Dodaj do ulubionych

Reportaże Olgi

25.06.13, 18:55
Zrobiłam tak: w wyszukiwarkę FzD wpisałam Olgę jako autorkę i klikłam. 20 bitych stron mi się pokazało! Wątek po wątku otworzyłam i reportaże zdjęciowe wybrałam. Oto one:

Byłam na manifestacji: forum.gazeta.pl/forum/w,89075,145101728,145101728,Bylam_na_manifestacji_przeciw_ubojowi_rytualnemu.html

Byłam na Paradzie Równości: forum.gazeta.pl/forum/w,89075,145162648,145162648,Bylam_na_Paradzie_Rownosci.html

Orzeł z czekolady: forum.gazeta.pl/forum/w,89075,144213125,144213125,Az_mi_sie_plakac_chce_.html

Solidarni z Białorusią: forum.gazeta.pl/forum/w,89075,144034090,144034090,Zywie_Bialorus_.html

Wiec lewicy pod Zachętą:
forum.gazeta.pl/forum/w,89075,141181596,141181596,Wg_mnie_wiec_pod_Zacheta_sie_nie_udal.html
Święto Niepodległości:
forum.gazeta.pl/forum/w,89075,140378594,140378594,Swieto_Niepodleglosci.html
Co dalej z tym zrobić trzeba pojęcia nie mam, a jak bym miała, to i tak nie umiem. Jesli niczego nie przegapiłam, spodziewam się medala złotego. Jesli co ominęłam, może być srebrny.
Obserwuj wątek
    • 1agfa Re: Reportaże Olgi 26.06.13, 02:15
      Ja zajrzałem, obejrzałem, obejrzę więcej - swietne reportaże Olgi, zapałem pisane, pasją żywą fotografowane.
      Jako widz postronny wdzięczny Damo za ten zbiór i reportaże Olgi - Oldze nade wszystko, z miejsc w których byc nie mogłem, a byc chciałem.

PS. Podglądam po cichu Twój zwierzakowy blog i czytam opowieści, Damo :) Pozdrowienia.
      • damakier1 Re: Reportaże Olgi 26.06.13, 21:20
        Cieszę sie bardzo, że Ci trud mój w poznaiu świetnych prac Olgi pomógł.
        Fajnie bardzo, że do Wrony zaglądasz (ale czemu tylko "po cichu"?).
    • olga_w_ogrodzie Re: Reportaże Olgi 26.06.13, 18:15
      jestem niebożebnie skrępowana i nie wiem co wydukać.
      po prostu nakrywam fartuszek na łeb całkiem i nawet szparki nie robię, by podglądać.

gdy zobaczyłam wątki Twe i trudy wyszukiwania, Damo, oraz posty wewnątrzwątkowe, przypomniały mi się zaraz słowa Becky, która dała na urodziny Sarze Crewe uszytą przez siebie poduszeczkę do igieł, a gdy Sara dziękowała i chwalila, Becky uradowana lecz speszona
      jąkała, że "Ależ panienko, flanelka była stara i....."

to wszystko ze zdjęciami mimochodem działo się, bo nie mogłam siebie powstrzymać.
      mimochodu tego nie było w przypadku Żewie Bialorus ! - bo to Ave zamawiała, zatem poszłam
      i dopiero na miejscu sama też się wkręciłam.

nie zrobiłam masy fotek faktycznie ujmujących to, co by było fajne, niezwykłe, ważne, zabawne etc.
      bo nie było jak.
      widziałam momenty doskonałe, ale przeszkadzał przede wszystkim brak sprzętu
      i możliwości szybkiej reakcji.
      że to marne, to na FzD już raczej tylko takie polityczne bardziej, ogólnopolskie rzeczy wrzucałam, a inne na Psa, bo się mi zdawało, że śmiecę może.
      choć panią Stankiewicz spod Kolumny powinnam była tu wrzucić, bo śmieszne to było :

forum.gazeta.pl/forum/w,243842,145034388,145034388,Lsnienie_i_komunistyczna_czapa.html
      /dla porównania, na marszu z orłem czekoladowym była odpicowana, robiła za Antyreżimową Bardzo Ważną Dziennikarkę Wielkiej Opozycyjnej Telewizji.
      pod Kolumną była już gnębionym ludem smoleńskim, zatem i wygląd inny. /

i mając świadomość bylejakości rzeczy ze zdjęciami, to jestem tą Becky nieco mniej zawstydzoną np. w takich wypadkach :

forum.gazeta.pl/forum/w,89075,117153158,117153176,Re_Na_Kongresie_Janusza_Palikota_2.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,111846599,111846599,zaslyszane_dzis_na_wiecu_kandydata_Kaczynskiego.html
      • damakier1 Re: Reportaże Olgi 26.06.13, 21:18
        olga_w_ogrodzie napisała:

> jestem niebożebnie skrępowana i nie wiem co wydukać.

Ach, nie krępuj się Fcale i nie dukaj. Po prostu leć do Kapituły i o medala dla mię wnioskuj.
        Co prawda, jak widać świetne wątki przegapiłam, ale uzupełniłaś i nie przepadły przecież, to myślę, że Kapituła małostkowa nie będzie i przy srebrze się nie uprze.

Jak na tę całą Twą sprawozdawczość do kupy zebraną popatrzyłam, to zadowolona bardzo jestem, że się za to zabrałam, bo czas i trud temu poświęcone zmarnowane nie były.
        Olgo, dzięki za to. A teraz się przykładaj i dokładaj.
        • magdolot Re: Reportaże Olgi 27.06.13, 00:29
          gdy zobaczyłam wątki Twe i trudy wyszukiwania, Damo, oraz posty wewnątrzwątkowe, przypomniały mi się zaraz słowa Becky, która dała na urodziny Sarze Crewe uszytą przez siebie poduszeczkę do igieł, a gdy Sara dziękowała i chwalila, Becky uradowana lecz speszona
          jąkała, że "Ależ panienko, flanelka była stara i....."
          -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
          Sarę Crewe, Becky i Rózię na śmietnik. Szkodliwe literature dziecięce dla biednych panienek natychmiast za okno wont, bo ona jeno zdrowo pokręcone siroty, choć nad wyraz szlachetne, produkuje. Wiem, cholera, z autopsji.
          A jak Ci się jusz uda tę małę księżniczkę wont, Olgo, to zapłoń dumą i tak pozostań. Wielce to zasłużona duma i Ci się należy nią płonąć i jusz. I koniec i kropka. Latający Reporter FzD to nie f kij dmuchał. Byliśmy dzięki Tobie na wielu fajowych imprezach i mam nadzieję graniczącą z pewnością, że zaliczymy jeszcze niejedną. Twoje relacje grzeją!
          I tylko Ci powiem, że jak mię sen dziś nie będzie chciał najść, to sobie ten wąteczek pooglądam do syta. Posmakuję nastrojów, smacznych szczegółów na fotkach i się upewnię, że ten świat nie jest całkiem zuy.

A bardzo potrzebuję, bo jutro pan chirurg, co się nazywa Marx a na dodatek wygląda tak, że w "Maratończyku" mógłby łacno zagrać onego dentystę i nad uśmiechem ma takie przezroczyste zimne szaroniebieskie spojrzenie, że asz mnie cofa i się pocieszam, że może ono profesjonalnie zimne i fcale nie sadystyczne... ale wrażenie mam fszystkich totalitaryzmuf naraz... i onże podfur ma memu małemu dzieciątku jutro wyrypać dwa zębki całkiem zdrowe, żeby mu za pół roku uchromolić żuchwę też... a to fszystko spadło na mnię dziś jak żelazko na ciemię, pośród sprzątania Miemcom ich zafszonego mieszkania, pośród wyjazdu małża... i mam się ochotę rozwrzeszczeć, żeby te konowały jusz zabrały te sfoje cholerne nożyczki od mojej rodziny, niech one jusz mnie tnom, jak kogoś muszom tak... i nie wiem, jak sie powszczymam od zapytania jutro tego pana "Is it safe?" i jak tam wysiedzę, jak mi będzie Maleństfo przerabiał na kupkę nieszczęścia... i nicanic z wątka faszystowskiego nie rozumim, co mię odpisał Widz, a jemu Dystans i rosną w nim nowe twarze do słońca schizofrenicznie i postmodernistycznie tak, bo mi wysiadł eb i jest w nim jeno cięgiem żelasko na ciemieniu i jedno wielkie łoezuezułoezoło!

I ten wąteczek tak pięknie wyhaftowany przez Damę bardzo tu jest potrzebny jak koło ratunkowe, żeby się w niego fczepić i pogrzać troszeczku oń.
          I za to wielki dzięks obydwu Paniom: Autorce oraz Redaktorce!
          • olga_w_ogrodzie Re: Reportaże Olgi 27.06.13, 15:37
            dziękuję, Magdolotu.

jednakowoż co się stało, że zęby zdrowe rwać trzeba i za pół roku uchromalać żuchwę ?!
            brzmi to bardzo kiepsko.
            co dzieje się ?
            • magdolot Re: Reportaże Olgi 16.07.13, 02:03
              Szaciu zębki dolne wyłażą na górne i niby wyprostowane są i niby jeno o niewylazującą siódemkę się nam rozchodziło, a te Miemce ciupasem operację żuchwy, skracanie postulują. Ortodonta mię wyległ obejrzeć do poczekalni jako corpus delicti ad usum delphini i chyba zawiódł się, bo żuchwa po dziadzi, a my oba z małżem podbrutkuf nie mamy, zyg, zyg... a potem Szacia ciupasem do chirurga.
              Ja mam mocno mieszane uczucia po swej własnej sprzed lat wizycie u ortodonty:
              - Pani jest w stanie cokolwiek tymi zębami pogryźć?!
              - Chyba tak, bo mimo czterdziestki żołądek mam dobry.
              - Czy przy każdym ziewnięciu żuchwa wypada pani ze stawu?
              - Nie. Jeszcze mię nie wypadła, choć ziewam dość często.
              I f tym miejscu się zawzięłam tak straszliwie, że więcej nie poszłam do ortodonty się szczerzyć, a żołąd mam dalej strusi i żuchwę pacerną, więc mam mieszane uczucia przy poprawianiu Szaciów.
              Ale Szacio się zawziął na tę operację i zamierza ją mieć. Moje geny, jego cielsko. Dolne ósemki już powiększyły grono aniołków; się je usuwa, bo tam idzie operacyjne cięcie. Nasza ortodonta mówi, że to wielka szansa, bo w Polsce się prawie tego nie robi, choć potrzebne i spokój na resztę życia.

A teraz się miotam po domu zionąc nienawiścią do ludzi co w nim mieszkają i fszystko mi poprzestawiali i pochowali i nie mogę nic znaleźć i jestem bezdomną kobietą. Spędziłam ja w chacie paranoiczne 24 godziny na rzęsach i dałam dyla we krzaki bez prądu, wygmerawszy z chaosu namiot i śpiwory. Teraz stawiam czoła i już trochę rzeczy znalazłam! A gdyby mnie przerosło: azylek mam ciągle rozbity we krzakach, bo taka jestem cfana. Jutro se muszę wyciąć wyjście przez furtkę, bo te barany ino samochodami i furtkę mi zarośli. Widok z dwóch okien już z bluszczu wyrąbałam, w ogrodzie chwast sięga po cycki Żyrafy, bo patafiany sobie grillują miast tyrać...
              I tylko mam nadzieję, że moja Niemka się nie fkurwia na mnie tak samo za to, co jej zostawiłam i się nie czuje bezdomna we własnym domu {??!!} jako ja się fciąż czuję. Gdzie, kurna, moje najlepsze widelce, łachudry?!
              • olga_w_ogrodzie Re: Reportaże Olgi 18.07.13, 03:16
                z ósemkami to prawda.
                zawsze tylko mi zagryzały wnętrze policzków
                i tyle z nich było/wciąż jest, bo 3 się jeszcze panoszą.
                to jednego mi szwagier tak usunął, że jeszcze
                nie osunęłam się na podłóg, jeszcze nie posłuchałam
                co mi tam za mjuzik plej puścił, by się rozpręzyłam,
                a ząb już był wyjętym.
                no ale on to artysta/psycholog zagadywacz i Fachura Wielkiej Klasy.
                3 inne się trzymają i lękam się iść wydobyć - no że to właśnie oznaczać
                krwawą jatkę będzie.
                do niego nie bałabym się wcale.

ja tam bym radziła z Szaciem konsultacje u mego szwagra.
                really.
                on już nie mój i nie z W-wy czy innego takiego,
                ale, to i stomatolog, chirurg szczękowy, ortodonta - do niego walą zewsząd,
                a nie jest to ludź co mu kasa oczy przesłania.
                ma tyle kasy, że mu kalafiorem.
                ma własną kliniczkę małą, ale, gdyby mu zależało,
                miałby wielką, bo jest tak dobry.
                on by doradził czy rżnąć czy nie.
                ja tam jestem teraz czarnoowczarska w rodzinie tej, ale talentu nie odmawiam - mógł robić karierę, gdzie by chciał.
                a jak mi zrobił juz po rozwodzie z jego bratem kanałowe leczenie, to w W-wie pani zerkła i oniemiała z powodu precyzji i faktu, że ząb tak precyzyjnie wyratowany.
                dzioba mi też po wypadku ratował, gdy mi autko pół twarzy wepchło, a teraz kto nie wie, to nie zauważy.

Szacio niechże rozważy - to nie hop siup, a tego człowieka - szwagra ex polecam jako pewniaka.

to Ty masz chat wynajęty teraz to tu, to tam ?
                tak po części ?
                no póki lato, to byle dostęp do obmycia i kibla.
                jest też możliwość wybudowania szeleszczącego szałasu.
                /co mówiąc, zwyczajnie mnie mogłam się oprzeć temu zlepkowi głosek - no , że szeleszczący szałas./
      • damakier1 Re: Reportaże Olgi 27.06.13, 10:02

na FzD już raczej tylko takie polityczne bardziej, ogólnopolskie rzeczy wrzucałam, a inne na Psa, bo się mi zdawało, że śmiecę może.

Korciło mnie strasznie żeby i te reportaże z Psa tu umieścić, ale nie czułam sie upoważniona, by Twe decyzje, gdzie jaki wątek ma być umieszczony samowolnie zmieniać. Ale według mnie fajnie by było, żeby i wątki z Psa tu były.
        • gat45 Re: Reportaże Olgi 27.06.13, 10:14
          TAK !

FzD bardzo prosi o copy right na PSA !
          • ave.duce Re: Reportaże Olgi 06.07.13, 17:59
            I cisza.
            • olga_w_ogrodzie Re: Reportaże Olgi 06.07.13, 19:15
              e tam
              na Psie takie tam.
              ale lezę niedługo na cudne spotkania z Marysią Seweryn i K. Figurą.
              jak wierzę w komedię tę z Marysią tak trudno mi w "Kalinę" w wersji Kasi F. uwierzyć.
              ale już raz tak z nią miałam, a potem wyszłam z teatru i słow mi brakło.
              chamskie będzie nachalne robienie zdjęć, ale jak kto ciekaw, to opowiem.

na razie dołączam miauki/miałki ? : Nikusia, co trawkę kocią dostała.
              najpierw w oczy żywe gadała, że ma to gdzieś, teraz jak widać, niespecjalnie.

rok temu ledwo żyłam, bo Niki operację miała.
              bardzo mi pomogliście.
              dziękujemy.
              a jeszcze wet powiedział, że niech ja nie będę smutna i nie gadam o nikowej wiekowości, że Nikolka może mi nie dać rady z operacją, bo on zna kota, co to ma lat 24 i ok.
              bardzo mi wtedy pomogliście - nie polazłam w kącik płakać, ale do boju.

a Niki ma 10 lat, bawi się jak malec.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/RUlV2Zai1y7utDNL9X.jpg
              • ave.duce Damo, uzupełnij, mersi :) 07.07.13, 08:06
                Alleluja i do przodu!

Opowiedz.

ps. też jestem ciekawa Kaliny J. baj Figura K.
                • damakier1 Re: Damo, uzupełnij, mersi :) 07.07.13, 10:49
                  A co, Wodzowo Umiłowana, uzupełnić mam?
                  Do mnie, Kochanieńka, trzeba jasno i wyraźnie, bo ja taka bardziej niekumata jestem.
                  • ave.duce Re: Damo, uzupełnij, mersi :) 08.07.13, 08:46
                    Ale według mnie fajnie by było, żeby i wątki z Psa tu były. > napisała sama Dama.
                    • damakier1 Re: Damo, uzupełnij, mersi :) 08.07.13, 09:33
                      Dama sama napisała. Ale Olga na to nic nie rzekła. Ale jak Królowa Matka każe, to kobyłka u płota. Wieczorkiem zasiędę i zrobię.
                      • ave.duce Re: Damo, uzupełnij, mersi :) 08.07.13, 10:41
                        Ale nie powiedziała: nie, wara!
                      • olga_w_ogrodzie Re: Damo, uzupełnij, mersi :) 08.07.13, 13:40
                        ech, Panienko Saro, ta flanelka była stara...

/ja coś tam sama wyszukam w terminie późniejszym./
                        • damakier1 Re: Damo, uzupełnij, mersi :) 08.07.13, 13:51

> /ja coś tam sama wyszukam w terminie późniejszym./

No to już teraz do cna zgłupłam: mam grać?
                          • ave.duce Re: Damo, uzupełnij, mersi :) 11.07.13, 09:15
                            Chyba głucha jestem, bo nic nie słyszę ;)
                            • damakier1 Re: Damo, uzupełnij, mersi :) 11.07.13, 10:12
                              Ja tyż nie widzę, nie słyszę i w tym rzeczy stanie uważam za obowiązujące:

> /ja coś tam sama wyszukam w terminie późniejszym./
                • olga_w_ogrodzie Re: Damo, uzupełnij, mersi :) 07.07.13, 15:16
                  podobno też spiewa tam.

nie mogę sobie przypomnieć jaka to sztuka była,
                  gdzie K. Figura zagrała jakoś tam po latach nieobecności na scenie u nas.
                  mam wszystkie programy, ale na szafie wysoko.
                  za gorąco, by się skrobać.
                  znana sztuka - 3 kobiety kochanki i żona jednego pana.
                  z G. Barszczewską też.
                  to i chyba w tv widziałam w innej obsadzie.
                  w każdym razie poszłam z takim nastawieniem, że K. Figura może mi się nie spodobać - może mnie znużyło, że jak co, to wciąż te piersi.
                  ale owszem - była tam w czarnym gorsecie, walory wykorzystane, ale szła aktorsko też, jak burza.
                  kapitalna rola.
                  Kaliny jestem ogromnie ciekawa.

• ave.duce Re: Damo, uzupełnij, mersi :) 08.07.13, 08:57
                    Pamiętam Figurę z małej sceny "Dramatycznego", nazywało się to "Alina na zachód". Grała tam "babę" zaniedbaną do granic. Zaimponowała mi wtedy, choć nie przepadam za nią.
                  • ploniekocica Re: Damo, uzupełnij, mersi :) 08.07.13, 16:34
                    To jest ta sztuka?
                    www.e-teatr.pl/pl/realizacje/15246,szczegoly.html
                    • olga_w_ogrodzie Re: Damo, uzupełnij, mersi :) 08.07.13, 17:45
                      o tak.
                      dziękuję. Kociczko.
                      leżało mi to karbem, iż nie mogę sobie przypomnieć.
                      czas to był, gdy była możliwość latania do teatru co chwila,
                      to już mi się myliło, gdzie, kto i co.
                      szukałam na stronach aktorek i teatrów, ale jakoś w Powszechny celowałam.
                      karb zdjęty.
    • olga_w_ogrodzie /Nie/zakazane piosenki - Powstanie Warszawskie 02.08.13, 02:20
      Przypadła mi do gustu atmosfera w Urzędzie Miasta w rocznicowym dniu wybuchu Powstania Warszawskiego.
      Pani z punktu informacyjnego - recepcji, nawoływała do odbierania chorągiewek biało -czerwonych, by je umieszczać na swych autkach. Były też stosy egzemplarzy Kuriera Powstańczego.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/2tbywp0c5pobAY0dcX.jpg

Ale najbardziej spodobała się mi młoda, jasnowłosa urzędniczka z biało - czerwoną opaską na ręce.
      - Co pani robi ? ! - zapytała widząc, że czaję się z telefonem.
      - Właśnie zamierzałam zapytać czy mogę sfotografować pani rękę, bo to takie fajne, że ma pani tę opaskę.
      Się uśmiechnęła : - Tu na biurku chciałyśmy przymocować chorągiewkę, ale nie było do czego.
      - No zapozuj z tą ręką - zachęcały stojące w drzwiach inne urzędniczki.
      I ta blondwłosa zapozowała.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/yHDkOOOmUHhReTbC6X.jpg

A potem sąsiadka, mocno starsza pani wracająca z uroczystości na Powązkach, obdarowała mnie ulotkami m.in. z programem obchodów rocznicy Powstania Warszawskiego aż do 2 października i z opisem sylwetek znanych dowódców powstańczych. Powiedziała, że chodzi co roku. A ja, że się wybieram na śpiewanie wspólne piosenek powstańczych na Placu Zamkowym.
      Pani B. na to, że jeśli zdąży antycukrzycowo zjeść i zrobić sobie zastrzyk, to też pójdzie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/rSE4dRmmGhxsJoOX4X.jpg

- Mam też "Gazetę Polską", rozdawali na cmentarzu, chce pani ? - spytała jeszcze sąsiadka i podała mi egzemplarz.
      No i GP w ręku pierwszy raz w życiu trzymałam.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/Uk6GRpv9F5lXSYrHmX.jpg

Na przystanku było sporo ludzi. Dziwne o tej porze wieczornej. A tymczasem oni też jechali śpiewać na Zamkowym. Młoda dziewczyna powiedziała mi, że w takie koszulki można zaopatrywać się w Muzeum Powstania Warszawskiego.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/DKswRO1pYwtaJSVBuX.jpg

Do tramwaju wsiadła też grupka panów z obgolonymi głowami - wszyscy w koszulkach tematycznie związanych z PW. Jeden pomachiwał dużą, biało-czerwoną flagą.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/dInZRgEwPGrYIjiaIX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/GHqaSzT3G2rNc2RNpX.jpg

Rozmawiały koło mnie elegancko ubrane starsze panie, które bardzo się radowały, że jadą na to śpiewanie. - Po raz pierwszy na Zamkowym, przedtem było na Pl. Pilsudskiego, ale na Zamkowym przytulniej będzie i można przysiąść na schodkach przy Kolumnie Zygmunta - mówiły.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/cuMjibbOPBVFB8wcyX.jpg
      • olga_w_ogrodzie Re: /Nie/zakazane piosenki - Powstanie Warszawski 02.08.13, 03:10
        Pełno, pełno rozdawano śpiewników wydanych przez Muzeum Powstania. Ale i tych przygotowanych przez Wyborczą.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/cG60bFd5aGGcAw4esX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/7ts5frda7Jt8JTcmaX.jpg

Wygodne siedzonka zabezpieczał sobie lud młodszy

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/Z4F9roJC33cXAcOeyX.jpg

oraz lud starszy wiekiem.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/PdntEf1Y1tAbcqohpX.jpg

Bardzo, bardzo dużo ludzi było w koszulkach "powstańczych", nosiło na rękach opaski biało - czerwone czy choćby kapelusik w barwach narodowych.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/KlohJcbbiBWY2qglXX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/AuW9nX5CSBu9dNvehX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/QF87eoiysY9ay9ASwX.jpg

A ja tylko na koszulkę nakleiłam sobie od harcerzy otrzymany symbol.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/aFibutrtf0Pjb5nF2X.jpg

Eleganckie panie, które jechały ze mną tramwajem, mimo, iż do śpiewania było jeszcze godziny pół, miejsca na schodkach pod Zygmuntem już nie znalazły pewno.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/88LvPQfbcXQqBOXtIX.jpg

Przybyło też trochę zagraniczniaków. Tu, o ile mnie słuch nie mylił, Żydzi. A chwilę przedtem, jakiś inny zagraniczniak im tłumaczył co to za zgromadzenie pod Zamkiem i czemu ono.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/Nd6yaop6UqCMdrYqzX.jpg

Tłum gęstniał i gęstniał.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/30NKdHBhMnJMj1yHfX.jpg

Ale był zabezpieczony ratunkowo

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/UiU4QEr5jobPcdN5gX.jpg

i wodnie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/QD5cG7vcqDcNbzdaaX.jpg

Oraz w inny sposób. A w oddali, latał sobie balon w barwach narodowych.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/4H8uFMR5WNrGzsFsBX.jpg

Zaś wieża zamkowa wystrojona była w barwy narodowe i W-wy.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/b3T4BFpeXh2BLrdbCX.jpg

Policemani stali z wozami dalej i starali nie rzucać się w oczy. I słusznie, bo dawno nie widziałam tłumu ludzi tak połączonego - no w jedności po prostu. "Nadpatrioci" kojarzący się narodowo czy stadionowo nie mieli tam szans zabłysnąć.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/y5KeBFhxsFUuajDjLX.jpg

I tylko jednego widziałam człeka, który alkohol spożywał na Placu, a nie w kafejce. Przelał sobie piwo do flaszki po mineralnej.

Oni w ogóle jacyś zalęknieni - policemani ci.
        - Nagrywa nas pani ? Czemu ? - spytał z niepokojem jeden z nich.
        - Nie, nie - się uśmiechnęłam - mnie chodzi o plecak tej pani z chorągiewką i tego pieska.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/YxQb8miejcYbKMaaDX.jpg

• olga_w_ogrodzie Re: /Nie/zakazane piosenki - Powstanie Warszawski 02.08.13, 03:55
        A na murach obronnych harcerzyło harcerstwo.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/8Q4kMFTsMvU4HSNadX.jpg

I harcerki ale już się gubię kto w jakich mundurach. Chyba ZHR w zielonych, a ZHP w szarych, jak dawniej.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/xB7fGM5hU03ePAgoBX.jpg

Jeden pan zagraniczniak dopytywał kto oni sa harcerze ci. Czy oni to ktoś na kształt skautów. I harcerz mu odanglojęzyczył, iż od biedy można tak rzec.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/eYlFGOHdqh8fmds3RX.jpg

I rzetelnie prawdziwy motocykl postawiono.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/gbGl9E7J4ks3i7KIEX.jpg

Oraz : - Wrrrr, brrrrr, brrrum, gggrrr - głośno zagrzmiał uruchomiony przez uruchamiacza czołgów, czołgieniek, który nazywa się Goliat i waży 365 kg. Aż sobie potem przeczytałam o Goliacie tym, bom nie wiedziała nic - do czego malec taki. A tego akurat Goliata stareńkiego zakupiło za niemałe pieniądze Muzeum Powstania Warszawskiego.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/ViV3GHwXsavFnIet8X.jpg

Gdy rozpoczęło się śpiewanie od Nowej Warszawianki, trudno już było przejść od Świętojańskiej - od strony St. Rynku w kierunku Krakowskiego Przedmieścia.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/IOcHdUWeNOO1hcA9VX.jpg

Się lud rozciągał szeroko i długo.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/Q3xOzPe3IVtamlqcqX.jpg

I śpiewały panie

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/bHK2SMxaWH7Dgxk9jX.jpg

oraz panowie w wieku różnym.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/eGKCaOaJcDDLZoDrTX.jpg

I dzieci.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/94DtBCZCb9rTZOV4OX.jpg

A w aproposie Świętojańskiej i wielu innych ulic z miejscami pamięci związanymi z PW - to wszędzie tam płonęły dziś znicze.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/LiU7J1skqCL3Wk3KkX.jpg

Zaś wciąż w aproposie Świętojańskiej ale na marginesie obchodów rocznicy PW, rzut oka na lokal Gessler Magdaleny, bo mnie zadziwił przybraniem, które się mi z Bożym kojarzy Narodzeniem.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/taA5HJ66Eiq1FiJVKX.jpg
      • olga_w_ogrodzie Re: /Nie/zakazane piosenki - Powstanie Warszawski 02.08.13, 04:49
        Może go ręka bolala złamana tego od piwa w miejsce mineralnej, to i się raczył skrycie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/Bmz8PebUAchER1lxxX.jpg

Ale tak w ogóle, to chyba jeszcze nie widziałam, by w tlumie ludzie byli dla się tak grzeczni.
        Lecz nie mogłam długo tłumu opuścić tyle narodu było.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/LcngPZTPOnb9p7AfgX.jpg

