Dodaj do ulubionych

Zmarł Ray Bradbury

07.06.12, 23:35
Dożył pięknego wieku, 92 lata - ale szkoda.
Obserwuj wątek
    • tojajurek Re: Zmarł Ray Bradbury 08.06.12, 00:03
      Szkoda. Był chyba pierwszym zagranicznym - może poza Wellsem i Vernem - pisarzem sf, który stał na początku mojej niemałej półki z fantastyką. Nie mogłem się nadziwić jak nasza cenzura puściła "451 stopni Farenheita", uważając naiwnie, że skoro autor umieścił akcję w Ameryce przyszłości, to nikt nie zauważy, że to powieść o niebezpieczeństwie ustroju totalitarnego - czytaj: komunistycznego.
      Pisał świetnie.
      • ewa9717 Re: Zmarł Ray Bradbury 08.06.12, 08:23
        ;(
        Oj, tak! Czytało się...
        • ploniekocica Re: Zmarł Ray Bradbury 08.06.12, 08:52
          Czytał ktoś "Słoneczne wino"?
          • jot6 Re: Zmarł Ray Bradbury 08.06.12, 09:12
            nie wierzę,o to samo chciałam zapytać,mało kto to zna,a ja uwielbiam...
            • inna57 Re: Zmarł Ray Bradbury 08.06.12, 14:19
              No to jest nas więcej ;)
              • magdolot Re: Zmarł Ray Bradbury 09.06.12, 00:52
                " 451 stopni Fahrenheita, to temperatura w której papier zaczyna się tlić i płonie."
                To pierwsze zdanie, czy alzheimer mój? Kiedyś sprawdzę. Niektóre zdania zostają, ale czy wiernie?

I jeszcze:
                "Tak oto dążymy naprzód kierując łodzie pod prąd, który nieustannie znosi nas w przeszłość."
                To chyba najgenialniejsze, jakie znam. Dla odmiany - ostatnie. I nie Raya.
    • mariner4 Pamiętam jego nowelę: 09.06.12, 08:17
      Dom mieszkalny. Od rana zaczynają się włączać różne systemy. Parzy się kawa, przygotowuje śniadanie. Jest komunikat o pogodzie. I tak dalej. Jednym słowem to co dzisiaj już wcale nie jest SF. Tylko ludzi nie ma, bo świat jest po atomowym kataklizmie.......
      A pisał to w latach 60.
      M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka