man_sapiens 07.06.12, 23:35 Dożył pięknego wieku, 92 lata - ale szkoda. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tojajurek Re: Zmarł Ray Bradbury 08.06.12, 00:03 Szkoda. Był chyba pierwszym zagranicznym - może poza Wellsem i Vernem - pisarzem sf, który stał na początku mojej niemałej półki z fantastyką. Nie mogłem się nadziwić jak nasza cenzura puściła "451 stopni Farenheita", uważając naiwnie, że skoro autor umieścił akcję w Ameryce przyszłości, to nikt nie zauważy, że to powieść o niebezpieczeństwie ustroju totalitarnego - czytaj: komunistycznego. Pisał świetnie. Odpowiedz Link
jot6 Re: Zmarł Ray Bradbury 08.06.12, 09:12 nie wierzę,o to samo chciałam zapytać,mało kto to zna,a ja uwielbiam... Odpowiedz Link
magdolot Re: Zmarł Ray Bradbury 09.06.12, 00:52 " 451 stopni Fahrenheita, to temperatura w której papier zaczyna się tlić i płonie." To pierwsze zdanie, czy alzheimer mój? Kiedyś sprawdzę. Niektóre zdania zostają, ale czy wiernie? I jeszcze: "Tak oto dążymy naprzód kierując łodzie pod prąd, który nieustannie znosi nas w przeszłość." To chyba najgenialniejsze, jakie znam. Dla odmiany - ostatnie. I nie Raya. Odpowiedz Link
mariner4 Pamiętam jego nowelę: 09.06.12, 08:17 Dom mieszkalny. Od rana zaczynają się włączać różne systemy. Parzy się kawa, przygotowuje śniadanie. Jest komunikat o pogodzie. I tak dalej. Jednym słowem to co dzisiaj już wcale nie jest SF. Tylko ludzi nie ma, bo świat jest po atomowym kataklizmie....... A pisał to w latach 60. M. Odpowiedz Link