olga_w_ogrodzie 15.01.12, 13:10 w czasie rzeczywistym lecę. to tu nad Ziemią, to gdzie indziej. się przesiadam z satelity na satelitę, gdy mi się tylko chce. nad Fabiao Mozambique lecę teraz. www.n2yo.com/?s=37872 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
man_sapiens Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 15.01.12, 14:00 Zajrzyj też na heavens-above.com/ Ja sam czasem poluję na rozbłyski satelitów Irydium - ich gigantyczne panele słoneczne odbijają światło słoneczne tak, że widać to przez krótką chwilę nawet w dzień, chociaż w nocy to robi chyba większe wrażenie. No i przeloty ISS - też niezłe. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 15.01.12, 14:09 o. dzięki. zaraz tam polecę. a nie wiesz czy warto sobie te programy do planetarium i oglądania przez teleskop ściągnąć ? tj. czy fajnie się ogląda i czy mi czegoś one w laptopie nie zastopują ? www.astronomia24.com/downloads.php?cat_id=1 Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 15.01.12, 14:23 Nie próbowałem, nie wiem. Ale mało prawdopodobne, żeby coś psuły. Oczywiście musisz mieć antywirusa i warto przed instalacją zrobić sobie "punkt przywracania" - w razie czego przywracasz komputer do stanu sprzed instalacji (uwaga: przywracanie kasuje wszystkie pliki typu exe ściągnięte po utworzeniu punktu). W win.7: panel sterowania - system i zabezpieczenia - system - i po lewej "ochrona systemu". Jak potrzebujesz więcej instrukcji to chętnie - na priva. A tutaj jest "iridium flash": www.youtube.com/watch?v=uymzXNdXwmo Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 15.01.12, 14:33 dzięki. to ja nie wiem czy się zdecyduję zainstalować. ale jakby co, to napiszę maila. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 15.01.12, 14:37 Iridium jak UFO...:) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 15.01.12, 15:31 Fajnie, zgubiłaś miotłę? :) Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 15.01.12, 16:20 wszakże ja na satelitach przysiadam, a nie na żadnej miotle. miotły to tu inne panie mają. ja nie. ja teraz jestem w trakcie zostawania Bardzo Poważną Astronomką, a nie jakąś tam Wiedźmą Kosmiczną. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 15.01.12, 17:45 olga_w_ogrodzie napisała: > ja teraz jestem w trakcie zostawania Bardzo Poważną Astronomką, a nie jakąś tam > Wiedźmą Kosmiczną. No to teraz do Olgi/BPA bez kija (od miotły) nie podchodź, bo nie pogadasz :) Odpowiedz Link
ta Zaś gołąbicą bywszy, polecam: 15.01.12, 23:44 www.krakow.pl/multimedialny_krakow/1849,artykul,wawel_i_zakole_wisly_.html www.krakow.pl/multimedialny_krakow/3222,artykul,widok_z_ul__brackiej_na_rynek_glowny_.html Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 29.01.12, 12:43 a jutro można sobie na niebo zerknąć, bo ciekawie być ma : " Księżyc na swojej drodze na sferze niebieskiej przesuwa się na tle gwiazd i planet, zakrywając i odkrywając wiele z nich. Zjawiska takie wyglądają najbardziej efektownie, gdy zakrywana gwiazda lub planeta jest jasna lub gdy mamy do czynienia z bliskim spotkaniem, w którym Księżyc świeci tuż obok danego, najlepiej jasnego obiektu. Do takiego właśnie spotkania dojdzie wieczorem 30 stycznia, kiedy to na odległość tylko 4 stopni od Jowisza zbliży się tarcza Księżyca będącego w pierwszej kwadrze. Na obserwacje można wyjść już godzinę po zachodzie Słońca czyli w okolicach godziny 17:30. Oba ciała będą wtedy górować na wysokości około 50 stopni nad południowym horyzontem. Księżyc będzie świecił prawie dokładnie nad Jowiszem. Księżyc i Jowisz świecą teraz na granicy konstelacji Ryb, Barana i Wieloryba. Z ich odnalezieniem nie będziemy mieli jednak najmniejszych problemów, bo są one obecnie jednymi z najjaśniejszych obiektów na niebie. Uroku całej koniunkcji doda trzecie bardzo jasne ciało - Wenus, która będzie w tym momencie świecić niespełna 20 stopni nad południowo-zachodnim horyzontem. Chociaż koniunkcja będzie doskonale widoczna gołym okiem, użycie do obserwacji teleskopu lub lunety pozwoli nam na podziwianie szczegółów powierzchni Srebrnego Globu, a także dojrzenie tarczy Jowisza i jego galileuszowych satelitów. Nawet typowa lornetka, która powiększa 7-10x i ma pole widzenia na poziomie 5-7 stopni będzie warta użycia. W takim instrumencie Jowisz i Księżyc zmieszczą się razem w polu widzenia i będzie można obserwować jednocześnie." wiadomosci.onet.pl/nauka/jutro-ksiezyc-zlaczy-sie-z-jowiszem,1,5011321,wiadomosc.html Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 29.01.12, 16:47 Uważaj. Kosmos wciąga! Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 29.01.12, 17:23 koniunkcja Księżyca z Wenus jest tu. a to mniejsze, to Jowisz, mniemam jak. a tu Księzyc uciekający przed Jowiszem. Zachód Księżyca i Jowisza Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 29.01.12, 17:27 man_sapiens napisał: > Uważaj. Kosmos wciąga! jakże tu w kosmos wciągnąć się ten, gdy nie jest się w posiadaniu teleskopu ? a gdym była mała i sobie myślałam, że miałabym podróżować jakim pojazdem w tej przestrzeni bezbrzeżnej, to sobie myślałam, iż smutek samotności, by mnie tam zabił prędko. i wciąż tak myślę. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Księżyc odsłoni gwiazdę 18.02.12, 13:50 gdy już będę młoda, piękna i bogata na dodatek, to sobie kupię w te pędy teleskop, a nawet parę, ustawię na licznych tarasach mego ogromnego domu i będę często tam udawać się na randki z niebem. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Księżyc odsłoni gwiazdę 18.02.12, 13:58 Oczywiście dom nad morzem będzie :) Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Księżyc odsłoni gwiazdę 18.02.12, 15:40 no to już w of korsie, rzecz jasna. Odpowiedz Link
gat45 Re: Olgo, nie przegap :) 05.05.12, 14:01 Patrząc na Księżyc, możemy ocenić, w której fazie się znajduje. Jeżeli ma kształt litery D, to znaczy, że nadchodzi pełnia. Jeżeli natomiast ma kształt litery C, oznacza to, że zbliża się nów. Pomnę, że w dziecięctwie mem metodą PNEUMOtechniczną było : Księżyc się Dopełnia i Księżyc się Cofa. A Francuzy z kolei mają na to samo inaczej : 1 kwadra : premier quartier - ostatnia kwadra : dernier quartier. Bo oni małymi literami sobie zapamiętują. I klops. Albo jeszcze gorzej : po nowiu "C" (la Lune Croit), po pełni : "D" (la Lune Decroit) i uzupełnia się to podstawowym kluczem : Księżyc to kłamczuch ! Na odwrót jest ! Odpowiedz Link
ave.duce Re: Olgo, nie przegap :) 05.05.12, 19:02 Na szczęście chodzi o PEŁNIĘ, czyli nie ma się nad czym zastanawiać. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Olgo, nie przegap :) 06.05.12, 23:00 W ogóle ten francuski język jest strasznie pokrętny, jeszcze bardziej niż polski. Te "cztery dwudziestki i tuzin" jako 92... Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Czy Olga wciąż lata? 07.05.12, 16:28 latam, latam. dziś się ulatałam jak Damy sroczki co gniazdo szyją. dzięki za pamięć o mnie z pełnią tą. wylazłam w nocy stamtąd, gdziem była, w różne strony świata chodziłam, ale budowle wokół wysokie księżyca zobaczyć mi nie dały wcale, co uważam za ogromną bezczelność. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Czy Olga wciąż lata? 07.05.12, 16:37 To wina Tuska! I Bufetowej! Nie dość, że kolejarze piją, to w dodatku jakieś drapacze chmur powstają jak grzyby po deszczu przez to tałatajstwo z peło. Chyba im tego płazem nie puścisz?! Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Czy Olga wciąż lata? 07.05.12, 18:55 gdy już Tuska wywiozą na taczkach, jak głosi Wojciech na FK, żona go rzuci, a UE odrzuci, to Tusk niech nawet nie śni o ślubie ze mną. niech ma za wieżowce i utraconą pełnię. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Czy Olga wciąż lata? 07.05.12, 19:04 Utracona pełnia to niczym utracona cześć! Nic jej już nie zwróci. Niech ryży Thuske się spali ze fstydu! Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Trzymam kciuki za Curiosity 05.08.12, 19:38 " Misja Curiosity ma pozwolić na lepsze poznanie procesów przebiegających w marsjańskiej atmosferze i na powierzchni planety, w tym tych, które miały miejsce w przeszłości. Jak piszą amerykańskie media, oprócz dania nadziei na poznanie odpowiedzi na to, czy na Marsie może istnieć lub istniało życie, zadaniem Curiosity jest także podtrzymanie nadziei na utrzymanie amerykańskiego programu kosmicznego w obecnym kształcie. Bo jeżeli Curiosity podzieli los wielu swoich poprzedników i rozbije się o powierzchnię Marsa lub po wylądowaniu na nie da żadnej odpowiedzi na Ziemię, NASA może być zmuszona na długo porzucić plany wysyłania na Marsa kolejnych misji. W czasach kryzysu administracja Baracka Obamy już obcięła przysługujące NASA fundusze na badanie obcych planet o 300 mln dolarów. Naukowcy wiedzą też, że wkrótce czekają ich kolejne cięcia. A jeżeli ich starania nie będą przynosiły wymiernych efektów, może okazać się, że oszczędności bedą znacznie bardziej bolesne, niż zapowiedziano." natemat.pl/26111,kluczowe-godziny-dla-przyszlosci-badan-marsa-jezeli-curiosity-sie-rozbije-amerykanie-moga-sie-poddac Odpowiedz Link
ave.duce Re: Trzymam kciuki za Curiosity 05.08.12, 19:53 ... Budowany i udoskonalany przez lata przenośny moduł bazy może w przyszłości posłużyć jako pierwszy ludzki dom na obcej planecie ... ps. coś do pooglądania w realu: odkrywcy.pl/kat,111402,title,Niebo-w-sierpniu-kosmiczne-fajerwerki,wid,14810041,wiadomosc.html Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Trzymam kciuki za Curiosity 05.08.12, 23:42 tak. w sierpniu najlepiej by było sypiać pod niebem gołym na jakiejś równinie bezdrzewnej i bezblokowej. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 05.08.12, 22:21 A ja odkryłem "street-view" w Mapach Googla. Genialne. Połaziłem sobie ostatnio po Sankt Petersburgu. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Latam właśnie nad Ziemią z satelitami różnymi 05.08.12, 23:41 też mi to nie tak dawno pokazano i sobie czasem łażę to tu, to znów tam. Odpowiedz Link