Dodaj do ulubionych

Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności

02.11.15, 21:08
Postanowiłem jeszcze raz upomnieć się o zachowanie Forów Społecznościowych w dawnej postaci.
Przeglądałem dziś Facebooka i parę skojarzeń może tylko dla mnie nazbyt oczywistych nasunęło się do mojej pustej łepetyny.

Zapoznajcie się z moim tematem na Forum o Forum i powiedzcie czy podzielacie moje obawy.
Czy Gazeta nie mogłaby sobie wypracować dodatkowych źródeł finansowania reklamując się na FB, a nam pozostawić dawną formę komunikacji.
Nie każdy musi chodzić prostymi ścieżkami, nie każdy chce być hipsterem
Są tacy jak ja którzy wolą do końca życia pozostać hipisem i woli staroświeckie metody komunikacji.
Zastanawiałem się co by to było gdyby kolejnym etapem naszych postulatów było zapoznanie z nimi społeczność FB - czy młodzież zrozumiałaby sens naszych Listów ?
Czy zastanowiłaby się przez chwilę dlaczego tak na poważnie przez tyle czasu nikt z Zarządu Portalu Gazeta.pl nie chce oficjalnie odpowiedzieć na nasze pytania, a przecież Adresaci znani są nie od wczoraj.
Czy coś się zmieniło przez ten cały czas...
Czy zmiany są bo są po prostu...
Po prostu - dla mnie to nie jest odpowiedź.
Zapoznajcie się z tym linkiem dopóki go nie usuną.

pzdr morfi

forum.gazeta.pl/forum/w,299,159187880,159187880,Ankieta_dot_Przyszlosci_Forow_Spolecznosciowych.html#p159187880
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 02.11.15, 21:59
      Odpowiedziałam.
    • man_sapiens Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 02.11.15, 22:40
      Ja też :)
      na razie - 6 glosów :(
      • damakier1 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 02.11.15, 23:04
        Teraz, razem z moim - 7
    • tojajurek Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 02.11.15, 23:25
      Zagłosowałem sumiennie.
      A wewogle to informuję PT Ogół, że NIE UŻYWAM wcale FB i nie bywam tam. Zawsze miałem przesadnie wygórowaną potrzebę autonomii i ochrony prywatności, czego - jak dla mnie - ten portal jest odwrotnością. Na stare lata się nie zmienię, aczkolwiek rozumiem przesłanki dla których pewne formacje chcą wiedzieć wszystko o wszystkich, z rozmiarem butów włącznie (noszę numer 43, choć nie jest pewne że nie oszukuję). Quidquid agis... No chyba, że nie kumam czegoś?
    • smutas13 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 03.11.15, 07:33
      Zagłosowałam na "tak".
      Też nie chadzam na Facebooka. Od dawna nie podoba mi się właśnie to, że tam, wszyscy o wszystkich wszystko wiedzą. To nie jest dobre, moim zdaniem.
    • inna57 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 03.11.15, 09:03
      Oczywiście TAK
    • alpepe Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 03.11.15, 17:26
      mój głos na tak. Nienawidzę tej wszechobecności fb.
    • aankaa Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 03.11.15, 17:33
      i moje "tak" dostałeś
    • ketepud Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 03.11.15, 17:43
      Klepnąłem jako piąty, ale się nie chwaliłem:)
      Nie włączam się w ten spór z admiralicją, bo z Marrant mamy na pieńku:/
    • magdolot Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 03.11.15, 22:03
      Ja klepnąłem późno, w dodatku specjalnie, ale za to ogniście. W formie trzech sonetów do Marrant, ostatni z niemoralną propozycją. Uff, idę paść do kącika. - wybełkotał i rozjechały mu się nóżki.

P.S. Na FoF można napisać "dupa". Sprawdziłam. :-)
    • morfeusz_1 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 04.11.15, 20:39
      Słuchajcie teraz bo to jest naprawdę świetny temat ...

Wejdźcie do mojego wątku i odkliknijcie mój wpis 87 i post scriptum 88

forum.gazeta.pl/forum/w,299,159029473,159029473,Co_mnie_dzisiaj_wnerwia_.html
      Ciekawe jakie są wasze zajawki z ankietami związane oj ciekawi mnie ten temat dziś bardzo

pzdr morfi
      • wave32 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 06.11.15, 13:52
        Witam Wszystkich.

morfeusz_1 napisał:

> Słuchajcie teraz bo to jest naprawdę świetny temat ...
        >
        > Wejdźcie do mojego wątku i odkliknijcie mój wpis 87 i post scriptum 88
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/w,299,159029473,159029473,Co_mnie_dzisiaj_wnerwia_.html
        > Ciekawe jakie są wasze zajawki z ankietami związane oj ciekawi mnie ten temat d
        > ziś bardzo

Oczywiście byłem, nawet się tam przyznałem, że jeden z tych trzech głosów jest mój.
        Ale swój błąd naprawiłem, hihi.
        Tak więc jeśli chodzi o ankiety, moje zdanie jest takie, że do ich wyników trzeba podchodzić z dużą ostrożnością.
        Chyba, że mamy do czynienia z bardzo dobrą praktyką, o której pisała Magdolot w tamtym wątku:
        "U nas na forumie w ankietach głosuje się jawnie - istnieje zasada potwierdzenia głosu postem i tylko te głosy się uznaje za ważne i liczy."
        • ave.duce Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 06.11.15, 14:09
          Magdolot prawdę Ci powie ...
        • magdolot Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 06.11.15, 14:10
          Hejka! Jednak z największą ostrożnością należy podchodzić do ankiet w których 100% jest za. :-)
          • inna57 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 06.11.15, 14:33
            A wszystko zależy od tego ile ma się IP. Ja mogę się przyznać bez bicia że w ankiecie Morfiego zagłosowałam dwa razy (oba na TAK) raz służbowo, raz prywatnie. A prywatnie mogłabym głosować nadal bo neo nie ma stałego IP tylko generuje się nowe raz na 24h.
            • wave32 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 06.11.15, 15:09
              inna57 napisała:

> A wszystko zależy od tego ile ma się IP.
              > A prywatnie mogłabym głosować nadal bo neo nie ma stałego IP tylko generuje si
              > ę nowe raz na 24h.

Tak jest. To po pierwsze. Wiemy, że posiadacze zmiennego IP mogą głosować po każdej zmianie adresu IP.
              Druga rzecz - tak z czystej ciekawości (bo lubię temat poznać dogłębnie) bardzo mnie interesuje, czy posiadacze wielu "skórek", czyli wielu forumowych tożsamości mogą oddawać ważne głosy pod tym samym adresem IP. Bo jak wiadomo na gazetowych forach jest mnóstwo kameleonów. Chyba przeprowadzę doświadczenie... :)
              • wave32 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 06.11.15, 15:31
                I jeszcze jedno. Czasami się zdarza, że można oddać ważny głos na tym samym IP. Wystarczy się wylogować i ponownie zalogować by oddany głos został zaliczony. Nie zawsze tak bywa, ale bywa, co zostało sprawdzone w kilku forumowych flash mobach (stare, jakże dobre czasy), a ostatnio udało się to Morfiemu i mnie w jego ankiecie na FoF.
                • morfeusz_1 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 06.11.15, 15:36
                  Masz też rację popatrz jak można odmienić narrację, a ja sobie za twoją radą jeszcze raz przypunktowałem, sąd sądem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie ;)
                  • wave32 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 06.11.15, 15:54
                    morfeusz_1 napisał:

> Masz też rację popatrz jak można odmienić narrację,
                    > a ja sobie za twoją radą
                    > jeszcze raz przypunktowałem, sąd sądem a sprawiedliwość musi być po naszej stro
                    > nie ;)

Hehe.
                    Ty ankietowy manipulancie! ;)
              • inna57 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 06.11.15, 15:41
                Nie wiem jak to jest bo od początku na gazecie mam ciągle jedną i tą samą tożsamość.

Wow, Twoje zdjęcia powalają. Gratuluję.
                • wave32 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 06.11.15, 16:18
                  inna57 napisała:

> Nie wiem jak to jest bo od początku na gazecie mam ciągle jedną i tą samą tożsa
                  > mość.

Ja pod tym nickiem od 2004. Wcześniej pod innym. Ale znam realia.

> Wow, Twoje zdjęcia powalają. Gratuluję.

Wielkie dzięki!

Z gazety się właściwie wycofałem (co nie znaczy, że przeniosłem się gdzie indziej), nie zasilam tutejszego bloga, "galerii zdjęć" także.

Jeszcze tylko "forumowanie" zostało (co prawda w minimalnym stopniu), ale jak wprowadzą te nieszczęsne zmiany, to spora część starej gwardii (do której śmiem się zaliczać) tych zmian nigdy nie zaaprobuje i trzeba będzie się pożegnać. Przyznam - z wielkim żalem.
                  • magdolot Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 06.11.15, 22:37
                    Popatrzyłam i są super. Mnie najbardziej powalają Twoje kociografie, może dlatego że kwiaty nie uciekają?

Sprawdziłam czy mogę być nieuczciwą ankietowiczką. Niby neo mam, a zagłosować nie mogę. Może dlatego że mnie jakoś automatycznie loguje? Ale za to nie zawsze i już nic nie rozumiem...
                    • wave32 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 09.11.15, 11:14
                      magdolot napisała:

> Popatrzyłam i są super. Mnie najbardziej powalają Twoje kociografie, może dlate
                      > go że kwiaty nie uciekają?

Bardzo Ci dziękuję!

Fakt, kwiaty co prawda nie uciekają, jednak niestety lubią kołysać się na wietrze. No i ja focę w środowisku zastanym, czyli na przykład nie wyrawam trawy, której niesforne źdźbła wchodzą w kadr, nie łamię gałązek zasłaniających obiekt. Tak mam, nietety. Trzeba niekiedy mocno pokombinować. I dlatego czasem trudniej sfocić kwiat, niż kota :)
                      • magdolot Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 09.11.15, 11:34
                        Koty jednakowoż są szybsze niż wiater i na dodatek sprytniejsze.
                        Ambitnie masz nad wyraz i pięknie tak, bo niech se kfitną dalej, niezmącone, niech się na wietrze kiwają, niech za własnymi sprawami pełzają biedroneczki cholerne i fcale nie do nieba...
                        Myśliwiec nad myśliwcami, meserszmit nad meserszmitami, a durnie z dwururami niech się w czółka pukają. Najlepiej do skutku i dużym kamieniem. :-)
    • inna57 Re: Fora FB Gazeta.pl - Protest Społeczności 06.11.15, 19:07
      A co mi tam 3*TAK
    • ave.duce Po przeczytaniu całego wątku 07.11.15, 08:58
      wniosek jest jeden: podcinacie sami gałąź, na której siedzicie i którą (jakoby) chcecie ocalić. Gratuluję.
      Nie mam nic więcej do dodania w tej sprawie.
      • wave32 Re: Po przeczytaniu całego wątku 09.11.15, 11:15
        ave.duce napisała:

> wniosek jest jeden: podcinacie sami gałąź, na której siedzicie i którą (jakoby)
        > chcecie ocalić.

Przecież nie robimy tego w tajemnicy, wymieniając się na "privach" informacjami o tym, jak można łatwo zmanipulować wynik ankiety.
        Tylko podajemy Administracji na tacy błędy, które udało nam się zauważyć podczas używania forum. Błędy umocowane przy tak banylnym narzędziu, jakim niewątpliwie jest ankieta. I są to błędy umocowane trwale, bo przez lata nie zrobiono nic, by je usunąć.
        Dorzucamy jeszcze jeden kamyczek do gazetowego ogródka napraw.
    • morfeusz_1 Pytanie o Nasze Listy 13.11.15, 13:25
      forum.gazeta.pl/forum/w,299,159280691,159280691,Czy_Red_Naczelny_zapoznal_sie_z_trescia_Listu_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka