Dodaj do ulubionych

Gotujemy :P

03.12.12, 13:41
Tak trafiłam na wątek Eso o pierogach i mnie tak wzięło na wonteczuś kulinarno przepisowy tongue_out

Więc bardzo proszę o przepis na ciasto na pierogi, bo ja robiłam raz i mi wyszły jakieś kamienno-gumiaste, więc już więcej nie popełniłam tongue_out Chciałabym też przepis na sprawdzony farsz mięsny do krokietów, bo się Esofik też chwaliłaś że umiesz tongue_out

No i ściałabym też wiedzieć jak Wy robicie bigosa bo ja nigdy nie robiłam, z racji tego że zawsze albo moja mać albo teściowa zrobiła i mi umykało big_grin

Nie bądźta żyły i podzielcie się przepisami coooo?

https://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2011/10/fae8e5e44c0bb7d4b6605ba1816954c1.gif?1318802083
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: Gotujemy :P 03.12.12, 13:54
      przepis od którejś magielki:
      maślanka i mąka - pół na pół, choć jednak mąki trzeba ciut więcej, żeby faktycznie się ciasto nie kleiło.
    • grave_digger Re: Gotujemy :P 03.12.12, 13:58
      SKŁADNIKI (na ok. 35 pierogów):
      ciasto:
      2 szklanki mąki pszennej (350 g) + do podsypania
      1/2 łyżeczki soli
      1 szklanka wrzącej wody (220 ml)
      2 łyżki oleju

ciasto jest wyśmienite. dlatego w tym roku to ja robię ciasto na uszka i pierogi. pierwszy raz w życiu wink
    • dziewczyna_bosmana Re: Gotujemy :P 03.12.12, 15:23
      Farsz mięsny:
      - cebula
      - mięso gotowane mieszane - świńsko - kurczacze (najlepiej z zupy), wołowina w kombinacji też jest dobra
      - sól, pieprz, majeranek
      Cebulka w kosteczkę i na patelnię na olej, na to zmielone mięso, sól, pieprz, majeranek. Smażysz POD POKRYWKĄ (inaczej wyschnie na wiór) mieszając żeby ni eprzypalić, studzisz też pod pokrywką. Voila!
      • kfiatuszkowa Re: Gotujemy :P 04.12.12, 00:15
        Czy ja dobrze rozumiem, ugotowane mięso później jeszcze smażyć mam?
        • kfiatuszkowa Re: Gotujemy :P 04.12.12, 00:16
          A nie można od razu usmażyć? tongue_out
          • dziewczyna_bosmana Re: Gotujemy :P 04.12.12, 08:07
            Jak usmażysz surowe to będzie kompletnie inny smak. Musiałabyś to poza tym smażyć pól dnia żeby było tak miękkie jak trzeba na farsz. Babo, zbieraj mięso z zupy, będzie już ugotowane, smażenie służy spojeniu smaku z cebulą i przyprawami i nadaniu odpowiednich właściwości.
      • hamerykanka Re: Gotujemy :P 04.12.12, 00:58

A ja raczej robie w stylu pielmieni-sa bardzo smaczne: pol na pol mielone wolowe i inne , zmielona cebulka surowa, wymieszac razem , dosolic i dopieprzyc, zrobic z tym farszem pierogi; od wyplyniecia gotowac ok 7 minut. Gotuje w rosole albo wo osolonej wodzie.
    • esofik Re: Gotujemy :P 04.12.12, 08:18
      ja mam tzw Klub Gospodyn Wiejskich tongue_out zbieramy się w 4 i cały dzień plotkujemy, pijemy i gotujemy. A potem dzielimy sie tym co upitasiłyśmy i do zamrażary.
      Krokiety osobiście robiłam tylko z pieczarkami, a za tydzień mają byc z kapustą i grzybami i z baraniną. Baraniną zajmie się dziewczyna, która się na tym zna tongue_out
      Więc przykro mi bardzo przepisów nie bedzie tongue_out
    • doral2 Re: Gotujemy :P 04.12.12, 21:16
      przepis na bidżis:

- kapusta kwaszona, sprawdź czy nie za bardzo kwaśna (bo to kwestia TWOJEGO smaku), jak za kwaśna, to przepłukać wodą, chociaż ja tego nigdy, ale to nigdy nie robię. niektórzy dodają słodką kapustę, ale tej profanacji również przenigdy nie robię.
      i tę kapustę kwaszoną siekasz tak byle jak, wrzucasz do gara.
      za nią leci:
      - pokrojona drobno cebula
      - grzybki suszone
      - liście laurowe
      - ziele angielskie
      - pieprz
      - z solą ostrożnie!!
      - mięso - tu masz pełną dowolność, może być wołowe, może być wieprzowe, może być kurzęcie (dobre są nóżki i skrzydełka), może byc wszystko na raz, może nie być wcale.
      - koniecznie kiełbasa, albo coś wędzonego, by był dobry smak.
      - jakieś resztki wędlin, jak ci się po lodówce poniewierają
      - wedle uznania śliwki suszone bez pestek
      - majeranek
      - trochę czosnku
      - no i co tam ci się jeszcze pod rękę nawinie czyli marchewka, ostra papryczka, podeschnięta szynka, resztka boczku czy krakowskiej, ogólnie rzecz biorąc bidżis to przegląd lodówki.

no i gotujesz to tak z tydzień, codziennie po godzince.
      im dłużej gotowany bidżis, tym lepszy.
      najlepszy to taki gotowany kilka dni, zamrożony, a potem rozmrożony i ugotowany ponownie.

jak nie masz czasu na takie pierdzielenie, to ugotuj jednego dnia, wystaw na mróz i potrzymaj do świąt.
      też będzie dobry.
      bigos raczej trudno spieprzyć.
      • kfiatuszkowa Re: Gotujemy :P 08.12.12, 13:44
        No dobra, a mogię ja podmiankę zrobić małą? W sensie grzyby wek, a dać pieczarki? big_grin
        • doral2 Re: Gotujemy :P 08.12.12, 15:45
          kfiatuszkowa napisała:

> No dobra, a mogię ja podmiankę zrobić małą? W sensie grzyby wek, a dać pieczarki?.."

możesz, ale smak już nie będzie ten co potrzeba...
          odżałuj te parę zeta i kup suszone podgrzybki.
          • kfiatuszkowa Re: Gotujemy :P 08.12.12, 19:00
            Aj mnie nie chodzi o kasę, tylko mnie żaden grzyba oślizgłego nie weźmie do paszczy big_grin
    • przeciwcialo Re: Gotujemy :P 08.12.12, 14:32
      W wakacje bylismy w takim fajnym pensjonacie gdzie pani cudnie gotowała. Pierogi takie że.... mmmm.
      Pytałam jak robi- pani powiedziała tylko tyle że do ciasta na pierogi absolutnie nie dawac jajka a woda ma byc mocno ciepła ale nie pzraca.
      Do ciasta na nalesniki tez jajek nie dawała. Rady przyjęłam do kuchni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka