jola.iza1 29.07.09, 16:27 Po Polsce i w czasie:) www.youtube.com/watch?v=EQ-JyAGUsys www.youtube.com/watch?v=JF6hCRhy5hA www.youtube.com/watch?v=8xGKbq4U6i0&feature=channel Tak mi jakoś wyszło:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ave.duce Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 17:06 Sorry, ale zaraz mnie pewnie zabanują > walczę na FoM > Bijatyki kilku Żydów z Niemcami nie nazwał bym pow Autor: alfa.alfa 29.07.09, 15:09 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz ossey napisał: > tak twierdza postkomunici i tzw wspolczesny "salon" wywadzacy sie z tamtych > kregow. > Gdy zryw o wolnosc AK i mieszkancow Warszawy nie mial sensu bo zaplacilismy > zniszczeniem calej Warszawy i dzesitkami zamordowanych mieszkcow to jaki sens > i cel mialo powstanie w gettcie? > 1 sierpnia 1944 zolnierze AK mieli prawo sadzic ze powstanie zakonczy sie > sukcesem...te z 1943r nie milo szans na poodzenie w chwili rozpoczecia a > znkonczylo sie to talnym wymordwaniem mieszkancow getta i spaleniem calej > dzielnicy w centrum W-wy. powstaniem forum.gazeta.pl/forum/w,28,98406854,98410298,Bijatyki_kilku_Zydow_z_Niemcami_nie_nazwal_bym_pow.html Prosiłam o skasowanie. Odpowiedziano mi, że ta wypowiedź nie łamie netykiety, jedynie nie jest miła > sic! I kasują moje wątki w tej sprawie na FoM. :p Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 17:42 Miło to nie jest i w dodatku prawdziwe. Z tym, że Żydzi o tym sami wiedzieli. Woleli zginąć z bronią w ręce niż w obozach. taki program gdzieś w telewizji widziałem. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 18:01 Co jest "prawdziwe", bo nie czumam? :p Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 18:45 "te z 1943r nie milo szans na poodzenie w chwili rozpoczecia a znkonczylo sie totalnym wymordwaniem mieszkancow getta" Tyle, że zaczęło się zdaje się tuż przed planowaną likwidacją getta "innymi metodami". Odpowiedz Link
ave.duce Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 18:56 Ja przecież nie o tym, tylko o tym: "Bijatyki kilku Żydów z Niemcami nie nazwał bym powstaniem" :p Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 21:58 Aha. On by nie nazwał. Czy to powód do reakcji? Kto on jest? Gdyby pałac prezydęcki coś takiego wypuścił, o to by miało znaczenie i warto by protestować. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 22:10 Chyba nie po drodze mi z Panem, Panie Hrabio. :p Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 30.07.09, 08:44 Cóż, nie wszyscy muszą kroczyć moją drogą. Odpowiedz Link
insula.incognita Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 19:32 ave.duce napisała: > ossey napisał: > > Gdy zryw o wolnosc AK i mieszkancow Warszawy nie mial sensu bo zaplacilis > my > > zniszczeniem calej Warszawy i dzesitkami zamordowanych mieszkcow to jaki > sens > > i cel mialo powstanie w gettcie? > > 1 sierpnia 1944 zolnierze AK mieli prawo sadzic ze powstanie zakonczy sie > > sukcesem...te z 1943r nie milo szans na poodzenie w chwili rozpoczecia a > > znkonczylo sie to > talnym wymordwaniem mieszkancow getta i spaleniem calej > > dzielnicy w centrum W-wy. Jak ja "kocham" takie teksty. siedzi takie dzis przed kompem i klepie co slina na język przyniesie, bo z dzisiejszej perspektywy nic dla niego nie ma sensu. Bo jego wybor jest i byl zawsze prostY; odebrac wyplatę, zjeść i inne potrzeby fizjologiczne i pooglądać TV. Maksymalny wybór jakiego toto dokonało w zyciu, to czy wybrac podstawówkę w dzielnicy X, czy w dzielnicy Y. Nnnnniedobrze mi. :-{ Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 22:01 Naprawdę uważasz, że tamta walka miała jakikolwiek sens poza godną śmiercią? O ile jeszcze nasi mogli się łudzić, że Rusek wejdzie od razu, to na czyją pomoc mogli liczyć Żydzi? Mówię o pomocy o istotnym znaczeniu militarnym, nie pojedynczych dostawach broni kanałami. Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 30.07.09, 08:46 Rusek, ten co stał za Wisłą i sam chciał Warszawę zdobyć. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 30.07.09, 13:54 Pan Hrabia jest Polaczkiem? ;) :p Odpowiedz Link
