hedna 05.07.12, 12:02 Z jakiego mięsa robicie i jak doprawiacie? A jeśli ktoś robi z szynki- to pytanie jak wyżej Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deelandra Re: Gulasz-help! 05.07.12, 12:12 pokroic, przyprawić (papryka słodka, ostra, czosnek - nacierać, albo posypać granulowanym, inne gówno które ci wpadnie w ręce i jest na tym np napisane przyprawa do gulaszu, grilla etc), nie solić! obtoczyc w mące, podsmażyć, podsmażone przewalić do gara z wrzątkiem, zielem angielskim, listkiem laurowym, kostką rosołową (jeśli nie masz wtrętu) dusić, dorzucić pokrojoną cebulę, dusić do miękkości, lekko zaciągnąć mąką, majeranek (jeśli nie masz wstrętu), teraz dosolić do smaku, odstawić na 15 min, żeby się "przegryzło" Odpowiedz Link
bei Re: Gulasz-help! 05.07.12, 12:15 jak dajesz DUZO warzyw-chocby cebuli-to nie trzeba niczym juz zageszczac. Jest mniej kalorycznie- bo bez mąki . Odpowiedz Link
tetika Re: Gulasz-help! 05.07.12, 14:15 ja robie jak deelandra tylko jeszcze lubczyk dodaje obowiazkowo i jak mam czas przed to namaczam mieso w mleku na jakis czas, jest potem delikatniejsze Odpowiedz Link
olinka20 Re: Gulasz-help! 05.07.12, 14:18 Z tego co zaobserwowalam to mięso ( zwykle poledwica wolowa) jest krojone w kostke, potem mocno nagrzewa patelnie i wrzuca po kilka kawałkow, przeklada zeby sie zamknely. A potem to chyba zalewa wodą, przyprawia i dusi do miekkosci. Ja lubie jak jest b. ostry. Odpowiedz Link
bei Re: Gulasz-help! 05.07.12, 12:13 Możesz z tego przepisu- www.gotujmy.pl/gulasz-z-szynki-z-pysznym-sosem,przepisy,102033.html- Ja wrzucam miesko do naczynia szybkowarowego i dodaje duzo warzyw-moze byc paczka mrozonki krojonej w paski, plus puszka groszku, kukurydzy, fasoli, pomidory-lub takie w puszce . Wrzucasz co masz, nie musi byc wszystko. Nawet z samą cebulką juz wychodzi dobry. Im wiecej warzyw tym wiecej pysznego sosu. Mozna dodac ze dwa peczki natki i zalac bialym wytrawnym winem. W szybkowarze miesko mięknie w expresowym czasie, a warzywa rozpadaja się w jednolity sos. .blox.pl/html</a> www.dlaleszka.cba.pl/ Odpowiedz Link
mme_marsupilami Re: Gulasz-help! 05.07.12, 15:08 Myje i kroje szynke, gotuje na srednim ogniu i odszumowuje i czekam az zostanie na dnie troche wody. Nastepnie dodaje grubo pokrojona cebule i przyprawy (pieprz, jalowiec, listek laurowy, czosnek granulowany moze byc tez swiezy, papryka, kostka rosolowa bez glutaminiamu sodu - co kto lubi) i 2 lyzki oliwy z oliwek. Podsmazam calosc na zloty kolor. Nastepnie podlewam odrobinka wody, dodaje duuuzo marchewki i selera (opcjonalnie korzen pietruszki) startych na grubych oczkach, bo straca objetosc. Przykrywam i dusze do miekkosci. Robie tez tak jak dziewczyny napisaly. Odpowiedz Link
migotka-2 Re: Gulasz-help! 05.07.12, 18:16 szybka podróbka gulaszu: cycki kurzęce pokrojone w kostkę do miski, do tego sól czosnek, trochę oliwy, trochę mąki, wymieszać, odstawić. Na patelnię łyzka masła, jak się rozpuści wrzucić: cebulę, paprykę, młode warzywa: marchew, pietrzuszkę, ziemniaki, lekko posolić podgotować, jak odparuje wrzucić cycki, podgotować jakieś 10 minut, ostudzić, posypać zieleniną, zeżreć. Tyle. Odpowiedz Link
doral2 Re: Gulasz-help! 05.07.12, 21:00 polędwicy wołowej to by mi było szkoda jak cholera na gulasz. za szlachetne mięso. a gulasz robię z mięsa jakiego niebądź. kroje w kostkę, wrzucam do nagrzanego, PUSTEGO garnka z grubym dnem, obsmażam na sucho dopóki sos nie odparuje, dodaję oliwę lub olej, cebulę, podsmażam, zalewam wodą i dodaję grzyby suszone, przyprawy, warzywa. różne, w zależności od inwencji twórczej. czasami zagęszczam zasmażką, czasami zblendowanymi warzywami, czasami niczym. różnie. u mnie gulasz nigdy nie jest taki sam. Odpowiedz Link
mg.marcowa Re: Gulasz-help! 06.07.12, 05:34 Ja tylko robie z poledwiczek wieprzowych,szybko sie gotuje i jest strasznie miekkie mieso.Kroje cebulke i wrzucam na rozgrzany olej(malo oleju),podsmarzam ,mieso kroje na male kawalki wrzucam do rondelka,przykrywam, za chwile mieso pusci sok ,jak widze ze nie jest czerwone dolewam wody zeby zakrylo mieso,dorzucam ziele angielskie i lisc laurowy,gdy mieso jest juz prawie dobre(okolo30 min),obieram pieczarki i kroje na cwiartki,i dorzucam do garka i papryke czerwona ,po jakis 15 minutach zageszczam maka,dodaje przecier pomidorowy,dodaje sol,pieprz i duzo papryki slodkiej.Pychotka z plackami ziemniaczanymi Odpowiedz Link
gandzia4 Re: Gulasz-help! 06.07.12, 09:51 Wieprzowy robię z szynki, karkówki, łopatki, czy co mi wpadnie byle chude było. Wołowy z górki zrazowej albo ligawy. Mięso obsmażam, razem z grubo pokrojoną cebulą. Przerzucam do gara, daję marchew, seler, pietruszkę korzeń starte na tartce. Liść laurowy i ziele angielskie wrzucam. Jak mam to dorzucam paprykę, fasolkę szparagową. Duszę wszystko do miękkości mięcha (wołowina potrzebuje minimum 1,5 godziny). Z przypraw to: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, trochę curry, papryka słodka, bazylia i oregano suszone pomidory z czosnkiem jak mam. Przyprawy dobieram na czuja znaczy wącham to co się pitrasi w garze i przyprawę i kombinuję czy mi pasi zapachowo, a czy ona zalecana do wieprzowiny czy do indyczyny to znaczenia nie ma Na koniec lekko zagęszczam wodą z mąką. Odpowiedz Link