Dodaj do ulubionych

Ciepło sie na sercu zrobiło :)

30.03.15, 15:04
Kamiński skazany na trzy lata więzienia.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17680443,Wyrok_w_sprawie__afery_gruntowej___Kaminski_winny.html#MT
Obserwuj wątek
    • gat45 inna termodynamika :( 30.03.15, 16:08
      A ja to jakaś głupia jestem. Zawsze mi skazanego szkoda, nawet jeżeli przedtem zgrzytałam na niego zębami i gromy miotałam.
      Wyrok oczywiście popieram głową, ale na sercu mi w najlepszym razie niezmiennie, a może nawet chłodniej. Już się o to podejrzewałam, a po przypadku tego szpicla muszę przejść ze strefy podejrzeń w kierunku pewności : ja to chyba wcale nie jestem boginką. Zemsta mnie nijak nie cieszy.
      • man_sapiens Re: inna termodynamika :( 30.03.15, 16:23
        Uważaj, żeby się nie okazało, że stoisz tam gdzie Ziobro, a my... ;)
        Kicham na zemstę, ale przynajmniej każda świnia trzy razy się zastanowi, zanim złamie prawo.
        • gat45 Re: inna termodynamika :( 30.03.15, 16:30
          Mam nadzieję, że mój najczulszy zmysł (węch) zawsze ostrzeże mnie na czas przed zbyt bliską obecnością niektórych osobników i zdążę się ewakuować na czas.
          Czuję się usatysfakcjonowana wyrokiem (nawet biorąc poprawkę na fakt, że nijak nie wierzę w podtrzymanie wyroku w II instancji, a w rzeczywistą odsiadkę jeszcze mniej), ale o przyjemności mowy nie ma. Może i szkoda.
      • mania.sza Re: inna termodynamika :( 30.03.15, 16:33
        To nie jest zemsta. To przywołanie do porządku i pokazanie, że robienie pewnych rzeczy z wykorzystaniem stanowiska pństwowego po prostu jest niedopuszczalne i karalne. Niżej już upaść nie można było, to co on wyprawiał.
        I żeby było jasność,mnie jest wszystko jedno czy on byłby z PO, czy SLD czy innej partii konkurencyjnej do PiS. Tak się stało, że akurat z PiS. Znamienne zresztą.
        Dobrze się stało. Dobrze by było, aby wyrok utrzymano. Żeby innym "niepovadno bylo".
        • gat45 Re: inna termodynamika :( 30.03.15, 17:09
          Nie, to nie jest zemsta. Ale odrobinę mściwości w tym "cieple na sercu" wyczułam.
          I nie, żebym krytykowała. Ot, stwierdzam, żem inaczej skonstruowana. Nie wartościuję.
          • mania.sza Re: inna termodynamika :( 30.03.15, 18:56
            Po prostu zawsze mnie mroziło na widok tego pana, jak kiedyś go widziałam w telewizorni. A teraz jak tylko przeczytałam ten komunikat ws wyroku, to jakoś samoistnie się wyrawało takie wielkie WOW! I już chłodu nie czułam :)
            • gat45 Re: inna termodynamika :( 30.03.15, 19:15
              Ja też uważam, że to wyjątkowo wprost wredna mendoweszka. Ten pan.
          • 99venus Re: inna termodynamika :( 30.03.15, 20:20
            to nie jest sprawa msciwości tylko SATYSFAKCJI,że ta wyjatkowa gnida wreszcie zasiadła na ławie oskarżonych i została skazana.Kamińskiemu się to należało i mnie się należy oglądanie tego łobuza w kajdankach.i Kamiński na to zasłużył i ja.
            moim marzeniem jest ujrzenie w kajdanach wszystkich twórców IV RP w dybach.
            • gat45 Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 08:38
              A czymże jest mściwość, jak nie pragnieniem zemsty i satysfakcją z jej dokonania się ?
              Dlatego mówię, żem dziwna, bo o ile zdarza mi się buchać wprost pierwszym składnikiem tej definicji, o tyle drugiego nie odczuwam.
              • 99venus Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 09:23
                to SPRAWIEDLIWOŚĆ a nie mściwość.jako człowiek ugodowy zgadzam się na każdą definicję byleby siedzieli.
                • gat45 Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 09:36
                  Ja też ugodowa, a temat ciągnę z zamiłowania do definicji słownikowych, sprawę wyroku z dnia wczorajszego porzucam.

To są dwa różne porządki.
                  Sprawiedliwość to jest pojęcie z zakresu czynów, mściwość - z zakresu uczuć.
                  Człowiek sprawiedliwy umie ograniczać do minimum swoją ludzką mściwość w chwili wydawania sądu (nie mam na myśli sądownictwa, tylko każdy osąd). Ograniczać, bo nie wyobrażam sobie osobowości całkowicie mściwości pozbawionej.
                  Można wydać sprawiedliwy sąd (osąd) będąc jednocześnie osobą mściwą. Kwestia samokontroli.
                  • mania.sza Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 10:27
                    A czy można mśić komuś, kogo nie znasz? W sensie nie masz z człowiekiem żadnej relacji osobistej, biznesowej, bliższej czy dalszej? Nie wyobrażam sobie.
                    Tu uważam dobrze Giertych powiedział, że ten wyrok to osądzenie ducha Kaczyńskiego (czy jakoś tak to powiedział). Pewnego stanu oszołomstwa i bezprawia które probowali on i poplecznicy wdrożyć, jako normalność.
                    • gat45 Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 10:39
                      mania.sza napisała:

> A czy można mśić komuś, kogo nie znasz? W sensie nie masz z człowiekiem żadnej
                      > relacji osobistej, biznesowej, bliższej czy dalszej? Nie wyobrażam sobie.

Nie rozumiem. Czy można mieć pragnienie zemsty wobec osoby znanej tylko z mediów ?
                      Oczywiście że tak.

> Tu uważam dobrze Giertych powiedział, że ten wyrok to osądzenie ducha Kaczyński
                      > ego (czy jakoś tak to powiedział). Pewnego stanu oszołomstwa i bezprawia które
                      > probowali on i poplecznicy wdrożyć, jako normalność.

Uuuuuh i wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !!!. Mam nadzieję, że Giertych pieprzy jak zwykle i że sąd ograniczył się do osądzenia czynów pana Kamińskiego, mając głęboko w dupie wszystkie duchy i idee.
                      • mania.sza Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 10:49
                        gat45 napisała:

> Nie rozumiem. Czy można mieć pragnienie zemsty wobec osoby znanej tylko z medió
                        > w ?
                        > Oczywiście że tak.

Nie wiem, bo nie mam takiego doświadczenia i nie bardzo to sobie wyobrażam :)

> Uuuuuh i wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !!!. Mam nadzieję, że Giertych pieprzy jak z
                        > wykle i że sąd ograniczył się do osądzenia czynów pana Kamińskiego, mając głębo
                        > ko w dupie wszystkie duchy i idee.

Oczywiście, że się ograniczył do czynu. Czepiasz się słów. Uważam, że obrazowo dobrze powiedział. Za czynem zawsze stoi człowiek. Kamiński to jeden z... co działali z misją. Kolejka czeka.
                        • gat45 Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 11:13
                          mania.sza napisała:

> gat45 napisała:
                          >
                          > > Nie rozumiem. Czy można mieć pragnienie zemsty wobec osoby znanej tylko z
                          > medió
                          > > w ?
                          > > Oczywiście że tak.
                          >
                          > Nie wiem, bo nie mam takiego doświadczenia i nie bardzo to sobie wyobrażam :)

Nigdy nie odczuwać pragnienia zemsty - na wieść o jakimś straszny postępku (gwałcie, czynie pedofilskim, morderstwie ze szczególnym okurcieństwem) - z kolei ja sobie nie bardzo wyobrażam taką "równoduszność". Gorzej, podejrzewam, że powyższe zdanie napisałaś na potrzeby polemiki ze mną i że wcale nie odzwierciedla ono prawdy :)

> > Uuuuuh i wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !!!. Mam nadzieję, że Giertych pieprzy
                          > jak z
                          > > wykle i że sąd ograniczył się do osądzenia czynów pana Kamińskiego, mając
                          > głębo
                          > > ko w dupie wszystkie duchy i idee.
                          >
                          > Oczywiście, że się ograniczył do czynu. Czepiasz się słów. Uważam, że obrazowo
                          > dobrze powiedział. Za czynem zawsze stoi człowiek. Kamiński to jeden z... co dz
                          > iałali z misją. Kolejka czeka.

Są sprawy, które wymagają dbałości o słowo. Wypowiedź Giertycha otwiera szeroko drzwi tym, którzy uważają, że sąd też "działał z misją".
                          A że ja słów czepiam, to prawda. Nie obiecuję poprawy.
                          • mania.sza Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 12:47
                            gat45 napisała:

> Nigdy nie odczuwać pragnienia zemsty - na wieść o jakimś straszny postępku (gwa
                            > łcie, czynie pedofilskim, morderstwie ze szczególnym okurcieństwem) - z kolei j
                            > a sobie nie bardzo wyobrażam taką "równoduszność".

Nie,napisałam to z pełną świadomością. A czy to gorzej czy lepiej dla mnie, to już na pewno Tebe widnej :)
                            Wygląda na to, że dla Ciebie pomiędzy zemstą i "rownodusznością" nie ma nic. Dobrze rozumiem? Czy to tylko po to powiedziałaś by keep conversation going? Bo nie wierzę, że tak myslisz.
                            Ja nie wiem, co to zemsta, wyobraź sobie. Może nikt mnie aż tak nie skrzywdził nigdy, abym miała potrzebę mścić? Czułam się nieraz wściekła, zbulwersowana,wstrząśnięta czymś czy kimś. Ale od wściekłości do zemsty to daleka droga. I może nie dlatego nigdy nikomu nie mściłam, że jestem taka szlachetna, tylko zemsta wymaga działania, akcji i energii, a ja jestem zbyt leniwa.
                            • gat45 Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 13:10
                              Nie mówiłam o "zemście" tylko o mściwości. Mściwość jest cechą negatywną tylko wtedy, kiedy przekracza normę. Jak większość wad.
                              Rozmowa zaczyna się zapętlać w stronę osobistą. Postaram się z tego zejść.
                              W takim razie powiedz mi, proszę, do jakiej kategorii uczuć zaliczasz swoje "ciepło na sercu" z wpisu założycielskiego - tak ogólnie. Z jakiego powodu to zadowolenie, jak to nazwiesz.
                              • mania.sza Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 16:00
                                gat45 napisała:

> Nie mówiłam o "zemście" tylko o mściwości. Mściwość jest cechą negatywną tylko
                                > wtedy, kiedy przekracza normę. Jak większość wad.
                                > Rozmowa zaczyna się zapętlać w stronę osobistą. Postaram się z tego zejść.
                                > W takim razie powiedz mi, proszę, do jakiej kategorii uczuć zaliczasz swoje "ci
                                > epło na sercu" z wpisu założycielskiego - tak ogólnie. Z jakiego powodu to zado
                                > wolenie, jak to nazwiesz.

Zadowolenie, z faktu, ze sprawiedliwosci stało się zadość (przynajmniej pierwszy krok uczyniono by tak było). I nie rozumiem, dlaczego od początku doszukujesz się w tym zemsty czy mściwości czy jakichś jeszcze innych niecnych uczuć z mojej strony (w kontekście osobistym a propos).
                                • mania.sza Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 16:03
                                  > gat45 napisała:
                                  >
                                  > > Nie mówiłam o "zemście" tylko o mściwości. Mściwość jest cechą negatywną
                                  > tylko..

Mściwość, w moim pojęciu, JEST cechą negatywną. Bez żadnego "ale", czy "tylko".
                                  • gat45 Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 16:20
                                    Nie rozumiemy się wzajemnie i obawiam się, że od teraz każde usiłowanie wyjaśnienia tylko jeszcze bardziej zaciemniłoby sytuację.
                                    Dziękuję za rozmowę.
                                    • mania.sza Re: inna termodynamika :( 31.03.15, 17:43
                                      Dla pewności wróciłam to Twojego pierwszego wpisu i wszystkich kolejnych.
                                      Fakt, nie rozumiem o co Ci chodzi. No ale świat się na tym nie kończy przecież.
                                      Dziękuję rownież.
      • mariner4 Są 2 fundamenty prawa 30.03.15, 16:35
        w cywilizowanym kraju
        1. Przyznanie się do winy nie może stanowić samoistnego dowodu w sprawie.
        2. Dowód zdobyty bezprawnie nie może być brany pod uwagę przez sąd. (to dlatego O.J. Simpsonowi się upiekło)
        Inaczej mamy do czynienia z łamaniem prawa przez władze. W tym kontekście Kamiński powinien wypić to piwo. do dna. Ale za Kamińskim stoi główny sprawca, Kaczyński. Lex Kaczyński zdecydowanie mi nie odpowiada. Ten wyrok może spowoduje, że ktoś się zastanowi.
        Dla mnie groźne jest także propaganda PiS przeciw sądom. To nioszczy i tak nikłą kuture prawną w Polsce.
        Jak w "Samych swoich", kiedy babcia Pawlakowa wpychała synowi granat do kieszeni.
        M.
    • ave.duce I bardzo dobrze Nerwuskowi - 30.03.15, 20:11
      nawet ten nieprawomocny wyrok jest powodem do satysfakcji.
      Czekam na TS dla Ziobra i Kaczyńskiego J.
      • 99venus Re: I bardzo dobrze Nerwuskowi - 30.03.15, 20:21
        popieram i też tego oczekuję.
        • ave.duce Kempa czuje pismo nosem ;) 30.03.15, 21:01
          - Po dzisiejszym wyroku nie wiadomo czy ja nie będę siedzieć, Zbigniew Ziobro czy Jarosław Kaczyński - powiedziała Kempa.

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/wyrok-ws-mariusza-kaminskiego-komentarze-politykow,529064.html
          • mania.sza Re: Kempa czuje pismo nosem ;) 30.03.15, 21:35
            Pewnie ma coś za uszami :)
          • 99venus Re: Kempa czuje pismo nosem ;) 30.03.15, 21:54
            obawiam się,że nie będzie.w Polsce głupota,chamstwo,tupet są bezkarne.
      • ave.duce Re: I bardzo dobrze Nerwuskowi - 31.03.15, 16:17
        Oby II instancja podtrzymała te 10 lat zakazu sprawowania funkcji publicznych. Co do reszty - osobiście wystarczyłaby mi kara "w zawiasach".
        • mania.sza Re: I bardzo dobrze Nerwuskowi - 31.03.15, 18:09
          Też sie nie łudzę co do kajdanek i zimnej pryczy, ale dobrze by było, aby ten wyrok został przynajmniej w części utrzymany. Choć nie sądzę, że to cokolwiek da do myślenia jego pobratymcom. Z ich strony, to zawsze będzie zemstą polityczną, bo oni mają folwarczne myślenie, a nie na poziomie państwa. Kolejnym powinien być Macierewicz.
        • 99venus Re: I bardzo dobrze Nerwuskowi - 31.03.15, 20:29
          NIE! powinien siedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka