Dodaj do ulubionych

Stołówka otwarta

31.10.11, 13:13
A oto najnowszy gość, niejaki - KOWALIK

https://www.blogi.szkolazklasa.pl/privefiles/blog-2757/kowalik2.jpg
Obserwuj wątek
    • tw_wielgus Re: Stołówka otwarta 31.10.11, 13:43
      U mnie zamknieta! Wolne sobie wzieli...
      Muszę zamówić pizzę.
      • ave.duce Re: Stołówka otwarta 31.10.11, 16:18
        Służę pestkami słonecznika > jeżeli grzecznie poprosisz - wiewiórki Ci trochę odstąpią.
        • tw_wielgus Re: Stołówka otwarta 31.10.11, 16:20
          Znam wiewióry. Są zawzięte i tak żarte, że przed końcem sezonu nie oddadzą ani ziarenka.
          Bić się z niemi nie będę.
          • ave.duce Re: Stołówka otwarta 31.10.11, 19:39
            No to musisz poczekać, bo na razie nic innego nie mam. Nie ma Trusii, nie ma wyżerki :(
          • yoma Re: Stołówka otwarta 02.11.11, 14:49
            1 wiewióra przepłasza 2 sójki, 1 dzięcioł przepłasza 2 wiewióry :) Z doświadczenia.
    • damakier1 Re: Stołówka otwarta 31.10.11, 22:38
      inna57 napisała:

> A oto najnowszy gość, niejaki - KOWALIK
      >
      > https://www.blogi.szkolazklasa.pl/privefiles/blog-2757/kowalik2.jpg

Ho,ho, ho! - a ja dzięki najznakomitszej naszej Wodzowej doskonale juz wiem, że KOWALIK ten nic, a nic nie jest dzięciołkiem ani też ogrodowym pełzaczem. Ha!
      • tojajurek Re: Stołówka otwarta 31.10.11, 22:56
        Kowaliki fajne są. Mam na hacjendzie parę stałych lokatorów. Ostatnio wieszaliśmy im na gwoździu słoneczniki (póki były), a te cwaniaki latały jak wściekłe mrówy i wyjmowane pestki upychały w szpary w korze pobliskich akacji. I wtedy było słychać nieustające pukanie (stąd nazwa ptaszka), bo robiły to niezwykle skrupulatnie - w końcu to zapasy na zimę.
        A przy okazji trzeba pochwalić ludzi, bo dla naszych ptaszków pani w warzywniaku - gdy się dowiedziała - dawała darmo słoneczniki co jej nieco skiepściały, sąsiadka zaprzyjaźnionej sklepowej dostarcza nam gratis zapasy orzechów dla wiewiórek, a nawet pani magister z apteki przywozi od rodziny spod Augustowa podsuszone kolby kukurydzy dla naszych sójek i dzięciołów. Ludziska dobre som same z siebie, gdy majom okazję.
        A jakby ktoś chciał miesięczne szczeniaki półrasowe to u somsiadów czeka 5 sztuk i piszczcy.
        • trzecikot Re: Stołówka otwarta 01.11.11, 08:38
          Kowalik kowalikiem, ale taki Rhinogobius sp. Rainbow - to dopiero żarłok!

img403.imageshack.us/img403/168/53275922.jpg
          • ave.duce Re: Stołówka otwarta 01.11.11, 08:52
            Nie boisz się, że Cię pożre w wigilię B.N.?
        • yoma Re: Stołówka otwarta 02.11.11, 14:52
          Jurku, a nie wiesz ty przypadkiem, czy dzięcioły robią zapasy na zimę?

Albowiem jest tak. Mam karmnik, a w nim m.in. suche buły. Karmnik wisi na słupie, drewnianym, nieimpregnowanym, który sobie ździebko próchnieje i ma dziury. Przylatuje dzięcioł i i wybiera buły z karmnika i wpycha okruchy w dziury.

Obserwuję zjawisko od paru lat i nadal nie wiem, o co mu chodzi :)
          • ave.duce Dwie stołówki otwarte > 12.11.11, 08:58
            przyleciała wczoraj >

https://istotyzywe.pl/obrazki/sikora-uboga.jpg
          • olga_w_ogrodzie Re: Stołówka otwarta 17.11.11, 13:57
            yoma napisała:

> Jurku, a nie wiesz ty przypadkiem, czy dzięcioły robią zapasy na zimę?
            >
            > Albowiem jest tak. Mam karmnik, a w nim m.in. suche buły. Karmnik wisi na słupi
            > e, drewnianym, nieimpregnowanym, który sobie ździebko próchnieje i ma dziury. P
            > rzylatuje dzięcioł i i wybiera buły z karmnika i wpycha okruchy w dziury.
            >
            > Obserwuję zjawisko od paru lat i nadal nie wiem, o co mu chodzi :)

dopierom przeczytała.
            wielce ciekawa to sprawka.

no odpowiedzcieżesz czy dzięcioły robią zapasy.
            • ave.duce Re: Stołówka otwarta 17.11.11, 16:43
              U mnie są różne dzięcioły (najpiękniejszy zielony!), ale nie zauważyłam, żeby tak robiły, aviołobuzki w kaszkietach.
    • gat45 Re: Stołówka otwarta 02.11.11, 15:31
      Kowaliki mam na stałe. Wczoraj przyleciały zięby. W ilościach.

A na trawniku zakwitły stokrotki.
    • trusiaa Re: Stołówka otwarta 17.11.11, 09:29
      Sikorki i wróble dopieszczam/napycham. Kupuję dla nich ziarno pt. Szczęśliwa papuga albo Mój szczęśliwy chomik, ostatecznie - Mój szczęśliwy królik, zalewam smalcem i pakuję do pojemników i siatek.
      Słoniny nie wieszam od kiedy pięćdziesiąt kilo psa wlazło po nią na jabłonkę i złamało gałąź, a inne jej kawałki (2m nad ziemią dyndające) zniknęły dokładnie dwie minuty później.
      • inna57 Re: Stołówka otwarta 17.11.11, 12:46
        Robię dokładnie tak samo ale z wersją ze słoninką (nie mam jabłonki ;)).

A najnowsi goście to, od lat nie widziane, wróble i mazurki.
      • damakier1 Re: Stołówka otwarta 17.11.11, 13:44
        Oh, Trusiuu, Trusiuu, nawet Mojego szczęśliwego królika wieszasz? Ależ masz dobre, trusine serduszko!
        Miło Cię bardzo znów zobaczyć, jak tam Tofik?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka