alesio23 29.03.09, 17:11 powiedzcie mi jakiej choroby to może być objaw. Oczywiście sikanie przez dorosłego. Budzenie się w mokrym wyrku. W necie nic nie znalazłam, a jest mi ta informacja potrzebna. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pink75 Re: Sikanie do łózka 29.03.09, 19:27 "Objaw: Nietrzymanie moczu Co może oznaczać? 1. (...){dot dzieci} 2. Wysiłkowe nietrzymanie moczu u kobiet, które rodziły 3. U mężczyzn w średnim lub starszym wieku: powiększony gruczoł krokowy 4. Po operacji prostaty lub naświetlaniu miednicy: uszkodzenie nerwów lub mięśni 5. Wynik udaru mózgu 6. Stosowanie leków moczopędnych u starszych osób 7. Zakażenie układu moczowego lub prostaty 8. Choroba neurologiczna jak stwardnienie rozsiane lub choroba Alzheimera 9. Cukrzyca, z zajęciem nerwów 10. Wypadanie krążka międzykręgowego." źródło: Isadore Rosenfeld, Objawy, Wyd. Lekarskie PZWL, W-wa 1993, s.157 Odpowiedz Link
doral2 Re: Sikanie do łózka 29.03.09, 20:01 nerwice, stres, mikrouszkodzenia mózgu w okresie okołoporodowym ciągnące się aż do dorosłości.... te ostatnie znam z autopsji.. Odpowiedz Link