belgijska 03.06.09, 11:02 Ave, teraz mi wyjasnij, czy te ryby tez? civchevreuse.free.fr/Images/espadon_aquatrail_retravaille.jpg www.warnerbros.fr/movies/operationespadon/ upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Swordfish_skeleton.jpg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
who.is.who Re: RYBY - Xifias gladius 03.06.09, 15:17 Mogę ja? Trochę się znam na tych rybach ;-) Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 21:43 Nie wszystklo rozumiem, ale postaram sie :-) 1. wlocznik albo miecznik (ryba miecz) pl.wikipedia.org/wiki/Włócznikowate "Jedyny zyjacy przedstawiciel" wymarlego rodzaju (?). 2. czasem (na przyklad teraz) jestem tak zajety jak J/J ;-) 3. Szkielet - widac podobienstwo do prahistorycznych ichtiozaurow (?) Serdecznie bardzo pozdrawiam. Zycze spokojnej nocy i pogodnego weekendu :-) P/S. Gdyby byly jeszcze pytania - odpowiem w miare moznosci :-) Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 21:53 Byloby duzo pytan (zawsze jakies by sie znalazlo ;)) a kinowo to niech bedzie 'in the mood' - **in my mood** ;))) Ja jestem starowinka i sie na matriksowych chwytach nie wyznaje a i progenitura jakas taka 'klasyczna' ;)) www.youtube.com/watch?v=zkj-2sw-G4g Dobranoc ;) Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY - Xifias gladius 06.06.09, 05:16 belgijska napisała: > Byloby duzo pytan (zawsze jakies by sie znalazlo ;)) Szukajcie, a znajdziecie ;-) > a kinowo to niech bedzie > 'in the mood' - **in my mood** ;))) In your mood - jedyne, co mi przyszlo do glowy - kinoman ze mnie zaden :-( - nie ten rodzaj i nie PZMot. ;-) www.youtube.com/watch?v=8FraoigBwZc&feature=PlayList&p=2088C018C9A0C646&playnext=1&playnext_from=PL&index=1 > Ja jestem starowinka i sie na matriksowych chwytach nie wyznaje a i progenitura > jakas taka 'klasyczna' ;)) www.youtube.com/watch?v=4Jxau4AAWDE&hl=pl > www.youtube.com/watch?v=zkj-2sw-G4g > Dobranoc ;) Dzien dobry dla Pani:-))) www.youtube.com/watch?v=nx_b1JZeOvY&hl=pl Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY - Xifias gladius 06.06.09, 05:33 Wersja druga - ze wzgledu na nastroj i krajobraz :-) www.youtube.com/watch?v=ibicXJ4xEQM&feature=related P/S. Poprzednia - ze wzgledu na sam obraz ;-) Odpowiedz Link
tojajurek Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 22:20 Dodam, że onże smaczny jest wielce. Duszony w ziołach, albo z rusztu. Najlepiej smakuje w nadmorskiej knajpce z widokiem na Morze Śródziemne. Na Sycylii dla naprzykładu. Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 22:27 www.restaurant-trinacria.ch/images/trinacria.jpg Tu?? ;)) Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 22:31 Stamtąd to pamiętam szparagi, ale to było tak baaardzooo dawno, że aż nieprawda ;))) :p Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 22:34 Mówię o restauracji, nie o Sycylii ;) ps. już się "wycinam", sorry ;) :p Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 22:38 ave.duce napisała: > Mówię o restauracji, nie o Sycylii ;) No no ja i takoz - o Kapucyna ch nie wspomne... ;))) > ps. już się "wycinam", sorry ;) > > :p Ty sie nie wycinaj, bo ja sie zaraz wcinam w posciel - po taaakim dniu... ;))) Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 22:40 belgijska napisała: > ave.duce napisała: > > > Mówię o restauracji, nie o Sycylii ;) > > No no ja i takoz - o Kapucyna ch nie wspomne... ;))) > > > > ps. już się "wycinam", sorry ;) > > > > :p > > Ty sie nie wycinaj, bo ja sie zaraz wcinam w posciel - po taaakim dniu... ;))) > Jakim?! GaTaj, plizzz... :))) :p Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 22:36 ave.duce napisała: > Stamtąd to pamiętam szparagi, ale to było tak baaardzooo dawno, że aż nieprawda > ;))) Stamtad, to ja akurat niczego nie pamietam, bo mi sie film urwal albo w ogole tam nie bylam ... ;))) A ze wszystkich rybnych najbardziej sycylijskie: galaxie.75cl.com/123/17719/4439/moelleux_ricotta_poires-framboises.jpg ;)) Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 22:42 ave.duce napisała: > To się je?! ;) > > :p Kazdy rodzaj cziz kejka sie WCHLANIA a co dopiero TO ;))) Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 22:43 belgijska napisała: > ave.duce napisała: > > > To się je?! ;) > > > > :p > > Kazdy rodzaj cziz kejka sie WCHLANIA a co dopiero TO ;))) > Wolę sam cziz. Kejk oddaję > kto chce, niech bierze ;) :p Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 22:47 ave.duce napisała: > Wolę sam cziz. Kejk oddaję > kto chce, niech bierze ;) > > :p Jak mam to interpretowac? ;)))) Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 22:53 belgijska napisała: > ave.duce napisała: > > > > Wolę sam cziz. Kejk oddaję > kto chce, niech bierze ;) > > > > :p > > Jak mam to interpretowac? ;)))) > TAK: to jest cziz: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Cheese_15_bg_050306.jpg/800px-Cheese_15_bg_050306.jpg Gorgonzola! Wczoraj jadłam, pycha ;-) To jest kejk: static.flickr.com/97/221995664_1b596c071f_o.jpg TO + TO + CzizKejk, yes? ;) No to ja biorę CZIZ, a KEJK oddawam bez żalu temu, kto chce ;) Chcesz ten kejk? ;) Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 22:55 Nie chce takiego kejka - dawaj tego klapsa! ;)) Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 23:00 belgijska napisała: > > Nie chce takiego kejka - dawaj tego klapsa! ;)) KlOpsa? domowego? ;) www.quchnia.24polska.pl/przepisy_kulinarne/miesa/klops_domowy_251.html ps. nie robiłam nigdy klopsów, lepiej sama sobie zrób, tak jak lubisz ;))) :p Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 23:07 ave.duce napisała: > ps. nie robiłam nigdy klopsów, lepiej sama sobie zrób, tak jak lubisz ;))) > > :p A co Ty, masochistka jestem? ;))) Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 23:11 belgijska napisała: > ave.duce napisała: > > > ps. nie robiłam nigdy klopsów, lepiej sama sobie zrób, tak jak lubisz ;)) > ) > > > > :p > > A co Ty, masochistka jestem? ;))) A bo ja Cię znam? Kto Cię tam wie... ;))) ps. prawdę gadasz > jesteś sadystką ... językową! ;))) :p Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 23:55 ave.duce napisała: > A bo ja Cię znam? Kto Cię tam wie... ;))) No dyc Ci mowie, ze nie - zadnego bolu - pod zadna postacia i w potrawce, tez nie! ;)) > ps. prawdę gadasz > jesteś sadystką ... językową! ;))) Nie jestem - jutro bede (bedzie o pieniadzach) ale nie tutaj ;))))))) Dobranoc - na pyszczek padam:) www.youtube.com/watch?v=0if8p8cS_t8&feature=related ;))) Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius > do Ciebie się jutro 06.06.09, 00:05 ustosunkuję ;))) Na razie ino do wideła > super! :))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=89075&w=96153580&a=96289745 :p Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już dziś! 06.06.09, 00:08 www.youtube.com/watch?v=8Itnkgbjvv8&hl=pl :p Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 06:59 belgijska napisała: ave.duce napisała: >> A bo ja Cię znam? Kto Cię tam wie... ;))) > No dyc Ci mowie, ze nie - zadnego bolu - pod zadna postacia i w > potrawce, tez > nie! ;)) Przysięgniesz się?! ;) >> ps. prawdę gadasz > jesteś sadystką ... językową! ;))) > Nie jestem - jutro bede (bedzie o pieniadzach) ale nie tutaj ;))))))) Ha! Jesteś ;) Po polsku nawet gaTać ze mną nie chce Ci się ;))) Many many? Ou??? ;) Po francusku?! ;) > Dobranoc - na pyszczek padam:) To już wyjaśnione w poprzednich postach. Znaczy się > "padam" ;) www.youtube.com/watch?v=LfmguyDRBwU&feature=related :p Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 12:50 ave.duce napisała: > To już wyjaśnione w poprzednich postach. Znaczy się > "padam" ;) Zaraz bedzie - www.youtube.com/watch?v=dkHQ-HRWIEo&feature=related ;))) > www.youtube.com/watch?v=LfmguyDRBwU&feature=related > :p Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 13:08 belgijska napisała: > ave.duce napisała: > > > To już wyjaśnione w poprzednich postach. Znaczy się > "padam" ;) > > Zaraz bedzie - > > www.youtube.com/watch?v=dkHQ-HRWIEo&feature=related > ;))) PO POLSKU! Tu jest POLSKIE FzD! Nie angielskie, nie kreolskie, ale nasze, nasze polskie ;))) www.youtube.com/watch?v=9ojU--Fw_jc&hl=pl Polskie strzechy Polskie strzechy pochylone Kryte słomą z naszych pól. Zamyślone, zadziwione, Stoją tutaj, właśnie tu. O czym myślą nasze strzechy, Gdy je smaga deszcz i wiatr Od Bałtyku morskiej fali, Aż po śnieżne szczyty Tatr. Refren.: Nie angielskie, nie kreolskie, Ale nasze, nasze polskie, Nie austriackie, nie jakieś inne, Ale rodzinne ! Ale rodzinne ! Choćbyś przeszedł świat szeroki, To powrócisz taki pech, Wrócisz tu gdzie nad potokiem Drzemie rząd rodzinnych strzech, Przywitają cię jak brata, Żal ukoją ciszą swą, Tu rodzinna twoja chata, Tutaj twój rodzinny dom. Refren.: Nie angielskie, nie kreolskie, Ale nasze, nasze polskie, Nie austriackie, nie jakieś inne, Ale rodzinne ! Ale rodzinne ! Na tym piasku mazowieckim, Wśród tych lasów, łąk i pól, Gdzie biegałeś będąc dzieckiem, Dzieląc radość poprzez ból, Stoją strzechy takie swojskie, Takich drugich nie zna świat, Nie zna matka, nie zna ciotka, Ani wujek, ani brat. Refren.: Nie angielskie, nie kreolskie, Ale nasze, nasze polskie, Nie austriackie, nie jakieś inne, Ale rodzinne ! Ale rodzinne ! Muz. i sł. Jan Kaczmarek :p Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 13:37 Po polsku - nie po kreolsku - tam chyba jeszcze pory deszczowej nie ma ;)) www.youtube.com/watch?v=5f04-DyYOlY www.youtube.com/watch?v=i96IMbC4U8A Moze byc? ;) Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 13:43 I w promocji: www.youtube.com/watch?v=3SJoBqTXnjs wersja uniwersalno- kosmopolityczna! ;)) www.youtube.com/watch?v=glt58kIGNXg&feature=related Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 13:46 belgijska napisała: > > I w promocji: > > www.youtube.com/watch?v=3SJoBqTXnjs > wersja uniwersalno- kosmopolityczna! ;)) > > www.youtube.com/watch?v=glt58kIGNXg&feature=related > Nie dość, że się wepchłaś, to JESZCZE PADA u Ciebie? ;))) Dalej nic nie czumam > ziobro czumania! ;( :p Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 13:52 Zaraz bedzie padac zanussi sie na sam smutek - chyba, ze sie przetrze -zimno jak .... nie wiem gdzie ... :)) Ja sie wzpchlam? Ide sobie poszukac fotelika relaksacyjnego i juz mnie nie ma. Na razie o ka§§ie cisza jak makiem - nie podnosze takich halterow nie wywolywana do tablicy - cisza leczy (finan§§e) ;)))) Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 14:02 U nasz się przetarło. No nie! Jak ja się dowlokłam z lasu do klawiatury, to Ty dajesz w fotelik?! ;) Z ka$$ masz całkowitą rację. Najlepiej jak to wychodzi od drugiej strony > nicowanej, znaczy się > lub jeszcze inaczej > wicewersji ;) :p Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 18:06 Czy to cisza przed burza? ;-) video.google.pl/videoplay?docid=-4400340244539874843&ei=0ZEqStK-A6Su2wKQi8C2CQ&q=creedence+clearwater+revival&hl=pl&client=firefox-a www.videoplayer.hu/videos/play/34122 Have a good evening Madame :-) Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 21:58 who.is.who napisał: > Czy to cisza przed burza? ;-) Czy to Pan ma zamiar te burze zebrac? ;)) www.youtube.com/watch?v=zTcu7MCtuTs&feature=fvst > Have a good evening Madame :-) www.youtube.com/watch?v=BOy0xOpWLBQ :)) Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 22:34 belgijska napisała: > Czy to Pan ma zamiar te burze zebrac? ;)) > > www.youtube.com/watch?v=zTcu7MCtuTs&feature=fvst U www.youtube.com/watch?v=4R6nmKjcSeU ;-) > > Have a good evening Madame :-) > > www.youtube.com/watch?v=BOy0xOpWLBQ > :)) www.youtube.com/watch?v=DMgVS2j05HA&feature=channel :-))) Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 23:18 www.youtube.com/watch?v=wlv46U8qh_Y ;))))) Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 23:35 belgijska napisała: > > www.youtube.com/watch?v=wlv46U8qh_Y > ;))))) Cale szczescie, ze sie Pani odnalazla ;-))) www.youtube.com/watch?v=UtxG1M8GKVA&hl=pl ;-) Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 23:50 who.is.who napisał: > Cale szczescie, ze sie Pani odnalazla ;-))) > > www.youtube.com/watch?v=UtxG1M8GKVA&hl=pl ;-) Jeszcze nie za bardzo - do kozery nie doszlam ale nie boj Pan zaby ;)) www.youtube.com/watch?v=2uyKYpve8Fg&feature=related Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 07.06.09, 00:10 belgijska napisała: > > Jeszcze nie za bardzo - do kozery nie doszlam ale nie boj Pan zaby ;)) > > www.youtube.com/watch?v=2uyKYpve8Fg&feature=related Moze bez kozery jakos da sie? ;-) www.youtube.com/watch?v=RiYyS7X5x6Q&hl=pl :-))) Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 07.06.09, 01:57 who.is.who napisał: > Moze bez kozery jakos da sie? ;-) > > www.youtube.com/watch?v=RiYyS7X5x6Q&hl=pl :-))) Bez kozery wyginac sie? ;))) Noooo, chyba, ze ApaCZ albo inny Winnetou;)))) www.youtube.com/watch?v=tVE__tEt6p8 ;))) Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 07.06.09, 04:15 belgijska napisała: > Bez kozery wyginac sie? ;))) Noooo, chyba, ze ApaCZ albo inny Winnetou;)))) > > www.youtube.com/watch?v=tVE__tEt6p8 ;))) > Rowny status ma byc ;-) www.youtube.com/watch?v=piBBn1xsGSc&feature=related P/S. nie napisze, gdzie jestem, bo mam od szefostwa zakaz mieszania swiatow. Postanowilem zrezygnowac z "awansu" i nadal byc stojkowym, o ile - osobistym(?) ;-) Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 07.06.09, 15:50 who.is.who napisał: > Rowny status ma byc ;-) > > www.youtube.com/watch?v=piBBn1xsGSc&feature=related Rowny status???? ;)))) www.youtube.com/watch?v=kAv-wehyZWQ&feature=related > P/S. nie napisze, gdzie jestem, bo mam od szefostwa zakaz mieszania swiatow. > Postanowilem zrezygnowac > z "awansu" i nadal byc stojkowym, o ile - osobistym(?) ;-) Osobistym??? od ducha i body, tego... smialo, smialo ?? ;)) www.youtube.com/watch?v=azu5exT-uPU ;))) Merci! ;)) www.youtube.com/watch?v=unBrj1bAcXo&feature=PlayList&p=1DA53131D5B0CFE9&playnext=1&playnext_from=PL&index=27 Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 07.06.09, 19:07 Bon soir Madame Belgijska :-) Co by mi Pani doradzila? =>>> waham sie miedzy tempura spring vegetables, bonito dipping sauce a shrimp salad, butter lettuce, avocado, bacon, caesar dressing ;-) Ad rem: belgijska napisała: > Rowny status???? ;)))) > www.youtube.com/watch?v=kAv-wehyZWQ&feature=related www.youtube.com/watch?v=gsETtDlxI2Q&feature=related ;-) > Osobistym??? od ducha i body, tego... smialo, smialo ?? ;)) > www.youtube.com/watch?v=azu5exT-uPU www.youtube.com/watch?v=OBE_T-K8nhY&feature=related ;-) > Merci! ;)) www.youtube.com/watch?v=Ais1_FK9jfA :-) P/S. moglo mi sie cos pomylic, ale jezeli tak, no to Tuwim, tak czy siak :-) Zajrze po ICH godzinie: przedszkole.wrotamalopolski.pl/pierwsza_edycja/pliki/duchy.jpg :-))) Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius > chorera, to już 06.06.09, 13:44 belgijska napisała: > Po polsku - nie po kreolsku - tam chyba jeszcze pory deszczowej nie ma ;)) > > www.youtube.com/watch?v=5f04-DyYOlY > www.youtube.com/watch?v=i96IMbC4U8A > Moze byc? ;) Ok, ale nic nie czumam ;) U Ciebie pada?! U nas nie > wybieramy się z Panią B. wieczorem na ryby :) Nową wędkę czas przećwiczyć ;) ps. co z tą ka$$? Można zarobić, czy stracić? Nie pamiętam już, w którym mątku była mowa n/t ;) :p Odpowiedz Link
tojajurek Re: RYBY - Xifias gladius 06.06.09, 01:18 Nie jestem specjalnie wybredny, ale kobita, która ma trzy półdupki i głowę w miejscu zadka, nie wygląda zachęcająco. Nawet mi do głowy nie przychodzi - do czego mogłaby zachęcać. Nie wiem tylko czy mając trzy nogi jest w stanie każdego dogonić. Jeśli tak, to kaplica. Odpowiedz Link
belgijska Re: RYBY - Xifias gladius 06.06.09, 13:55 tojajurek napisał: > Nie jestem specjalnie wybredny, ale kobita, która ma trzy półdupki i > głowę w miejscu zadka, nie wygląda zachęcająco. Nawet mi do głowy > nie przychodzi - do czego mogłaby zachęcać. Nie wiem tylko czy mając > trzy nogi jest w stanie każdego dogonić. Jeśli tak, to kaplica. Zastanowie sie - moze ja zamienie na rodzaj meski i ogarne Gdybym ja mial .... :)))) www.youtube.com/watch?v=Kcc3-GK_DRQ Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius > złapałby się?! Może 05.06.09, 22:57 jutro w Narwi?! ;))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=89075&w=96263879&a=96263879 ;))) :p Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY - Xifias gladius 05.06.09, 23:39 Wstawszy o 7.00 > od 8.40 do 12.15 wracałam do domu ponad 2 godziny w P. > ale mam wędkę podlodową! ;) Padam na MORDKĘ. Dobranoc, PYSZCZKU ;) :p Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY , króliki, kogut - proszę o pomoc 08.06.09, 17:54 w wyborze - ewentualnie - do sygnaturki: (razem czy osobno?) ;-))) Merci z góry :-) Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY , króliki, kogut - proszę o pomoc 09.06.09, 08:04 Sorki, Zwierzaku, kara musi być! ;) :P Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY , króliki, kogut - proszę o pomoc 09.06.09, 08:28 Poddaję się i przyjmuję ją z całym dobrodziejstwem inwentarza :-))) Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY , króliki, kogut - proszę o pomoc 09.06.09, 08:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=89075&w=94823199&a=96408385 Adieu! :))) :p Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY , króliki, kogut - proszę o pomoc 09.06.09, 08:37 Masz rację, see U (?) - ze specjalną dedykacją (bez podtekstu!): Rozmowa z kamieniem Pukam do drzwi kamienia. - to ja wpuść mnie. Chcę wejść do twojego wnętrza, Rozejrzeć się dokoła, Nabrać ciebie jak tchu. - odejdź- mówi kamień.- jestem szczelnie zamknięty. Nawet rozbite na części Będziemy szczelnie zamknięte. Nawet starte na piasek Nie wpuścimy nikogo. Pukam do drzwi kamienia. - to ja wpuść mnie przychodzę z ciekawości czystej. Życie jest dla niej jedyna okazją. Zamierzam przejść się po twoim placu, A potem jeszcze zwiedzić liść i kroplę wody. Niewiele czasu na to wszystko mam. Moja śmiertelność powinna cię wzruszyć. -jestem z kamienia - mówi kamień- i z konieczności musze zachować powagę. Odejdź stąd. Nie mam mięsni śmiechu. Pukam do drzwi kamienia. -to ja wpuść mnie. Słyszałam, że są w tobie wielkie puste sale, Nie oglądane, piękne nadaremnie, Głuche, bez echa czyichkolwiek kroków. Przyznaj, że sam niedużo o tym wiesz. -wielkie i puste sale- mówi kamień- ale w nich miejsca nie ma. Piękne, być może, ale poza gustem Twoich ubogich zmysłów. Możesz mnie poznać, nie zaznasz mnie nigdy. Całą powierzchnią zwracam się ku tobie, A całym wnętrzem leżę odwrócony. Pukam do drzwi kamienia. -twoja wpuść mnie. Nie szukam w tobie przytułku na wieczność. Nie jestem nieszczęśliwa. Nie jestem bezdomna. Mój świat jest wart powrotu. Wejdę i wyjdę z pustymi rękami. A na dowód, że byłam prawdziwie obecna, Nie przedstawię niczego prócz słów, Którym nikt nie da wiary. -nie wejdziesz- mówi kamień.- brak ci zmysłu udziału. Żaden zmysł nie zastąpi ci zmysłu udziału. Nawet wzrok wyostrzony aż do wszechwidzenia Nie przyda ci się na nic bez zmysłu udziału. Nie wejdziesz, masz zaledwie zamysł tego zmysłu, Ledwie jego zawiązek, wyobraźnie. Pukam do drzwi kamienia. -to ja wpuść mnie. Nie mogę czekać dwóch tysięcy wieków Na wejście pod twój dach. -jeżeli mi nie wierzysz- mówi kamień- zwróć się do liścia powie to, co ja. Do kropli wody, powie to, co liść. Na koniec spytaj włosa z własnej głowy. Śmiech mnie rozpiera, śmiech, olbrzymi śmiech, Którym śmiać się nie umiem. Pukam do drzwi kamienia. -to ja wpuść mnie. -nie mam drzwi- mówi kamień. Wisława Szymborska P/S. To tylko MOJA wina była. Odpowiedz Link
ave.duce Re: RYBY , króliki, kogut - proszę o pomoc 09.06.09, 14:41 Jak bez, to bez: Ostatnie słowa Może lepiej że nie zdążyliśmy powiedzieć sobie tych ostatnich słów. Ostatnie słowa mogłyby nas zawieść. Zbyt żywo dotyczyć tematu. Nieostrożne zawadzić mogły o czas przyszły. Przedwcześnie pogrzebać coś w nas. Mogłyby nie mieć nic do powiedzenia. Mogłyby mówić ponad wszelką miarę. Powiedzieć do nas o wiele za wszystko. Jak czynny wulkan pod tweedowym niebem. Może lepiej że nie zdążyliśmy powiedzieć sobie tych ostatnich słów. W ostatnich słowach zamknięty jest głuszec. Ewa Lipska ps. sorki, ale nie chce mi się... dzielić ;) :p Odpowiedz Link
who.is.who Re: RYBY , króliki, kogut - proszę o pomoc 09.06.09, 17:59 Uważam, że Lipska jest niedoceniana. Dziękuję. Odpowiedz Link