Dodaj do ulubionych

Tymczasem w Suwałkach

20.01.17, 14:41
oko.press/owacje-dla-sedziego-kod-uniewinniony-oto-pelne-uzasadnienie-wyroku-waznego-dla-polskiej-demokracji/
:)

Kto chciałby wrzucić na Kraj, niech wrzuca śmiało, ja ani nie mogę, ani nie mam siły komentować.
Obserwuj wątek
    • magdolot Re: Tymczasem w Suwałkach 20.01.17, 15:14
      :-)

A tymczasem w Birczy:
      oko.press/grzybiarki-zablokowaly-polowanie-protest-przeciw-ustawie-szyszki-oddajacej-mysliwym-lasy-wylacznosc/

:-)
    • damakier1 Re: A tymczasem w Szczecinie 21.01.17, 11:49
      Poseł Nitras i ekipa z PO wyczyścili drzwi do siedziby PiS-u w Szczecinie
      • gat45 Re: A tymczasem w Szczecinie 21.01.17, 12:39
        Brawo.
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: A tymczasem w Szczecinie 21.01.17, 15:52
        damakier1 napisała:

> Poseł Nitras i e
        > kipa z PO wyczyścili drzwi do siedziby PiS-u w Szczecinie

Czyli mieli pewność, że ten wybryk nie był prowokacją wykonaną przez PiS ? :-O
        • gat45 Re: A tymczasem w Szczecinie 21.01.17, 15:57
          Zapewne nie mieli, bo i niby skąd ? Ale przecież to nie ma znaczenia. Bardzo ładny gest i bardzo dobra metoda na opętanych podejrzliwością.
          • 99venus Re: A tymczasem w Szczecinie 21.01.17, 16:02
            Mam całkowicie odmienny pogląd.
            PiS ma takie gesty w dupie.Co najwyżej powiedzą:jak nabrudzili to niech teraz czyszcza.Błąd Nitrasa polega na tym,że traktuje pisowców jak przyzwoitych ludzi a tego akurat o nich powiedzieć się nie da.
            Czy PiS potepił chamski najazd zdziczałych patriotów na sąd rozpatrujący pozew posłanki Pomaskiej?
            • gat45 Re: A tymczasem w Szczecinie 21.01.17, 17:05
              Nie chodzi o zatwardziałych pisowców, tylko o normalnych ludzi. W tym - a może przede wszystkim - tych bez opinii.
              • 99venus Re: A tymczasem w Szczecinie 21.01.17, 17:08
                Ludziom bez opinii ekstrawaganckie gesty Nitrasa wiszą,tym bardzie,że pewnie nigdy w życiu o nich nie usłyszą.
    • 99venus Re: Tymczasem w Suwałkach 21.01.17, 12:48
      "Afera" suwalska to dowód wyjatkowego zakłamania PiS.Wystawa była czynna od pewnego czasu i przyjazd tej dziwnej kobiety nie mającej żadnego zwiazku z suwalszczyzną słuzył jedynie agitacji przedwyborczej.Bądźmy szczerzy poza ojcem z Polską też ją niewiele łączy,jest obywatelką angielską,amerykańską i polską.Czy ktoś coś słyszał o działalności p.Anna Maria Costa zarówno w Senacie jak i w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów?
      Cała hucpa z udziałem Błaszczaka i Zielińskiego miała na celu jedynie zdobycie kolejnego miejsca senatorskiego.Mieszkańcy suwalszczyzny głosowali jak barany.
      Gest Nitrasa oceniam jako pusty,Spowoduje jedynie reakcje PiS-jak winni to sprzątaja.NIKT z pisowców nie odciął się od kompletnie bezkarnej burdy w sądzie gdzie fizycznie zaatakowano poseł Pomaską.Sądami zaczyna rządzić uliczna tłuszcza i pisowskie kanalie.
      Pożar Reichstagu coraz bliżej.
      • magdolot Re: Tymczasem w Suwałkach 21.01.17, 17:32
        Venusie, sam założyłeś wątek o wojnie domowej, a żeby do niej nie dopuścić potrzebne są takie gesty jak Nitrasa. W niektórych posunięciach Kijowskiego mocno mi przeszkadzała gałązka oliwna, bo była jakaś taka obśliniona, taką tanioszką chrześcijańską z niej jechało... pustą i nieprzemyślaną tanioszką.

A gest Nitrasa to jest gest konkretny.
        Poszczuty przez PiS "lud" napadł na Pomaskę, narodowcy zaatakowali i zdemolowali siedzibę KOD w trakcie spotkania. Cisza po stronie PiS. Ktoś oblał farbą drzwi siedziby PiS. Płacz pod niebiosa, że pisiaków znuf za-bi-ja-ją ci straszni agresorzy i coś trzeba zrobić na tę wszechogarniającą przemoc.

No i gud, Nitras COŚ zrobił. I to coś konkretnego, z brudzeniem rączek, coś poza trzaskaniem dziobem, co przychodzi okropnie łatwo. A przy okazji potępił co trzeba i poprosił drugą stronę o... wzajemność. Brudziński się wykręcił.
        Nitrasa to stawia dokładnie tam gdzie trzeba. Było go stać na ten gest dobrej woli.
        Brudzińskiego nie było stać NAWET na wzajemność i go to obnaża. W ten sposób dokładnie widać kto co robi. W ten sposób o wiele trudniej to zamazać albo odwrócić znaczenia.

Jeżeli ma nie dojść do wojny domowej, to ktoś musi być zdolny się przemóc do wykonywania takich gestów z nadzieją, że któryś kolejny zostanie podjęty przez drugą stronę.
        Brak takiej zdolności do po obu stronach = piekło.
        Dopóki jeszcze człek nie dygocze ze złości na samą myśl, że mógłby się zachować normalnie i przyzwoicie w stosunku do przeciwnika - jest nadzieja.
        • 99venus Re: Tymczasem w Suwałkach 21.01.17, 17:46
          A nie obawiasz się,że bez wojny domowej,w wyniku pełzającej dobrej zmiany jak barany pójdziemy na rzeź?A przecież już idziemy.
          Mój watek zwraca uwagę na narastające napięcie.Czy gest Nitrasy będzie zrozumiany?Wątpię.Może już pora żeby na dzicz zareagować w sposób dla dziczy zrozumiały?
        • yoma Re: Tymczasem w Suwałkach 21.01.17, 17:51
          Magdolocie, jesteś normalna i przyzwoita, więc uważasz, że to stawia Nitrasa gdzie trzeba. Nie. Pisi zawyją: Ooo, winni naprawili szkody!, a lud ciemny kupi, że opozycja to wandale niszczący mienie trwałe.

Nitras powinien był wziąć wiadro smoły, jeśli jie gorzej, i na oczach kamer domalować te drzwi.
          • gat45 Re: Tymczasem w Suwałkach 21.01.17, 18:16
            > Nitras powinien był wziąć wiadro smoły, jeśli jie gorzej, i na oczach kamer domalować te drzwi.

Kiedy tak zrobi - albo jeżeli ktoś tak zrobi - to już nie będzie się o co bić. Patrz Churchill o kulturze.
            Rozumiem Ciebie i Venusa, ale w świecie, gdzie obie strony byłyby takie same, to ja nie chcę żyć. Już jedna mnie przeraża. Dwie ? Nie do wytrzymania.
            ... i staje tak człowiek, i już zapomina o co miał walczyć i po co (cytat z głowy, może być niedokładny)
            • 99venus Re: Tymczasem w Suwałkach 21.01.17, 21:44
              Zamiast odpowiedzi:
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,21275376,widac-tam-twarze-osob-specjalnej-troski-tak-to-reakcja-kaczynskiego.html#MT2
          • ploniekocica Re: Tymczasem w Suwałkach 21.01.17, 18:23
            NIE! Nic nie domalowywać. Brońcie bogi.
            Ludzie z mojej tak zwanej formacji kulturowej daliście/daliśmy sobie wdrukować tę nienawiść, która więcej nam robi krzywdy niż stronie przeciwnej. Kaczyński przeminie, pis przeminie, a ta pogarda i wściekłość zostanie.
            Kaczyński może i zepsuje demokrację, ale mnie nie zepsuje , bo TK rzecz ważna bardzo, ale przyzwoitość i szacunek dla drugiego człowieka - nawet wierzącego, nawet wyborcy pis - dla mnie osobiście ważniejsza. Tak mam.
            • 99venus Re: Tymczasem w Suwałkach 21.01.17, 21:38
              To nie jest sprawa nienawiści tylko odpowiedniej reakcji na zawłaszczenie państwa i systematyczne łamanie prawa.Bierność już teraz pozbawia nas państwa demokratycznego i pozwala kaczyńskiemu wprowadzać autorytaryzm,który popierany przez narodowców i fundamentalistów religijnych przy czynnym wsparciu kiboli coraz bardziej zbliża się do ustroju brunatnego.
              Kaczyński już zepsuł demokrację,zepsuje nas wszystkich bo wielu ludzi już zastraszył.Szacunek do drugiego człowieka należy mieć i to jest rzecz fundamentalna ale nie mówmy o przyzwoitości i szacunku w kontekście pisowców bo oni nie zasługują ani na jedno ani na drugie.Do ludzi wierzących należy mieć taki sam stosunek jak do wszystkich innych ale czy polscy katolicy to ludzie wiary,a jeżeli tak to JAKIEJ?
              Sprawy zaszły za daleko.Nie można odpuscic.
          • damakier1 Re: Tymczasem w Suwałkach 21.01.17, 18:29
            yoma napisała:

Nitras powinien był wziąć wiadro smoły, jeśli jie gorzej, i na oczach kamer domalować te drzwi

I co w odpowiedzi na to powinien następnie zrobić ktoś z Pisu? A później jak by miała odpowiedzieć PO?
            Nieważne, co na ten gest Nitrasa powiedzą pisowcy ani co zawyje ciemny lud. Ten gest był skierowany do mnie i do Ciebie. Pokazał, że są jeszcze wśród nas ludzie normalni, myślący i reagujący normalnie. Mnie to podbudowało.
            • p.a.d.a.l.c.o.w.a uważam, że zareagował przesadnie 21.01.17, 21:25
              damakier1 napisała:

> yoma napisała:
              > Nitras powinien był wziąć wiadro smoły, jeśli jie gorzej, i na oczach kamer
              > domalować te drzwi

Oczywiście, że tego nie powinien robić, już pomijając to, że ten wpis Yomy uważam za hiperbolę zamierzoną.
              Jednak myć też nie powinien. Uważam to za zbędny gest.
              Są kamery - i jak się policja pisowska i prokuratura ziobrowa sprężą, to znajdą sprawcę - i on niech myje wrota Brudzińskiego + kara kodeksowa za zniszczenie mienia.

>
              > I co w odpowiedzi na to powinien następnie zrobić ktoś z Pisu? A później jak by
              > miała odpowiedzieć PO?
              > Nieważne, co na ten gest Nitrasa powiedzą pisowcy ani co zawyje ciemny lud. Ten
              > gest był skierowany do mnie i do Ciebie. Pokazał, że są jeszcze wśród nas ludz
              > ie normalni, myślący i reagujący normalnie.
              Mnie to podbudowało.

A ja uważam, że zareagował - że tak powiem - NADREAKTYWNIE.
              • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 21.01.17, 22:43
                I się zgadzam. Bo to go ustawia na pozycji kajającego się sprawcy. Niestety, drodzy przyjaciele, doszło do tego, że już nie można być grzecznym. Każdy taki gest, zrozumiały dla przyzwoitego człowieka, wzmacnia pisich. Kraj jest podzielony i trzeba zacząć wykorzystywać ten podział, a nie wiecznie przepraszać, że się żyje.

Dlaczego pisi potrafili miesiąc wyć o fakturach Kijowskiego, a Zjednoczona nawet nie piśnie głosem myszki o dajmy na to Rogowskim czy jak mu tam dziesięć lat jumającym składki szeregowych członków pis? Dlaczego pisi miesiąc wyją o Petru na Maderze, a Zjednoczona nawet nie piśnie o zeszłorocznym balu sylwestrowym pisich? Bo jesteśmy grzeczni i kulturalni?

AK nie prosiła grzecznie Kutschery, żeby łaskawie przestał eksterminować warszawiaków, tylko dała mu w łeb i dających w łeb czcimy jako bohaterów, nie uważając, że się ustawili po tamtej stronie.
                • 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 21.01.17, 23:00
                  AK nie prosiła grzecznie Kutschery, żeby łaskawie przestał eksterminować warszawiaków, tylko dała mu w łeb i dających w łeb czcimy jako bohaterów, nie uważając, że się ustawili po tamtej stronie.
                  I tak trzymac!
                  Nowak poleciał za zegarek.Ziobro bezkarny.I takich przykładów są tysiace.
                  • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 07:25
                    Bo chamstwu trzeba się przeciwstawiać siłom fizycznom...
                • gat45 Re: uważam, że zareagował przesadnie 21.01.17, 23:38
                  yoma napisała:

[...]
                  > AK nie prosiła grzecznie Kutschery, żeby łaskawie przestał eksterminować warsza
                  > wiaków, tylko dała mu w łeb i dających w łeb czcimy jako bohaterów, nie uważają
                  > c, że się ustawili po tamtej stronie.
                  >

Wybacz, ale z takim postawieniem sprawy nie zgadzam się całym swoim jestestwem.
                  Comparaison n'est pas raison, jak mawiają tutejsi - i nigdy nie udało mi się dobrze przetłumaczyć tego aforyzmu. Coś w rodzaju, że samo porównanie nie wystarczy, żeby całość była zdroworozsądkowa.

Aż mnie dreszcz przeszedł na myśl, że kiedyś miałby powstać pomnik Małego Kodowca w za dużym hełmie bojowym.
                  • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 07:34
                    Przyznaję, że przykład z Kutscherą był ostry (i o to chodziło). Niemniej (na razie) nie mówimy o przemocy, tylko o twardym przeciwstawianiu się.

Ktoś pisim pomazał drzwi? To niech sobie w cholerę umyją albo wynajmą firmę sprzątającą i przedstawią fakturę, z wyjaśnieniem, skąd wzięli pieniądze. I to trzeba robić, a nie dymać pod te drzwi ze szmatą. A tymczasem nawet my na tym forum zastanawiamy się, czy zasypanie prokuratury autodenuncjacjami nie będzie ach, niegrzeczne i czy ach, nie urazi delikatnych uczuć pisich. Sorry, ale tak się z pisimi nie wygrywa.

A pomnik małego KODowca mógłby powstać. W wolnej chwili podrzucę zdjęcie pod projekt :)
                    • gat45 Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 09:28
                      Przynajmniej w środkowym akapicie przeinaczasz prawdę, ale rozumiem, że Cię zapał rewolucyjny poniósł. Co do reszty - cóż, każdy ma swoje podejście, bo tak jest świat zrobiony. Ja swojego nie zamierzam narzucać, a gdybym zamierzała, to bym nie miała możliwości. Niemniej wciąż uważam, że walka powinna się odbywać na "image", a nie na pięści.
                      • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 09:37
                        Gdzie przeinaczam?

Owszem, na image. Niemniej po naszej stronie - i z całą świadomością używam tego sformułowania - nie widzę walczących na image, lecz dupy wołowe.

Gatu, nasza strona się radykalizuje. Ludzie zaczynają pytać, ile jeszcze można maszerować, skoro nic z tego nie wynika. W końcu ktoś nie wytrzyma, czymś walnie i naprawdę poleje się krew, bo pisi nie będą się troszczyć o nasze urażone uczucia. Tego chcemy?

Bogowie mi świadkiem, że normalnie jestem ugodowa i koncyliacyjna. Więc jeśli nawet ja mam dosyć...

A zapał rewolucyjny podsyca u mnie nieustanne użeranie się ze służbą zdrowia, ale to temat na osobną opowieść :) W każdym razie nastawia bojowo.
                        • gat45 Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 09:57
                          Masz rację.
                          A mój problem polega na tym, że staram się wziąć pod uwagę racje zewsząd. I wszystkie. Mam tendencje do ustawiania się w pozycji sędziego, na dodatek rozdrabniającego każdy aspekt sprawy do imentu. W tym przypadku na dodatek sądzę zdalnie i na podstawie bardzo wyrywkowych przesłanek, w odróżnieniu od Ciebie, która stoisz w środku.
                          A prawda jest taka, że po prostu nie mam pojęcia, co należałoby robić oraz że ja się po prostu boję. Polski się boję i całego świata się boję, który to świat, zdaje się, w roku 2016 zwariował. Albo się upił do nieprzytomności. Jak na ostatni rok stulecia, zapoczątkowanego wystrzałem z Aurory, przystało. Obudzenie będzie bolesne a kac długotrwały.

PS Powodzenia w użeraniu się ze służbą zdrowia : obyś jak najszybciej już przestała z nią mieć do czynienia. Z duszy-serca Ci tego życzę.
                          • gat45 Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 10:28
                            Nie wiem, czy to pasuje do tematu, ale w mojej głowie jakoś się związało w ciąg, może nawet logiczny, kto wie :).
                            Przed chwilą włączyłam radio - informacyjne, serwis co 20 minut i kroniki-wypełniacze. Popadłam na środek jakiegoś przemówienia, które wzięłam za inauguracyjne pana Trumpa - i przeraziłam się do skostnienia. Facet opowiadał, jak to Bóg wwiódł go na samą górę i że teraz wie, jaką misję mu powierzył. że nic mu nie straszne, że on powiedzie lud swój do ziemi obiecanej, bo jego ludowi to się należy i Pan w niebiesiech o tym wie. Wariat - myślałam sobie - regularny, certyfikowany sumasszedszyj.
                            To było wspomnienie o pastorze Kingu i fragment jednego z jego ostatnich przemówień.
                          • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 10:28
                            Dziękuję. Co do służby, komunikat na gazetowej...
                          • 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 11:30
                            Ja bym wziął pod uwagę racje drugiej strony gdyby można było z nimi dyskutować.Ale niestety nie można-pokazuja to wszystkie "dyskusje" w tv.Wczoraj oglądalem Szkło kontaktowe i zadzwoniła jakaś bodajże p.Urszula z Wrocławia i jednym agresywnym tchem zaczęła opowiadać brednie.Ogłupiały pan redaktor usiłował niezdarnie zaoponować przeciw ewidentnym kłamstwo ale mu się nie udawalo.I w ten prosty sposób PiS otrzymał w tvn24 kilka minut bezpłatnej reklamy.A należało powiedzieć "zamknij ryj głupia babo",wyłączyć ją i w kilku zdaniach wyprostować kłamstwa.
                            I to jest ilustracja skutków dobrego wychowania pożytecznych idiotów jakimi jestesmy.
                    • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 14:58
                      Ryzyk fizyk, wrzucam. Mały Kodowiec na pomnik:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/xa/ui/jmah/0LlTbZVksHInmRe1FB.jpg

Sorki, że w poprzek, durne fotoforum nie chce mi odwrócić.
                      • ave.duce Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 15:21
                        https://images81.fotosik.pl/308/3b1b5b7a07b12bed.jpg

ankieteo.pl/userfiles/user_91268/images/Codzienno%C5%9B%C4%87/budzik.gif
                        • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 15:42
                          thx :)
                      • gat45 Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 19:23
                        yoma napisała:

> Ryzyk fizyk, wrzucam. [...]

Nie, nie, nieeeeee !!! Żaden pomnik ! Kto to widział, żeby pomnik hulał po łęgach i gonił helikopter razem z Psem Tobiaszem ? Po tej traweńce, po zielonej. Byle do wiosny !
                        Moje sny się sprawdzają.
                        • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 23:36
                          Gatu, ale to jest obrazek w sensie projekt pomnika - kodowski znaczek na piersi, europejska flaga i entuzjastyczny uśmiech. Archetyp małego kodowca :)

Zresztą to jest z tego wielkiego marszu majowego, czekaliśmy w Łazienkach, aż marsz ruszy, bo inaczej toby marsz gonił dziecko do de Gaulle'a :)
                        • magdolot Re: uważam, że zareagował przesadnie 23.01.17, 00:29
                          A mi się bardzo podoba myśl o pomniku co hula po łęgach. :-)
                          I niech się sprawdza sen Gata o wiosennym hulaniu. Howgh.
                          Czekam.
                  • 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 10:34
                    Wolisz pomniki małego skurwysyna w brudnych butach?
                    • gat45 Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 10:41
                      99venus napisał:

> Wolisz pomniki małego skurwysyna w brudnych butach?
                      >
                      Nie.
                      • 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 11:31
                        No to się zgadzamy.
              • gat45 Re: uważam, że zareagował przesadnie 21.01.17, 23:33
                Ja bardzo przepraszam, ale nie jestem w stanie przeczytać ze zrozumieniem tego wpisu : kto tu mówi co, czyje słowa są wytłuszczone, a czyje kursywą... Za dużo tu się dla mnie dzieje czcionkowo rzecz biorąc. Chyba za tępa jestem.
                • gat45 Re: uważam, że zareagował przesadnie 21.01.17, 23:39
                  To było do wpisu pani (uśmiech) p.a.d.a.l.c.o.w.e.j
                  • p.a.d.a.l.c.o.w.a do Gat ( i nadal uważam, że zareagował przesadnie) 22.01.17, 13:29
                    gat45 napisała:
                    To było do wpisu pani (uśmiech??) p.a.d.a.l.c.o.w.e.j
                    ======

1. - ) yoma napisała:
                    Nitras powinien był wziąć wiadro smoły, jeśli jie gorzej, i na oczach kamer
                    domalować te drzwi
                    padalec ustosunkowała się do tego, co powyżej, następująco:

Oczywiście, że tego nie powinien robić, już pomijając to, że ten wpis Yomy uważam za hiperbolę zamierzoną.
                    Czyli wg. padalca nie powinno się ( jak to napisała Yoma) oblewać smołą, itp.

2.-) Następnie padalec odniosła się do wpisów, które ( mówiąc skrótowo) chwaliły i akceptowały gest p.Nitrasa i wyraziła swój pogląd - jak poniżej:

Jednak myć też nie powinien. Uważam to za zbędny gest.
                    Są kamery - i jak się policja pisowska i prokuratura ziobrowa sprężą, to znajdą sprawcę - i on niech myje wrota Brudzińskiego + kara kodeksowa za zniszczenie mienia.
              • ploniekocica Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 14:42
                dobra, miałam się nie wypowiadać, ale się wypowiem i z góry przepraszam, jeżeli kogoś urażę.

Też jestem za radykalizacją, ale na bogów wszelakich z LPS na czele, czemu ta radykalizacja idzie w kierunku mohery a rebours. Ten sam poziom agresji, te same (niemal) inwektywy w necie, malowanie drzwi itd., ten sam poziom propagandy w mediach, straszenie druga stroną, buczenie na "wrogie" media itd. Tylko zamiast beretów i jesionek włóczkowe kolorowe czapy i modne parki. I muzyka inna, chociaż też mocno archaiczna :)
                I jak się okazało niedawno ten sam poziom (przynajmniej u części) adoracji idola.

Dlaczego na tych marszach (tych, które są po prostu przeciwko, a nie przeciwko czemuś konkretnemu, co ich dotyczy) nie ma prawie młodych ludzi? Bo niestety dla młodych jest to niemal ten sam poziom obciachu, co miesięcznice smoleńskie. "Ruch niedointernowanych" - mówią. "Się starzy bawią w dysydentów".
                I ja nie piszę o narodowcach, kibolach itd., ale o młodych zaangażowanych społecznie wykształciuchach z wielkiego miasta, na dodatek w większości ateistach o lewicowych poglądach, bo akurat takich znam. Po prostu wolą w tym czasie zawieźć bezdomnym koce, wyprowadzić psa ze schroniska, poczytać dzieciom w szpitalu, zrobić coś konkretnego, co faktycznie poprawi kawałeczek świata. Nawet malusieńki kawałeczek. Zapytani o to, co sądzą o "nadreaktywnym " postępku Nitrasa wszyscy moi respondenci odpowiedzieli - Super zrobił! Bo coś zrobił, a nie tylko gada.
                I dlatego jeśli radykalizacja to koniecznie z uwzględnieniem tej grupy, bo to dla nich walczyliśmy kiedyś tam o demokrację, a potem koncertowo im tę demokrację spieprzyli. Także umożliwiając dojście do władzy PiSowi.

Ci młodzi mówią i moim zdaniem mówią mądrze, że mohery od Rydzyka się napieprzają z moherami od szkiełka kontaktowego, a z tego nic nie wynika, bo PiS można odsunąć od władzy i należy nawet, ale w ludziach PiS zostanie, a każda radykalizacja tego napieprzania się wyborców między sobą przyczyni się tylko do tego. Kaczora dawno nie będzie, a nasz kraj murem podzielony, jak chyba nigdy przedtem, zostanie.
                A doszliśmy do ściany, siostra pogarda nas dopadła, oczy nam zasłania i już nie widzimy nic złego w zdaniu "to prawicowe bydlę, ten pisowski debil ośmielił się napisać "pedał"".
                I dlatego: strzelajmy do kaczek, ale śpieszmy się kochać ludzi, bo zostanie po nas tylko mur, a nasze dzieci będą zupełnie gdzieś indziej.
                • ave.duce Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 15:43
                  Radykalizacja powinna nastąpić w liczbie protestantów. Nie zastąpią tego działania chwalebne (wyprowadzanie psów, czytanie dzieciom...), bo najzwyczajniej takie działania to kaczyści mają głęboko gdzieś.

ploniekocica napisała:

> Dlaczego na tych marszach (tych, które są po prostu przeciwko, a nie przeciwko
                  > czemuś konkretnemu, co ich dotyczy) nie ma prawie młodych ludzi? Bo niestety dla
                  > młodych jest to niemal ten sam poziom obciachu, co miesięcznice smoleńskie. "
                  > Ruch niedointernowanych" - mówią. "Się starzy bawią w dysydentów".

ICH nie dotyczy? Przekonają się zatem niebawem, że dotyczy i to bardzo. Chyba tylko pozornie są "wykształciuchami", tzn. mają "papierek" i... tyle.

Nitras "coś zrobił". Czyli nieważne - mądrze czy głupio, byle "coś zrobić"?

> I dlatego jeśli radykalizacja to koniecznie z uwzględnieniem tej grupy, bo to dla
                  > nich walczyliśmy kiedyś tam o demokrację, a potem koncertowo im tę demokrację
                  > spieprzyli. Także umożliwiając dojście do władzy PiSowi.

To ile mają lat ci "Twoi" młodzi?

> Ci młodzi mówią i moim zdaniem mówią mądrze, że mohery od Rydzyka się napieprz
                  > ają z moherami od szkiełka kontaktowego, a z tego nic nie wynika, bo PiS można
                  > odsunąć od władzy i należy nawet, ale w ludziach PiS zostanie, a każda radykali
                  > zacja tego napieprzania się wyborców między sobą przyczyni się tylko do tego. K
                  > aczora dawno nie będzie, a nasz kraj murem podzielony, jak chyba nigdy przedtem
                  > , zostanie.

Pi$ w ludziach zostanie - tak jak został PRL - czy to znaczy, że trzeba było zadawalać się "małą stabilizacją"?

> A doszliśmy do ściany, siostra pogarda nas dopadła, oczy nam zasłania i już nie
                  > widzimy nic złego w zdaniu "to prawicowe bydlę, ten pisowski debil ośmielił si
                  > ę napisać "pedał"".

Kto nie widzi, ten nie widzi.

> I dlatego: strzelajmy do kaczek, ale śpieszmy się kochać ludzi, bo zostanie po
                  > nas tylko mur, a nasze dzieci będą zupełnie gdzieś indziej.

Jeszcze raz zapytam: w jakim wieku są te dzieci?
                  • 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 16:45
                    Problem polega moim zdaniem nie na tym ile te dzieci mają lat ale na tym kto je tak wychował i dlaczego?
                    • ploniekocica Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 17:01
                      99venus napisał:

> Problem polega moim zdaniem nie na tym ile te dzieci mają lat ale na tym kto je
                      > tak wychował i dlaczego?
                      >

Między innymi ja je wychowałam, Venusie, a dlatego, że jestem ze szkoły Jacka Kuronia i Jurka Owsiaka uważam, że ważniejsze jest, żeby pomóc nieść starszej pani paczkę, nawet jeśli ma na głowie beret, niż wyzwanie kogoś od pisowskiego debila.
                      A ja mam lat wystarczająco dużo, żeby pamiętać i PRL i się w opozycji trochę poudzielać i też uważam, że ta paczka i uśmiech wrócą do nas, a na każdego pisowskiego debila prezes zaciera tłuste łapki, bo mu się udało.
                      • 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 18:48
                        Jedno nie przeszkadza drugiemu.Wprost przeciwnie.Pomóc starszej pani to normalny odruch,zobojetnienie młodzieży na sprawy społeczne,polityczne,brak wiedzy historyczno-politycznej to drugie.
                        Dzieci są wychowywane nie tylko przez rodziców ale i przez szkołę,otoczenie.
                  • ave.duce Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 17:49
                    A co myślą o Proteście studentów?

ps. czy czynienie rzeczy pozytywnych, "codziennych" wyklucza branie udziału w protestach?
                    Można wszak czynić i jedno, i drugie, nespa?

pps. miałam od tego zacząć poprzedni post: mnie nie uraziłaś.
                    • ploniekocica Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 18:18
                      Chyba muszę popracować nad formą, bo jakoś niezrozumiale piszę :)
                      Czy ja gdzieś napisałam, że wyklucza? Można, ale forma większości tych protestów po prostu do nich nie dociera,a nawet ich mierzi. Czarny marsz owszem, jakiś marsz proekologiczny też może być, ale protestowanie, które ich zdaniem ma na celu to, żeby wróciło stare, czyli rządy PO (dla człowieka dwudziestoparoletniego ostatnie osiem lat to naprawdę całe świadome życie) niekoniecznie.
                      W proteście studentów pewnie ci, co są studentami, wezmą udział, chyba że akurat mają zmianę w pracy (a zmiany się ustawia z trzytygodniowym wyprzedzeniem).
                      • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 18:32
                        Zaraz zaraz, kto mówi o powrocie PO? Młodym się PO nie podoba? Nie dziwota, ale to niech skonstruują własne ugrupowanie. Proszę przekazać młodzieży, że czuję się urażona posądzeniem o demonstrowanie za powrotem PO.

Przede wszystkim demonstruję przeciw pisowi i temu, co wyprawia, a do wszelkiej partyjności i partyjniactwa zawsze podchodziłam z dużą rezerwą.
                        Ostatnio na pewnym forum wiodłam dyskusję, z której wynikło, że jeśli dzieciaki w jakiejś szkole w małej wsi na Opolszczyźnie mają mieć hurtem obniżone stopnie z zachowania, bo protestowały przeciw deformie edukacji - a tak podobno było - to my tu w Warszawie, Krakowie, Poznaniu czy innym Szczecinie powinniśmy się natychmiast skrzyknąć i protestować w obronie tych dzieciaków. I uważam, że tak powinno być. I po to są protesty, a nie po jakąś PO.

Tak jak 16 XII pod Sejmem. Pełen spontan, i tak powinno być. Ja osobiście czułam, że po prostu powinnam być. Chociażby po to, żeby mi kiedyś dziecko nie powiedziało: matka, nie pie.l, nie było cię tam.
                      • ave.duce Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 18:45
                        Który protest antykaczystowski miał na celu "żeby wróciło stare, czyli rządy PO"? Pewnie byli i tacy uczestnicy, nie sposób tego wykluczyć.
                        Nie rozumiem tego zarzutu, ale - przyznaję bez bicia - nie chce mi się szukać "haseł", pod którymi zwoływano kolejne protesty.
                        I nie chce mi się wierzyć, że "młode wykształciuchy" łykają pisowską propagandę ("komuniści i złodzieje", itp.).

> forma większości tych protestów
                        > po prostu do nich nie dociera,a nawet ich mierzi

To niech wymyślą inną formę.
                        • 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 18:53
                          Młode wykształciuchy nie łykają niczego oprócz uzywek.
                      • 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 18:52
                        A czy młode sformułowały swoje potrzeby,oczekiwania,program?
                        Moje kontakty z młodzieżą akademicką pokazują jedno-niedouczone,bez istotnych zainteresowań stado baranów (z nielicznymi wyjatkami).
                • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 18:33
                  ploniekocica napisała:

(...)Dlaczego na tych marszach (tych, które są po prostu przeciwko, a nie przeciwko czemuś konkretnemu, co ich dotyczy) nie ma prawie młodych ludzi? Bo niestety dla młodych jest to niemal ten sam poziom obciachu, co miesięcznice smoleńskie. "Ruch niedointernowanych" - mówią. "Się starzy bawią w dysydentów". (...)
                  -----
                  odniosę się tylko do tego fragmentu, który zacytowałam- i zapytam...
                  - czy dobrze rozumiem, że siwi i łysi nie powinni pojawiać się na marszach KOD-u & t.p. ?
                  Jeżeli tak - to dla mnie jest to "ejdżyzm" w przykrym wydaniu.
                  • ploniekocica Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 19:42
                    Nie, ale niewielu młodych pojaw się na marszach, na których "starzy" będą się zachowywać zdaniem młodych bardzo podobnie jak strona przeciwna. Cóż poradzić, ale straszenie Kaczorem i powrotem PRL mało na młodych działa. Może ich zainteresować TK, rozdział kościoła od państwa, prawa kobiet, mniejszości, ale nie to, co Kaczor znowu powiedział, a media nas głównie tym karmią i to stanowi pożywkę do dyskusji w wielu domach.
                    Moja mama wyzwała swojego ukochanego wnuka od zdrajców, kiedy jej oznajmił, ze pomaga koleżankom odwieźć środki czystości do łaźni dla bezdomnych, która organizuje między innymi caritas. Zafiksowujemy się w sposób dla nich i dla mnie osobiście nie do przyjęcia. I to jest wojna "starych", której młodzi nie rozumieją.
                    Budujemy mur - to wdać wszędzie, a szczególnie w internecie - większy niż kiedykolwiek.
                • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 18:41
                  >wolą w tym czasie zawieźć bezdomnym koce, wyprowadzić psa ze schroniska, poczytać dzieciom w szpitalu, zrobić coś konkretnego

BTW mam sporo do czynienia ze szpitalami dziecięcymi, nie tylko teraz, i naprawdę jeszcze nie widziałam ateistycznej lewicowej młodzieży czytającej dzieciom...

• 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 18:55
                    Poza usilnym staraniem o bezbolesne skończenie studiów nie widać śladów działalności społecznej.
                    • ploniekocica Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 19:01
                      99venus napisał:

> Poza usilnym staraniem o bezbolesne skończenie studiów nie widać śladów działal
                      > ności społecznej.

Ach ta siostra pogarda :)
                      >
                  • ploniekocica Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 18:56
                    Jest potrzeba czytania? To tylko powiedz gdzie i zaraz się czytający znajda.
                    • gat45 Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 19:18
                      No ale dlaczego w takim razie nie przyłączą się, żeby obniżyć średnią wieku protestujących? Naprawdę myślą, że chodzi o powrót do koryta oderwanych od koryta? Jeżeli tak, to skąd im się to przekonanie wzięło? A jeżeli nawet, to dlaczego sami nie zorganizują czegoś bardziej według nich odpowiedniego? Na co czekają?
                      Pytasz, gdzie jest potrzeba czytania. Chyba się wiele nie pomylę, jak odpowiem : wszędzie. Z ilu oddziałów pediatrycznych już odeszli z kwitkiem? Jak im wyjaśniono, że nie chcą ich "usług"?
                      W moim prowincjonalnym szpitalu harcerze (frakcja katolicka akurat) dyżurowali na oddziale onkologicznym i proponowali lekturę podczas tzw wlewów chemii. A jak trzeba było, to odkładali książkę i podawali delikwentowi gustowną nereczkę do rzygania. Sama nie korzystałam, bo zasypiałam jak tylko mi wkłuli igłę do komory na dekolcie i budziłam się, kiedy pielęgniarka kazała mi zwolnić łóżeczko. Ale pamiętam szmer głosu lektora przy sąsiednim stanowisku. Czy polska młodzież - spod dowolnego znaku - też się tak organizuje? Bo to niewątpliwie podchodzi pod hasło "zrobić COŚ".
                      • 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 19:53
                        Odpowiedż moim zdaniem jest prosta:panstwo od lat odpuściło wychowanie młodzieży.Przykład IIRP,która w ciagu 20 lat stworzyła społeczeństwo obywatelskie przez szkołę został wyrzucony do kosza.W pustkę wszedł kościół ze swoją indoktrynacją,szkoła powiedziała,że jest od nauki a nie od wychowania i skutki mamy.
                        Czym dla młodych jako ogół społeczności jest Państwo?Niczym.O państwie mówią jedynie narodowcy i nacjonaliści.Nie miejmy pretensji wyłącznie do młodzieży.Miejmy pretensje do siebie.
                      • ploniekocica Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 20:01
                        Nie wiem, jak mam to jeszcze dobitniej napisać - bo im, tym, z którymi na ten temat rozmawiałam forma tych protestów nie odpowiada. Bo wszędzie widzą nienawiść, hejt i propagandę. Takie same, albo nieomalże takie same z obu stron konfliktu.
                        A może po prostu nie rozumieją ciągłego odwoływania się do tego, o co myśmy starsze pokolenia walczyli, straszenia prlem, którego nie znają, walki o powrót demokracji liberalnej, która ma prawo im się nie podobać. Bo liderzy ich nie porywają. Bo...
                        A kiedy czytam wypowiedzi tutejsze to widzę, że może mają rację, bo znowu się okazuje, że młode pokolenie durne, nie ma wiedzy, nic nie robi, kretyni naładowani używkami marzą tylko o tym, żeby jakoś skończyć studia.

A Yomę pytam o konkretne potrzeby, bo ja nie znam "bezrobotnej" młodzieży pałętającej się z potrzebą wolontariatu, ale jeśli jest konkretne zapotrzebowanie to pewnie coś można zorganizować i wygospodarować czas.
                        • 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 20:26
                          Jak im odbiorą możliwość ciągłego,bezmyślnego klikania w smartfony to się obudza.
                          • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 20:36
                            Część zgredów, do których się zaliczam, zgadza się, że młodzież po prostu nie doświadczyła pewnych rzeczy. Jak młodzieży zabiorą galerie handlowe, sklepy nocne, otwarte granice i możliwość głosowania na kogoś innego niż pis, to się młodzież zdziwi. Dlatego część młodzieży protestuje już teraz, nim doświadczy.
                            • 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 20:52
                              Ja się nie zaliczam do zgredów aczkolwiek straciłem już młodzieńcze złudzenia,że wystarczy chcieć żeby zmienić świat.
                              Natomiast pamietam swoją uczelnię rozpolitykowaną,aktywną na różnego rodzaju odczytach,wykładach fakultatywnych,koła naukowe,ożywioną działalność ZSP,kluby turystyczne,teatry studenckie-DZIAŁO SIĘ!
                            • ploniekocica Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 20:55
                              Ja jako zgred, który jest zawsze po stronie młodzieży i mentalnie bardziej młodzieżą niż zgredem się czuje, twierdzę od początku, że młodzież można rozruszać już przed, ale trzeba zmienić poetykę tych protestów. Może określić konkretne cele, jak w propozycji Yomy? Może w solidarności z gimnazjalistami ruszą się uczniowie? A może trzeba właśnie zradykalizować te demonstracje, ale nie w kierunku wycia wuwuzelami na tvpis, ale w kierunku milczącego gniewu?

Tak po prawdzie ja też głównie o te paszporty, zakazane książki i otwarte granice naparzałam się w młodości z komuną. Konkretne rozwiązania polityczne i ekonomiczne interesowały mnie chyba jeszcze mniej niż dzisiejszą młodzież.
                              • 99venus Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 20:58
                                Nie bardzo rozumiem-akurat paszporty,ksiązki i otwarte granice to akurat czysta,żywa,konkretna POLITYKA.
                                • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 21:03
                                  No i właśnie tego młodzież nie wie, bo ma to dane i do głowy jej nie przychodzi, że mogłoby być inaczej.
                              • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 21:02
                                No właśnie :)

Metrykalnie-m zgred, pesela nie przeskoczę. Mentalnie, nie mnie oceniać.
                              • ave.duce Re: uważam, że zareagował przesadnie 23.01.17, 08:17
                                ploniekocica napisała:

> Ja jako zgred, który jest zawsze po stronie młodzieży

Zawsze? To tak można? Bezwzględnie?

Napisałaś gdzieś wyżej: "W proteście studentów pewnie ci, co są studentami, wezmą udział"

W 2006 roku brałam udział w manifestacjach przeciwko Giertychowi, pomimo że nie byłam już (niestety!) ani uczennicą, ani studentką...
                                • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 23.01.17, 08:47
                                  Młodzież Wszechpolska też młodzież...
                        • ave.duce Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 20:49
                          Czy koniecznie trzeba coś przeżyć, żeby coś na ten temat wiedzieć? Nie przeżyłam rewolucji bolszewickiej ani II wojny światowej, ani stalinizmu...
                          Czyli niech się "Twoi" młodzi uczą na swoich błędach? Oni mają czas...? Tak się tylko wydaje.
                          • ploniekocica Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 21:08
                            No ok, ale w takim razie, co Ty takiego strasznie ważnego robisz, czego oni nie robią, a obudzą się z ręką w nocniku?
                            Bo cały czas jest mowa o ulicznych protestach w poetyce KOD, a nie o podpisanych petycjach, obiegu informacji i innych takich.
                            • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 21:12
                              A co uliczne protesty przeszkadzają w podpisywaniu petycji?
                            • ave.duce Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 21:19
                              Strasznie ważnego - nic. A niestrasznie - robię/robiłam to, co potrafię.
                              Może się mylę, ale na marszach Ty się skupiłaś.
                              Napisałaś o tym, co innego robią w sprawach, których te marsze dotyczyły?
                              Sorki, widać mi umknęło.
                        • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 21:11
                          >Bo wszędzie widzą nienawiść, hejt i propagandę. Takie same, albo nieomalże takie same z obu stron konfliktu.

No pacz pani, a mnie się właśnie zawsze szalenie podobało w demonstracjach KODu, że nie ma hejtu, tylko dowcipne hasła. Że na trasie przemarszu trzy roześmiane dziewoje (młode) mogą zadeklarować WOLNY BALKON i machać flagami do maszerujących. Że, gdybym nie widziała, tobym nie uwierzyła, maszerujący koło mnie facet może się grzecznie przepchać ze środka jezdni do chodnika, żeby wyrzucić ogryzek do kosza.

Zresztą niechże młodzież wejdzie choćby na kodowskiego twittera i zobaczy, jakim językiem piszą kodowcy, a jakim ekhem, adwersarze.
                        • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 21:16
                          I jeszcze, tak bardziej erystycznie:

>A Yomę pytam o konkretne potrzeby, bo ja nie znam "bezrobotnej" młodzieży pałętającej się z potrzebą wolontariatu,

Ale to ty twierdzisz, że młodzież zamiast pałętać się z KODem po ulicy woli czytać dzieciom w szpitalach. Więc mnie nie pytaj, gdzie trzeba czytać - to raczej ja pytam, gdzie czytają, bo się nie spotkałam, a jestem bywalcem.
                    • yoma Re: uważam, że zareagował przesadnie 22.01.17, 20:31
                      Proszę bardzo, pediatryczny na Żwirki. Nowiutkie, wielkie, bo to Działdowska i Litewska w jednym, a wewnątrz i dookoła pustynia - nic do żarcia i picia*, a rodzic nie kaktus, jeść musi. Dziecka z oddziału zabrać nie może, personel nie jest od tego, żeby się zajmować dziećmi, i kicha. W CZD też nie widziałam, żeby ktoś coś czytał, choć tam przynajmniej są knajpki i sklepy dokoła i rodzic szybciej wróci.

*trzy tygodnie temu jakąś knajpkę otworzyli, co nie zmienia faktu, że trzeba do niej wyjść.
                      • p.a.d.a.l.c.o.w.a regres w dyskusji - a ja się pod tym podpisuję! 22.01.17, 21:28
                        Pytanie- od Gat:
                        No ale dlaczego w takim razie nie przyłączą się, żeby obniżyć średnią wieku protestujących? Naprawdę myślą, że chodzi o powrót do koryta oderwanych od koryta? Jeżeli tak, to skąd im się to przekonanie wzięło? A jeżeli nawet, to dlaczego sami nie zorganizują czegoś bardziej według nich odpowiedniego? Na co czekają?
                        odpowiedź od Venus:
                        Odpowiedż moim zdaniem jest prosta:panstwo od lat odpuściło wychowanie młodzieży.Przykład IIRP,która w ciagu 20 lat stworzyła społeczeństwo obywatelskie przez szkołę został wyrzucony do kosza.W pustkę wszedł kościół ze swoją indoktrynacją,szkoła powiedziała,że jest od nauki a nie od wychowania i skutki mamy.
                        Czym dla młodych jako ogół społeczności jest Państwo?Niczym.O państwie mówią jedynie narodowcy i nacjonaliści.Nie miejmy pretensji wyłącznie do młodzieży.Miejmy pretensje do siebie
                        • yoma Re: regres w dyskusji - a ja się pod tym podpisuj 22.01.17, 21:45
                          Ale

>Bo niestety dla młodych jest to niemal ten sam poziom obciachu, co miesięcznice smoleńskie. "Ruch niedointernowanych" - mówią. "Się starzy bawią w dysydentów". 

No to przepraszam bardzo, kto tu wprowadza podziały i hejt? Niby od tego jest młodzież, żeby dzielić świat na siebie i zgredów, ale niech przynajmniej zobaczy belkę w swoim oku.
                          • yoma Re: regres w dyskusji - a ja się pod tym podpisuj 22.01.17, 21:57
                            No i wreszcie (uff):

czytanie dzieciom czy wożenie koców do schroniska to są bardzo szczytne cele, które nijak, powtarzam nijak, nie przeszkadzają w wyłażeniu na ulice/podpisywaniu petycji. Bo za chwilę wszelkie NGOsy zostaną zakazane i młodzież będzie te koce w plecakach przemycać jak ongi zgredy ulotki. I choćby dlatego młodzież powinna choć raz posłuchać, co jej mówią niedointernowane zgredy.

Już nie mówiąc o tym, że to właśnie kto, jak nie młodzież, powinien się pałętać po ulicach? Niedointernowane zgredy mają inne rzeczy do roboty, a to choćby uprawiać pracę zarobkową w celu odpisania 1% na koce dla schroniska, albo wychowywać młodzież. A jednak się pałętają. Wychodzi na to, że los kraju w rękach klasy średniej w średnim wieku. Dawniej: inteligencja pracująca :)
                          • ploniekocica Re: regres w dyskusji - a ja się pod tym podpisuj 22.01.17, 22:21
                            No ok. Napisałam. Oberwałam. Tłumaczyć się muszę. I już nie będę.

Przy okazji się dopytam, gdzie ta osoba, o której napisałam czyta i komu czyta, bo może coś pokręciłam. Przykład to był.

Jedyny obecny przedstawiciel straconego pokolenia kazał przeprosić, że taki wstyd wychowawczy matce publicznie robi. Ale obiecał o tym Żwirki pomyśleć i może kogoś zmobilizować w tym kierunku.
                            • yoma Re: regres w dyskusji - a ja się pod tym podpisuj 22.01.17, 23:19
                              Rozumiesz, chodzi o to, żeby wolontariusze raz w tygodniu przez godzinę zajęli się dzieciakami na oddziale, żeby ten rodzic mógł na chwilę wyjść. Po pampersy chociażby :)

BTW Kocico, to co robi młodzież z tymi kocami i psami, szczytne jest i szlachetne. Dobra działalność dla młodzieży w normalnym kraju w normalnych czasach. Tylko pls, niech młodzież nie dyskredytuje tego, co niedointernowane dziady robią na ulicach. Bo się zaraz okaże, że to dzięki dziadom czasy, kraj, koty i koce są jeszcze normalne.

Pozdrawiam młodzież. Nakarmiłam moją, idę spać :)
                          • p.a.d.a.l.c.o.w.a ejdżyzm ! (?) 23.01.17, 13:37
                            yoma napisała:

> No to przepraszam bardzo, kto tu wprowadza podziały i hejt? Niby od tego jest
                            młodzież, żeby dzielić świat na siebie i zgredów, ale niech przynajmniej zobaczy
                            > belkę w swoim oku.
                            =====
                            dlatego napisałam wcześniej ----> dla mnie to właśnie jest ejdżyzm w czystym wydaniu
                            • yoma Re: ejdżyzm ! (?) 23.01.17, 13:51
                              O sam ejdżyzm się nie będę kłócić, powiadam, od tego jest młodzież, ale niech młodzież nie zarzuca starym wprowadzania podziałów, kiedy sama radośnie to robi.
    • yoma Re: Tymczasem w Suwałkach 23.01.17, 08:45
      Ja w ogóle PT towarzystwu bardzo dziękuję za dyskusję. Dawno nie miałam okazji twórczo podyskutować z przyzwoitymi ludźmi.
    • 99venus dyskusja o społeczeństwie a gdzie partie? 23.01.17, 09:20
      Dyskusja o społecznym oporze przeciw dzikiej dyktaturze trwa.Natomiast zapadła cisza na temat poczynań partii opozycyjnych a partie to przecież nie robią nic.Czym się zajmują nie wiadomo.
      Kaczyński jeździ po kraju i szczuje.Bezkarnie.Dlaczego każdy jego występ nie jest recenzowany przez liderów opozycji na wspólnej konferencji?
      Co robi szumnie i długo powoływany gabinet cieni PO?Dlaczego po każdym występie Beaty Szydło w otoczeniu 2 łgarzy kompetentni członkowie mitycznego gabinetu nie komentują wygłaszanych z całą powagą głupot,kłamstw i nie pokazują narastających zagrożeń?
      Zadowolenie z ciepłej wody,impotencja polityczna PO i totalne lenistwo działaczy doprowadziło do zwycięstwa PiS.Minął rok a PO w niczym się nie zmieniła.Schetyna oczekuje wsparcia społecznego.Co Schetyna zrobił żeby to wsparcie otrzymać?NIC.
      Więc może o tym też porozmawiamy?
      • yoma Re: dyskusja o społeczeństwie a gdzie partie? 23.01.17, 09:40
        Sądzę, że ocena "działań" PO jest jednoznaczna, o czym tu rozmawiać.
        • 99venus Re: dyskusja o społeczeństwie a gdzie partie? 23.01.17, 12:26
          O tym,że w Sejmie zasiadają 2 partie "opozycyjne" którym się wydaje,że to społeczeństwo ma wszystko załatwic.
    • trusiaa Tymczasem w Białymstoooku... 23.01.17, 13:31
      - A ty? Chcesz być ministrem obrony terytorialnej w kraju?

• magdolot Tymczasem Żakowski 23.01.17, 14:27
      ... bardzo ładnie pojechał wprawiając mnie w dobry humor:

wyborcza.pl/7,75968,21279395,litosci-prezesie.html#BoxGWImg
      A jestem jeszcze zrąbanym po walnym recydywistem ludożercem. Uciekłam w 11-tej godzinie po wszystkich głosowaniach, bo mi odjeżdżała zdalnie opierdzielana przez żonę podwózka. W głosowaniach najgorsze było to, że było zbyt wielu głosu wartych i część trza było z bólem serca odrzucać wybierając najlepszych. :-)
      Spotkałam kilkoro znajomych z dawnych czasów. Skumałam się z dzieweczką, która obecnie jest celem pogróżek Prawych i Sprawiedliwych i znuf nabrałam szacunku do okolicznej policji. Poprzyjaźniłam się z terenem. Jesss gud. Najlepiej widocznym efektem wojny na górze był ogólny run na delegatów deklarujących samodzielność regionów [to delegaci wybiorą przyszły Zarząd Główny].
      • yoma Re: Tymczasem Żakowski 23.01.17, 15:18
        Wklej całość, nimom prenumeraty cyfrowej?
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a wklejam : ---> Żakowski 23.01.17, 20:22
          yoma napisała:
          > Wklej całość, nimom prenumeraty cyfrowej?
          ====
          Takiego noża w plecy nawet Brutus nie wbił Cezarowi. Podobno "wSieci" samo się wyrzuca do śmieci, tygodnik Lisickiego na okładkę chce dać słowo "DLACZEGO?", a na Woronicza prezes Kurski red. Paczuską za stronniczość rozlicza.

Oj, pojechał Pan Prezes Kochany. I odjechał. Zapatrzył się na Górskiego i go przebił na wylot. Moralny Niepokój zabił Moralne Wzmożenie. Podobno na Unter den Linden wieść dosłownie buchnęła. Bo red. Gmyzowi szczena tak opadła, że fajka wyleciała z ust prosto na wyładowanego trotylem uchodźcę. Mówią, że w redakcji „Gazety Polskiej” red./pos. Lichocka potknęła się o red. Kanię, bo po słowach Prezesa wszystko zasnuła jakby smoleńska mgła puszczona przez resortowe dzieci. A Radio Maryja gwałtem wezwało na spowiedź samego mszałka Misiewicza.

I za co to? Gdzie wdzięczność? Czy żadnych wartości już nie ma? Czy lata wiernej służby nic już w IV RP nie znaczą? Po co się było tak starać, dogadzać, przysługiwać? Zdrada, Polacy, zdrada. Zamach! Pucz! Targowica! Gender!

Co będzie, kiedy sam Pan Prezes w Łodzi – na terytorium, które wciąż bezprawnie okupuje Zdanowska! – ogłosił akt kapitulacji, stwierdzając, że (jak się dosłownie wyraził): „Potrzebna jest reforma mediów, chcemy, aby dążyli oni do prawdy, a nie opowiadali się za jedną stroną”?

I co teraz poczną ci „Oni”? Czy Prezes przez chwilę pomyślał o niepokornych, niezłomnych, najwierniejszych z wiernych? Pani Pulpet, na przykład – co z nią dalej będzie? A taki red. Wolski? Co on ze sobą zrobi, gdy mu Prezes każe dążyć w całkiem przeciwnym kierunku? A ród redaktorów Wildsteinów? Ma się teraz wyrwać z korzeniami i wbić się publicystyczną szpicą w całkiem obcą glebę „się nieopowiadania”? To nieludzkie tak przekreślać dorobek pokoleń. Nawet pozornie młody red. Samuel P. de San Escobar nie będzie miał lekko. Młodzi ludzie też swoje twarze mają. Ładnie tak miotać człowiekami od ściany do ściany?

No i trzeba postawić pytanie fundamentalne. Jak sobie w nowej rzeczywistości poradzi Suweren? Co się stanie z widzami „Wiadomości”, których jest ponad 3 miliony? Jeśli spełni się życzenie Prezesa, któregoś dnia włączą telewizor o 19.30, a tam wszystko kompletnie inaczej niż przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Trzeba kruszącemu się Suwerenowi dać czas na adaptację.

Mądry Prezes już ją delikatnie zaczął, sugerując, że może nie wszyscy w KOD-zie byli ubekami, bo są tam też osoby „specjalnej troski”. By uniknąć szoku, można stopniowo tę grupę rozszerzać najpierw o recydywistów poszukiwanych listami gończymi, ludożerców, wrotkarzy, uchodźców, a potem wolniutko rozbudować spectrum aż do dysydentów, czyli po prostu szpiegów i bumelantów.

Szanowny Panie Prezesie, nigdy nie myślałem, że będę Pana błagał o litość dla tych ludzi. A dziś się do tego posunę. Niech Pan ma dla nich choć trochę zrozumienia. Bo to są przecież Polacy. Kochają Pana. Zrobią, co Pan każe. Niech im Pan da jeszcze jedną szansę. Prawda rzecz względna, ale z tą bezstronnością proszę nie przesadzać. Niech Pan ich nie morduje.

• yoma Re: wklejam : ---> Żakowski 23.01.17, 22:17
            :))

A demonstrantom spod Sejmu postawiono zarzut znieważenia operatora kamery. I dziennikarza.

A ich obrońca ładnie się nazywa :)
            • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: wklejam : ---> Żakowski 24.01.17, 12:05
              yoma napisała:
              (...)
              > A ich obrońca ładnie się nazywa :)
              ====
              i adres kancelarii tyż ma ŁADNY :-)
              • magdolot Re: wklejam : ---> Żakowski 24.01.17, 14:22
                Dzięki Ci, dobry Padalcu, bo ja tyż nie mam prenumeraty i mnie Żako zaczasło.
                • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: wklejam : ---> Żakowski 24.01.17, 18:30
                  magdolot napisała:

> Dzięki Ci, dobry Padalcu, bo ja tyż nie mam prenumeraty i mnie Żako zaczasło.
                  >
                  niezamaco :-)
                  PS ja tyż nimam - ale kuleżnka z Bydgoszczu ma i podsyła
    • damakier1 Jeszcze raz, i jeszcze raz...! 23.01.17, 22:10
      Jeszcze raz zidentyfikują ciało prezydenta Lecha Kaczyńskiego
      • yoma Re: Jeszcze raz, i jeszcze raz...! 23.01.17, 22:19
        Co jest dowodem na to, że nie ma życia po śmierci, inaczej ta nasza biedna wicepierdoła już dawno straszyłaby braciszka po nocach.
        • ave.duce Re: Jeszcze raz, i jeszcze raz...! 24.01.17, 08:00
          Obawiam się, że liczba próbek (pobranych do badania) jest niewystarczająca i apeluję o większą!
          Czyż nie stać RPi$politej do przebadania 100% ciała?!
          • yoma Re: Jeszcze raz, i jeszcze raz...! 24.01.17, 08:17
            My tu śmichy z pogrzebu, a to jest przerażające...

Jak się kiedyś wyśpię, to się wezmę za pisanie scenariusza horroru pod roboczym tytułem "Krypta Kaczyńskiego". W rolach głównych liczne fragmenty ciała.
      • trusiaa Re: Jeszcze raz, i jeszcze raz...! 24.01.17, 11:44
        Paczę... omatkokochana! a ten co tam robi?
      • magdolot Re: Jeszcze raz, i jeszcze raz...! 24.01.17, 14:21
        Pod tekstem najbardziej podoba mnie się komentarz obstawiający, że szczątki okażą się Jarosławem. Chyba go wycięli... Zacytować fciałam, ale jakoś znik...
        • yoma Re: Jeszcze raz, i jeszcze raz...! 24.01.17, 16:37
          No to już dawno mówiłam. W dodatku miałam logiczne przesłanki, ale już nie pamiętam jakie :)
    • taniarada Jeśli sędzia wydał taką decyzję 25.01.17, 16:11
      To nie powinien być sędzią.Bo popiera krzyki ,zamieszki i motłoch na ulicach.Góralska teoria poznania mówi, że są trzy prawdy: świenta prawda, tys prowda i gówno prowda.Aforyzm autora ks. Józef Tischner.
      • gat45 Re: Jeśli sędzia wydał taką decyzję 25.01.17, 16:23
        Ehhhhhhh Taniusza...

Rada tania, że się śmieli
        Kiedy mogła udać człeka...

Kto nie powinien być sędzią ?

Dlaczego w przytoczonym aforyzmie pierwsza prawda to prawda, a dwie pozostałe to prowdy ?
        A "Pan Tadeusz" jest autorstwa Adam Mickiewicz. Odmiana przez przypadki wyszła z mody czy to nowa, dobra zmiana i tego będzie wymagać zreformowana szkoła ?
      • magdolot Re: Jeśli sędzia wydał taką decyzję 25.01.17, 16:30
        Motłoch to sobie sam możesz być! - odrzekła Mała Mi.
        Aforyzm za aforyzm. :-)

Sorko, Taniusza, Błaszczak już się wybłaszczył, że Andersównie "przerwano wiec wyborczy".
        Wawelscy manifestanci są oskarżani przez pisią prokuraturę o "utrudnianie funkcjonariuszom publicznym działań służbowych". Jednak "służbowe" zawłaszczanie Wawelu, a nie spokojna modlitwa przy grobie brata... Marcie Kaczyńskiej nikt nie przeszkadza w modlitwie, bo nie urządza partyjnych konwentykli.
        Gówno zwykle wypływa na wierzch. Jednak.
      • 99venus Re: Jeśli sędzia wydał taką decyzję 25.01.17, 17:11
        "To nie powinien być sędzią._ - to mówię ja taniarada.W Polsce coraz więcej specjalistó od prawa i orzekania o prawidłowosci prawa.A Stańczyk mówił,że lekarzy...
        Głupota,nieuctwo i prostactwo tego społeczeństwa zaiste wielkie są.
      • yoma Re: Jeśli sędzia wydał taką decyzję 25.01.17, 17:19
        Łomatusicku, tatiana ty tu? :D
    • trusiaa Tymczasem w Sejnach 04.01.19, 09:15
      https://img12.dmty.pl//uploads/201901/1546519230_rlul5p_600.jpg

"Dzięki wstawiennictwu Zielińskiego": Śfienty Zieliński Jarosławie mutsie za nami?

Wstawiennictwo świętych – doktryna występująca w części wyznań chrześcijańskich, przede wszystkim katolickich i prawosławnych oraz w innych religiach, zakładająca możliwość wstawiennictwa zbawionych zmarłych w modlitwach zanoszonych do Boga oraz uznająca zanoszenie próśb przez wiernych w formie modlitwy skierowanej do świętego o wstawiennictwo u Boga[1]. W pobożności katolickiej i prawosławnej występują tzw. patroni, uchodzący za posiadających szczególną skuteczność wstawienniczą w danych problemach.
      (za Wiki)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka