Dodaj do ulubionych

Z podróży:)

29.07.09, 16:27
Po Polsce i w czasie:)
www.youtube.com/watch?v=EQ-JyAGUsys
www.youtube.com/watch?v=JF6hCRhy5hA
www.youtube.com/watch?v=8xGKbq4U6i0&feature=channel
Tak mi jakoś wyszło:)
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 17:06
      Sorry, ale zaraz mnie pewnie zabanują > walczę na FoM >

Bijatyki kilku Żydów z Niemcami nie nazwał bym pow
      Autor: alfa.alfa 29.07.09, 15:09
      Dodaj do ulubionych Skasujcie
      Odpowiedz cytując Odpowiedz
      ossey napisał:

> tak twierdza postkomunici i tzw wspolczesny "salon" wywadzacy sie z tamtych
      > kregow.
      > Gdy zryw o wolnosc AK i mieszkancow Warszawy nie mial sensu bo zaplacilismy
      > zniszczeniem calej Warszawy i dzesitkami zamordowanych mieszkcow to jaki sens
      > i cel mialo powstanie w gettcie?
      > 1 sierpnia 1944 zolnierze AK mieli prawo sadzic ze powstanie zakonczy sie
      > sukcesem...te z 1943r nie milo szans na poodzenie w chwili rozpoczecia a
      > znkonczylo sie to
      talnym wymordwaniem mieszkancow getta i spaleniem calej
      > dzielnicy w centrum W-wy.

powstaniem

forum.gazeta.pl/forum/w,28,98406854,98410298,Bijatyki_kilku_Zydow_z_Niemcami_nie_nazwal_bym_pow.html
      Prosiłam o skasowanie.
      Odpowiedziano mi, że ta wypowiedź nie łamie netykiety, jedynie nie jest miła > sic!

I kasują moje wątki w tej sprawie na FoM.

:p
      • hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 17:42
        Miło to nie jest i w dodatku prawdziwe. Z tym, że Żydzi o tym sami wiedzieli.
        Woleli zginąć z bronią w ręce niż w obozach. taki program gdzieś w telewizji
        widziałem.
        • ave.duce Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 18:01
          Co jest "prawdziwe", bo nie czumam?

• hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 18:45
            "te z 1943r nie milo szans na poodzenie w chwili rozpoczecia a znkonczylo sie
            totalnym wymordwaniem mieszkancow getta"

Tyle, że zaczęło się zdaje się tuż przed planowaną likwidacją getta "innymi
            metodami".
            • ave.duce Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 18:56
              Ja przecież nie o tym, tylko o tym:

"Bijatyki kilku Żydów z Niemcami nie nazwał bym powstaniem"

• hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 21:58
                Aha. On by nie nazwał. Czy to powód do reakcji? Kto on jest? Gdyby pałac
                prezydęcki coś takiego wypuścił, o to by miało znaczenie i warto by protestować.
                • ave.duce Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 22:10
                  Chyba nie po drodze mi z Panem, Panie Hrabio.

• hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 30.07.09, 08:44
                    Cóż, nie wszyscy muszą kroczyć moją drogą.
                    • ave.duce Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 30.07.09, 13:53
                      Nie muszą? Nie chcą.

• insula.incognita Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 19:32
        ave.duce napisała:

> ossey napisał:

> > Gdy zryw o wolnosc AK i mieszkancow Warszawy nie mial sensu bo zaplacilis
        > my
        > > zniszczeniem calej Warszawy i dzesitkami zamordowanych mieszkcow to jaki
        > sens
        > > i cel mialo powstanie w gettcie?
        > > 1 sierpnia 1944 zolnierze AK mieli prawo sadzic ze powstanie zakonczy sie
        > > sukcesem...te z 1943r nie milo szans na poodzenie w chwili rozpoczecia a
        > > znkonczylo sie to
        > talnym wymordwaniem mieszkancow getta i spaleniem calej
        > > dzielnicy w centrum W-wy.

Jak ja "kocham" takie teksty. siedzi takie dzis przed kompem i klepie co slina na język przyniesie, bo z dzisiejszej perspektywy nic dla niego nie ma sensu. Bo jego wybor jest i byl zawsze prostY; odebrac wyplatę, zjeść i inne potrzeby fizjologiczne i pooglądać TV.
        Maksymalny wybór jakiego toto dokonało w zyciu, to czy wybrac podstawówkę w dzielnicy X, czy w dzielnicy Y.
        Nnnnniedobrze mi.
        :-{
        • hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 22:01
          Naprawdę uważasz, że tamta walka miała jakikolwiek sens poza godną śmiercią? O
          ile jeszcze nasi mogli się łudzić, że Rusek wejdzie od razu, to na czyją pomoc
          mogli liczyć Żydzi? Mówię o pomocy o istotnym znaczeniu militarnym, nie
          pojedynczych dostawach broni kanałami.
          • ave.duce Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 22:10
            Rusek?

• hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 30.07.09, 08:46
              Rusek, ten co stał za Wisłą i sam chciał Warszawę zdobyć.
              • ave.duce Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 30.07.09, 13:54
                Pan Hrabia jest Polaczkiem? ;)

• insula.incognita Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 22:14
            Uważam tylko, że fajnie jest siedzieć na kanapie w wieku 21. i pieprzyć głupoty
            i wydawać oceny na temat ludzi, którzy siedzieli w kanałach, żarli psy i koty
            szczury aby jakkolwiek przeżyć i uratować własne dzieci.
            Zamknij oczy o to sobie wyobraź. zaraz Ci przejda wszelkie dylematy, czy warto
            było czy nie.

A jezeli mowisz o polityce w tamtych czasach, to ci ludzie siedzące w kanalach
            dostępu do netu nie mieli, aby wiedzieć, co im tzw. góra szykuje. Ratowali się.
            Zwykły, najbardziej podstawowy odruch ludzki - ratować życie. czy to jest takie
            trudne do zrozumienia?
            A "góra" dziś czy wczoraj, niewązne, zawsze kieruje się swoimi interesami, a
            nie tych, co w kanałach czy "kanałach" siedzą.
            Sorki, jak szybko wpadam tak szybko wypadam z tematu. Irytujące to jest dla
            mnie. Z abardzo sie denerwuję.
            pa!
            • hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 30.07.09, 08:50
              Nie mam 21 lat i nie mam wątpliwości, że lepiej zginąć w walce niż "żyć" w
              obozie koncentracyjnym. Wiem też, że są inne możliwości przekazywania informacji
              niż internet; że wszyscy którzy chcieli wiedzieć, wiedzieli co się Żydom gotuje.
              Nie wiem czy za bardzo, wiem, że w stanie irytacji nie powinno się dyskutować,
              przypisuje się wtedy na przykład adwersarzowi opinie jakich on nie posiada :)
              • ariadna-enta Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 30.07.09, 22:01
                jasne panie hrabio
                lepeij zginac w walce niż "Zyć' w obozie koncentarcyjnym

skąd czerpiesz taka "mądrość"
                jak czytam takie teksty to myślę sobie szkoda,że taki mądrala nie ży
                w tamtcy czasach i nie musial dokonywac takich wyborów
                nie mowiąc o tym,że tych co wywozili do obozów nikt o zdanie nie
                pytał
          • gat45 Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 07:00
            hrabia_kaczula napisał:

> Naprawdę uważasz, że tamta walka miała jakikolwiek sens poza godną
            śmiercią? O
            > ile jeszcze nasi mogli się łudzić, że Rusek wejdzie od razu, to na
            czyją pomoc
            > mogli liczyć Żydzi? Mówię o pomocy o istotnym znaczeniu
            militarnym, nie
            > pojedynczych dostawach broni kanałami.

+++++++++++

już wszelkie możliwe filtry na tematy polsko-żydowskie i że nic już
            nie będzie w stanie mnie zranić. A jednak... Kiedy czytam argument
            wypowiedziany z pełną niewinnością "... to na czyją pomoc mogli
            liczyć Żydzi ?" robi mi się niedobrze. Rzeczywiście, na czyją, Panie
            Hrabio ? Przecież nie tego kwiatu bohaterskiej młodzieży z
            sąsiedztwa, z drugiej strony muru ?

Ojcze, wybacz im, bo nie wiedzą, co piszą. Jaki jest umowny znak
            czcionką na łezkę ?
            • hrabia_kaczula Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 08:54
              Z niewinnością? Dlaczego z niewinnością?
              Sądzisz, że liczyli na pomoc tego kwiatu młodzieży z drugiej strony? Że
              zapomnieli o tym, co było przed wojną? Że naprawdę myśleli, że - znów poza
              pojedynczymi przypadkami - polska Warszawa stanie do samodzielnej walki z
              Niemcem o Żyda?! Założę się, że aż tak naiwni nie byli.
              Wybrali śmierć w walce a nie komorze i chwała im za to.
            • pozarski Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 11:58
              Rzecz nie w tym na czyja pomoc mogli liczyc,ale w przedluzeniu zywotnosci tego
              niestosownego, wg mnie, dzielenia Zydow na tych ktorzy chcieli umrzec godnie
              (przemycone w rozmowie Edelmana z H.Krall) i tych, ktorzy...i dalej juz wiadomo.
              Tak wiec mamy bojownikow ginacych godnie i, co za tym idzie, wiekszosc Zydow,
              ktorzy godnosci nie mieli. Polactwo kocha ten tok rozumowania.
              • hrabia_kaczula Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 12:28
                Dlaczego Polactwo tak tylko rozumować ma? Chyba jest oczywiste, że nie wszyscy
                Żydzi chcieli walczyć. Tak samo jak nie wszyscy Polacy z Warszawy walczyli w
                Powstaniu Warszawskim.
                • pozarski Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 12:39
                  Porownujesz rzeczy nieporownywalne. Polacy, po aryjskiej stronie, byli, w
                  porownaniu do Zydow w getcie, ludzmi wolnymi. Oczywiscie mozesz dyskutowac te
                  kwestie, wyliczac lapanki i ryzyka zycia w Warszawie za murami getta,ale getto
                  bylo terenem zamknietym, czyms na ksztalt obozu koncentracyjnego, gdzie terror,
                  sporadyczny w Warszawie aryjskiej (specjalnie uzywam owczesnej terminologii),
                  byl obecny stale i nieprzerwanie. Dywagacje o tym,co mogli i czego nie mogli
                  Zydzi zyjacy w ekstremalnych warunkach po prostu nie przystaje do rzeczywistosci
                  takiej jaka byla odczuwalna wszechobecnie w getcie.
                  • gat45 Czy to nie jest oczywiste, że hańbą jest 30.07.09, 12:52

samo istnienie muru ? Tego muru, który oddzielał ginące resztki
                    getta od gromkiego "Alleluja" (powstanie wybuchło w Wielkanoc) ?
                  • hrabia_kaczula Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 13:19
                    Chodzi Ci o to, że ze względu na warunki życia każdy Żyd powinien chwycić za
                    broń a nie każdy po aryjskiej stronie, czy właściwie o co?
                    • pozarski Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 13:23
                      Przeczytaj,co napisalem jeszcze raz,a jak ci to nie wystarczy do zrozumienia, to
                      jeszcze raz. Az do skutku.eot
                      • hrabia_kaczula Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 13:36
                        Tylko kretyn nie umie objaśnić własnego rozwinięcia własnej myśli. No ale to z
                        pewnością nie ten przypadek. Ot, zwykłe niewychowanie przemówiło. Żegnam.
                        • pozarski Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 13:47
                          j/w
                    • marouder.eu Nosz, kurwia!! 30.07.09, 22:16
                      Idzie dokladnie o to, co Pozarski napisal. Nihil supra. Nie wiem na jakiej
                      poznawczej zasadzie mozna jego slowa i intencje odczytac w nastepujacy sposob>>

hrabia_kaczula napisał:

> Chodzi Ci o to, że ze względu na warunki życia każdy Żyd powinien chwycić za
                      > broń a nie każdy po aryjskiej stronie, czy właściwie o co?
                      • ave.duce Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 22:44
                        Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Pan Hrabia ma teraz całkiem inne i gdzie
                        indziej problemy na głowie ;)

• hrabia_kaczula Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:04
                          Pan hrabia nie zwykł dyskutować ze źle wychowanymi, jak to hrabia.
                          • marouder.eu Miast zadzierania nosa wyzej ciemienia.. 30.07.09, 23:25
                            ..wystarczyloby czytanie ze zrozumieniem wraz z umiejetnoscia lakonicznego
                            komunikowania twierdzen i watpliwosci.
                          • ave.duce Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:28
                            Pan Hrabia chyba nie za bardzo się zna na "niemalowanej" arystokracji.

• hrabia_kaczula Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:39
                              Ja to się na niewielu rzeczach znam. Ale chama to na kilometr wyczuję.
                              • ave.duce Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:47
                                A ja - fałsz ;)

• hrabia_kaczula Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:50
                                  Zrobisz karierę w organach śledczych... :)
                                  • ave.duce Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:52
                                    A Ty w PiS. Położą Cię na górnej półce ;)

• hrabia_kaczula Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:54
                                      W PiS? Z powodu, że dlaczego?
                                      • ave.duce Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:58
                                        Z powodu wielkiej kultury osobistej, charme'u, błyskotliwej inteligIJencji...
                                        mogłabym wymieniać i wymieniać, ale na dziś wystarczy.

Dobranoc, Panie Hrabio_Kaczulo.

• hrabia_kaczula Re: Nosz, kurwia!! 31.07.09, 00:00
                                          Ależ nie trzeba. Już wszystko jasne. Pani odpowiada, jak kto nadstawi drugi
                                          policzek, jak mu kto nieumiejętnością czytania plunie. Pani towarzystwo - pani
                                          sprawa.
                                          • marouder.eu Nie samego czytania, a czytania ze.. 31.07.09, 00:02
                                            ..zrozumieniem oraz kilku innych usterek technicznych zwiazanych z
                                            komunikowaniem sie oraz mozliwosciami poznawczymi!
                                            Wypraszam sobie wyplycanie problemu!
                                          • nietoperz_dworski Pani Ave nic takiego nie powiedziala. 31.07.09, 02:50
                                            Nobless oblige. Ciebie dotyczy ta maksyma?
                                        • marouder.eu Ave do Pani>>@/nt 31.07.09, 00:00

• marouder.eu Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:49
                                Siebie na kilometr? Pod wiatr? Nu, popacz!:/
                                A wystarczylo by nieco biernych i czynnych umiejetnosci komunikacyjnych oraz
                                chocby sredniej jakosci aparat poznawczy a nie musialby szanowny angazowac
                                zmyslu powonienia we wlasnej sprawie:/
                      • jola.iza1 Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:01
                        A chciałam tak ładnie
                        www.youtube.com/watch?v=w9TGj2jrJk8
                        www.youtube.com/watch?v=0TgrHXa2kE0
                        :(((
                        • marouder.eu Aides dobrymi checiami brukuja, Jolu:)/nt 30.07.09, 23:24

• ave.duce Mea maxima! :( 30.07.09, 23:30
                          forum.gazeta.pl/forum/w,89075,98413528,98417473,Re_Z_podrozy_.html
      • nietoperz_dworski Re: Z podróży:) Witaj! ;-) 31.07.09, 02:53
        Cos zlego sie dzieje z moderacja na forach.
        Jakies przyglupy tam siedza?
    • ave.duce Re: Z podróży:) 29.07.09, 18:24
      Fajnie Ci wyszło :)

Jak tam nad morzem? Gdzie to było, tzn. miejscowość?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka