasabi - taka zielona pasta...... rodzaj ich chranu ostre jak cholera. Ja dodaję trochę wasabi do sosu sojowewgo, mieszam i dopiero w tym maczam kawałki sushi Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: sushi pierwszy raz 22.09.11, 08:57 opium74 napisała: Ja dodaję trochę wasabi do sosu sojowewgo, mieszam i dopiero > w tym maczam kawałki sushi też tak robię. Lubię wasabi Choć kiedyś oglądałam w tv jakiś program nt sushi właśnie i ponoć to ujma dla sushimena (jak się nazywa ten co robi sushi?) jak klient używa wasabi bo u nich to oznaka, że ryba jest nieświeża i trzeba smakiem i ostrością wasabi zneutralizować nieświeżość ryby. A te susi-pierożki zalinkowane powyżej wyglądają super. Nie jadłam takich jeszcze, więc muszę koniecznie spróbować jak będzie okazja Odpowiedz Link
mme_marsupilami Re: sushi pierwszy raz 22.09.11, 09:01 Polecam sprobowac wszystkiego. Osobiscie nie lubie tylko z surowym tunczykiem i nie jem ani imbiru ani wasabi. Odpowiedz Link
pola.cocci Re: sushi pierwszy raz 22.09.11, 13:50 ja polecam sashimi - czyli surowa ryba bez ryzu, a raczej ryz z winegetem osobno, uwielbiam tatara z lososia, nie przepadam za wegorzem, wasabi nie jadam, bo mnie pali, california maki tez b. lubie; generalnie unikam wodorostow, bo mi smierdzi, ale to tylko moje zdanie smacznego Odpowiedz Link
mamba30 Re: sushi pierwszy raz 22.09.11, 14:01 ja sama robię w domu suszi, dla małża, ja tego nie tykam, a wodorosty mi pachną trawą, do jarania rzecz jasna Odpowiedz Link
azjaodkuchni Re: sushi pierwszy raz 24.09.11, 19:09 Jeśli możesz zamów każdy rodzaj po jednym, ale pamietaj , że jak polubisz to miłością wielką. Odpowiedz Link
turzyca Re: sushi pierwszy raz 24.09.11, 20:16 A ja ilekroc jem sashimi to sie zastanawiam co mnie podkusilo (zasadniczo wiem, cena) i dlaczego nie wzielam sushi, wodorostow mi straszliwie brakuje. Odpowiedz Link
marghe_72 Re: sushi pierwszy raz 24.09.11, 20:21 Nie jestem fanką surowej ryby, ale tatar z serioli kocham miłoscią wielką. Takoż tatar z tunczyka. Z pieczonych stworów - krewetka w tempurze i łosoś. Skąd jesteś? Bo jesli z W-wy polecam Tomo Sushi Odpowiedz Link
marghe_72 Re: sushi pierwszy raz 24.09.11, 20:33 a' propos wodorostów - niektórym ich smak nie odpowiada, w takim wypadku można zamówić maki w opłatku I nawet z rymem wyszlo. Ostrożnie z wasabi. Jest b. ostre. Najlepiej odrobinę rozprowadzić w sosie sojowym i w tej mieszaninie moczyć sushi Odpowiedz Link