08.12.17, 11:23
Wags – Wikipedia, wolna encyklopedia

Wags lub WAGs (ang. Wives and Girlfriends) – akronim stworzony i używany przez brytyjską prasę bulwarową dla określenia żon i dziewczyn angielskich piłkarzy. Obecnie jednak stosowany jest również w stosunku do sportowców o innych specjalizacjach, jak również piłkarzy niekoniecznie narodowości angielskiej.

Nie jestem feministą, nie jestem fanem żeńskich form w odniesieniu do zawodów czy funkcji (ministra, naukowczyni czy kominiarka). Ale lansowane obecnie owo WAGs jest dla mnie przejawem czegoś obleśnego, takiego uprzedmiotowienia tych kobiet czy dziewczyn, traktowania ich na równi z nową furą czy modnymi jeansami. Epatowanie czytelnika tym że jakiś dupek od piłki kopanej właśnie zmienił sobie auto, a ponieważ poprzednia dziewczyna źle się w nim prezentowała, więc "przy okazji" wymienił ją także na nowszy model.
A jeszcze bardziej bulwersujące jest to że tym określeniem posługuje się portal "Gazety Wyborczej", tak bardzo podobno zaangażowanej w równouprawnienie kobiet i ich praw.
Obserwuj wątek
    • trusiaa Re: WAGs 08.12.17, 12:01
      Takie skrótowce to normalka, choćby WASP. Mają szybko dać pojęcie o grupie.
      Panie należące do WAGs w znakomitej większości same dbają o swoją reklamę, prześcigając się w zabiegach upiększających i liczbie roznegliżowanych zdjęć na portalach społecznościowych. Ich sprawa.
      • erte2 Re: WAGs 08.12.17, 13:03
        trusiaa napisała:
        ...Ich sprawa.
        Niekoniecznie. Bo, abstrahując od mentalności owych pań, jest to tzw. "podbijanie bębenka". Jest znamienne że określenie to "wynalazła" prasa brukowa i jeśli już jest to powinno tam pozostać.
        • trusiaa Re: WAGs 08.12.17, 13:31
          To określenie funkcjonuje od kilkunastu lat, a że pojawia się w tabloidzie zwanym gazetą.pl pośród morza cienkich plotek i tanich sensacji, cóż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka