Dodaj do ulubionych

dysleksja i nauka angielskiego

23.09.13, 16:14
Starsza ma zaświadczenie o dysleksji... Na polskim ma inne zasady pisania dyktand. I teraz nie wiem czy mogę tego samego oczekiwać od nauczyciela angielskiego...
Dzieci miały kartkówkę z liczebników porządkowych. No i w praktycznie każdym słowie młoda albo zjadła literkę, albo odrobinę przekręciła. Ale generalnie w każdym słowie widać było, że wie jak się prawidłowo mówi dany liczebnik. Czy ja mogę oczekiwać od nauczyciela, że będzie ją ustnie pytał z takich rzeczy? Inne sprawdziany są w formie testu, więc ma do wyboru odpowiedzi. Oczywiście czasem musi sama coś napisać i wtedy zawsze jest jakiś błąd w literce. Jutro pogadam z reedukatorem w szkole, może ona mi powie jak ma się papier o dysleksji do oceniania angielskiego, ale może wy coś wiecie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • grave_digger Re: dysleksja i nauka angielskiego 23.09.13, 17:57
      Oczywiście, że opinia o dysleksji mnie obowiązuje. Obowiązuje wszystkich nauczycieli.
      Czy w opinii jest, żeby dopytywać dziecko ustnie? Ja nie sprawdzałam ortografii u dyslektyków, którzy mieli opinię szczegółową - było wypisane, co dziecko 'zjada' i zamienia. Czyli jeśli domyśliłam się o co kaman był punkt wink Oczywiście podkreślałam i poprawiałam błędy. Dopytywałam ustnie lub w ogóle poprawiały takie dzieci kartkówki ustnie. Tyczy się to też sprawdzianów i wszystkich prac pisemnych.
      Mówię wszystko w formie przeszłej, bo obecnie nie mam żadnego dziecka z opinią.
      • asiaiwona_1 Re: dysleksja i nauka angielskiego 23.09.13, 19:37
        grave liczylam wlasnie na to ze sie dopiszesz smile w opinii nie ma nic napisanego o odpytywaniu ustnym tylko o dostosowaniu sie do mozliwosci dziecka. jesli pozwolisz to jutro przesle ci na gazetowego fotke opinii i przede wszystkim tej kartkowki. bo moze mi sie wydaje tylko ze z niej ewidentnie wynika ze mloda zna te liczebniki. choc jak ja przepytywalam to spiewajaco odpowiadala...
        • grave_digger Re: dysleksja i nauka angielskiego 23.09.13, 20:36
          Wyślij, czekam.
          • asiaiwona_1 Re: dysleksja i nauka angielskiego 24.09.13, 10:59
            właśnie wysłałam. Z góry dziękuję za pomoc smile
            • asiaiwona_1 happy end 25.09.13, 16:45
              Ponieważ wątek cieszy się olbrzymim zainteresowaniem i co chwilę na maila dostaję pytania jak się sprawa zakończyła big_grinbig_grinbig_grin to odpowiadam:

nauczycielka nie pamiętała, że Młoda ma zaświadczenie o dysleksji, a Młoda zapomniała, że na każdym teście ma pisać "D" przy nazwisku. W każdym razie została dziś odpytana ustnie i dostała 5 smile
              • grave_digger Re: happy end 25.09.13, 17:13
                A nie mówiłam, że może nie pamięta.
                W każdym razie, ja bym się tego czynu wstydziła, bo to nieprofesjonalne. Moja poprzednia dyr by mnie zjechała za to z góry na dół.
                A dla córy gratulacje smile
                • asiaiwona_1 Re: happy end 25.09.13, 17:28
                  no wstyd że hej. Bo ta pani to wychowawczyni młodej. W dodatku młoda jako jedyna z klasy ma takie zaświadczenie, więc wypadałoby pamiętać. Ale ta pani zazwyczaj jest taka "zamotana".
                  • grave_digger Re: happy end 25.09.13, 17:51
                    Wychowawczynie nie pamięta, że jej dziecko ma opinię??? To ta pani nie powinna w ogóle w szkole pracować...................................

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka