Dodaj do ulubionych

Poprawność tenisowa

01.07.13, 14:01
Sympatyczny, starszy pan z demencją komentuje mecze. Dają mu do wsparcia młodych komentatorów, którzy muszą mu tłumaczyć, że w wielkim szlemie gra się do trzech a nie dwóch wygranych setów.On to wiedział- jeszcze pięć lat temu.

Pieprzyć poprawność polityczną - nie mogę słuchać Bogdana Tomaszewskiego. Nie wiem jaki był dwadzieścia lat temu. Może był błyskotliwy. Doceniam, podziwiam, ale na litość boską - Jadwiga Jędrzejowska od dawna nie żyje.

Okropna męczarnia. Wybieram pirackie wersje z angielskim komentarzem.
Obserwuj wątek
    • ex.mila Wszyscy umrzemy 01.07.13, 14:44
      prędzej czy później

Tak sobie ostatnio myślałam- czyją śmiercią byłabym załamana.

Jestem załamana śmiercią Jamesa Gandolfiniego, która przeszła bez echa i byłabym załamana śmiercią Passenta oraz kogoś z dwójki Jaroński- Wyrzykowski.
      Obym umarła przed nimi.
      • humbak Re: Wszyscy umrzemy 01.07.13, 19:55
        U nas Gandolfini w sumie mało znany. Bardzo szkoda gościa. Młodo odszedł.
        • ex.mila Re: Wszyscy umrzemy 01.07.13, 19:58
          humbak napisał:

> U nas Gandolfini w sumie mało znany. Bardzo szkoda gościa. Młodo odszedł.

Zgięła mnie w pół ta strata. Dawno żadnej śmierci tak mocno nie przeżyłam.
          • humbak Re: Wszyscy umrzemy 01.07.13, 20:08
            Wierzę. Facet miał dość magnetyczną osobowość na ekranie.
    • man_sapiens Re: Poprawność tenisowa 01.07.13, 14:44
      Wszystkiemu winien Fibak :)
      • ex.mila Fibak fantastycznie komentował 01.07.13, 14:47
        mecze tenisowe.

Jestem wkurzona tak okropnie, że więcej nie będę mogła słuchać jego komentarzy, ze brak mi słów.
    • ex.mila Konkluzja 01.07.13, 15:19
      nie ma wstydu, jak się umrze przed siedemdziesiątką.

wstydem jest jak się umrze wcześniej - nie dbaliśmy o zdrowie.

Po ostatnich doniesieniach już nawet rak nie jest zły. Świetnie się sprzedaje.
    • ex.mila pocieszające - dla wspołsłuchaczy 01.07.13, 15:29
      młodszych jest to, że nikt z nas nie dożyje jego wieku. I nasze bredzenia nie będą irytować innych.
      • inna57 Re: pocieszające - dla wspołsłuchaczy 01.07.13, 16:46
        Wybacz ale Twój post i wszystkie w nim wpisy były zwyczajnie oznaką braku szacunku dla starszych. Pomyśl o tym że sama też kiedyś będziesz stara.
        • man_sapiens Re: pocieszające - dla wspołsłuchaczy 01.07.13, 16:52
          > Wybacz ale Twój post i wszystkie w nim wpisy były zwyczajnie oznaką braku
          > szacunku dla starszych. Pomyśl o tym że sama też kiedyś będziesz stara.

Ja już jestem stary i dlatego pewnych rzeczy nie podejmuję się już robić (np. nie zabieram lasek na dyskotekę) i o robienie różnych rzeczy nie jestem już proszony (np. laski nie namawiają mnie, żebym je zabrał na dyskotekę).
          Na tym polega szacunek dla wieku - swojego i innych.
          • damakier1 Re: pocieszające - dla wspołsłuchaczy 01.07.13, 17:14
            Ja też już jestem stara i nie oczekuję od młodych specjalnej atencji. Jednak jak czytam radę, żebym nie wstydziła się umierać, to robi mi się dość nieprzyjemnie.
            • ave.duce Re: pocieszające - dla wspołsłuchaczy 01.07.13, 17:26
              Damo, spoX - to nie tak.
            • ex.mila Re: pocieszające - dla wspołsłuchaczy 01.07.13, 17:52
              damakier1 napisała:

> Ja też już jestem stara i nie oczekuję od młodych specjalnej atencji. Jednak ja
              > k czytam radę, żebym nie wstydziła się umierać, to robi mi się dość nieprzyjemn
              > ie.
              >
              Nic takiego nie napisałam, ale nawet młodych dopada globus jak widzę.
              .
              • ex.mila Powiem tak - jakbyś nagle zaczęła komentować 01.07.13, 17:56
                mecze tenisowe to bo bym się wkurzyła. Bo nie masz o tenisie pojęcia. I to nie jest kwestia wieku.

Podobnie jest z B. Tomaszewskim- on chwilami zachowuje się jakby nie miało tenisie pojęcia. A to jest kwestia wieku- jego.

Ktoś kto kocha tenis i wimbledon cierpi jak musi słuchać pana,który nie wie, czy mecze rozgrywają się w XX czy XXI wieku. Po prostu.

• damakier1 Re: Powiem tak - jakbyś nagle zaczęła komentować 01.07.13, 19:27
                  Ja absolutnie sie zgadzam z Twoim pierwszym postem dotyczącym ciągania nieszczęsnego Tomaszewskiego do komentowania meczów (meczy? meeee...). Też bym pewnie przełączyła na piracką stację. Też jestem zwolenniczką, że wszystko ma swe miejsce i czas, a "Przedostani walc" Młynarskiego uważam za swój osobisty hymn. Zaprotestowałam tylko przeciw umieraniu przed siedemdziesiątką. Może to nie jest zamierzone, ale Ty często przybierasz taki z lekka pogardliwy ton wobec wszelakiego emeryctwa i to mnie ciut uwiera.

Skąd wiesz, że nie mam pojęcia o tenisie? Ja się znam na wielu rzeczach, o których nie piszę.
            • ex.mila Nie miałam pojęcia,że jesteś taka 01.07.13, 18:27
              uwrażliwiona

Naprawdę, nie chciałam cię ukrzywdzić
          • ex.mila Re: pocieszające - dla wspołsłuchaczy 01.07.13, 17:59
            man_sapiens napisał:

> > Wybacz ale Twój post i wszystkie w nim wpisy były zwyczajnie oznaką braku
            >
            > > szacunku dla starszych. Pomyśl o tym że sama też kiedyś będziesz stara.
            >
            > Ja już jestem stary i dlatego pewnych rzeczy nie podejmuję się już robić (np. n
            > ie zabieram lasek na dyskotekę) i o robienie różnych rzeczy nie jestem już pros
            > zony (np. laski nie namawiają mnie, żebym je zabrał na dyskotekę).
            > Na tym polega szacunek dla wieku - swojego i innych.

Właśnie o to mi chodziło...
          • ex.mila Biologia, biologia 01.07.13, 18:33
            to się zdaje na maturze

Nie ma co się obrażać na to, że takie piękne kobiety jak damakier czy inna dopadnie biologia.
            • ex.mila Re: Biologia, biologia 01.07.13, 18:37
              żeby nie było wątpliwości - mnie też dopadła, jak każdąk obietę po trzydziestce, ale nie robię histerycznych akcji dywersyjnych w związku z tym.
        • ex.mila Jak zwykle nie masz pojęcia o czym piszesz 01.07.13, 17:43
          inna57 napisała:

> Wybacz ale Twój post i wszystkie w nim wpisy były zwyczajnie oznaką braku szacu
          > nku dla starszych.

Zerwałam z poprawnością polityczną tak więc napiszę- pieprzysz.
        • ex.mila Uważam że jesteś pretensjonalną babą 01.07.13, 19:04
          której nie chciałabym spotkać na swojej drodze. Nigdy, przenigdzie.
          • ave.duce Nie prowokuj, ok? Wystarczy. 01.07.13, 19:11
    • ave.duce Re: Poprawność tenisowa 01.07.13, 17:23
      Trzeba wiedzieć, kiedy odejść ze sceny publicznej... w chwale.
      • ex.mila Re: Poprawność tenisowa 01.07.13, 17:49
        ave.duce napisała:

> Trzeba wiedzieć, kiedy odejść ze sceny publicznej... w chwale.

Ja Bogdana Tomaszewskiego uwielbiam Naprawdę. Po prostu uważam, ze ktoś robi mu krzywdę pozwalajac mu komentować mecze tenisowe skoro on po dwóch minutach zapomina o czym mówił i powtarza to dwadzieścia razy.

A Innej nigdy nie lubiłam - czy jest stara czy nie stara, ten jej mentorski ton jest nieznośny. na nieszczęście dla innych pewnie była nauczycielką.

Ale jej też życzę godnej emerytury.
        • ave.duce Re: Poprawność tenisowa 01.07.13, 18:03
          ex.mila napisała:

> ave.duce napisała:
          >
          > > Trzeba wiedzieć, kiedy odejść ze sceny publicznej... w chwale.

> Ja Bogdana Tomaszewskiego uwielbiam Naprawdę. Po prostu uważam, ze ktoś robi mu
          > krzywdę pozwalajac mu komentować mecze tenisowe
          >

Uważam tak samo.
          • ex.mila Re: Poprawność tenisowa 01.07.13, 18:06
            ave.duce napisała:

> ex.mila napisała:
            >
            > > ave.duce napisała:
            > >
            > > > Trzeba wiedzieć, kiedy odejść ze sceny publicznej... w chwale.
            >
            > > Ja Bogdana Tomaszewskiego uwielbiam Naprawdę. Po prostu uważam, ze ktoś r
            > obi mu
            > > krzywdę pozwalajac mu komentować mecze tenisowe
            > >
            >
            > Uważam tak samo.

Nawet nie wiesz jak wielkie pokłady szacunku mam dla ciebie. Wracam na mecz Radwańskiej.
      • illmatar Poprawność, transgresja, może coś jeszcze 01.07.13, 20:18
        A pamiętacie J-P II?
        • man_sapiens Re: Poprawność, transgresja, może coś jeszcze 03.07.13, 22:29
          Pamiętamy. No i?
    • ave.duce Re: Poprawność tenisowa 01.07.13, 18:43
      Czekam, kiedy Urszula R. wybije się na niepodległość.
    • ex.mila jeśli dożyjemy starości 01.07.13, 19:00
      takiej gastrycznej, nie pozwólmy na to, żeby nasze dzieci obsadzały nas w rolach, w których czujemy się źle już teraz.
      • magdolot Re: jeśli dożyjemy starości 02.07.13, 03:42
        ex.mila napisała:

> takiej gastrycznej, nie pozwólmy na to, żeby nasze dzieci obsadzały nas w rolac
        > h, w których czujemy się źle już teraz.

I TO mówi matka nastoletniej córki?!
        Jak się czuję za stara na jakąś rolę i jeszcze na dodatek do Szacia to dotrze, to on staje na uszach, żeby mnie f tym obsadzić i mi udowodnić że fcale nieprawda, to raz.
        Ale za to Szacio się fstydzi za mnie np. notorycznie w muzeach, bo odbieram dzieła sztuki miast stać jak namaszczony baran i w wielu innych miejscach publicznych, to dwa. Ale gdyby nie ja, to by godzinami tkwił jak ten baran w muzeum sztuki nowoczesnej w Edynburgu, w którym fszystko, co interesujące jest akurat na zewnątrz...

Na nartach się z marszu skumplowałam z pewną Niemką, bo fsiadam ci ja do bombki, a tam mama i dwie nastolaty i mamie na całego zapiała komórka, na co obydwie pannice się karcąco żachnęły, a ja w rechot "Skąd ja to znam?!" Pannice dostały wciry podwójnie, bo nie kumały po angielsku zbyt, a mama była fluent. Dwie rechoczące mamuśki, opowiadające sobie jak te nadęte świeżą "dorosłością" córeńki je karcą i wyrażające nadzieję, że za kilka lat zrozumieją, że to okropnie nudne. I dwie nastolaty z czerwonymi uszami, bo kumają, że im się mordę przyprawia, ale nie wiedzą, jaką. Bezcenne.

Polskich komentatorów sportowych żywiołowo nienawidzę i unikam jak ognia, bo moim zdaniem jeszcze do nich nie dotarło, że nie siedzą w radio i taki widz WIDZI, co mu opowiadają. Tenisa z Tomaszewskim mogłam. Dawno to było. Szkoda.
    • behemot17-13 Re: Poprawność tenisowa 02.07.13, 17:44
      obejrzałem mecz Radwańskiej. tym razem starałem się bardziej wsłuchiwać w komentarz Bogdana Tomaszewskiego i zgadzam się, pan Bogdan niestety ględzi zamiast relacjonować.
      • ex.mila przestań gadać,przestań gadać 03.07.13, 17:22
        niestety nie przestaje
        • ex.mila Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 03.07.13, 19:04
          stara a głupia:-)
          • ave.duce Re: Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 03.07.13, 21:03
            Z powodu?
            • tojajurek Re: Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 03.07.13, 21:12
              Bo obaj umrą - wcześniej czy później?
              • ave.duce Re: Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 03.07.13, 21:32
                Razem czy osobno? Kto pierwszy - ten lepszy?
            • behemot17-13 Re: Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 03.07.13, 22:15
              łoj tam, łoj tam, żeby się wzruszyć, uronić łezkę trzeba uzasadnić? po prostu. łoj tam, bez patriotycznego nabzdyczenia nie uchodzi? mnie ujęło zachowanie Kubota i Janowicza.
              • ave.duce Re: Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 03.07.13, 22:44
                Płakać można z różnego powodu ;)
                • humbak Re: Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 04.07.13, 07:21
                  Na przykład dlatego że z wrażenia ugryzło się do krwi w język.
                  • ave.duce Re: Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 04.07.13, 07:26
                    Albo uderzyło się młotkiem w... palec.
                    • humbak Re: Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 04.07.13, 07:34
                      Oglądanie meczu z młotkiem.
                      • humbak Re: Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 04.07.13, 07:35
                        Jakby ktoś nie był dość domyślny, to jestem cokolwiek zdyspersjowany myślowo i wstawiłem kropkę zamiast pytajnika:]
                        • ave.duce Re: Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 04.07.13, 08:10
                          Zdecydowanie jesteś zdyspresjonowany... myślowo.

Młotek jest bardzo przydatny podczas oglądania programów tv. Często przyczynia się do zwiększenia konsumpcji, a to rozkręca gospodarkę. Tak mi się wydaje.
                          • humbak Re: Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 04.07.13, 08:24
                            Przy tych nowoczesnych telwiziorach to nie trza młotka. Wystarczy solidniejszy papuć.
          • behemot17-13 Re: Popłakałam się po meczu Janowicz- Kubot 03.07.13, 21:11
            obejrzałem i nie żałuję. takie starcie Dawida z Goliatem. kibicowałem temu mniejszemu( mniejszemu, ha, ha. prawie 190 cm.). Kubot po meczu, najwyższa klasa. Janowicz autentyk i również. mecz naprawdę nie nudził, komentarz pana Bogdana odwrotnie. przed nami mecze w półfinałach, Agnieszki i Jerzego, oby wygrane. a potem finały z udziałem ww. się rozmarzyłem.
    • man_sapiens Re: Poprawność tenisowa 03.07.13, 22:34
      Fibak jest świetnym komentatorem tenisa. Zna się na nowoczesnej grze, umie dostrzec co się dzieje na korcie i z graczami, mówi ładnie i składnie, potrafi dodać do komentarza jakąś ciekawostkę. No może czasem przydałby się dowcip, którego mu brakuje. W sumie - idealny komentator i autorytet w sprawach tenisa. Nie rozumiem, czemu nie komentuje dalej meczy. Nikt go przecież nie pyta o życiowe rady dla młodych a sprzedajnych pań i on nie ma też zamiaru o tym mówić - najwyraźniej wie, że to nie jest jego mocna strona. Ale księdza Bonieckiego (dajmy na to) nikt nie pozbawi możliwości komentowania spraw wiary i moralności dlatego, że nie zna się na tenisie.
    • ave.duce (nie) Poprawność tenisowa 04.07.13, 07:29
      Wkurza mnie, kiedy o rywalce Radwańskiej w półfinale mówi się "Lisicka". Ona ma na nazwisko Lisicki.
      • humbak Re: (nie) Poprawność tenisowa 04.07.13, 07:37
        Czyli że bez odmieniania, si?
        • ave.duce Re: (nie) Poprawność tenisowa 04.07.13, 08:10
          Si.
          • gat45 Re: (nie) Poprawność tenisowa 04.07.13, 11:01
            A mnie nie wkurza.
            Tu nie biuro meldunkowe, nie musi się zgadzać każda literka imienia i nazwiska. "Lisicka" dla mnie jest OK, "Lisicki" w potocznym dyskursie brzmi tak jakoś kanciasto i szorstko.

• ave.duce Re: (nie) Poprawność tenisowa 04.07.13, 11:07
              Gdyby chciała nosić nazwisko Lisicka, to nosiłaby je.
              Dla mnie wygląda to raczej na wciskanie jej na siłę polskich korzeni.
              • gat45 Re: (nie) Poprawność tenisowa 04.07.13, 11:13
                Jak Ci zależy, żeby mi przeszkadzało, to mogę się postarać.
                Dla Cię wszyssssko, Wodzowo !
                • ave.duce Re: (nie) Poprawność tenisowa 04.07.13, 11:29
                  Ojtam, ojtam. U Ciebie mi nie przeszkadza, przeszkadza mi u pismaków mendiów wszelkich.
      • ave.duce (nie) Poprawność tenisowa 05.07.13, 07:52
        Po meczu Radwańska zachowała się jak rasowa kaczystka, brawo!

https://i.wp.pl/a/f/jpeg/31578/radwanska_lisicki_plecy2013_650.jpeg

... "Powinnam tam zostać i zatańczyć?" ... - jaka rezolutna riposta!
        • ave.duce Isia, patriotka - na pewno wie co nieco o tej 05.07.13, 17:01
          zdrajczyni Lisicki. Tak trzymać, pani Radwańsko!
          • ave.duce ps. przez tę Lisicki tyle kasy nie trafi tam, 05.07.13, 17:04
            gdzie trzeba. Koszmar.
            • ave.duce Hmm... 06.07.13, 08:52
              https://4.s.dziennik.pl/pliki/5166000/5166096-agnieszka-radwanska.jpg

Może nie było aż tak tragicznie?
        • ave.duce Djokovic - del Potro: po meczu 06.07.13, 08:05
          https://mediad.publicbroadcasting.net/p/shared/npr/styles/card_wide/nprshared/201307/199097086.jpg
        • behemot17-13 Re: (nie) Poprawność tenisowa 06.07.13, 10:01
          troszkę w obronie Radwańskiej. w tenisie nie ma meczów kończących się remisami, ktoś musi przegrać, ktoś musi być wygranym. wygrywająca/cy ma prawo do radości, cieszenia się z wygranego meczu, do łez ze szczęścia. wygrywająca/cy może okazać swoją radość w dowolny sposób - skakać, tańczyć, rzucać w publikę przepoconym podkoszulkiem, płakać, krzyczeć itd. przegrana/ny już nie może okazywać swojego rozgoryczenia, wedle "tradycji" przegrani powinni "cieszyć" się ze zwycięstwa konkurenta w sposób kulturalny, żadne tam fochy, przybić piątkę i wedle tejże tradycji poczekać i odprowadzić. Radwańska zachowała się naturalnie, autentycznie, była wściekła na siebie, rywalkę, na cały świat i dopuszczalnym jest brak umizgów do rywalki. wolę takie zachowanie Radwańskiej, niż te z Igrzysk w Londynie.
    • gat45 oświećcie mnie 04.07.13, 15:09
      już któryś raz z rzędu słyszę dzisiaj w radiofonii, że Agnieszka Radwańska po raz pierwszy w karierze ma szansę na wygranie Wielkiego Szlema
      Wydawalo mi się, że Wielki Szlem to kilka wyselekcjonowanych turniejów i musiałaby wszystkie je wygrac, żeby cos takiego o niej można było powiedzieć. I że teraz raczej ma szansę na zwycięstwo w jednej z rozgrywek liczących sie do Wielkieg Sz.

Jak to jest ?
      • ave.duce Re: oświećcie mnie 04.07.13, 15:16
        Nie ma już szansy na Wielkiego Szlema w tym roku.
        Plotą te pismaki i tyle.
        • ave.duce Nie ma też szansy na wygranie Wimbledonu... 04.07.13, 18:01
          Prowadzić 3:0 w 3. secie i... uff.
          • behemot17-13 Re: Nie ma też szansy na wygranie Wimbledonu... 04.07.13, 23:20
            jeśli usłyszałaś - nie ma szans na wygranie "Wielkiego Szlema" świadczy o ignorancji komentujących.
            3:0 to nie to samo, co 3:0 w piłce kopanej. komentarz( niestety muszę tak napisać) starego pierdoły i młodszego znawcy od wszystkiego sportowego, beznadziejny. drugi set Radwańska nie wygrała, przegrała Lisick( ilość niewymuszonych, własnych błędów ponad normę) . Radwańska i tak jest wielka, serwis pokutuje, gra przy siatce pomyłka, przerzuty też nie na miarę możliwości, kondycja zwłaszcza w trzecim secie też siadła. sytuację na korcie ratowała technika, bo gdyby nie to, mecz do jednej bramki.
            • ave.duce Re: Nie ma też szansy na wygranie Wimbledonu... 05.07.13, 07:46
              behemot17-13 napisał:

> 3:0 to nie to samo, co 3:0 w piłce kopanej.

Naprawdę? ŁOmatko ;)
              • gat45 Re: Nie ma też szansy na wygranie Wimbledonu... 05.07.13, 08:59
                Mnie tam za jedno, na piłce też się nie znam :(
                • ave.duce Re: Nie ma też szansy na wygranie Wimbledonu... 05.07.13, 17:03
                  Ale umiesz odróżnić 3 od 0?
                  • humbak Re: Nie ma też szansy na wygranie Wimbledonu... 05.07.13, 18:01
                    Jeśli chodzi o sumaryczną długość kreski, będzie chyba bardzo podobnie. Ale powierzchnia zawara jest nieporównywalna.
                    • ave.duce Re: Nie ma też szansy na wygranie Wimbledonu... 06.07.13, 17:49
                      Że co proszę?
    • behemot17-13 Re: Poprawność tenisowa 05.07.13, 23:27
      koniec. ale warto było oglądać.
      • ave.duce Re: Poprawność tenisowa 06.07.13, 17:48
        Szkoda Janowicza i szkoda "pokazu" Radwańskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka