Dodaj do ulubionych

Afera Amber Gold

07.08.12, 13:56
Czy ktoras z Was lub ktos z Waszych bliskich ulokowal u nich pieniadze? Normalnie cisnienie mi sie podnosi jak slucham i czytam na ten temat. Przypomina mi to afere Grobelnego i zal mi troche tych ludzi,a o glupocie juz nie wspomne suspicious
Obserwuj wątek
    • andziulec Re: Afera Amber Gold 07.08.12, 14:16
      Na szczęście nikt tam nie ma grosza. Cała rodzina trzyma się jednego banku.
      Też mi się cisnienie podnosi jak o tym słyszę... uncertain
    • olinka20 Re: Afera Amber Gold 07.08.12, 14:32
      Nie mamy tam kasy, ani nikt bliski.
      Jestesmy na tyle rozsądni i dorosli, ze nie wierzymy w szybki i łatwy zysk.
      Na swiecie pieniądze nie spadają z nieba, dziwi mnie, ze tyle osob tak myslało.
      • doral2 Re: Afera Amber Gold 07.08.12, 19:06
        głupich nie sieją, sami się rodzą...
        • olinka20 Re: Afera Amber Gold 07.08.12, 19:26
          Ale wiesz co jest najgorsze?
          Widzialam jakies migawki sprzed biur AG i w wiekszosci to starsi ludzie, tacy po 70tce. Przeciez oni powinni własnie pamietac lepiej niz 40 latkowie art B i inne piramidyuncertain
    • zuzanka79 Re: Afera Amber Gold 07.08.12, 19:59
      Żal?
      Jeśli lokaty 3m. w bankach kształtują się na poziomie 6-7 %, roczne w granicy 4-5 % to niech mi nikt kitu nie wciśnie, że jakieś coś pojawiające się znikąd da mi nagle i na rękę 12 % zysku. I nie trzeba wcale być bankowcem czy analitykiem by się o tym przekonać. Wystarczy umieć liczyć i czytać - szczególnie to co jest napisane maczkiem. I nie dać się reklamie - bo ona kłamie.
      Nie jednemu klientowi psioczącemu na nasze "dziadowskie" 5,55 w stosunku rocznym na lokacie 3 miesięcznej, na logikę i zwykłą matematyką na poziomie 5 klasy SP wyliczyłam, że wcale nie jest takie różowe i pewne 7% na ten sam okres w innym. Bo oni w reklamie mówili ... bla bla bla.
      A gwarancja BFG to zupełnie inna bajka.
    • amoreska Re: Afera Amber Gold 07.08.12, 20:10
      Na szczęście nie mamy z tym nic wspólnego.
      A ludzie, którzy wtopili kasę, to chyba byli równie łatwowierni jak ci, co dali się powciągać w różne piramidy i łańcuszki.
      • asiaiwona_1 Re: Afera Amber Gold 07.08.12, 20:40
        niestety znam... ale po tym jak usłyszałam, że w radiu maryja mówili, że to jakieś szatany specjalnie tak robią, żeby firmy pobankrutowały to ja już nie mam więcej pytań big_grin
      • kotka.zielonooka Re: Afera Amber Gold 07.08.12, 20:43
        Ale oczywiscie że trzeba myśleć!
        Albo uznać - ok - jest to hazard , zaryzykuję. Mogę wygrać ale mogę też stracić. Ryzyk fizyk.
        I potem jak coś nie wypali przyjąc na klatę i się siakać nosem przed kamerami TV.
        Oczywiście że trochę tym ludziom wspólczuję - ale jak widze jakąs tlenioną babę która wykrzykuje ze ona to od państwa bedzie się domagać wypłaty to mnie szlag trafia! Ktoś ją zmuszał do inwestowania a Amber Gold? Pistolet przystawił ? Jaki trzeba miec tupet by za własną głupotę i naiwniactwo kazać płacić innym (no bo jak od państwa to z czego? przecież nie z dodaukowanych pieniedzy).
        Uch ... aż ogladam 2 x raz tę babę i nadal nie wierzę!
        • sewa.49 Re: Afera Amber Gold 07.08.12, 21:10
          Zal mi tych emerytow co cale oszczednosci zycia w Amber Gold wpakowali. A ta tleniona baba to jakas beszczelna tupeciara jest. Panstwo jej grosza nie zaplaci, bo nie bedzie oszusta dlugow pokrywac za pieniadze podatnikowsuspicious
          • olinka20 Re: Afera Amber Gold 07.08.12, 21:19
            Z jednej strony starszych ludzi zal, ale z drugiej Sewa no sama powiedz.
            Mysleli, ze pieniądze z nieba lecą?
            Jaki odsetek tych emerytów wtopiło kase Groblnemu w Art b?
            • lady_nina Re: Afera Amber Gold 08.08.12, 09:30
              <Mysleli, ze pieniądze z nieba lecą? >

dokładnie. nikt mi nie wmówi, że to z biedy. to się nazywa chciwość lub brak zdrowego rozsądku lub też połączenie obu.
              a państwo co niby ma mieć do tego? klęska żywiołowa tych ludzi spotkała? dlaczego państwo miało by niby odpowiadać za głupotę swoich obywateli, którzy w końcu mają wolną wolę

można by oczywiście wejść w dyskusję o poziomie edukacji, ale akurat w takich przypadkach, czy innych piramidach finansowych, wyłudzaniu kasy na niespodziewany spadek w krajach afrykańskich itp., to uważam, że żadnej wielkiej edukacji i wiedzy ekonomicznej posiadać nie trzeba, tylko odrobinę zdrowego rozsądku. no i ograniczyć własną pazerność i chciwość - cuda i szczęśliwe zbiegi okoliczności zdarzają się sporadycznie
    • edycja_kopiuj_wklej Re: Afera Amber Gold 07.08.12, 21:11
      Ja na szczescie nie, ale nie wiele brakowalo, zebym wsadzila gotowke w takie coś. Czytałam umowę, wszystko wydawało się w porządku, i gdyby nie to, że akurat miałam inne sprawy na głowie i nie miałam czasu na kolejne spotkanie to bym sie wpakowała
      • mamu-tka Re: Afera Amber Gold 08.08.12, 14:01
        To wcale nie nie lepsze... link jest do ciekawego artykułu. Mnie zastanawia, kiedy w końcu ludzie się przekonają, że w bankach się nie zarabia? A jeśli tak to małe kwoty. Szkoda naiwnych, szkoda tych ludzi ale cóż...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka