esofik 26.03.13, 12:30 pomożecie?? potrzebuje sprawdzony, nieskomplikowany przepisa na sernik pieczony (moze byc z rodzynkami lub brzoskwiniami) moj ukochany przepis gdzieś wcieło.. miałam spisany na kartce na bank znajdzie sie po świetach.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grave_digger Re: sernik :) 26.03.13, 12:37 Ja robiłam z tego przepisu. Wyszedł przepyszny. Odpowiedz Link
esofik Re: sernik :) 26.03.13, 12:46 wygląda ciekawie na wierzchu tez jest warstwa ciasta kruchego, czy to ser z jabłkami sie tak zrumienił, ze nie widac różnicy?? Odpowiedz Link
grave_digger Re: sernik :) 26.03.13, 13:02 na zdjęciu jest chyba ser z jabłkami stopiony. u mnie było normalnie. ale budyń w serze robi robotę. ciasto nie zdążyło porządnie zastygnąć a ludziska już połowę zjedli! pycha był. i powiem, że był to mój pierwszy sernik w życiu. Odpowiedz Link
cura_domestica Re: sernik :) 26.03.13, 12:57 ja robię taki , jest przepyszny 1 kg sera 2 budynie waniliowe 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy 2 szklanki mleka oddzielić białka od żółtek żółtka + ser + budynie waniliowe + cukier + oliwa + mleko = zmiksować KRUCHE 1/2 kg mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka (białka do białek) kostka margaryny kakao 2 łyżki śmietany ( niekoniecznie ) Z podanych składników zrobić kruche , wylepić ciastem dno formy łącznie z brzegami , zalać serem i do piekarnika na 180/200st na 45 minut Białka ubić z cukrem wanil. można dodać 2 łyżki kokosu . Po 45 minutach wyjąć ciasto z piekarnika(ostrożnie bo masa jest jeszcze płynna) , zalać pianą i włożyć ponownie do piekarnika na 20 minut na 160st. Ja zawsze polewam roztopioną tabliczką czekolady , jest pyszny. Odpowiedz Link
andziulec Re: sernik :) 26.03.13, 12:43 Mój zawsze wchodzi ciasto: 30dag mąki, 10 łyżek cukru (ja daję 5 bo za słodki), 8 łyżek masła, 2 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Ciasto robimy tak: jaja utrzeć z cukrem dodać połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i dalej ucierać na gładką masę. Masło drobno posiekać z pozostałą mąką dodać masę jajeczną wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto (jak się klei za mocno dodaj mąki trochę ale nie przesadź bo za twarde wyjdzie). 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż dno i boki blachy prostokątnej (średnia wielkość), reszta ciasta w kulkę folię i do lodówki. Masa serowa: 75dag sera, 30dag cukru (też daję tylko połowę bo za słodkie), 4 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, 3 łyżki śmietany kwaśnej 30%.. Masę serową robimy tak: Białka od jajek na sztywną pianę i na bok, do sera wlać śmietanę i stopniowo cukier i cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, żółtka. Jak masa będzie gładka dodać delikatnie mieszając pianę z białek. Masę wylewasz na ciasto na blasze i wyrównujesz na gładko. Wyjmujesz ciasto z lodówki rozwałkowujesz i kroisz na cienkie paski układając z nich kratkę na wierzchu. Pieczesz maks godzinę w 190 stopniach Odpowiedz Link
pabia_a Re: sernik :) 26.03.13, 16:15 ja robię taki sernik z rosą: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2826033,title,Sernik-z-rosa,index.html?ticaid=6104c9 robi go się bardzo szybko, jest puszysty i "lekki" Mój przepis na sernik z rosą: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru 3/4 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka trochę mleka Zagnieść ciasto i wylepić nim dużą blachę na połowę wysokości. Masa serowa: 3 jajka całe ubić z 1,5 szkl. cukru, dodać 1 kg białego sera zmielonego dwukrotnie ( ja daję ser zmielony z wiaderka, niesłodki w smaku), dodać budyń śmietankowy, 0,5 szkl. oleju, 1 szkl. mleka i sok z jednej cytryny.Wszystko zmiksować ( ja nie miksuję po kolei składników, do ubitych żółtek wrzucam pozostałe składniki i miksuję razem) Masę serową wylać na ciasto ( ciasta niepodpiekamy )Piec ok. 45 min. Po tym czasie 3 pozostałe białka ubić z 0,5 szkl. cukru i wylac na wierzch.Piec jeszcze 15 min. Odpowiedz Link
esofik Re: sernik :) 27.03.13, 09:18 dzieki Dziewczyny za pomoc, tym razem wybieram przepis Grabarzowej uwielbiam rum Odpowiedz Link