hellious 04.08.09, 11:18 za stowe? uklad 2+1. Obstawiajcie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolciaa23 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 11:20 skromnie to i by się dało z 5 dni wyżyć nieraz tak miałam, było ciężko ale głodni nie chodziliśmy Odpowiedz Link
tyssia Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 11:22 4-5 dni jeśli chodzi o samo jedzenie Odpowiedz Link
w_miare_normalna Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 16:27 jeśli byłby to czas kiedy nie mam mleka i pieluch to raczej góra z 3-4 dni,ale często tak bywa u nas, więc nie raz nawet 6-7 dajemy radę. Odpowiedz Link
bswm Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 11:26 skoro języczek wysuwasz, to pewnie podchwytliwe, obstawiam ponad tydzień, a nawet 10 dni Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 11:28 Ha... to wszstko zależy ode tego, co masz w piwnicy, lodówce, na działce Ale myślę, że dałabym radę 4-5 dni. Z tym, że my robimy większe zakupy raz w miesiącu, a potem to tylko do sklepu po chleb, wędlinę i mięso. Odpowiedz Link
gku25 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 11:29 To zależy, czy miałaś wcześniej jakieś zapasy na czarną godzinę (mąka, porcje rosołowe, dżemy itp.) czy nie Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 11:32 hmm... zapasy sa takie: pomodorowa na dzis jeszcze jest jest kurczak bez skrzydel. sloik dzemu. makaron to tyle. Dzialki niet, przetworow w piwnicy niet. Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 11:56 Wlasnie te 10 byloby zajebiscie. Tyle do wyplaty Niby mozemy wziac wczesniej, ale nie bardzo sie to kalkuluje, bo pozniej znowu braknie... Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 11:57 A wezcie mi moze jeszcze poradzcie, jak zrobic, zeby z tego kuraka zrobic czegos duzo? Z cyckow co mozna, zeby duzo bylo? I tanio Odpowiedz Link
lisek78 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:00 z piersi kurzęcych robiłam potrawkę,czyli mięsko do gara,woda,suszona natka pietruszki i koperek.Na koniec zagęszczałam białą zasmażką.Super do ziemniaczków! Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:01 Nieno, potrawke mialam przedwczoraj... Chociaz w dobie kryzysu mozna w kolko to samo jesc Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:01 a i ja do potrawki marchewke z groszkiem daje jeszcze Odpowiedz Link
lolinka2 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:02 z kuraka gotujesz rosół, ugotowane mięso wywlekasz, obierasz, montujesz jakiś sos (koperkowy, chrzanowy - cokolwiek), łączysz z ugotowanym ryżem (i najchętniej jeszcze jakimiś warzywami, wychodzi całkiem spory garnek papy, którą osobiście lubię). Wtedy masz rosół z makaronem plus to żarełko (czyli myślę ze 2 obiady dla 2+1). Podstawa to mąka, mleko, jaja - przynajmniej u nas na przednówku. Robi się wtedy hurtową ilość naleśników (plus ten słoik dżemu z zapasów) i kolejny posiłek z bani. U nas niezmienną popularnością cieszy się chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, też niedrogo, ale to już kwestia gustu... Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:04 Z nalesnikami mam o tyle problem, ze nie mam miksera ani nic czym bym je wymieszac mogla... Zastanawialam sie, czy jakbym wymieszala ciasto w sloiku jak w shake'rze to by wyszlo? Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:05 a nie masz ubijaczki do białka? kosztuje chyba ze 3zł Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:12 A wiesz ryso, ze nie mam? Mialam mikser i nie bylo mi cus takiego potrzebne, ale sie skopcil i zostalam z niczym A tak ciagle pozyczac od sasiada to glupio... Odpowiedz Link
margerytka69 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:24 pierwsze słyszę, że do nalesników potrzebny jest mikser tysiąc razy robiłam i zawsze bez miksera wyjęcie, umycie, schowanie miksera zajmuje więcej, niż wymieszanie ciasta możesz jeszcze racuchy z jabłkami zrobić, tanie i sycące placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem - baaaardzo tanie makaron z jajkiem i kiełbasą, tez super tani pokrojoną kiełbasę podsmażasz na patelni, dodajesz ugotowany makaron, smażysz, aż makaron trochę się przysmaży, i na to wlewasz jajka, jak się zetną - gotowe doprawiasz sobie czym tam lubisz jak masz ugotowany makaron, danie robi się dosłownie w mgnieniu oka mój syn jeszcze polewał to odrobiną keczupu, ale to już kwestia gustu bardzo sycące i jak kupisz jakiś tani makaron i kawałek taniej kiełbasy, to obiad masz za kilka zł są jeszcze zupki chinskie, ale nie polecam, bo to trucizna Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:26 Marge, a co ty tak na grubo piszesz? Dzwonilam do malza i mowilam ze z moich obliczen wychodzi, ze do poniedzialku przezyjemy z palcem w tylu i on stwierdzil, ze dla niego, to makaron z jajkiem codziennie moze byc Odpowiedz Link
margerytka69 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:32 a bo mi się nacisneło a ten makaron z jajkiem na prawdę super, możesz na początek zrobić małą porcję, żeby zobaczyć, czy Ci wam posmakuje z tanich dań może być jeszcze zapiekanka: mięso mielone (może gdzieś na promocji uda Ci się kupić za grosze), makaron, może być najtańszy i groszek zielony z puszki mieso smazysz na patelni, doprawiasz w gustu, mieszasz z ugotowanym makaronem, dodajesz sos pomidorowy/koncentrat i puszkę groszku z puszki, zapiekasz w wersji kryzysowej może być bez groszku, ale taki najtańszy chyba ze złotówkę kosztuje oczywiście zamiast groszku może być inne warzywo Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:33 Marge, makaron z jajkiem to ja znam od dziecinstwa To byl zawsze nasz ( mouj i brata) ulubiony szybki obiad Najlepszy z zoltym serem i keczupem Odpowiedz Link
margerytka69 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:36 ja od niedawna znam, jak mi koleżanka powiedziała, to jadłam to przez tydzień na każdy posiłek, ale ja lubię wszystko, co z jajkami jest Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:36 hehe, ja jakis czas temu jadlam codziennie makaron z warzywami na patelnie i to tylko z jednym rodzajem ale juz mi zbrzydlo na szczescie Odpowiedz Link
madameblanka Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:39 moja teściowa uwielbia smażony chleb na maśle obtoczony w jajku, może byc do kuraka zamiast kupować ryż, makaron czy ziemniaki. Bo chleb tak czy siak masz. Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:42 Z tym chlebem to u nas roznie, bo ja go nie jadam, mlody sporadycznie a malzon jak mu sie przypomni Odpowiedz Link
margerytka69 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:38 a jak starego nie lubisz to kup najtańsze psie żarcie, daj mu to z makaronem i powiedz, że to spagetti a'la Hellious Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:38 hellious napisała: > Marge, makaron z jajkiem to ja znam od dziecinstwa To byl zawsze nasz ( mouj > i > brata) ulubiony szybki obiad Najlepszy z zoltym serem i keczupem to też nasz z mężem ulubiony obiad najlepiej jak makaron 'czterojajeczny' a jajko sadzone rozpływające się i do tego sałata w jogurcie naturalnym mniaaaaaaaaam!!! Odpowiedz Link
margerytka69 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:40 a ja to wszystko mieszam i kiełbasa i makaron są oblepione tym jajkiem i ja jeszcze lubię, jak makaron jest mocno podsmażony, prawie zrumieniony, a jajko takie prawie suche ale ja jak robię jajecznice dla siebie (nikt w domu mojej jajecznicy nie zje ) to też mam usmażoną na wióry Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:46 hehe, ja mam podobnie. Glutowate jajo to dla mnie mocny srodek prowokujacy wymioty. Malzon sie juz chyba przyzwyczail, bo nie marudzi, ale wiem, ze woli gluta Zawsze mam wymowke, ze przeca dzieciowi nie dam niedosmazonego jaja Odpowiedz Link
lolinka2 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:05 nie dawniej jak wczoraj, mój osobisty małżonek robił naleśniki, ciasto mieszał widelcem (nie może się bidny nawrócić na mikser ani nawet trzepaczkę). Wyszły rewelacyjne. Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:14 A ile on je mieszal?? Nigdy nie robilam nalesnikow niczym innym jak mikser. Odpowiedz Link
w_miare_normalna Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 16:30 hellious napisała: > Z nalesnikami mam o tyle problem, ze nie mam miksera ani nic czym bym je > wymieszac mogla... ja też nie mam miksera,a często robię naleśniki bo młoda uwielbia mieszam energicznie łyżką drewnianą po prostu. Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 16:31 i to ci bez grud wychodzi? To sie chyba niezle namachac musisz. Odpowiedz Link
w_miare_normalna Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 16:39 hellious napisała: > i to ci bez grud wychodzi? To sie chyba niezle namachac musisz. zawsze robię w czasie jakiegoś filmu cobym się nie nudziła w czasie "machania". jak nie mam już cierpliwości to zostawiam te grudki, ale generalnie staram się robić bez "grudkowe" ale mi smaka narobiłaś, dziś naleśniki na kolacje ;P Odpowiedz Link
lady_nina Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:21 rosol to dobry pomysl, a jak nie chcesz lolinkowej papy z ryzem, to z miesa i ryzu mozesz zrobic farsz, dokupic kapuste i golabkow narobic. Warzywa z rosolu mozesz dodac do farszu, albo zrobic z nich miche salatki jarzynowej i masz kolacje na 2 dni np.. Poza tym nalesniki of course, zapiekanki z makaronu (np. z pomidorami, marchewka i brokulami + sos smietanowy - na pewno sycace), zapiekanki ziemniaczane, jakies leniwe, ziemniaki + koperek + jajko sadzone + kefir, mieso mielone + pomidory na sos bolonski z makaronem (z tym co masz, nie musi byc spaghetti). Sniadania - platki z mlekiem. Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:24 Sniadan to u nas nie jada nikt oprocz mlodego, wiec to jakby odpada. Odpowiedz Link
niesiah Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 12:06 albo coś ala gulasz - cycki w kostkę (przyprawione czym tam lubisz) obtoczone w mące, zrumienione na patelni, do gara z dużą ilością cebuli. A jak ma być na dłużej i gęsto i sycie - z garść ciecierzycy, soczewicy (do sosu wtedy majeranek najlepiej dodać), pasuje fajnie do ryżu, no ale to wszystko zależny kto co lubi. Odpowiedz Link
redlinka Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:01 Hellious Ty to z miesiąc wyżyjesz, bo i tak większość czasu na forum spędzasz to i czasu nie będziesz miała, że by ten obiad ugotować;-P Odpowiedz Link
aga9001 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:08 Nocami gotujesz, dniami forumujesz, to kiedy szukasz pracy?? Odpowiedz Link
