Dodaj do ulubionych

Konto KOD na twiterze

18.09.17, 09:34

Trzy dni temu zostało przejęte przez..
Nie wiemy, możemy się tylko domyślać, nie złapaliśmy za rękę.
Haker złamał hasło, które znały trzy osoby; zmienił adres mailowy na nowy, ale w tej samej kodowskiej domenie. To drugie może sugerować przynajmniej zleceniodawcę.
Po prawie dwóch latach ciężkiej wolontariatowej pracy ktoś to po prostu sobie zabrał. Ale chyba nie wie po co, bo od nocy z czwartku na piątek zamarło. I oby, jeśli już tak musi być, tak zostało. Bo lepiej, że tam jest cisza niż miałby ktoś narobić głupot.
W każdym razie dziękujemy za uwagę, co złego to nie my. I nie odpowiadamy za to, co tam teraz zakwitnie.

Smutno.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Konto KOD na twiterze 18.09.17, 12:37
      A nawet cię miałam pytać, osso. I nie da się odzyskać?
      • scoutek Re: Konto KOD na twiterze 18.09.17, 13:05
        Nie. Tym bardziej że właśnie zarząd główny przyznał do tego co się wydarzyło. Podobno ci co przejęli chcieliby, aby wszystko pozostało na ich warunkach, ale w takich okolicznościach nikt nie będzie z nimi negocjować warunków współpracy.
        • magdolot Re: Konto KOD na twiterze 18.09.17, 14:38
          Znaczy, Narodowe Czytanie Wesela dotyczy obu stron? Przyjmij najserdeczniejsze wyrazy współczucia. Stłukłabym chętnie tego jakiegoś drania/drani za Ciebie i Tfoje dwuletnię krfawicę, co chyba jednak nie poszła na marne, a jak się tak porobiło to dalsze wolontaryczne oranie na ugorze chyba traci sens... Zrobiłaś co mogłaś. Cholernie dużo zrobiłaś i tego Ci nikt nie odbierze. Ja, leniwy szary obywatel, bardzo Ci dziękuję za pełną poświęcenia orkę i starania. Padam do nóżek dziękczynnie i zasyłam wielki buź.
          Czym się mocno, Nasza Piękna Siłaczko i nie dawaj zwątpieniu we wątpiach, a ja jadę łowić grzyp na safari.
          • scoutek Re: Konto KOD na twiterze 18.09.17, 16:45
            Nie ja sama. Nie dałabym rady. Olga i taki młody cudowny działacz z Łodzi. Niezawodni. Prawie 24/7 pracowaliśmy i wiem, że dla wielu odwalaliśmy za darmo to, co oni zwykle robią za pieniądze- czyli prasówkę. Przegląd gdzie i co opublikowano nt. łamania demo i praw człowieka. Bezstronnie. Bez komentarzy. Pisaliśmy nie w swoim imieniu więc staraliśmy się nic od siebie. Nikogo nie banowaliśmy, tylko wyciszaliśmy hejterów. Liczyliśmy że może jeszcze się czegoś od nas dowiedzą sami nie będąc widzianymi. I wykończył nas zazdrosny o sukces zarząd.
            Dupa.
            Żal i przykro.

Ps. Oj Lotka, musieli mnie wykopać abyś się maupo odezwała. Tęsknię za Tobą.
            • yoma Re: Konto KOD na twiterze 18.09.17, 17:38
              Dobrze rozumiem? Że to swoi was tak?
              • scoutek Re: Konto KOD na twiterze 18.09.17, 17:46
                Pomyśl. Mail był na domenie kodowskiej ttkod@ruchkod.pl, a po włamie jest costamcostam@ruchkod.pl. Kto jest wlaścicielem domeny? Jeśli nie wykonawca bezpośredni to zleceniodawca włamu. Proste
                • man_sapiens Re: Konto KOD na twiterze 18.09.17, 18:40
                  A to Polska właśnie...
                • yoma Re: Konto KOD na twiterze 18.09.17, 20:04
                  Bardzo mi przykro. Naprawdę.
                • yoma Re: Konto KOD na twiterze 18.09.17, 20:04
                  Bardzo mi przykro. Naprawdę.
                  • ewa9717 Re: Konto KOD na twiterze 18.09.17, 22:15
                    I mnie. Włos się jeży...
    • yoma Re: Konto KOD na twiterze 18.09.17, 22:23
      O

ruszyło.

Ciekawostka.
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 10:43
        yoma napisała:
        O
        ruszyło.
        Ciekawostka.
        ---
        I jak to w końcu jest? ruszyło, czy nie-ruszyło?
    • ave.duce Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 11:44
      Nic nie rozumiem, ale jestem z Wami - z Olgą i z Tobą.
      • scoutek Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 12:54
        Ave, Ave
        Chodzi o to, że obecny zarząd główny lubi trzymać łapę na wszystkim, eliminuje wszystko i wszystkich, kto nie z nimi
        a myśmy byli neutralni, staraliśmy się
        Twierdząc, że robimy świetną robotę włamali się na konto i nas po prostu wykosili, bo nie mamy wstępu
        Oficjalnie się nawet nikt nie odezwał, tylko jakieś zarządowe wysłanniki plotą czasem coś na fb, twierdząc, że mieli prawo, bo konto jest ich (znaczy zarządu?) i że niby mało było o samym KOD, że maja inną politykę info
        ściema ściema ściema
        porównanie pierwsze lepsze wygląda tak: w samym ostatnim naszym dniu nadaliśmy na profilu 219 tweetów i retweetów (powtórzeń innych piszących np. Budki) a od tego czasu czyli od zeszłego piątku zaledwie 11 tweetów.
        • yoma Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 13:22
          Przytulam. Cholernie nie lubię świństw.
        • ave.duce Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 14:40
          Dobra zmiana :(
          • scoutek Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 17:05
            Jeszcze tylko napiszę, że cytowani i retweetowani byliśmy przez różnych ludzi, np. lubił nas bardzo Leszek Balcerowicz, Radek Sikorski czy Michał Boni (jemu zawdzięczamy szeroki rozgłos akcji z plakatem małego Koderka od Yomki). Cała .N czy dziennikarze posiłkowali się naszymi info czy zdjęciami z manifestacji. Najbardziej prestiżowym naszym followersem była Anne Applebaum, która nieraz korzystała z naszych tweetów.
            Tyle na ten temat ode mnie
            • ave.duce Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 17:35
              Brawo Wy!
            • ave.duce Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 17:35
              Brawo Wy!
              • yoma Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 19:01
                Sama z wielką satysfakcją wysyłałam foty z demonstracji.

Scoutku, @ na gazetowej.
                • scoutek Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 19:18
                  Napisałam już raz ale zniknęło
                  Publikowałam Twoje zdjęcia z podpisem Yoma ;)

A mail już wrócił do Ciebie
                  • yoma Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 19:28
                    Wiem, widziałam je też z wielką satysfakcją :)
    • behemot17-13 Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 19:19
      Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Ukradziona domena nieco się rozszerzy, za jakiś czas (jeśli będzie na rynku) końcówka pl. troszkę przytyje. Być może się mylę, być może.
      Scoutku, nie zamartwiaj się, wykonałaś kawał i jeszcze na deser kawałek dobrej roboty, bezinteresownie, szacunek.
      • scoutek Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 19:55
        Nie sama!!!
        Największe podziękowania należą się Oldze. To Ona stworzyła konto, to Ona mnie ( i Michała) wszystkiego nauczyła, bo byłam jak goryle we mgle, że zacytuję tytuł jednego z moich ulubionych filmów.
        I Ona to jeszcze bardziej niż ja przeżywa.
        Ale w Jej imieniu i Michała dziękuję wszystkim, którzy to doceniają
        • behemot17-13 Re: Konto KOD na twiterze 21.09.17, 20:15
          Przecież, szacunek dla Olgi i Michała. Wiesz, to tylko wystukane słowa wsparcia, uznania, niby takie tam poklepywanie po pleckach. Jednak i przecież przeczytałem i jak umiałem okazałem zainteresowanie, zatrzymałem się chociaż na chwilkę. Trzymajcie się cieplutko.
    • alik-w-plomieniach Re: Konto KOD na twiterze 10.10.17, 16:12
      Jeżeli trzy osoby znają hasło, to są to o dwie osoby za dużo. Skucha pierwsza.
      Skucha druga: trzeba było włączyć two-factor authentication.
      Skucha trzecia: skoro już wiadomo, że kontem zarządza jedna osoba, to konto na Twatterze zakłada się na prywatny adres tejże osoby, u providera zapewniającego 2FA dla konta mailowego.

A jak tak sobie patrzę na podsrywanki frakcyjne w KOD, to sam bym im własnoręcznie zaordynował Wychowawczy Oklep Tuby, żeby się ogarnęli.
      • scoutek Re: Konto KOD na twiterze 10.10.17, 16:38
        alik-w-plomieniach napisał:

> Jeżeli trzy osoby znają hasło, to są to o dwie osoby za dużo. Skucha pierwsza.

nikt nie sypnął hasła to raz
        a dwa: jak sobie wyobrażasz działanie na koncie trzech osób równocześnie przez 24/7 w chwili, gdy hasło zna tylko jedna z nich?

o reszcie nie będę już rozmawiać bo to już tylko teoretyczne dywagacje
        sprawa się rypła i cześć

> A jak tak sobie patrzę na podsrywanki frakcyjne w KOD, to sam bym im własnoręcz
        > nie zaordynował Wychowawczy Oklep Tuby, żeby się ogarnęli.

a to już inna, choć związana z poprzednią, historia
        • scoutek Re: Konto KOD na twiterze 10.10.17, 16:41
          scoutek napisała:

> nikt nie sypnął hasła to raz
          > a dwa: jak sobie wyobrażasz działanie na koncie trzech osób równocześnie przez
          > 24/7 w chwili, gdy hasło zna tylko jedna z nich?

uzupełniam: w przypadku gdy wszystkie trzy osoby mieszkają i działają w trzech różnych końcach kraju?
          jakbyśmy pracowali w jednym biurze to co innego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka