inna57 31.10.11, 13:13 A oto najnowszy gość, niejaki - KOWALIK Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tw_wielgus Re: Stołówka otwarta 31.10.11, 13:43 U mnie zamknieta! Wolne sobie wzieli... Muszę zamówić pizzę. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Stołówka otwarta 31.10.11, 16:18 Służę pestkami słonecznika > jeżeli grzecznie poprosisz - wiewiórki Ci trochę odstąpią. Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: Stołówka otwarta 31.10.11, 16:20 Znam wiewióry. Są zawzięte i tak żarte, że przed końcem sezonu nie oddadzą ani ziarenka. Bić się z niemi nie będę. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Stołówka otwarta 31.10.11, 19:39 No to musisz poczekać, bo na razie nic innego nie mam. Nie ma Trusii, nie ma wyżerki :( Odpowiedz Link
yoma Re: Stołówka otwarta 02.11.11, 14:49 1 wiewióra przepłasza 2 sójki, 1 dzięcioł przepłasza 2 wiewióry :) Z doświadczenia. Odpowiedz Link
damakier1 Re: Stołówka otwarta 31.10.11, 22:38 inna57 napisała: > A oto najnowszy gość, niejaki - KOWALIK > > Ho,ho, ho! - a ja dzięki najznakomitszej naszej Wodzowej doskonale juz wiem, że KOWALIK ten nic, a nic nie jest dzięciołkiem ani też ogrodowym pełzaczem. Ha! Odpowiedz Link
tojajurek Re: Stołówka otwarta 31.10.11, 22:56 Kowaliki fajne są. Mam na hacjendzie parę stałych lokatorów. Ostatnio wieszaliśmy im na gwoździu słoneczniki (póki były), a te cwaniaki latały jak wściekłe mrówy i wyjmowane pestki upychały w szpary w korze pobliskich akacji. I wtedy było słychać nieustające pukanie (stąd nazwa ptaszka), bo robiły to niezwykle skrupulatnie - w końcu to zapasy na zimę. A przy okazji trzeba pochwalić ludzi, bo dla naszych ptaszków pani w warzywniaku - gdy się dowiedziała - dawała darmo słoneczniki co jej nieco skiepściały, sąsiadka zaprzyjaźnionej sklepowej dostarcza nam gratis zapasy orzechów dla wiewiórek, a nawet pani magister z apteki przywozi od rodziny spod Augustowa podsuszone kolby kukurydzy dla naszych sójek i dzięciołów. Ludziska dobre som same z siebie, gdy majom okazję. A jakby ktoś chciał miesięczne szczeniaki półrasowe to u somsiadów czeka 5 sztuk i piszczcy. Odpowiedz Link
trzecikot Re: Stołówka otwarta 01.11.11, 08:38 Kowalik kowalikiem, ale taki Rhinogobius sp. Rainbow - to dopiero żarłok! img403.imageshack.us/img403/168/53275922.jpg Odpowiedz Link
ave.duce Re: Stołówka otwarta 01.11.11, 08:52 Nie boisz się, że Cię pożre w wigilię B.N.? Odpowiedz Link
yoma Re: Stołówka otwarta 02.11.11, 14:52 Jurku, a nie wiesz ty przypadkiem, czy dzięcioły robią zapasy na zimę? Albowiem jest tak. Mam karmnik, a w nim m.in. suche buły. Karmnik wisi na słupie, drewnianym, nieimpregnowanym, który sobie ździebko próchnieje i ma dziury. Przylatuje dzięcioł i i wybiera buły z karmnika i wpycha okruchy w dziury. Obserwuję zjawisko od paru lat i nadal nie wiem, o co mu chodzi :) Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Stołówka otwarta 17.11.11, 13:57 yoma napisała: > Jurku, a nie wiesz ty przypadkiem, czy dzięcioły robią zapasy na zimę? > > Albowiem jest tak. Mam karmnik, a w nim m.in. suche buły. Karmnik wisi na słupi > e, drewnianym, nieimpregnowanym, który sobie ździebko próchnieje i ma dziury. P > rzylatuje dzięcioł i i wybiera buły z karmnika i wpycha okruchy w dziury. > > Obserwuję zjawisko od paru lat i nadal nie wiem, o co mu chodzi :) dopierom przeczytała. wielce ciekawa to sprawka. no odpowiedzcieżesz czy dzięcioły robią zapasy. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Stołówka otwarta 17.11.11, 16:43 U mnie są różne dzięcioły (najpiękniejszy zielony!), ale nie zauważyłam, żeby tak robiły, aviołobuzki w kaszkietach. Odpowiedz Link
gat45 Re: Stołówka otwarta 02.11.11, 15:31 Kowaliki mam na stałe. Wczoraj przyleciały zięby. W ilościach. A na trawniku zakwitły stokrotki. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Stołówka otwarta 17.11.11, 09:29 Sikorki i wróble dopieszczam/napycham. Kupuję dla nich ziarno pt. Szczęśliwa papuga albo Mój szczęśliwy chomik, ostatecznie - Mój szczęśliwy królik, zalewam smalcem i pakuję do pojemników i siatek. Słoniny nie wieszam od kiedy pięćdziesiąt kilo psa wlazło po nią na jabłonkę i złamało gałąź, a inne jej kawałki (2m nad ziemią dyndające) zniknęły dokładnie dwie minuty później. Odpowiedz Link
inna57 Re: Stołówka otwarta 17.11.11, 12:46 Robię dokładnie tak samo ale z wersją ze słoninką (nie mam jabłonki ;)). A najnowsi goście to, od lat nie widziane, wróble i mazurki. Odpowiedz Link
damakier1 Re: Stołówka otwarta 17.11.11, 13:44 Oh, Trusiuu, Trusiuu, nawet Mojego szczęśliwego królika wieszasz? Ależ masz dobre, trusine serduszko! Miło Cię bardzo znów zobaczyć, jak tam Tofik? Odpowiedz Link