renkag
28.07.12, 19:47
Na emamie zapytałam to i tu zapytam, bo chcę sobie jakoś uporządkować to. Dziewczyny - która z Was boryka się z nerwicą / depresją / stanami lękowymi? Mnie powracają od kilkunastu lat co jakiś czas. W pewnym momencie uznałam, że to jednak nierównowaga chemii mózgu i nie będę odstawiać leków. Potem jednak ze względu na ciążę odstawiłam, po jakimś czasie te stany nerwicowe mi wróciły. To nie jakaś masakra, mogę funkcjonować, ale nie jest tak fajnie jak mogłoby być. Więc myślę o powrocie do leków (psychiatra która zna mnie od lat mówi, że to zależy ode mnie - nie jestem w stanie w którym te leki są bezwzględnie konieczne, ale jeśli źle się czuję ze swoim stanem to mogę wziąć). Przeszłam kiedyś terapię pozn.-behaw. ale równolegle z lekami i było super przez kilka lat. Teraz rozpoczęłam terapię psychodynamiczną - ale nie jestem przekonana, czy to dla mnie, czy to coś da i czy w ogóle czegoś nowego się dowiem itp. Chodzę bo nie zaszkodzi. Jakie są Wasze doświadczenia? Leki, terapie? Czy po prostu sobie z tym żyjecie? Jak często i kiedy wraca?