Się przemieszczałam żółwio, nim luźniej się zrobiło.
        Tu już wlazłam na Krakowskie, a jeszcze ile ludu.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/C9sOKoHYfGby4eyNYX.jpg

Niektórzy śpiewali z psami, inni z niemowlętami.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/ZiyTsaAkjsGZmMa2wX.jpg

Przy okazji dokonałam też wyboru najpiękniejszych włosów zgromadzenia tego. Oto one.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/EYuP9d3MRBTTOtsPmX.jpg

A ta blondynka z białą torbą mnie zagadnęła czy nie podpiszę listy. Się już zalękłam, że to może jeszcze coś w sprawie odwoływania prezydent W-wy, ale nie. To chodziło o poparcie zamysłu odbudowy Pałacu Saskiego. - Acha - się ucieszyłam, bo znam sprawę i dołączyłam na fb już dawno do popieraczy odbudowy tej. A ta dzieweczka się też ucieszyła, że wiem o co chodzi, bo, gdym potem widziała innych zbieraczy podpisów w sprawie tej, to dużo musieli się czasem nagadać, natłumaczyć o jaki pałac idzie i rękoma mocno się też namachiwali pokazując o jaki. A ja za to, że wiedziałam dostałam kartkę z Pałacem Saskim. Dzieweczka ujawniła również, że zebrali tego dnia podpisów, że ho, ho - jak nigdy, bo wzmożenie patriotyczne wielkie w rocznicę wybuchu PW nastało.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/k9Qup88bNKpjvPaGmX.jpg

Ciekawe pojazdy widziałam wracając. Riksza, ale taka sofowa - wypasiona.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/TBBPkAB3AiGqllYqLX.jpg

I autka dwa - o takie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/l8MECer1bu10mGne2X.jpg

I takie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/nMbKeKz8m5PMt1qHmX.jpg

• olga_w_ogrodzie Re: /Nie/zakazane piosenki - Powstanie Warszawski 02.08.13, 05:37
          Tu jest to zdjęcie, które być miało pod zeznaniem o blondynce z białą torbą i Pałacu Saskim.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/d4Bwwb9hTZt23TNx8X.jpg
      • olga_w_ogrodzie Re: /Nie/zakazane piosenki - Powstanie Warszawski 02.08.13, 04:51
        Pałac Prezydencki podświetlono symbolem Polski Walczącej.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/agJ9aJSaKBSIWdCBFX.jpg

A pod Pałacem krzyżowcy odmawiali różaniec z mikrofonem, krzyżem postawionym sporym, krzyżem ze zniczy ustawionym i dużymi krzyżami w rękach. I napisy mieli o tym, że krzyża należy musowo bronić.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/3mnkOy5OaGRUWKK2rX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/WoKVyHjAeqR6174sYX.jpg

Mimo mikrofonowania słabo można było usłyszeć, co tam krzyżowcom na sercu leży, bo zagłuszali ich parasolowcy po drugiej ulicy stronie.
        Puszczali oni z głośników pieśń o tym, że ZNÓW trzeba walczyć o wolność białego orła.
        Napisali też, że jeszcze o TV Trwam walczą, a ubrani byli w koszulki ze znakiem PW.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/3E4Xw49ng7IDAOEotX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/0P1RaiCJbQRIteOndX.jpg

Obok nich stali namiotowcy. U nich żadnych nowości - to, co zwykle.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/H2a49jfJJshAyKnrDX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/zh3SD9iyiHWF2HOWsX.jpg

Prócz krzyżowców, parasolowców i namiotowców, na przeciwko Pałacu stała jeszcze flaszka po piwie w towarzystwie " ulotki powstańczej".

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/AV9y8xC0K31VN8XInX.jpg

• dzidzia_bojowa Re: /Nie/zakazane piosenki - Powstanie Warszawski 02.08.13, 05:16
          Olgo, dziękuję za wspaniały reportaż. To niesamowite, jak ludzie potrafią się jednoczyć w takich chwilach! Bardzo żałuję, że nie mogłam być tam razem z Wami. Różne uczucia mną miotają od wczoraj, tak, że spać nawet nie mogłam...Jakaś taka wrażliwa ostatnio się zrobiłam...W każdym razie dziękuję.

@Olgo, jaki Ty masz piękny warkocz!:) Zazdroszczę ( pocieszające jest, że po chemii włosy odrastają mocniejsze i gęstsze, na razie jednak wciąż, kurna, mam dość rzadkie upierzenie:(()
          • olga_w_ogrodzie Re: /Nie/zakazane piosenki - Powstanie Warszawski 02.08.13, 07:31
            dzidzia_bojowa napisała:

> Olgo, dziękuję za wspaniały reportaż. To niesamowite, jak ludzie potrafią się j
            > ednoczyć w takich chwilach! Bardzo żałuję, że nie mogłam być tam razem z Wami.
            > Różne uczucia mną miotają od wczoraj, tak, że spać nawet nie mogłam...Jakaś tak
            > a wrażliwa ostatnio się zrobiłam...W każdym razie dziękuję.

gdy uczucia targają, to sen umyka.
            wszystko będzie dobrze, Kochana Dzidziu.
            włoski odrosną piękne.
            cieszę się, że relacja choć ciut przyjemności sprawiła Ci.
            wzruszało mnie to, co tam działo się.
            no, może prócz widoku harcerzy udających, że strzelają,
            bo mnie te różne inscenizacje nie bawią raczej.
            ale zachowanie ludzi, wzajemna życzliwość - przemiłe.
            z obcymi osobami się w gadki wdawałam wciąż,
            choć nie jestem ja w formie dobrej do sowitych gadek.

też nie spałam ni sekundy.
            • witekjs Re: /Nie/zakazane piosenki - Powstanie Warszawski 02.08.13, 08:29
              Droga Olgo, bardzo Ci dziękuję za niezwykle ciekawy, osobisty reportaż z udziału w rocznicowej uroczystości Powstania Warszawskiego.

Pozdrawiam serdecznie. Witek
          • gat45 Re: /Nie/zakazane piosenki - Powstanie Warszawski 02.08.13, 08:45
            Olgo : dzięki bardzo przepiękne !

Dzidziu : odrastają, potwierdzam. Ale na to widoczne wzmocnienie trzeba kilka dobrych miesięcy poczekać. Najpierw odrastają jako pirze niewypierzone. Nie tylko odrastają wzmocnione, ale u większości osób ginie także siwizna, o ile przedtem byla. Niestety tylko na rok-dwa, potem wracamy do statu quo ante pod tym względem. Wybrańcom odrastają kręcone (nie mój porzypadek, niestety).
          • ave.duce Re: /Nie/zakazane piosenki - Powstanie Warszawski 02.08.13, 14:28
            Pierze odrośnie, spoko. Będzie gUd.
      • olga_w_ogrodzie Re: /Nie/zakazane piosenki - Powstanie Warszawski 02.08.13, 05:06
        A dalej to już było życie późno wieczorne relaksowe bez walki o krzyż i wolność orła.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/ti7KexWrBaSy981JfX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/8Q9TeV2HF3cSP8WtEX.jpg

Marginesując ponownie - się zastanowiłam po raz kolejny jak to z Krytyką Polityczną było i Nowym Wspaniałym Światem.
        No tyle czasu już, gdy pozbyto się Krytyki tej, a lokal w tak fantastycznym miejscu wciąż pusty, okna folią pozalepiane, wrota zawarte na amen. Aj dont anderstend łaj.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/pbPRIzjzCvBjMuJgUX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/5stSvepeQJFo5obtDX.jpg

I na przystanku

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/SvdqANOce0S9SRk9vX.jpg

P.S. Nie jest tak, że staje cała W-wa w zadumie o 17.00 1.08.
        Pokazują zawsze centrum.
        Po za nim bywa jakby syreny nie wyły wcale.
        Dziś widziałam jak rowerzysta jechał, autko też, ludzie szli, a ci, którzy stali gadali gestykulując.
        Oczywiście wolny wybór i różne odczucia, uczucia.
        Ja mam inaczej, gdy wyją syreny te.

P.S. 2 Zdjęcia w drugiej części są tak słabe, bo, gdy tylko ciut zmierzch świat opatulać zaczyna, to już z mego telefonu ostrości nijakiej nie zlapie się.

• damakier1 Dzięki Ci, Korespondentko nasz Nadzwyczajna! 02.08.13, 09:43
        No i z samego rana w pięknym wieczorze w Warszawie się znalazłam. Aż żal mi sie zrobiło, że na wspólnym śpiewaniu tym być nie mogłam.
        Fantastycznie to opisałaś i sfotografowałaś.

Dzidziu, będzie dobrze i z włosami i ze wszystkim :)
        • ave.duce Dzięki Ci, Korespondentko nasza Nadzwyczajna! 02.08.13, 14:27
          Tak.tak!
    • ave.duce Minireportaż z FK... 11.10.13, 08:04
      ... marnie dziś było ...
    • ave.duce Reportaże Olgi 11.11.13. 11.11.13, 23:09
      Tym razem sprowokowały tęcza i drzewka
    • ave.duce Warszawa - XV Manifa 10.03.14, 07:32
      9.03.2014 r.
      • olga_w_ogrodzie Re: Warszawa - XV Manifa 01.10.16, 23:43
        teraz jestem na wygnaniu na wsi na Podkarpaciu.
        chęć pisania, fotografowania zerowa.
        smętne czasy...
        • ave.duce Re: Warszawa - XV Manifa 02.10.16, 08:36
          Spodziewałabym się kompletnie wicewersyjnej strony świata. Zgubiłaś kompas? ;)

Pozdrawiam.
    • ave.duce Reportaże Olgi - brakuje mi ich :( 25.09.16, 17:36

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka