Dodaj do ulubionych

Czy potraficie...

22.11.11, 20:50
...wymówić dźwięczne h? Gdy chcę to zrobić z premedytacją, muszę się zastanawiać i modulować-duperelować gębą. Moja Mycha zauważyła, że bezwiednie udźwięczniam h w słowach 'halo!' i 'herbata'. Co ja kurna, kresowy jestem? Nic mi o tym nie wiadomo...
Obserwuj wątek
    • damakier1 Re: Czy potraficie... 22.11.11, 20:54
      Co ja kurna, kre
      > sowy jestem? Nic mi o tym nie wiadomo...

Się nie przejmuj. Ważne, żebyś "Mycha" wymawiał miękko...
      • trzecikot Re: Czy potraficie... 22.11.11, 21:00
        Nieno cio ty - do Mychy to trzeba twardo, znaczy się z twardym... kobita młodsza ode mnie dwa razy tyle, ile będzie musiała dodatkowo przepracować, jeśli Tusku Donaldu przepchnie swój plan. Ty sobie nie zdajesz sprawozdania (jak mawiał mój kolega), jak taka sprawka niby drobna motywuje faceta.
        • damakier1 Re: Czy potraficie... 22.11.11, 21:04
          Ty sobie nie zdajesz sprawozdania (jak mawiał m
          > ój kolega), jak taka sprawka niby drobna motywuje faceta.

Czemu uważasz, że sobie nie zdaję? Myślisz, że jak mam 1975 lat, to już nie pamiętam?
          • trzecikot Re: Czy potraficie... 22.11.11, 21:08
            Nie, ja sobie jedynie myślę, że jak ty masz tyle lat, ile ćwierkają praprawnuki tych wróbli, co ćwierkały, to ty cholernie dużo czasu marnujesz na wertowanie pamiętnika, co by dociec dnia i pory w tejże chwili akurat pożądanej celem przypomnienia detaliszczy. Może byś sobie tak pizgła iPada? Albo wymusiła na kimś okolicznym, żeby na dowolną okoliczność ci sprawił zamiast zwyczajowych kapci.
            • damakier1 Re: Czy potraficie... 22.11.11, 21:33
              Niczego se nie musze pizgać. Jak na swoje 2324 lata, mam świetną pamięć.
              • trzecikot Re: Czy potraficie... 22.11.11, 21:42
                Ależ nie chodzi o pamięć, madame, chodzi o prędkość przewijania...
        • trusiaa Re: Czy potraficie... 23.11.11, 08:04
          Chwalipięęęęęęta!
          • ave.duce Re: Czy potraficie... 23.11.11, 08:36
            Hedonista!
            • trusiaa Re: Czy potraficie... 23.11.11, 08:44
              Chojrak.
              • ave.duce Re: Czy potraficie... 23.11.11, 08:58
                Halibut!
                • trusiaa Re: Czy potraficie... 23.11.11, 09:02
                  https://www.idioms4you.com/img/hearing.gif He?!
                  • ave.duce Re: Czy potraficie... 23.11.11, 09:07
                    Hałabała!
                    • trusiaa Re: Czy potraficie... 23.11.11, 09:13
                      Chętny hurraoptymista
                      • ave.duce Re: Czy potraficie... 23.11.11, 09:19
                        Chybahołota.
                        • gat45 Re: Czy potraficie... 23.11.11, 09:25
                          Hardo hasacie, chochliki chichoczące !
                          • trusiaa Re: Czy potraficie... 23.11.11, 09:28
                            Hosanna! :)
                            • trzecikot Re: Czy potraficie... 23.11.11, 09:37
                              CHWDP!
                            • matta.hari Re: Czy potraficie... 23.11.11, 10:08
                              herBaty to do ...
                              pucowania na glanc jeno.
                        • ave.duce Sorry, sorry, sorry! Odwołuję!!! 23.11.11, 09:28
                          Chyba horrendalna
                          wtopa. Moja.
                          • gat45 Re: Sorry, sorry, sorry! Odwołuję!!! 23.11.11, 09:39
                            ave.duce napisała:

> Chyba horrendalna
                            > wtopa. Moja.

Dzie, dzie ? Pokaż !
                            • ave.duce Re: Sorry, sorry, sorry! Odwołuję!!! 23.11.11, 10:02
                              wtopa z hołotą. Chyba.
                              • gat45 Re: Sorry, sorry, sorry! Odwołuję!!! 23.11.11, 10:21
                                Jeżeli o ort chodzi, to niiiiiiiiiiiii. Dla tych, co "h" nie słyszą bardzo użyteczna jest wymiana na "g" w wyrazach bliskoznacznych lub ruskich czy rosyjskich. Gołota.
                                • ave.duce Re: Sorry, sorry, sorry! Odwołuję!!! 23.11.11, 11:27
                                  Nie o ortografię.
                      • trzecikot Re: Czy potraficie... 23.11.11, 09:41
                        Chutliwy hardkorowiec
                        • ave.duce Re: Czy potraficie... 23.11.11, 10:04
                          Cholerny hipochondryk.
                          • trzecikot Re: Czy potraficie... 23.11.11, 10:05
                            Chętna Hanna
                            • ave.duce Re: Czy potraficie... 23.11.11, 11:29
                              Charakterna Hiperbola.
                              • trzecikot Re: Czy potraficie... 23.11.11, 14:39
                                Harmonogram chędożenia
                                • ave.duce Re: Czy potraficie... 23.11.11, 16:02
                                  Hipokryzja chryzantem.
                                  • gat45 Re: Czy potraficie... 23.11.11, 16:44
                                    Hoży hipochondryk
                                    • ploniekocica Re: Czy potraficie... 23.11.11, 17:04
                                      chimeryczny hipokryta
                                      humorzasty choleryk
                                      chytry hultaj
                                      hrabiowska chudzina
                                      chuderlawy halabardnik
                                      herbowy chuligan
                                      chamski harcownik
                                      • ave.duce Re: Czy potraficie... 23.11.11, 17:10
                                        Chluśnięty hipopotam.
                                        • ploniekocica tiepier zagadki 23.11.11, 17:28

horrendalna chamica (o kim to?o kim?)
                                          hamulcowy chłopina (R.I.P)
                                          histeryczny chłystek (a to kto?)

chorowita hafciarka (to o mnie dzisiaj)
                                          • ploniekocica tiepier zagadki 2 23.11.11, 18:13
                                            charyzmatyczny hodowca
      • trzecikot Re: Czy potraficie... 22.11.11, 21:04
        PS. A przejmuję się, ponieważ znam jedynie pomorskie, mazowieckie i cieszyńskie rudymenty mej familii chorej na głowę. Na wschód to ktoś tam coś tam jeździł, ale bez biletu powrotnego. No wiesz - "myśmy wszystko zapomnieli mego dziada piłą rżnęli" i takie inne fajerwerki. Może kurna kominiarz do matuchny przychodzący celem przeczyszczenia był z Biłgoraja? Bo ociec formalnie i mentalnie Krzyżak jak z Matejki!
    • ave.duce Re: Czy potraficie... 22.11.11, 21:36
      Moja osoba nie potrafi, ale znam takie osoby, co potrafią.
      • trzecikot Re: Czy potraficie... 22.11.11, 21:42
        "Moja osoba"? Proszę się tu nie kempić...
        • tojajurek Re: Czy potraficie... 22.11.11, 23:52
          Nie rozumi czegój tu potrafić albo ni?
          Kużden jeden wi, że siem śpiwa:
          Hej, hej, hej sokoły...
          a nie:
          Chej, chej, chej sokoły.

To widać, słychać i czuć.
          Chyba, że ma się gardłoskurcz i płucoświst.
          • trzecikot Re: Czy potraficie... 23.11.11, 01:00
            To nie jest tak oczywiste, jak choćby góralskie rozróżnienie pomiędzy 'pomozecie' a 'skrzypecki'
            • gat45 Re: Czy potraficie... 23.11.11, 07:40
              trzecikot napisał:

> To nie jest tak oczywiste, jak choćby góralskie rozróżnienie pomiędzy 'pomoz
              >
              ecie' a 'skrzypecki'
              >
              Nie jestem zbyt mocna w prawdziwej góralszczyźnie, znam bardziej z imitacji niż z natury. Ale wydawało mi się zawsze, że dźwięk "ż" wymawiają "z" między samogłoskami, a "s" przy spółgłosce. Mylę się ?
        • ave.duce Re: Czy potraficie... 23.11.11, 08:39
          Tak? To dodam jeszcze, że posiadam wiedzę...
          • gat45 Re: Czy potraficie... 23.11.11, 09:02
            No, no ! Jeżeli jeszcze zrobiłaś najlepszy wynik kobiecy, to już nie będzie wątpliwości, z kim mamy do czynienia. Bo na razie są dwie możliwości : BK i MW.
            • ave.duce Re: Czy potraficie... 23.11.11, 09:10
              ... The rest is silence ...
              Możesz obstawiać.
    • gat45 Re: Czy potraficie... 23.11.11, 03:50
      Ja nie potrafię nie. Taki mój folklor fonetyczny, razem z przedniojęzykowym "ł".
      • dzidzia_bojowa Re: Czy potraficie... 23.11.11, 06:03
        A jak przodki z kresów pochodzo to znaczy się gorsze? Znaczy się wstyd? I za wszelką cenę nie pozwolić mowie swej udżwięczać h bo fstyd będzie, że z Kresów?
        Cała familia obojga rodziców zza Buga przybyła na Ziemie Odzyskane pozostawiając Ziemie Utracone w Turce nad Stryjem, Kolędzianach, Lwowie. A Babcia moja snuła Opowieści tak pięknym zaśpiewem, ze wszystkim słuchającym szczęki opadały z podziwu.
        • gat45 Re: Czy potraficie... 23.11.11, 07:37
          Toć mówię, że ja inaczej wymawiam miasto Chełm i bojowe głowy nakrycie hełm. Na początku słowa to jeszcze mniej dziwi, ale na mojego "bohatera" albo "wahadło" na ogół ludzie reagują zaskoczeniem. Już mnie nawet kilka razy warszawskie małolaty pytały, czy ja tak dziwnie mówię przez dłuuuuuuuuuuuuuuugie we Francji przebywanie ;)))
          W moich opowieściach rodzinnych też się Turka pojawiała :) I jeszcze Sambor.
        • trzecikot Re: Czy potraficie... 23.11.11, 08:23
          A wstyd. Wstyd, że nic mi o tym nie wiadomo. Rodzinne albumy i papióry milczą na ten temat.
          • gat45 Re: Czy potraficie... 23.11.11, 08:31
            Czeci, coś Ci powiem na ucho : akcentu nie nabywa się genetycznie.
          • magdolot Re: Czy potraficie... 23.11.11, 08:39
            Nie potrafię. Mam fstręt z powodu wychowawczyni nr.1. Ona chyba nie była zza Buga ino się snobowała na to h i na ł się snobowała takoż. Ale za to dyktanda na h pisało się przednio, bo zwyczajnie słychać było o co hhhhodzi. Szkoda że durna pani nie umiała porządnie wymawiać ż i rz tudzież u i ó - koledzy niewzrokofcy mieli problemy.
            • gat45 Re: Czy potraficie... 23.11.11, 09:01
              To ja miałam śmieszej, w moich rewirach z modelową wymową polszczyzny :) wszystkie dzieci dokładnie słyszały różnicę między "'h" i "ch", ale pani nauczycielka z awansu ZMP-owskiego chyba była z Polski centralnej i dyktowała nam wszytko przez ce-ha. Z bochaterem włącznie. Dzieciaki patrzyły po sobie, ale karnie pisały, jak słyszały. Taż sama wymawiała U zamiast Ł, ale postanowiła kiedyś nas pouczyć, jak się wymawia prawidłowo : Mówi się Łyzka, nie Uyżka, Ławka nie Uawka .... Tomek, ty Uobuzie, jeden, za drzwi ! Pobił ją tylko ksiądz na religii (uczęszczałam przez całe dwa lata. dopóki mnie nie relegowano za dogmatów podważanie) podczas modlitwy wstępnej : "Ojcze nasz, któryś jest w niebie - cicho tam bądź !". Ostatnia apostrofa to tegoz samego Tomka-łobuza, co i na polskim.
              • czan-dra Re: Czy potraficie... 23.11.11, 18:32
                Moja nauczycielka też była z awansu społecznego, do jej sztandarowych powiedzeń było "spaźniać" i moje ulubione "rozmnażanie pciowe", ona w ogóle starała się unikać eł...
                A z mniej wesołych, to pamiętam jak nas tłukli nauczyciele za "jo", w ogóle kaszubski był zakazany, za dłuższe zdanie po kaszubsku wzywali rodziców...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka