Dodaj do ulubionych

się wzruszyłem

04.11.13, 08:16
po przeczytaniu - www.rp.pl/artykul/1061598.html
już wiem, będę dziennikarzem. każdy pisać może, jeden lepiej drugi gorzej. ten Hołownia to musi być łebski gość, się zna na wszystkim, mój idol na ten czas.
Obserwuj wątek
    • behemot17-13 Re: się wzruszyłem 04.11.13, 08:53
      Byłem też na spotkaniu, jakie premier zorganizował dla polskiej diaspory, w tym dla pracujących w Zambii misjonarzy. Widziałem łzy w oczach ludzi, którzy od lat genialnie reprezentują nasz kraj i po raz pierwszy ów kraj im za to podziękował. Byli tam i sympatycy PiS i PO, libertarianie, i ludzie całkowicie bezpartyjni. Potrzeba było kilometrów dystansu od polskiego piekła, byśmy znowu poczuli, jak jesteśmy dumni z tego, że jesteśmy po prostu Polakami.
      się nie dało napisać - widziałem łzy w oczach. ile jeszcze potrzeba łez, abyś zrozumiał, że misjonarzem nie jesteś.
      • ave.duce Re: się wzruszyłem 04.11.13, 09:37
        Misjonarze... oby nie tacy, jak w Dominikanie.
    • widz102 Re: się wzruszyłem 04.11.13, 11:46
      I nie ma czym. Hołownia pisze o Afryce po prostu głupio. Misje jako obecność Polski w Afryce.... Bzdura totalna.
      Ale po kolei - od drobiazgów które dają obraz jego pojmowania tego kontynentu - np. wg niego oznaką zacofania jest picie przez pasterskie plemiona afrykańskie mieszanki mleka i krwi bydlęcej. Gdyby miał jakąkolwiek szerszą wiedzę, to by wiedział, że składniki mleka krowiego są dla rasy czarnej (i częściowo żółtej) całkowicie nieprzyswajalne. Mieszanie ich z małą ilością krwi (zresztą - bez zabijania w ten sposób "dojonych" co pewien czas krów) powoduje w tak potraktowanym mleku reakcje enzymatyczne które w ogóle umożliwiają Masajom czy Dinkom strawienie takiego mleka (tragedia głodu w Etiopii czy SOmalii polegała także na tym, że przez wojnę i marksistowskie eksperymenty tudzież suszę tysiące dzieci umierały, bo nawet dozywiane w obozach przetrwania - w ogóle nie przyswajały pomocowego mleka w proszku i takichże kaszek na mleku w proszku).
      Cejrowski - trzeba być idiotą żeby nie widzieć , iż Cejrowski pokazuje Indian czy plemiona afrykańskie/polinezyjskie jako mistrzów przetrwania, jako przedstawicieli wybitnych kultur miejscowych, potrafiących przeżyć tam, gdzie europejczyk zemrze po kilku dniach, jako ludzi mających zarówno własną wartościową kulturę materialną jak i niematerialną. I tu dopiero widać pogardę Hołowni wobec ludów tubylczych - piją mleko z krwią.... Biedactwa nierozwinięte....
      A już gospodarcza przyszłość Afryki.... Bzdura totalna. Przede wszystkim - Afryka JUŻ padła ofiarą nowej kolonizacji. Kto kraje afrykańskie skolonizował w ciągu ostatnich kilkunastu lat? Chiny konsekwentnie realizujące własną geopolitykę - opanowywanie surowcowe i infrastrukturalne Czarnego Lądu w sposób przy którym metoda Anglików wiktoriańskich jest dziecinną zabawą małych pimpków z karabinkiem.
      A demograficznie.... no niestety, Afryka to klęska - już dziś jedna trzecia, a tu i ówdzie ponad połowa populacji to nosiciele HIV. Gospodarczo - dosłownie w kilku krajach afrykańskich wytworzyła się klasa średnia stanowiąca kilkanaście procent lokalnej populacji. Przy czym middle class kupująca i spożywająca niemal wyłącznie produkcję zagraniczną, importowaną.
      Jedno pytanie - w ilu krajach afrykańskich narodowa/krajowa baza przemysłowa wystarcza dziś by samodzielnie wyprodukować - od etapu hutniczego, po przemysł narzędzi i maszyn precyzyjnych i końcowy etap wytwarzania - uwaga - żyletkę do golenia? No,w ilu? To Ci powiem Behemocie - w żadnym. Może poza RPA.

Wiek XXI to będą nadal USA - do dnia aż ich Chiny powieszą na ich globalnych dolarach - (badania i rozwój nadal daje im przewagę nad dowolnym krajem świata), Chiny, Brazylia, , Turcja, coś tam z Europy (słabnącej w swoim biurokratycznym socjalizmie)... Afryka? Jako chińska baza surowcowa może i tak. I baza nabywców tanich dóbr produkowanych także w Chinach.
      Słowem - Hołownia niech może poprzestanie na misjach.
    • gat45 Panowie 04.11.13, 11:57
      Widz i Behemot są proszeni o zajrzenie tu :

forum.gazeta.pl/forum/w,89075,124950419,,Inkubator_i_matecznik_trolli.html?v=2
      [koniec wątku]

a następnie o wyrażenie stosownego zachwytu

• behemot17-13 Re: Panowie 04.11.13, 13:56
        zajrzałem i stwierdzam bez mrugnięcia okiem, przesympatyczne troliki. już już miałem się zdemaskować i zaprezentować się wizualnie, ale nie, nieśmiały jestem i gdzież mi się równać, znaczy przyrównywać.
        • ploniekocica Re: Panowie 04.11.13, 14:10
          behemot17-13 napisał:

> zajrzałem i stwierdzam bez mrugnięcia okiem, przesympatyczne troliki. już już m
          > iałem się zdemaskować i zaprezentować się wizualnie, ale nie, nieśmiały jestem
          > i gdzież mi się równać, znaczy przyrównywać.

forum.gazeta.pl/forum/w,89075,124950419,147784841,Behemot.html
          Tu jesteś w osobie swej.

Gwoli wyjaśnienia: ktoś (kto pierwszy nie wiem, ale na pewno Indeed) nazwał nas "trollami z FzD" i stąd trollowisko z awatarami użytkowników foruma.
          • behemot17-13 Re: Panowie 04.11.13, 14:32
            zaniemówiłem, dobieram się do klawiszy by coś wystukać, a tu klawisze zaczęły wyczyniać takie harce, nijak zapanować nad emocjami, tak było błogo, tak nierozpoznawalny i klops.
      • magdolot Dla panuf: multikulti 04.11.13, 14:21
        Turcja - powiadasz...
        Mój nauczyciel miemieckiego się zachwycał Angelą od lat tfardo powstrzymującą Turcję przed podstępnym wdarciem się do naszej cywilizowanej Unii Ropejskiej. No i so? I mają zalew zasiłkowej biedoty z Anatolii, a fszystko co wykształcone spierdziela im do USA aż się kurzy, bo w USA ich jak brudasuf nie traktują.
        A Turcy mają żarcie jak cholera [właśnie usiłuję opanować parę ichnich myków] i dysponują wunderwafelem dla cywilizowanych pań w postaci tańca brzucha. Cywilizowane panie mogłyby przestać się odchudzać jak fściekłe i wdzięki swe zaakceptować, a i spożycie viagry by spadło zauważalnie...
        W sobotę byliśmy na tureckiej fecie i straszliwe rwanie miała tam taka pani. Malutka, obfita, do pasa włochata i fffcale nie piękna, co w brylantowej atrapie stanika [oj, to raczej byu swarovski nie jablonex, bo walił na kilometry!] tak zasuwała po ścianach atrybutami, że Szkopy wyskakiwały ze skóry i potem ją masowo osaczały samczo, żeby se chociaż fotkę z ową Afrodytą, a porzucone przez nich chude panie tkwiły w kącikach smutno. A potem się na stoisku z majtkami z paciorkuf i chustami na biedra rossspętało radośnie pokątne tańcowisko z bębnami i dzwonkami, a panie biodrzaste miały swój dzień ucząc się wymachiwać do taktu atrybutami, a ich partnerzy klaszcząc se puchli ze dumy, a potem masowo im te chusty na odwłok dzwoniące kupowali płonąc nadzieją, że wreszcie odetchną od wagi łazienkowej, cudownych herbatek, migren, kompleksów i zawalającego lodówkę twarożku.
        • widz102 Re: Dla Dam: cyfrowanie 04.11.13, 14:56
          Turcja
          Rok 1985
          ludnosc 50 mln
          PKB 67 mld usd
          PKB per capita 1340 usd
          (Polska 71 mld usd, ludnosc 37,2 mln, pkb per capita 1908 usd )

Rok 2012
          ludnosc 74 mln
          PKB 789 mld usd
          PKB per capita 10660 usd
          (Polska 490 mld usd, ludnosc 38,5 mln, pkb per capita 12727 usd)
          W ostatnich trzech latach tempo wzrostu pkb Turcji znacznie wzroslo.
        • widz102 Re: Dla Dam cyfrowania kuniec 04.11.13, 15:23
          A z Brazylia jest jeszcze ciekawiej
          1985
          ludnosc 136 mln
          pkb 223 mld usd
          pkb per capita 1640 usd

2012
          ludnosc 199 mln,
          pkb 2253 mld usd
          pkb per capita 11321 usd

dla porownania
          2012 USA ludnosc 314 mln, pkb 15700 mld usd, pkb pc 50 tys usd
          2012 Rosja ludnosc 143 mln, pkb 2000 mld usd, pkb pc 14 tys usd
          2012 Chiny ludnosc 1351 mln, pkb 8227 mld usd, pkb per capita 6,1 tys usd

I dla porownania pkb na osobe w najbiogatszych krajach Afryki (2012)
          Botswana i Gabon (po ok. 16500 usd per capita=, potem dlugo dlugo nic, potem RPA (13,23 tys usd pc, potem znow pustka, w koncu Namibia 7,7 tys. usd pc, Algieria 7,5 tys i Egipt 6,5 tys usd per capita.
          (pkb per capita bez uwzglednienia sily nabywczej i spozycia zbiorowego, czyli nizsze niz to drugie)

Wienc siem zapytowywuje... Z czym do gosci Afrykanie, z czym do gosci... Skoro nawet w takim Egipcie, czy Nigerii, w ktorych wzrost pkb jest ostatnio blyskawiczny, trzebaby okolo 50 lat takiego tempa, dwukrotnie szybszego niz tempo wzrostu liczby ludnosci, by dogonic w pkb per capita Turcje czy Brazylie z roku 2012.

Tyle o Holowni i durnowatych analizach jego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka