inna57 26.01.12, 12:49 Tylko jedno mnie zastanawia skąd Majowie wiedzieli o pajęczej sieci która oplecie Ziemię i zjednoczy ludzi ? Jasnowidze jacyś czy co ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inna57 Re: 2012 ? 26.01.12, 16:13 To nie jest o końcu świata który odwołano bo Majowie nic tak naprawdę o tym nie pisali. Jest natomiast w jednym z ocalałych kodeksów tekst mówiący że kiedyś całą ziemię oplecie sieć pajęcza która ludzi zjednoczy. No i mamy, radio, telefon, TV, internet wszystkie te formy komunikacji jakoś nas jednoczą, kreują nasze upodobania, modę, kuchnię. Nawet w najbardziej odległych zakątkach świata można się natknąć na te "zdobycze" cywilizacji. Odpowiedz Link
tojajurek Re: 2012 ? 26.01.12, 16:28 A skąd wiadomo, że mieli na myśli zdobycze techniczne? Może dla naprzykładu przewidzieli powstanie Opus Dei, albo cóś w tym guście, czego jeszcze ni ma. Odpowiedz Link
inna57 Re: 2012 ? 26.01.12, 16:51 Też racja. Ale jednak co do wierzeń jesteśmy jednak bardziej zatomizowani a te zdobycze techniczne jednak powszechnie trafiły pod strzechy na każdej szerokości geograficznej. Można do tego dodać jeszcze inne formy komunikacji jak drogi, szlaki morskie czy korytarze przelotowe ale one jednak nie załatwiają sprawy powszechności, chyba że pod pojęcie drogi podciągniemy każdą ścieżkę wydeptaną w lesie. Odpowiedz Link
magdolot Re: 2012 ? 26.01.12, 18:32 I amerykańska dwudziestka, co dała popalić wielkim bankom, bo ją gremialnie wsparła szara sieć wkurwionych zwyklasów... I 15 tysięcy luda na Rynku wczoraj, nie 10. Budzi się we mnie nadzieja na demokrację bezpośrednią. To logo ONZ z anonimowym zwyklasem raduje mnie, bo taki by się Pol Potowi nie kłaniał na korytarzu i tak lepiej jest... Maje... małe, pękate, cierpliwe... doczekają się? Odpowiedz Link
ave.duce Re: 2012 ? 26.01.12, 19:05 15 tysięcy z powodu netu... A ile na Marszu Równości/b. Tolerancji? :( Odpowiedz Link
damakier1 Re: 2012 ? 26.01.12, 19:23 I te 15 tysięcy luda zdołało przeczytać i zrozumieć całą tę ACTA, wyrobić sobie samodzielne zdanie i przekonanie, że jest o co protestować, podczas gdy ja, taka mądra i ponad dwutysiącletnim życiem doświadczona, poległam sromotnie przy próbie przeczytania, że o zrozumienia juz nie wspomnę? Czas mi umierać! Odpowiedz Link
ex.mila Re: 2012 ? 26.01.12, 23:57 Ja tam się nie boję śmierci ani końca świata. Dla mnie najważniejsze żeby rodzone dziecko mnie to tego końca świata (w 2012 czy później) kochało. Jak tak będzie nie będę zgłaszała żadnych pretensji ani do Majów ani wybuchów na słońcu. Odpowiedz Link
kanciasta Re: 2012 ? 27.01.12, 07:38 Czytałam, że dopóki o końcu świata mówi się: w 2012, albo: wkrótce - to większość ludzi się właściwie nie boi. Zabawa zaczyna się, gdy zostaje podany konkretny dzień... Odpowiedz Link
inna57 Re: 2012 ? 27.01.12, 09:48 Jest grupa która kupi każdy kit. I wcale nie o to mi chodziło. Hasło "2012" nie odnosi się do niczego co niektórzy nawiedzeni odczytują w majańskich kodeksach (tych nielicznych ocalałych). Otóż bardziej interesuje mnie aspekt wizji przyszłości. O ile to o czym pisał Juliusz Verne można było przewidzieć bo rewolucja techniczna już trwała to jednak dość precyzyjne opisy "pajęczej sieci" opasującej Ziemię stworzone przez Majów są dość intrygujące. I do tego ten przewidziany aspekt społeczny. Odpowiedz Link
trusiaa Re: 2012 ? 27.01.12, 11:30 Oni juszsz kupują, jak leci: www.sfora.pl/Ludzie-wykupuja-bunkry-Boja-sie-2012-a29631 Odpowiedz Link
inna57 Re: 2012 ? 27.01.12, 11:35 Oni naiwnie mają nadzieję że jak się "zbunkrują" to ich natura nie znajdzie. Odpowiedz Link
kanciasta Re: 2012 ? 28.01.12, 08:39 Nie chodzi o ocenę zjawiska ale o sam fakt jego istnienia. I to bynajmniej nie dotyczy tylko ciemnego ludu ;-) Odpowiedz Link
ave.duce Re: 2012 ? 28.01.12, 08:54 Nie przyjmuję do wiadomości faktu istnienia, a ocenę zjawiska odkładam na górną półkę ;) Odpowiedz Link
inna57 Wszyscy możemy być bogami. 08.02.12, 18:55 Taka klamra mi się spięła po wczorajszym filmie na Discovery z Morganem Freemanem. Andrzej Zajdel, a właściwie jedno z jego genialnych opowiadań - Simsy - mechanika kwantowa. Zajdla podziwiam, Sims'ów ignoruję, fizykę a zwłaszcza mechanikę kwantową wielbię. Od Maxa Plancka do procesu wirtualnego stworzenia. Każdy ma jakiegoś bzika, a dla mnie to jest fizyka. Odpowiedz Link
humbak Re: 2012 ? 17.06.12, 00:31 Wyciągnę wąta, bo dziś przeczytałem w Archeologii Żywej artykuł ad rem. Otoż znaleziono w mieście, słabo dotąd zbadanym, o nazwie Xultun malowidała i napisy w domu pewnego pana. Zawierały one obliczenia określające daty przyszłych zdarzeń (m.in. astronomicznych), wybiegające 7000 lat do przodu. Jako że nie jest to dom sprzed 7000 lat (tylko 1200) można uznać że przewidywanie przez Majów końca świata w obecnym roku, jest fałszywą tezą. Odpowiedz Link
inna57 Re: 2012 ? 17.06.12, 21:02 Majowie nigdy nie przewidywali końca świata a jedynie koniec pewnego etapu w jego istnieniu. Odpowiedz Link
humbak Re: 2012 ? 17.06.12, 22:10 O ile dobrze kojarzę mówiło się że kalendarz im się tu kończy z wyliczeń. Tylko jak widać nie wytrzymuje to konforntacji z nowymi znaleziskami. Tak czy siak nie polegałbym zbytnio na opinii kolesi, którzy przeeksploatowali sobie krainę;) Odpowiedz Link
zbigniew_clapton Re: 2012 ? 17.06.12, 09:47 Zjednoczy? Ja w tej pajęczynie widzę przede wszystkim narzędzie do anonimowego plucia na bliźniego swego i wypisywanie idiotyzmów ;) Odpowiedz Link