redlinka Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:11 aga Ty jakaś taka nie życiowa jesteś -pracy szuka w tkz. międzyczasie jak się dzieckiem opiekuje;-p Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:13 redlinka napisała: > pracy szuka w tkz. tkz?? co to? A tak poza tym, co wy takie uczepliwe dzis? Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:12 Widac sprytna jestem A tak serio, to jakos na wszystko znajduje czas w dzien, a w nocy spie zazwyczaj. Odpowiedz Link
aga9001 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:13 Hmmm ciekawe jakim cudem znajdujesz?? Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:14 Widac sprytniejsza od ciebie jestem skoro cie to dziwi. Odpowiedz Link
redlinka Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:14 Tego to akurat nie widać...;-Pa czasami wręcz odwrotnie;-P Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:15 tak? A na co ja niby mam czasu za malo? I dlaczego ty o tym niby wiesz, a ja nie? Odpowiedz Link
redlinka Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:18 To do mnie? nie widać żebyś była sprytna a raczej po tym co piszesz wnioskuje, że jestes niezaradna życiowo, ale to akurat mam gdzieś... Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:20 Bardzo mnie to cieszy, ze masz to gdzies. Niby dlaczego masz sie interesowac moja zaradnoscia? A ten post powinien byc podpiety pod aga, sorry. Odpowiedz Link
medussa7 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:16 jednego cycka kurczęcego na kawałeczki, podsmaż, dodaj połowę warzyw mieszanki chińskiej z Biedronki (3,50 zł) plus ryż. To jedna propozycja na tani obiad. Jak lubicie to zupka owocowa z makaronem - owoce teraz tanie. Propozycja trzecia - ugotowane jajka rozdrobnić, pomieszać z rozdrobnionymi podsmażonymi pieczarkami plus pietruszka, obtoczyć w bułce i zrobic mielone. U mnie to zawsze schodzi w minutę, a tanie. Makaron lub pyzy z sosem pieczarkowym (może być z torebki zmieszany z smażonymi pieczarkami i śmietanka). No i nieodzowne naleśniki, które ja nigdy nie mieszam mikserem! Zupy serowe czyli rosół plus serek topiony z groszkiem z puchy np i makaronem.To takie studenckie żarcie Ja bym się przeszła na targ i zobaczyła za jakims tanim warzywkiem . Może trafi się brokul albo kalafiorek za grosze Odpowiedz Link
chmurka_257 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:35 bardzo tani (ok.4zl.) a zarazem pyszny obiad ,to klopsiki z ziemniaków Ziemniaki ugotuj obrane ,później zrób purre,dodaj trochę mąki ,jajko i majeranek,pieprz i sól,wszystko wymieszaj. Następnie zrób z tego klopsiki i obsyp bułka tartą ,usmaż na patelni.Na koniec polej je sosem grzybowym lub pieczarkowym(z paczki) i ugotuj kapustę kiszoną Odpowiedz Link
margerytka69 Re: Ile dni da sie wyzyc... 05.08.09, 00:08 Medussa, jak można z czegoś ROZDROBNIONEGO zrobić kotlety MIELONE??? zdradz mi tą tajemnicę please mielone robi się z MIELONEGO, a ROZDROBNIONEGO ROZDROBNIONE to tak, jakby ktoś powiedział, że z grzybów, albo z kurczaka robi kotlety schabowe Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: Ile dni da sie wyzyc... 04.08.09, 13:41 to zależy czy te 2+1 jedza wszystko.bo u mnie starczyło by na ok 2 tygodnie można se pierogów nalepić ,krokiety zrobic,zupy jakies,kurczaka z warzywami z ryzem no cuda. polecam forum Oszczedzamy!!! tam sa przepisy na tanie obiady a nóz znajdziesz coś dla was. Odpowiedz Link
your.uthopia nalesniki bez miksera 04.08.09, 13:57 A sito w domu masz??? Przypomniały mi się czasy studenckie, kiedy to w wynajmowanym mieszkaniu był tylko nóż, widelce i łyżki. Było też sitko - które służyło za mikser. Kiedy trzeba było mąkę do naleśników albo sosu rozbebłać. Kręcisz widelcem, albo czymkolwiek masę "mąkową" - aż uznasz, że straczy Potem na drugą miskę, albo garnek, albo cokolwiek - kładziesz sito (albo koleżanka/kolega trzyma) i przelewasz to co ubebłałaś - przez sito. Jak się grud nazbiera na sicie, przecierasz widelcem/łyżką. Do tej pory mąkę do sosu przelewam przez małe sitko Odpowiedz Link
tomelanka Re: nalesniki bez miksera 04.08.09, 20:26 zawsze mieszam lyzka albo widelcem, nie chcialoby mi sie miksera wyciagac, i to wcale nie mieszam dlugo, kilka razy, jak zyje grud zadnych nie bylo, o co cho? Odpowiedz Link
margerytka69 Re: nalesniki bez miksera 05.08.09, 00:16 co do naleśników, tak jak wcześniej pisałam - NIGDY nie używałam miksera, nie wiem za bardzo po co on jest potrzebny przy nalesnikach mAŁO TEGO - czasami, gdzy pózno wracamy z pracy, dzwonimy do dzieci, żeby zrobiły ciasto na naleśniki, my przychodzimy i tylko je smażymy i dzieci też bez miksera je robią - nigdy nie było żadnych grudek przypomniało mi się jeszcze coś odnośnie naleśników: smarujesz je keczupem, musztardą, kładziesz plasterki serka topionego lub żółtego ( w zależności, który tańszy), na to parówkę i zapiekasz ułożone obok siebie w piekarniku lub podsmażasz na patelni na koniec można posypać jeszcze serem, ew natką pietruszki Odpowiedz Link
margerytka69 Re: nalesniki bez miksera 05.08.09, 00:18 no i te naleśniki po nałożeniu parówu oczywiście zwijasz w rulon - chciałam dodać Odpowiedz Link
karra-mia Re: Ile dni da sie wyzyc... 05.08.09, 00:18 obstawiam 5 dni zupa na dwa/trzy dni kasza z czymś tam na śniadanie płatki i mleko jakoś się da, właśnie jakoś a przy nas do tego jakoś trzeba dodać papierosy (paczka ja i paczka małż) Odpowiedz Link
l.e.a Re: Ile dni da sie wyzyc... 05.08.09, 09:53 Hell, a po co Ci mikser potrzebny do naleśników ? serio pytam, pierwszy raz słyszę, że ktoś potrzebuje miksera yyy, ja nawet trzepaczki nie potrzebuję, wystarczy widelec ! żarełka: placki racuchy naleśniki pierogi ruskie, leniwe kopytka makaron ze szpinakiem i śmietana ( grosze a jakie pyyyszneee ) generalnie makaron na różne sposoby można jeśc i jeść tanio i b. smacznie my akurat teraz musimy oszczędzać i narobiłam 197szt. pierógów na dziś i jutro Odpowiedz Link
guderianka Re: Ile dni da sie wyzyc... 05.08.09, 11:21 były czasy że taka stówka starczała nam 1,5 tygodnia Odpowiedz Link
w_miare_normalna Re: Ile dni da sie wyzyc... 05.08.09, 13:56 U nas często jest taka sytuacja, że ostatni na ostatni tydzień przed wypłatą zostaje nam 10-20 zł. Dlatego zawsze w dzień wypłaty obkupujemy młodą-jedzenie, jogurty, jakieś deserki, mleko, pieluchy i kosmetyki. Wtedy mam pewność, że nawet jeśli tych pieniędzy nie będzie to wiem, że małej nie zabraknie,a my sobie zawsze damy radę, rodzice i teście pomagają, a jeśli sami nie mają to bywa, że po dzień, dwa nic nie jemy.Niestety żyjemy z jednej wypłaty, rozglądam się za pracą, ale łatwo nie jest,a od października zaczynam studia, tym gorzej bo muszę mieć weekendy wolne. Nie po to się uczę i uczę żeby żerować na rodzicach,ale co zrobić. W depresję popadam powoli. Odpowiedz Link
hellious Re: Ile dni da sie wyzyc... 05.08.09, 14:00 To tak dosc podobnie jak u mnie. Tez rozgladam sie za praca, tez bede musiala miec weekendy wolne i tez zyjemy z jednej pensji Odpowiedz Link
mathiola Re: Ile dni da sie wyzyc... 05.08.09, 15:24 za 100 to bym umiała wyżywić przez tydzień albo i lepiej rodzinę 2+3. Ale ja mam zapasów w trzy dupy, na wypadek wojny Z samych mrożonek ze 4 dni byśmy obiadowali. Odpowiedz Link