insula.incognita Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 29.07.09, 22:14 Uważam tylko, że fajnie jest siedzieć na kanapie w wieku 21. i pieprzyć głupoty i wydawać oceny na temat ludzi, którzy siedzieli w kanałach, żarli psy i koty szczury aby jakkolwiek przeżyć i uratować własne dzieci. Zamknij oczy o to sobie wyobraź. zaraz Ci przejda wszelkie dylematy, czy warto było czy nie. A jezeli mowisz o polityce w tamtych czasach, to ci ludzie siedzące w kanalach dostępu do netu nie mieli, aby wiedzieć, co im tzw. góra szykuje. Ratowali się. Zwykły, najbardziej podstawowy odruch ludzki - ratować życie. czy to jest takie trudne do zrozumienia? A "góra" dziś czy wczoraj, niewązne, zawsze kieruje się swoimi interesami, a nie tych, co w kanałach czy "kanałach" siedzą. Sorki, jak szybko wpadam tak szybko wypadam z tematu. Irytujące to jest dla mnie. Z abardzo sie denerwuję. pa! Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 30.07.09, 08:50 Nie mam 21 lat i nie mam wątpliwości, że lepiej zginąć w walce niż "żyć" w obozie koncentracyjnym. Wiem też, że są inne możliwości przekazywania informacji niż internet; że wszyscy którzy chcieli wiedzieć, wiedzieli co się Żydom gotuje. Nie wiem czy za bardzo, wiem, że w stanie irytacji nie powinno się dyskutować, przypisuje się wtedy na przykład adwersarzowi opinie jakich on nie posiada :) Odpowiedz Link
ariadna-enta Re: Z podróży:) Witaj, ja z FoM ;) 30.07.09, 22:01 jasne panie hrabio lepeij zginac w walce niż "Zyć' w obozie koncentarcyjnym skąd czerpiesz taka "mądrość" jak czytam takie teksty to myślę sobie szkoda,że taki mądrala nie ży w tamtcy czasach i nie musial dokonywac takich wyborów nie mowiąc o tym,że tych co wywozili do obozów nikt o zdanie nie pytał Odpowiedz Link
gat45 Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 07:00 hrabia_kaczula napisał: > Naprawdę uważasz, że tamta walka miała jakikolwiek sens poza godną śmiercią? O > ile jeszcze nasi mogli się łudzić, że Rusek wejdzie od razu, to na czyją pomoc > mogli liczyć Żydzi? Mówię o pomocy o istotnym znaczeniu militarnym, nie > pojedynczych dostawach broni kanałami. +++++++++++ już wszelkie możliwe filtry na tematy polsko-żydowskie i że nic już nie będzie w stanie mnie zranić. A jednak... Kiedy czytam argument wypowiedziany z pełną niewinnością "... to na czyją pomoc mogli liczyć Żydzi ?" robi mi się niedobrze. Rzeczywiście, na czyją, Panie Hrabio ? Przecież nie tego kwiatu bohaterskiej młodzieży z sąsiedztwa, z drugiej strony muru ? Ojcze, wybacz im, bo nie wiedzą, co piszą. Jaki jest umowny znak czcionką na łezkę ? Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 08:54 Z niewinnością? Dlaczego z niewinnością? Sądzisz, że liczyli na pomoc tego kwiatu młodzieży z drugiej strony? Że zapomnieli o tym, co było przed wojną? Że naprawdę myśleli, że - znów poza pojedynczymi przypadkami - polska Warszawa stanie do samodzielnej walki z Niemcem o Żyda?! Założę się, że aż tak naiwni nie byli. Wybrali śmierć w walce a nie komorze i chwała im za to. Odpowiedz Link
pozarski Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 11:58 Rzecz nie w tym na czyja pomoc mogli liczyc,ale w przedluzeniu zywotnosci tego niestosownego, wg mnie, dzielenia Zydow na tych ktorzy chcieli umrzec godnie (przemycone w rozmowie Edelmana z H.Krall) i tych, ktorzy...i dalej juz wiadomo. Tak wiec mamy bojownikow ginacych godnie i, co za tym idzie, wiekszosc Zydow, ktorzy godnosci nie mieli. Polactwo kocha ten tok rozumowania. Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 12:28 Dlaczego Polactwo tak tylko rozumować ma? Chyba jest oczywiste, że nie wszyscy Żydzi chcieli walczyć. Tak samo jak nie wszyscy Polacy z Warszawy walczyli w Powstaniu Warszawskim. Odpowiedz Link
pozarski Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 12:39 Porownujesz rzeczy nieporownywalne. Polacy, po aryjskiej stronie, byli, w porownaniu do Zydow w getcie, ludzmi wolnymi. Oczywiscie mozesz dyskutowac te kwestie, wyliczac lapanki i ryzyka zycia w Warszawie za murami getta,ale getto bylo terenem zamknietym, czyms na ksztalt obozu koncentracyjnego, gdzie terror, sporadyczny w Warszawie aryjskiej (specjalnie uzywam owczesnej terminologii), byl obecny stale i nieprzerwanie. Dywagacje o tym,co mogli i czego nie mogli Zydzi zyjacy w ekstremalnych warunkach po prostu nie przystaje do rzeczywistosci takiej jaka byla odczuwalna wszechobecnie w getcie. Odpowiedz Link
gat45 Czy to nie jest oczywiste, że hańbą jest 30.07.09, 12:52 samo istnienie muru ? Tego muru, który oddzielał ginące resztki getta od gromkiego "Alleluja" (powstanie wybuchło w Wielkanoc) ? Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 13:19 Chodzi Ci o to, że ze względu na warunki życia każdy Żyd powinien chwycić za broń a nie każdy po aryjskiej stronie, czy właściwie o co? Odpowiedz Link
pozarski Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 13:23 Przeczytaj,co napisalem jeszcze raz,a jak ci to nie wystarczy do zrozumienia, to jeszcze raz. Az do skutku.eot Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Wydawało mi się, że założyłam sobie już 30.07.09, 13:36 Tylko kretyn nie umie objaśnić własnego rozwinięcia własnej myśli. No ale to z pewnością nie ten przypadek. Ot, zwykłe niewychowanie przemówiło. Żegnam. Odpowiedz Link
marouder.eu Nosz, kurwia!! 30.07.09, 22:16 Idzie dokladnie o to, co Pozarski napisal. Nihil supra. Nie wiem na jakiej poznawczej zasadzie mozna jego slowa i intencje odczytac w nastepujacy sposob>> hrabia_kaczula napisał: > Chodzi Ci o to, że ze względu na warunki życia każdy Żyd powinien chwycić za > broń a nie każdy po aryjskiej stronie, czy właściwie o co? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 22:44 Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Pan Hrabia ma teraz całkiem inne i gdzie indziej problemy na głowie ;) :p Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:04 Pan hrabia nie zwykł dyskutować ze źle wychowanymi, jak to hrabia. Odpowiedz Link
marouder.eu Miast zadzierania nosa wyzej ciemienia.. 30.07.09, 23:25 ..wystarczyloby czytanie ze zrozumieniem wraz z umiejetnoscia lakonicznego komunikowania twierdzen i watpliwosci. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:28 Pan Hrabia chyba nie za bardzo się zna na "niemalowanej" arystokracji. :p Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:39 Ja to się na niewielu rzeczach znam. Ale chama to na kilometr wyczuję. Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:50 Zrobisz karierę w organach śledczych... :) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:52 A Ty w PiS. Położą Cię na górnej półce ;) :p Odpowiedz Link
ave.duce Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:58 Z powodu wielkiej kultury osobistej, charme'u, błyskotliwej inteligIJencji... mogłabym wymieniać i wymieniać, ale na dziś wystarczy. Dobranoc, Panie Hrabio_Kaczulo. :p Odpowiedz Link
hrabia_kaczula Re: Nosz, kurwia!! 31.07.09, 00:00 Ależ nie trzeba. Już wszystko jasne. Pani odpowiada, jak kto nadstawi drugi policzek, jak mu kto nieumiejętnością czytania plunie. Pani towarzystwo - pani sprawa. Odpowiedz Link
marouder.eu Nie samego czytania, a czytania ze.. 31.07.09, 00:02 ..zrozumieniem oraz kilku innych usterek technicznych zwiazanych z komunikowaniem sie oraz mozliwosciami poznawczymi! Wypraszam sobie wyplycanie problemu! Odpowiedz Link
nietoperz_dworski Pani Ave nic takiego nie powiedziala. 31.07.09, 02:50 Nobless oblige. Ciebie dotyczy ta maksyma? Odpowiedz Link
marouder.eu Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:49 Siebie na kilometr? Pod wiatr? Nu, popacz!:/ A wystarczylo by nieco biernych i czynnych umiejetnosci komunikacyjnych oraz chocby sredniej jakosci aparat poznawczy a nie musialby szanowny angazowac zmyslu powonienia we wlasnej sprawie:/ Odpowiedz Link
jola.iza1 Re: Nosz, kurwia!! 30.07.09, 23:01 A chciałam tak ładnie www.youtube.com/watch?v=w9TGj2jrJk8 www.youtube.com/watch?v=0TgrHXa2kE0 :((( Odpowiedz Link
ave.duce Mea maxima! :( 30.07.09, 23:30 forum.gazeta.pl/forum/w,89075,98413528,98417473,Re_Z_podrozy_.html :p Odpowiedz Link
nietoperz_dworski Re: Z podróży:) Witaj! ;-) 31.07.09, 02:53 Cos zlego sie dzieje z moderacja na forach. Jakies przyglupy tam siedza? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Z podróży:) 29.07.09, 18:24 Fajnie Ci wyszło :) Jak tam nad morzem? Gdzie to było, tzn. miejscowość? :p Odpowiedz Link