grave_digger 23.05.13, 20:28 Dostałam dziś od mamy szparagi. Nigdy tego nie jadłam, tym bardziej nie gotowałam. Czy ja mogę je jutro dodać do zapiekanki ziemniaczanej i siup do piekarnika? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona_mayfair Re: szparagi 23.05.13, 20:38 Zielone możesz wrzucic, tylko dupki im odłam. Odpowiedz Link
marghe_72 Re: szparagi 23.05.13, 20:51 Móc to możesz wszystko, pytanie co oprócz szparagów i ziemniaków planujesz do tej zapiekanki dodać. Same ziemniaki i szparagi = mdło Dodatek w postaci - dajmy na to - kiełbasy = smak szparagów zginie Odpowiedz Link
kama_msz Re: szparagi 23.05.13, 21:01 ja bym je obgotowała uprzednio ze 3 minuty. ale ja lubię mocno miękkie. no i ja obieram ze skóry a poza tym to jak najbardziej można. Odpowiedz Link
olinka20 Re: szparagi 23.05.13, 21:07 Zielone obierasz???? Why???? Grave! Ja wczoraj wrzuciłam szparagi na minutke do wrzątku, potem wrzuciłam do foremki wysmarowanej odrobinka masła, zalałam odrobina smietany, plus duzo tartego parmezanu i wbiłam 2 jajka, piekłam w 180 stopniach kolo 10 minut. Mniam!!!!Zezarłam cała blaszke Odpowiedz Link
kama_msz Re: szparagi 23.05.13, 21:17 obieram, bo nie lubię skóry i już. taką fobię mam. Odpowiedz Link
kama_msz Re: szparagi 24.05.13, 11:43 ja wiem,że nie trzeba, ale obieram i obierać będę Odpowiedz Link
maja-02 Re: ale mi smaka narobiłyście, no! 24.05.13, 12:16 jeszcze nie probowalam ale ostatnio "na straganie" pan sprzedawca doradzal jednej takiej coby sobie wziela takie cieniutkie do chrupania na surowo... Odpowiedz Link
melancho_lia Re: ale mi smaka narobiłyście, no! 24.05.13, 12:20 te cieniutkie to strasznie "żylaste" bywają, kiedyś się nacięłam. Lepsze ją te normalne. Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: ale mi smaka narobiłyście, no! 23.05.13, 21:38 Ja lubię surowe szparagi z majonezem na przykład, ale młode tylko. Smakują podobne jak kalarepka. Odpowiedz Link
marghe_72 Re: szparagi 23.05.13, 21:32 Pewnie, że się da na surowo. A jakie są dobre lekko zgrilowane. ps. też nie obieram zielonych Odpowiedz Link
cudko1 Re: szparagi 24.05.13, 09:48 a jak postąpić z białymi? jak to to obrać? są w tesco więc może bym się skusiła? chyba na takie ugotowane z bułką tartą - dobre będzie? Odpowiedz Link
olinka20 Re: szparagi 24.05.13, 10:24 Normalnie obierasz obieraczką www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/leniwe_jak_u_babci/przepis.html A u mnie dzisiaj : www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/makaron_grillowany_losos_szparagi/przepis.html Odpowiedz Link
melancho_lia Re: szparagi 24.05.13, 10:03 A ja polecam makaron z sosem: szparagi ugotuj (najlepiej zielone),pokrój na 3 cm kawałki, w garnku wymieszaj śmietanę kremówkę i sok z połowy cytryny, podgrzej. na patelni podsmaz lekko rozdrobnionego wędzonego łososia, dodaj do sosu razem ze szparagami. Wymieszaj z ugotowanym makaronem- PYCHA Odpowiedz Link
marghe_72 Re: szparagi 24.05.13, 11:42 zupa z białych miszmasz-marghe.blogspot.com/2013/05/zupa-z-biaych-szparagow-z-mlekiem-i.html Odpowiedz Link