01.09.09, 18:46
o ile dobrze pamiętam to ty znasz się na chustach itp. Na forum
chustowym znalazłam wątek o nosidle ergonomicznym ono. I mam taki
mały dylemat- niby dziewczyny piszą, że ono nadaje się od początku
dla noworodka, a w opisie tego nosidła jest info, że to dla dzieci
od 2 mies. życia jak trzymają samodzielnie główkę. Moje dziecię za 2
dni zaczyna drugi mies a główkę niby umie trzymać sama ale nie jakoś
strasznie długo. czy ja dobrze widziałam na zdjęciu, że te nosidło
ma coś co podtrzymuje glówkę? Czy w takim razie mogę w nim nosić
córkę??? poradź pls bo musze szybko coś kupić
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: morepig 01.09.09, 18:54
      ooo, i jeszcze znalazłam, że u ciebie można to nabyć.
    • morepig Re: morepig 01.09.09, 20:36
      hehe mozna nabyc a i mozna sie przymierzyc po prostu. powiem tak- ja
      bym nosila jesli nei umialabym/nie chcialabym w chuscie.
      ono (nota bede he he) jako jedyne ma regulacje tego miedzy nozkami smile
      • asiaiwona_1 Re: morepig 01.09.09, 21:13
        to napisz mi na priv jak się z tobą umówić. Bo ja też z w-wy (dobrze
        kojarze, że Ty też?). Przymierzyć przymierzę, czemu nie, ale od razu
        bym kupiła to czerwone jak będzie ok. Aha, najlepiej jak najszybciej.
        • morepig Re: morepig 01.09.09, 21:16
          TU masz kontakt do mnie,
          napisz mi kiedy chcesz i mozesz a ja Ci powiem dlaczego wtedy nei
          mogębig_grin
          a na serio- napisz pare propozycji bo ja zalatana i sesję na uczelni
          mam. czerwone będę mieć w czwartek, w domu mam czarne i dwa
          zielone smile
          • asiaiwona_1 Re: morepig 02.09.09, 08:00
            to napisałam smile czekam na odp smile
            • asiaiwona_1 Re: morepig 04.09.09, 08:02
              No i co, masz już te czerwone???? To kiedy mogę na zakupy przyjechać?
              • morepig Re: morepig 04.09.09, 12:42
                hej.
                chyba mam, pisze chyba bo nie bylam na tym spotkaniu tylko chlop byl. mi
                wpieprzyli praktyki w szkole a od jutra mam sesje.
                powiedz mi gdzie Ty mieszkasz, moze byc na maila. bo jutro/pojutrze jestem na
                uczelni w dziwnych godzinach, to mogę wziąć. albo wieczorem u mnie smile
                • asiaiwona_1 Re: morepig 04.09.09, 14:55
                  wyślę ci mój adres na maila. Ja też mogę do Ciebie podjechać. na
                  uczelnię w czasie przerwy na przykład.
    • ceres9 Re: morepig 04.09.09, 08:31
      a husta niefajna?chyba najzdrowsza gdzies czytalam i o co chodzi z tym nosidlem
      ze nie mozna?bo nozki wykrzywia?
      tak pytam bo jak juz zaciaze to chcecie czy nie,ale bedziecie moim CIPem;p i
      innymi wszelakimi doradczyniami,jako ze doswiadczone matki z was o.
      • asiaiwona_1 Re: morepig 04.09.09, 10:59
        ceres - ja chusty nie chcę, bo myślę, że nie nauczę sie wiązać i
        wogóle jakoś tak dużo gmatwaniny z tym. A te nosidło to jest takie
        "specjalne" i robi dobrze dla bioderek...
        • cura_domestica Asiowa!!! 04.09.09, 11:50
          Poproś morepig , żeby Ci pokazała chustę , daj się omotać i już się zakochasz big_grin
          , zobaczysz!!!
          • asiaiwona_1 Re: Asiowa!!! 04.09.09, 11:52
            poproszę - z czystej ciekawości, ale właśnie mnie to motanie nie
            bardzo się widzi. Za dużo zachodu z tym i będę się czuła taka
            "skrępowana". A do nosidła to myk, myk i szybciutko jest po spawie.
            • cura_domestica Re: Asiowa!!! 04.09.09, 11:56
              Ja Majkę nosiłam od roku i bardzo żałowałam , że nie znalazłam/znałam chusty
              wcześniej. Jaśko już chustowany i bardzo to lubi big_grin
              • asiaiwona_1 Re: Asiowa!!! 04.09.09, 11:58
                ale czy ty Jaśka w pionie do tej chusty możesz włożyć? Bo moja
                włochatka najbardziej lubi być w pionie, więc te nosidło jest
                idealne...
                • cura_domestica Re: Asiowa!!! 04.09.09, 15:48
                  Tak Jasiek lubi najbardziej https://www.chustomania.pl/online/chustomania/cis-web2_chust_media.nsf/0/29F82279B5636701C125743E00650B3A/$File/kieszonka16.jpg

Tu jest instrukcja , ale lepiej jak morepig Ci pokaże co i jak smile to się tylko takie trudne wydaje big_grin

Tak też można od urodzenia https://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/(filesdatei)/1168377729958/$File/dxt-23.gif
                  • cura_domestica O linku do instrukcji zapomniałam , tu jest 04.09.09, 15:49
                    www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Kieszonka_instrukcja
                    • asiaiwona_1 Re: O linku do instrukcji zapomniałam , tu jest 04.09.09, 16:08
                      o kurcze, fajne to wiązanie. Oj, kusisz cura, kusisz...
                      • asiaiwona_1 aha, cura 04.09.09, 16:17
                        a jaką ty masz chustę? Ta kieszonka to rozumiem, że sposób wiązania i
                        z każdej chusty mogę tak zamotać?
                        • cura_domestica tu masz fotki moje z Majką 04.09.09, 17:02
                          znalazłam w kompie to pokażę wink i wydało się że miała mniej niż rok tongue_out czas szybko leci big_grin
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wd/wi/ff8h/s5k3on7ItocaIPljOB.jpg
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wd/wi/ff8h/MrJG8yjGM3PFJmB3AB.jpg
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wd/wi/ff8h/g9ec71jMs5LItGcKjB.jpg
                          NIE JADŁA TEJ KIEŁBASY!!! Usiłowała mi wyrwać ale nie dałam wink
                          • ib_k Re: tu masz fotki moje z Majką 04.09.09, 17:31
                            czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć jak krowie na miedzy na czym polega wyższość chusty? w stosunku do nosidełka na paskach?
                            • asiaiwona_1 Re: tu masz fotki moje z Majką 04.09.09, 17:54
                              cura - pikne te twoje dzieci. a fota z kiełbasą genialna. A czemu ja
                              cie za blondynkę niałam, a nie ciemną???
                              • cura_domestica Re: tu masz fotki moje z Majką 04.09.09, 19:12
                                Czemu mnie za blondynkę miałaś suspicious , no nie wiem tongue_out
                                Jak już fotki widziałaś to usuwam big_grin
                                • asiaiwona_1 Re: tu masz fotki moje z Majką 04.09.09, 20:14
                                  takiw miała wyobrażenie, że jesteś wysoką blondynką z długimi włosami.
                                  Wyślij mi pls na priva zdjęcie w chuście z tym bobasem twoim, bo
                                  mężowi chcę pokazać.
                                  • cura_domestica Asiowa! wysłałam 04.09.09, 20:44
                                    Nigdy nie byłam wysoka sad bardzo bym chciała wink
                                    Blondynką kiedyś byłam ale ze dwa dni to trwało bo wyglądałam strasznie tongue_out i
                                    jeszcze wtedy miałam włosy na jeża tongue_out
                                    • morepig cura 04.09.09, 23:25

jakbys miala ochote to wyslij mi swoje ladne fotki na stronke...
                                      a jak nie to trudno sad
                                      • cura_domestica morepig 05.09.09, 21:16
                                        jak sobie strzelę ładne fotki to Ci wyślę big_grin , te co mam to takie sobie są smile
                                    • asiaiwona_1 Re: Asiowa! wysłałam 05.09.09, 07:35
                                      dzięki.
                                      Tak się przyjrzałam tym fotkom i muszę przyznać, że masz boskie
                                      dołeczki w policzkach smile
                            • kai_30 Re: tu masz fotki moje z Majką 04.09.09, 22:59
                              ib_k napisała:

> czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć jak krowie na miedzy na czym polega wyższość chu
                              > sty? w stosunku do nosidełka na paskach?

ja mogę spróbować smile Po pierwsze primo - nie wszystkie nosidełka są dobre dla
                              dziecka - w tych tańszych dziecko wisi, całym ciężarem opierając się na kroczu
                              (tzw. syndrom sinych jajek wink). Rodzicowi też nielekko - paski wrzynają się w
                              ramiona. Poza tym w większości nosideł (poza ergonomicznymi, dość drogimi)
                              dziecko można nosić tylko w jednej pozycji. A dźwiganie rosnącego ciężaru na
                              brzuchu do przyjemności nie nalezy.

Chusty natomiast (zwłaszcza wiązane tkane) są mega uniwersalne - można je motać
                              na milion pincet sposobów - dziecko może być ułożone w pozycji kołyski albo
                              poziomej na brzuchu, można je przywiązać do biodra rodzica albo nosić na
                              plecach. A że chusta to po prostu długi kawał materiału można też z niej zrobić
                              hamaczek, podkładkę pod dupę, przykrycie dla dziecka w wózku albo zasłonkę na
                              okno czy co tam fantazja podpowie wink

Ale przede wszystkim - noszenie dziecka w nosidle na brzuchu jest męczące, i dla
                              dziecka, i dla rodzica. W chuście można nosić godzinami, nawet takiego kloca jak
                              mój. Można też dyskretnie nakarmić dziecko piersią. A z niektórych wiązań można
                              dziecia wyciągać bez rozwiązywania chusty, żeby go np. przewinąć.

To jest moje pierwsze chustowe dziecko i nie wiem, jak przy starszych radziłam
                              sobie bez niej (byli za ciężcy na nosidełka, ramiona mi odpadały).
                      • cura_domestica a te Ci się podobają :P 04.09.09, 16:31

https://mamopedia.pl/userfiles/A/zdjecia%20dzieciaczkow%20i%20innych%20opcji/chusta-1.jpg
                        https://www.babylonia.pl/materialy/bbania-1.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka