tw_wielgus 07.10.11, 15:56 Wasze wrażenia po obejrzeniu załączonego do NW filmu. Tym razem na poważnie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ave.duce Re: Poszanowanie flagi 07.10.11, 16:07 Na poważnie > jednak mnie rozbawił. Ludowy patriotyzm, niczym ludowy katolicyzm. No i główny aktor, który nie reaguje ani, ani. Odpowiedz Link
gat45 Re: Poszanowanie flagi 07.10.11, 16:11 Amerykański pietyzm wydaje mi się mocno przesadzony. Teatralny i sztuczny. Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: Poszanowanie flagi 07.10.11, 16:22 Też mam takie wrażenie aczkolwiek to fragment ceremoniału, musztry i jak sądzę włąsnie tak jest odbierany przez amerykanów. Odpowiedz Link
inna57 Re: Poszanowanie flagi 07.10.11, 16:15 Na poważnie, to jest mi strasznie przykro. Wiele lat spędziłam daleko stąd, a i teraz jestem tu tylko na dłuższym (a nawet bardzo długim) postoju ale zawsze i wszędzie moją mowę ojczystą, mój hymn, moje barwy i moje godło traktowałam jak świętość największą. Ci którzy nie potrafią uszanować tego co jest uosobieniem naszej tożsamości narodowej niestety zwykle mienią siebie "prawdziwymi patriotami". Ja mieszkając daleko stąd nie myślałam o sobie nigdy jako o patriotce ale jako o kimś kto ma jednak takie miejsce na świecie o którym może pomyśleć - oto mój dom ojczysty nad którym łopocze biało-czerwona. Wyszło mi bardzo pompatycznie, przepraszam. Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: Poszanowanie flagi 07.10.11, 16:23 Kiedy ONI chcieliby (takie wrażenie odniosłem z filmu), ale nie wiedzą jak. Odpowiedz Link
czan-dra Re: Poszanowanie flagi 07.10.11, 16:35 Ale dajcie jednemu z drugim, jakiś kościelny sztandar, to zobaczycie, jak toto potrafi się z tym obchodzić... Według mnie, to brak wychowania, i wrodzone chamstwo... Odpowiedz Link
sclavus Re: Poszanowanie flagi 07.10.11, 17:13 Na poważnie? Całkiem poważnie??? No to qrvamać i w doope, iryjem po murze... PeeS - gdyby nie wstawki z Hameryki, można by nie zaskoczyć tak dokładnie, ale... no właśnie: ale były i włos się jeżył, jak chłopisko patrzyło, gdzie by tu rzucić ... tę szmatę Pocieszam się tylko, że to może Wolska Szmata Narodowa była... Odpowiedz Link
dupetek Re: Poszanowanie flagi 07.10.11, 18:37 Dobra gospodyni lepiej traktuje prześcieradła:( Odpowiedz Link
venus99 Re: Poszanowanie flagi 09.10.11, 19:47 Amerykanie zawsze i wszędzie swoja flagę traktują poważnie,z szacunkiem,wręcz z pietyzmem.w Stanach byłem na pogrzebie emerytowanego oficera-na jego pogrzebie był oficer i podoficer z amerykańska flagą i zachowywali się i składali flagę identycznie jak na filmie.nie ukrywam:robiło to wrażenie. polska flaga?przypomnijcie sobie Szczecin.jeden Pawlak zachował sie godnie. Odpowiedz Link
ave.duce Poszanowanie Orła Białego ;) 21.11.11, 19:13 www.youtube.com/watch?v=ZBpDwDPhQww&feature=player_embedded#! ... "Doszło do świadomej prowokacji oraz do znieważenia Godła Narodowego" ... Odpowiedz Link
ave.duce ... lżyć, upadlać, lekceważyć, skalać, szmacić ... 23.11.11, 08:34 ... siódma okupacja, jedenasty zabór. Znów nam hańbią orła, pragną stępić pazur. Żydzi i komuchy, geje i masoni, słuchajcie uważnie, oto głos przepony. Nikt nie będzie nam bezkarnie i bezwstydnie wszem i wobec lżyć, upadlać, lekceważyć, skalać, szmacić i centralnie Dymać Orła Białego, dymać orła białego, dymać Orła Białego, dymać Orła Białego, dymać Orła Białego, dymać Orła Białego, dymać Orła Białego, dymać Orła Białego ... Odpowiedz Link
magdolot Re: ... lżyć, upadlać, lekceważyć, skalać, szmaci 23.11.11, 08:53 Si, tylko Amerykanin może se trzymać w ogródku maszt flagowy z gwiaździstym sztandarem wiszącym tam zawsze, przez noce i dnie bez przerwy i... bez poczucia obciachu... Ja bym nie mogła, bo to ostentacja dzika. Ja flagi nie mam, ani nawet miejsca na lelewacji na sztandar i nad tym nie boleję. Ale mnie trafił szlag przy owym filmiku i fstyd zwyczajny. Może naszym patriotom zarówno czym wymachują i jak, może być krzyż jako cep, może być białoczerwona szmata, byle coś dyndało, wisiało i powiewało im? Jak wsiadam do auta i widzę różaniec wokół lustereczka zaplątany, to się na porozumienie dusz zupełnie nie nastawiam. Odpowiedz Link
ave.duce Re: ... lżyć, upadlać, lekceważyć, skalać, szmaci 23.11.11, 09:06 W okresie przejściowym (nomen omen!) pomiędzy Myszakiem a Panem Ropuchem musiałam się dostać z P. do K. Odległość niewielka, ale droga bez pobocza i za tirem tir, po prostu śmierć w oczach... Zatem postawiłam na autostop. W końcu 95% podobno, etc. Po dość długim oczekiwaniu i machaniu bez efektu - zatrzymał się... samochód prowadzony przez Polaka, mieszkającego od ponad 30 lat we Francji. Gadu, gadu i okazało się, że on ateista... jako i ja. Odpowiedz Link
gat45 A mnie razi bardzo ten tekst 23.11.11, 09:07 o tutaj : ...lżyć, upadlać, lekceważyć, skalać, szmacić.... Powinno być "kalać" a nie "skalać". Forma dokonana w wyliczance niedokonanej zgrzyta. Bo jak to - lżymy, upodlamy, lekceważymy, a drugi raz już nie możemy kalać, bośmy za pierwszym razem skalali. I nie ma bis. Odpowiedz Link